Het gevaar Bosma

Onder de radar van de meeste mensen en de landelijke pers door schoof Martin Bosma, de partij-ideoloog van de PVV, in Het Parool afgelopen zaterdag zijn visie op Zuid-Afrika naar voren. Bosma-watchers wisten al dat hij zich om de Afrikaner taal bekommert, maar hij ging dit weekend een paar stappen verder. In de verkeerde richting, natuurlijk.

Spijtig dat links Nederland het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn voor je onbaatzuchtige idealisme.

Allereerst heeft Nederland weinig tot niets heeft gedaan om het ANC aan de macht te helpen. Zingende Nederlandse voetballers hebben het Voortrekkersmonument niet aan het wankelen gebracht en activisten als Klaas de Jonge evenmin. Het waren de Afrikaners zelf die onder toenemende druk uit binnen- en buitenland (waarbij inderdaad ook Nederland een rolletje speelde) het ANC legaliseerden, Mandela vrij lieten en uiteindelijk vrije verkiezingen voor iedereen uitschreven. Het volk van Zuid-Afrika heeft Mandela’s ANC aan de macht geholpen. Op democratische wijze. Kennelijk heeft Bosma het niet zo op democratie en de macht van de meerderheid. Het zou me niets verbazen.

De op zich vreedzame omverwerping van de apartheid in Zuid-Afrika werd gekenmerkt door bende-oorlogen tussen zwarte groeperingen en gewelddadige en bloedige wanhoopsacties van Afrikaners. Ondanks jarenlange uitbuiting, moord, onderdrukking en marginalisering van de zwarte meerderheid, en ondanks het stijfkoppige verzet tot op het laatste moment, besloot het ANC dat ook Afrikaans één van de officiele talen van het nieuwe Zuid-Afrika moest zijn. Afrikaners, hun taal, hun godsdienst en hun cultuur werd geen strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: echte hardliners hebben al een beginnetje van een gedroomde, etnisch zuiver Afrikaner Volkstaat gecreëerd: Orania.

De gedachte dat de verkiezing van het ANC – het einde van de apartheid dus –  spijtig is, is afschuwelijk. Spijtig is het dat het minderheidsregime niet veel eerder is gevallen. Spijtig is het dat het zo lang heeft geduurd en dat er zo veel slachtoffers zijn gevallen. Natuurlijk zou het spijtig zijn als de taal van dichter Breyten Breytenbach – Bosma noemt hem natuurlijk niet, die “verrader van zijn volk” die het bovendien bestond om de tweede man van Wilders tegen te spreken – zou verdwijnen. Maar het staat in geen enkele verhouding tot de verschrikkingen van het apartheidssysteem.

Het is hoogst verontrustend om te zien hoe Bosma en de zijnen de geschiedenis herschrijven als een pervers en simplistisch spelletje tussen ‘links’ en ‘rechts’, waarbij links de schuld heeft van de immigratiestroom uit de jaren zestig, Hitler links was, de Servische volkenmoordenaars helden zijn, het ANC de Afrikaners dreigt te ‘vernietigen’ en de apartheid nooit had moeten worden afgeschaft. Bosma is een ideologisch revisionist met maar één doel waarvoor hij zich door geen historisch feit laat belemmeren: links moet kapot.

Ik geef u te raden wat mijn antwoord daarop is, als linkse Nederlander. Maar dat mag ik natuurlijk niet opschrijven.

 1. 2

  Tsja Edge, je werkt er zelf aan mee door serieus op nonsense in te gaan. Dan krijg je het debat (nou ja voor zover je dat debat mag noemen) of beter dan krijgt de nonsense nog meer aandacht. Hoe vaker nonsense wordt herhaald hoe meer ervan blijft hangen.

  Zoek je een andere hobby (of onderwerp). Als iedereen dat zou doen is het snel met de PVV en het maffe gedachtengoed afgelopen. Waarom denk je dat Bosma c.s. zich steevast van de provocatie bedienen? In de hoop dat erop wordt gereageerd.

 2. 4

  Sterker nog: in de “linkse” Volkskrant werd Klaas de Jonge bij thuiskomst in Nederland aan een soort kruisverhoor onderworpen: wie dacht hij wel niet dat hij was!

 3. 5

  Loser, bedoel je.

  Qwerty bedoelt natuurlijk dat er eerst strijd moet plaatsvinden voor je kan vaststellen wie de overwinnaar is. En dat we er dan voor moeten zorgen dat dat niet Bosma is.

 4. 8

  Wat een bak van die Bosma.

  Feit: er wordt meer ‘Afrikaans’ gesproken dan ooit in Zuid-Afrika. Dat heb ik zelf geconstateerd als Zuid-Afrikaanse Nederlandse. Elke winkel waar je naar binnen gaat, of het in Kaapstad en omstreken is, Johannesburg, Kimberley of Oudtshoorn om een paar uiteenlopende plaatsen te noemen: je word eerst in het Zuid-Afrikaans aangesproken en daarna in het Engels. Ik heb dagelijks contact met familie daar. Is die man er zelf ooit geweest vraag ik me af?

  Feit: Zuid-Afrika is zo groot. Er zijn grote regionale verschillen. Er zijn nog steeds gebieden waar de blanken hun zwarte medemens als slaven behandelen en nog alle ‘macht’ hebben. De Zuid-Afrikaner en zijn taal is nog ‘dominant’ aanwezig.

  Feit: Zuid-Afrikanen verstaan Belgen veel beter dan Nederlanders: I rest my case.

 5. 13

  Ik zal niet tegenspreken dat we te maken hebben met een soort van kip-en-ei probleem. Ik zal ook niet zeggen dat de politieke strijd tegen de PVV op dit moment succesvol is. Maar wat gebeurt er als je alle onzin onweersproken laat? Dan zullen de provocaties steeds schriller en angstaanjagender van toon worden en zullen de provocateurs bovendien zeggen: zie je wel, ze hebben er niets tegenin te brengen, we hebben dus gelijk. Helaas werkt dat nog ook bij sommige delen van het publiek.

 6. 14

  Nee, dat maakt geen reet uit. Wat hier in Nederland nu gebeurt, gebeurt in de VS al jaren. Politici kramen de meest bizarre onzin uit en de pers spreekt ze niet meer tegen. Dat is het probleem. De pers probeert krampachtig ‘neutraal’ te zijn uit angst bij de ‘linkse kerk’ te worden gerekend (en genegeerd te worden). Dus elke mafkees met een idiote mening of zijn eigen feiten wordt serieus genomen en als iemand hem corrigeert is dat ‘ook maar een mening’.

 7. 16

  Woordgebruik als ‘Het gevaar Bosma’ verwacht je eerder bij types als Breivik en Bosma zelf. Ik geef de auteur in overweging de kop aan te passen. ‘Gevaar’, ‘strijd’: brrr. Geweld komt dan erg dichtbij.

 8. 17

  Heel juist.

  Links heeft te lang zijn mond gehouden. Het irriteert mij al een paar jaar dat links nooit met tegenargumenten is gekomen op de ‘massa-immigratie’ is de schuld van links en dat er nu nog steeds sprake is van een zelfde soort migratie als in de vorige eeuw.

  Dat heeft de rascisten al veel zetels opgeleverd.

 9. 18

  @van dyke

  In dat licht is het dan wel weer heel interessant dat, in zake Mauro, bruin-roze zich nu ineens wel kan herinneren dat Cohen die strenge immigratiewetten heeft geschreven.

  Ik zou ook niet weten wat je beter kan doen dan de feiten blijven herhalen, maar diegenen die je probeert te overtuigen zijn niet geinteresseerd in feiten. Of discussie.

 10. 21

  Overigens is het deze maand 25 jaar geleden dat de gemeente Amsterdam, met Ed van Thijn als burgemeester, W.F. Hermans de toegang tot zijn geboortestad ontzegde omdat hij een paar lezingen had gegeven op een universiteit in Zuid-Afrika. Dat vond de PvdA destijds de normaalste zaak van de wereld, een vooraanstaand schrijver een spreekverbod opleggen.

 11. 25

  Hulde aan meneer Bosma, eindelijk een nederlandse politicus die de wandaden van het ANC regime aan de kaak wil stellen. Het ANC regime heeft wetten aangenomen die de blanke bevolking uitsluit van de arbeidsmarkt en sommige studies. 600.000 Afrikaners zijn hierdoor in plakkerskampen terecht gekomen en hun kinderen lijden aan ondervoeding. De jeugdleider van het ANC Julius Malema, heeft zich door omkoping en fraude verrijkt en wordt daarvoor nu aangeklaagd. Deze Malema roept zijn volgelingen in haatkoren op de blanke bevolking te vermoorden en dan doen ze nu ook. Het ANC was een groot bewonderaar van Kadaffi en heeft hem tot het laatste gesteund en noemt hem nu een martelaar. Ook de dictator Mugabe van Zimbabwe, die zijn land naar de afgrond heeft geholpen en waar nu hongersnood heerst wordt gesteund door het ANC regime. De blanke boerenbevolking is door genocide watch op niveau 6 gezet en daqt wil zeggen dat er nu een volksmoord aan het voltrekken is. Deze bevolkinngsgroep is de meest bedreigde in de wereld. Onze volksgenoten overzee zitten als ratten in de val en hebben onze steun hard nodig. Hun huizen zijn in forten veranderd om de misdadigers buiten te houden. De blanken worden op de meest gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord.
  Eindelijk vertelt een Nederlandse politicus de waarheid en vervolgens wordt zijn naam door het slijk gehaald. Wordt wakker Nederland, zie de feiten onder ogen en dat de ANC van origine een terroristische organisatie is. Het kan niet getolereerd worden dat met ons meeweten onze volksgenoten overzee uitgemoord worden.

 12. 29

  Elke dag hoor ik van vrienden uit Zuid-Afrika de gruwelijke details van martelingen, verkrachtingen en moorden die tegen de van oorsprong Nederlandse bevolking gedaan worden. Het racisme sadisme viert hoogtij en met name de Boere bevinden zich in een oorlogsituatie en worden aangevallen door zwarte moorbendes, die ook dikwijls uit Mozambique of zimbabwe komen. Dikwijls krijgen deze moordernaars ook opdracht van medicijnmannen die lichaamsdelen nodig hebben om hier medicijnen van te maken, muti noemen ze dat. Het laatste jaar worden geslachtsdelen van levende mensen afgesneden om als medicijn te gebruiken. 2 weken geleden werd er in Walkerville een gezin van drie mensen op de meest sadistische wijze vermoord. De vrouw werd eerst verkracht, vervolgens werd er een kapotte fles in haar vagina gestampt en vervolgens werd er een kogel door haar hoofd geschoten. De zoon van 13 jaar werd de handen op de ruggebonden en in de badkuip verdronken. De man en ook de hond van het gezin werd dood gekapt met panga’s, dit zijn grote hakmessen. En zo zijn er dagelijks van zulke afschuwelijke moordpartijen met het doel de blanke bevolking te terroriseren en uit te roeien.

 13. 31

  Wordt wakker Nederland, er is een volksmoord in Zuid-Afrika aan de gang en meneer Bosma wil dit aan de kaak stellen. Kijk niet weg, zoals in Srebrenica gebeurt is en help die mensen overzee.

 14. 34

  @30JSk
  Verdiep je eens in de situatie en dan kom jetot heel andere conclusies. Als een jeugdleider van het ANC zijn volgelingen oproept de blanken te vermoorden, wat verwacht je dan? De moorden zijn daardoor racistisch getint en worden op de meesrt gruwelijke wijze uitgevoerd. De zwarte bevolking wordt verhoudingsgewijs veel minder zwaar getroffen. Veel misdadigers komen ook uit Zimbabwe of Mozambique en er wordt gesuggereerd dat er een geraffineerd plan achter de moorden zit.

 15. 35

  @031
  als Bosma had willen stellen dat er een genocide aan de gang is in Z-Afrika en dat Nederland daar wat aan moet doen, dan had ie wel gezegd dat er een genocide aan de gang is in Z-afrika en dat Nederland daar wat aan moet doen, in plaats van te zaniken over de teloorgang van de Afrikaner-taal. Martin Bosma is er alleen in geinteresseerd om alles wat links en in het bijzonder PvdA is af te zeiken.

  Overigens, for the record, houdt niveau 6 in dat er genocide zich zou kunnen voltrekken. Voor een actuele genocide is niveau 7 gereserveerd.

 16. 37

  Dat is het sentiment dat dhr. Bosma wil kweken. Meneer Bosma wil vooral zichzelf op de voorgrond zetten. Ik ontken zeker niet dat er in bepaalde gebieden het er slecht uitziet voor de blanke boeren en ook niet dat er geweld is. U kunt de situatie totaal niet vergelijken met Sebrenica. Ooit weleens over nagedacht wat de mensen in Zuid-Afrika vinden van ons “haatklimaat” ? En dan heb ik het niet over de blanke boeren, maar de rest van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Als u echt een Afrikaner bent dat weet u ook dat het een regionaal probleem is. In die gebieden gaat het ook om een stukje van Zuid-Afrika waar de zwarte bevolking verdreven is en slecht behandeld in het verleden. Dat dit niet zo ‘zwart-wit’ is zoals Bosma het brengt, weet niemand.

 17. 38

  @033Sigi
  Meneer Bosma wil hier aandacht aan besteden, de andere politici kijken de andere kant op. Kijk wat er nu gebeurd in West-Irian, het voormalige Nederlands Nieuw Guinea. Onder dwang van de VS en Indonesie heeft Nederlande de soevereiniteit overgedragen aan de VN, en vervolgens aan Indonesie. Intussen zijn 400.000 papoea’s door de Javanen over de kling gejaagd en worden er scheepsladingen vol Javanen naar dit gebied overgebracht. De Papoea’s zijn straks een minderheid in eigen land. Je hoort hier haast niets van in Nederland.
  Maar onze volksgenoten overzee hebben nu onze steun nodig en wij zijn blij dat meneer bosma bekendheid aan deze zaak wil geven. Het ANC heeft het ideaal van Nelson Mandela, de regenboognatie, verraden en heeft nu zelf racisme ingevoerd, en wel van het ergste en wreedste soort.

 18. 39

  “Volksgenoten” da’s ook een mooi jaren dertig woordje. Rasgenoten is dan ook niet zo ver meer. Laat het nou toch zo zijn dat ik meer denk in de trant van soortgenoten.

 19. 40

  Het is ook een feit dat er veel geweld is tegen de mede-zwarte mens. Ook door dezelfde daders uit Mozambique en Zimbabwe. In de townships in de grote steden, zijn de eigen zwarte mensen ook niet veilig, worden vrouwen en kinderen verkracht. Door dezelfde tuig. Daar hoor ik Bosma niet over en u ook niet. Of is dat maar een onbelangrijk “detail”

 20. 41

  @35
  niveau 6 er wordt al gesproken over niveau 7 Meneer bosma is voorzitter van de Nederlandse Taalunie en heeft daarom ook belangstelling voor het Afrikaans. De PvdA heeft er wel aan meegeholpen dat er tijdens de apartheidsperiode wapens en munitie Zuid-Afrika binnengesmokkeld zijn waardoor tientallen onschuldige mensen, zwart en blank, omgekomen zijn. De kopstukken van het ANC verrijken zich door corruptie, black diamonds worden ze genoemd. Denk je dat de PvdA een partij gaat kritiseren die ze jarenlang gesteund hebben. Misschien moeten de ogen van die partij eens open gaan. Er bestaat ook zwart racisme, en dat moet benoemd worden. Zeker omdat de PvdA voorop liep in de anti apartheids campagne en nu hoor je die partij niet. De aanhanger van het ANCYL noemen Kadaffi een martelaar en lopen met afbeeldingen van die dictator rond op t-shirts. En dat zijn de vrienden van de PvdA.

 21. 42

  En onder de Apartheid was er geen geweld tegen de zwarte en gemengde bevolking? Misschien is de Boer er met de afschaffing van de Apartheid erop achteruit gegaan. Maar ik kan mij moeilijk voorstellen dat de zwarte *meerderheid* van de Zuid Afrikaanse bevolking nu ook minder veilig is.

  Jou boeit dat ongetwijfeld niet, en dat is deel van het probleem.

 22. 44

  @40
  Dat is geen detail, alleen de blanke bevolking wordt verhoudingsgewijs harder getroffen en alleen de blanken worden in execution style vermoord, dus zonder oogmerk voor roof. En omdat er ook volgens genocide watch een volksmoord wordt voorbereid of onderweg is willen we daar aandacht aanbesteden. De jeugdleden van het ANC roepen in haatkoren op de blanken te vermoorden. Dit wordt dus door blanken niet gedaan. Ja, het is moeilijk om zwart racisme te benoemen en daar tegen te protesteren, maar het bestaat, en wel in Zuid-Afrika. De mensen overzee willen aandacht voor hun zaak of een visa voor Nederland, maar dat is haast onmogelijk. Dat heb je al gezien met de Angolees Mauro, en dat is maar een geval. Duizenden misschien wel tienduizenden volksgenoten willen graag een visa voor Nederland hebben om het moordland Zuid-Afrika achter zich te kunnen laten.

 23. 45

  @42
  Je zou eens meer over Zuid-Afrika moeten lezen. Sinds de afschaffing van apartheid, is het aantal moorden vervijfvoudigd, de hele bevolking heeft hier onder te lijden, maar de blankenb verhoudingsgewijs meer. Het ANC regime heeft de situatie niet meer in de hand en ook de politie maakt zich op grote schaal schuldig aan corruptie en racisme. Het is voor Nederlanders moeilijk de ware feiten onder ogen te zien, maar het is niet anders.

 24. 46

  @Afrikaner
  Wie zijn “we”, Afrikaner? En waarom is het voor jou zo belangrijk dat de PvdA, en niet het CDA, de VVD, SP, de SGP, GL of de CU eenduidig afstand neemt van het huidige handelen van het ANC?

  Ook is het niet duidelijk hoe die oproepen van het ANCYL (verwerpelijk als ze zijn) verband houden met de rooftochten van zimbabwaanse en mozambiqaanse (is dat goed gespeld?) misdadigers.

  En tenslotte is het mij niet duidelijk hoe Bosma aandacht vraagt voor de op handen zijnde genocide in Z-A door Ed van Thijn de schuld te geven van de overwinning van het ANC in 1994, en daarmee het verdwijnen van het Afrikaans. Zoals Sigi al zei, wil je dit in de publiciteit brengen dan is die pannekoek van een Bosma niet de meest overtuigende voorvechter.

 25. 47

  Dat zou je dan in Europees verband moeten regelen. Maar van de PVV hoef je geen hulp te verwachten, want die is faliekant tegen immigratie, hahaha!

  Van dat genocide watch ga ik een waanlinkje maken, want dat verdient wel aandacht.

 26. 49

  @46
  De ander partijen zijn benaderd maar hebben nog geen reactie gegeven. De PvdA lipe voorop in de anti apartheidsbeweging en nu er weer apartheid is in Zuid-Afrika, hoor je ze niet. De rassenwetten zijn er wel, net zoals de rassenwetten tijdens nazi-Duitsland.
  Als je mensen oproept een bevolkingsgroep met een bepaalde kleur of etniciteit te doden, dan wordt er dikwijls gevolg aan gegeven. Denk aan het vermoorden van de Joden in nazi-Duitsland.
  Schrijver Hermans hield een lezing in Pretoria tijdens de anti apartheidsperiode en op bevel van meneer van Tijn werden zijn boeken uit de biblotheken in Zuid-Afrika gehaald. En wat dacht je van morele steun voor bijnv. het binnensmokkelen van wapens en munitie waardoor honderden onschuldige mensen, zwart en blank ongekomen zijn. En winnie Mandela, de ex-vrouw van Nelson Mandela, is schuldig bevonden aan medeplichtigheid van moord op een jongen. Het ANC heeft duizenbdeb tegenstanders met halsbanden vermoord. Dat zijn autobanden gevuld met benzine.

 27. 50

  Over Bosma
  Het was wel weer te verwachten dat er een lawine van kritiek over Bosma uitgegoten zou worden. Die man is voorzitter van de Nederlandse Taalunie en wil het Afrikaans daarbij betrekken. Misschien heeft Ed van Tijn wel belangstelling of iemand anders uit de PvdA, maar die hoor je niet.

 28. 52

  Als je mensen oproept een bevolkingsgroep met een bepaalde kleur of etniciteit te doden, dan wordt er dikwijls gevolg aan gegeven. Denk aan het vermoorden van de Joden in nazi-Duitsland.

  Je hebt deze, ongetwijfeld gruwelijke, misdaad tegen de menselijkheid al drie keer genoemd zonder erop in te gaan dat Malema door de ANC top is aangepakt voor het liedje en dat hij zelfs voor de rechter moet verschijnen (joop #28). Als de genocide aanstaande is mag je wel meer voorbeelden noemen dan een dreigend haatliedje. Waar blijven de concentratiekampen? Zitten de blanken al in Townships buiten de grote steden? Worden ze al onderworpen aan medische experimenten?

 29. 55

  @51
  Julius Malema is in beroep gegaan over het zingen van haatliederen en het wordt nog steeds gedaan. ook zonder concentratiekampen kan er een genocide plaatsvinden, kijk naar Rwanda en West-Irian.
  Townships of plakkerskampen. Door wetgeving zijn 600.000 blanken in plakkerskampen terecht gekomen en verkeren in slechte omstandigheden, de kinderen ondervoed en geen recht op hulp van het ANC regime. Die mensen ook worden veel aangevallen en vermoord, er is verleden jaar een documentaire daarover op de nederlandse televisie geweest.

 30. 56

  002 – Sjiek | 31 oktober 2011 | 11:24

  “Tsja Edge, je werkt er zelf aan mee door serieus op nonsense in te gaan. Dan krijg je het debat (nou ja voor zover je dat debat mag noemen) of beter dan krijgt de nonsense nog meer aandacht. Hoe vaker nonsense wordt herhaald hoe meer ervan blijft hangen.

  Zoek je een andere hobby (of onderwerp). Als iedereen dat zou doen is het snel met de PVV en het maffe gedachtengoed afgelopen. Waarom denk je dat Bosma c.s. zich steevast van de provocatie bedienen? In de hoop dat erop wordt gereageerd.”

 31. 59

  Een organogram van de Nederlandse Taalunie leert dat deze wordt bestuurd door

  – De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren (bevolkt door vakwetenschappers)

  – Het Comité van Ministers (NL: Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart en Halbe Zijlstra; VL: Joke Schauvliege en Pascal Smet)

  – De Interparlementaire Commissie

  Daar zit Bosma inderdaad in, maar niet als (vice)voorzitter.

  Dat was ook aan het begin van dit jaar nog niet zo.

 32. 60

  Beetje kortzichtig om iemand te kritiseren die voor zijn eigen taal en aanverwante taal opkomt. Dan heb ik meer respect voor de Vlamingen, die strijden voor elke cm waar het Vlaams verloren dreigt te gaan. De Nederlandse taalunie wil zich inzetten vor het behoud van het Afrikaans en meneer Bosma is daar toevallig een voorstander van.

 33. 62

  De schrijver van het stukje proza over het Afrikaans en Bosma is links en waarschijnlijk voor ingenomen en geeft de essentie niet weer van het betoog van onze zeer gewaardeerde Bosma. En dan krijg je allerlei verdraaiingen van de feiten, jammer weer een kans gemist.

 34. 65

  Dat organogram staat op de website van de Nederlandse Taalunie zelf. De informatie over de Interparlementaire Commissie is van dit jaar.

  Kijk, als je zo met feiten omspringt, wordt je er natuurlijk niet geloofwaardiger op met betrekking tot moorden op blanke Zuid-Afrikaners en de oorzaken hierachter.

 35. 66

  @63
  Nee deze praatjes komen van mensen waarvan hun familie gruwelijk vermoord is en heeft niets met de Afrikaner Weerstand Beweging te maken. Hun leider is vorig jaar toen hij lag te slapen met panga’s en een ijzerenbuis vermoord en afschuwelijk verminkt. Er loopt een proces tegen de moordenaars. Er is een documentaire gemaakt en heet the war of the flea en zal internationaal vertoond worden over de genocide in Zuid-Afrika
  zie ook:
  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

 36. 67

  Medische experimenten.
  Afgelopen vrijdag werd er een Afrikaner meisje afschuwelijk verminkt en daarna verkracht, de politie heeft hem latebn ontsnappen/
  Met een slagersmes heeft hij de neus, de lippen en de wang open gensneden en in haar hakls gestoken, een paar mm verwijderd van haar longen. In het gevecht zijn de pezen van haar vingers doorgesneden en haar duim hing nog aan een velletje haar armen en benen werden vervolgens verder bewerkt met het mes. hij heeft nog geprobeerd haar ogen uit te steken, maar dat mislukte. De punt van het mes bleef wel in de schedel zitten, en vervolgens werd dat meisje verkracht. Dit lijk haast wel eem medisch experiment.

 37. 70

  Ed van Tijn en zijn partij hebben voorop gelopen in de anti apartheidsbeweging en nu er weer apartheid in dat land is, hoor je ze niet. Komt zeker niet te pas in hun kraam.

 38. 72

  Uiteraard ontbreekt een bron bij die bewering.

  De Nederlandse Taalunie zegt er zelf dit over:

  “De Interparlementaire Commissie vergadert drie keer per jaar. Het voorzitterschap rouleert elke twee jaar. Als de voorzitter van het Comité van Ministers een Vlaming is, dan is de voorzitter van de Interparlementaire Commissie een Nederlander en omgekeerd. De Interparlementaire Commissie kiest zelf zijn voorzitter. Op dit moment is Johan Verstreken voorzitter.”Nederlandse Taalunie

  Bij je volgende bewering ontvang ik gaarne een citaatje met een bron en een linkje. Ik voel er namelijk weinig voor om jouw beweringen te gaan zitten factchecken.

 39. 74

  Het aantal moorden is vijf maal zo hoog geworden sinds de afschaffing van de apartheid, zwart en blank hebben daar erg onder te leiden. In de townships worden mensen genecklaced, autobanden met benzine worden om de hals van een slachtoffer gehangen en dan in brand gestoken,

 40. 75

  “Spijtig dat links Nederland het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn voor je onbaatzuchtige idealisme.”

  Meent Bosma dit serieus? Over grootheidswaanzin gesproken, alsof Nederland alleen een einde aan de apartheid heeft gemaakt. Destijds was er toch wereldwijd actie tegen de Apartheid? ik kan me het protestlied Suncity herinneren wat een wereldwijde hit was en was het niet FW de Klerk die als Zuid Afrikaans minister(?)de afschaffing apartheid heeft gerealiseerd. Bosma is niet goed wijs! Erger dan Goebbels of oerdom maar in ieder geval is Bosma uitgesproken kwaadaardig.

 41. 76

  “Er loopt een proces …”

  Dus we hebben te maken met een land dat én genocide pleegt op een etnische minderheid én tegelijk de moordenaars voor de rechter brengt.

  Primeur in de wereldgeschiedenis.

 42. 77

  De invloed van Nederland was sterk tijdens de anti apartheidsperiode ( waar Bosma het trouwens helemaal niet over heeft in zijn interview) omdat veel (ex) Nederlanders daar wonen. Nederlanders hebben meegeholpen wapens en munuitie Zuid-Afrika binnen te smokkelen, waardoor vele onschuldige zwarte en blanke mensen omgekomen zijn.
  Bosma wil alleen maar aangeven dat je van de PvdA niets hoort, nu er weer apartheid door wetten in Zuid-Afrika is. Het gaat ook over de morele druk die door Nederland uitgeoefend werd. En waar is die morele druk van de PvdA nu? Ze steunen het ANC regime door dik en dun. Het ANC was een bewonderaar van Kadaffi en steunt de dictator Mugabe.

 43. 78

  zeg jankertje, in de tijd dat de pvda net als de rest van de nederlandse politiek tegen de apartheid was speelde er nog geen gadaffi en mugabe
  jouw selectieve moreel zit in jouw anus

 44. 79

  Er loopt een proces en de moordenaars, arme zwarte mensen, hebben ondersteuning van de duurste advocaat van Zuid-Afrika. Hoe kan dat? Ze zijn nog niet veroordeeld, dat gebeurt dikwijls niet. En dit afgelopen weekend werd een Afrikaner meisje gruwelijk verminkt, de misdadiger gepakt. De politie heeft dat beest laten ontsnappen en loopt weer vrij rond. Tegen de politie is nu weer een klacht ingediend.
  zie eens;
  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

  the truth will set you free, but first it will make you miserable.

 45. 80

  Misschien is het interessant om aan De Klerk hemzelf het woord te geven?
  Het zegt: “International factors that helped to facilitate and expedite change:

  – Sanctions on the whole (…) were a very serious concern – but often worked against change.

  Some other developments were much more helpful:
  – The success of the South West Africa/Namibia negotiations
  – Margaret Thatcher and Helmut Kohl assured me that I could expect strong support for a reasonable reform initiative.
  – by far the most important international influence on the South African transformation process was the historic transformation that was taking place in Eastern Europe at that time and that led to the fall of the Berlin wall in November 1989. Suddenly, one of the greatest obstacles to a settlement – our fear of the SACP influence in within the ANC – had evaporated.”

  Lees zelf verder. Let op, PDF!

 46. 81

  zeg gbh, of moet het ghb zijn, onder invloed van iets? Kadaffi speelde wel, lees je eerst eens in, en heeft het ANC en veel terroristische organisaties werelwijd gesteund. Mugabe is in de apartheidsperiode aan het bewind gekomen en onder zijn bewind is in het land hongersnood uitgebroken en zijn 5 miljoen mensen het land uitgevlucht. Moreel? Met die taal van jou zet je je buitenspel

 47. 83

  Afrikaner, vind je dat het verkeerd was in de jaren 80 om het apartheids regime tegen te gaan, m.a.w. vind je dat het apartheidsregime gerechtvaardigd was, en dat het verkeerd is om zwarten bijvoorbeeld stemrecht te geven?

 48. 84

  Als de Klerk een verrader wordt genoemd, dan kan dat alleen maar zijn door degenen die voorheen voorstanders waren van het apartheidsregime. En dat blijkbaar nog steeds zijn.

  Dat is een soort ere-titel dus.

 49. 85

  Het apartheidsregime was niet gerechvaardigd maar er had genuanceerder naar gekeken moeten worden. Stemrecht voor zwart en blank is het beste natuurlijk. De Afrikaners hadden alleen een thuisland moeten eisen, met eigen bestuur, cultuur en taal. FW. de Klerk heeft zijn mensen om de tuin geleid. Intussen zijn 1 miljoen blanken het land uitgevlucht, 600.000 verkeren in bittere armoede, 60.000 vermoord, en de boeren worden geterroriseerd. Het is geen Europa, maar Afrika. Elk volk heeft recht op eigen besdtuur en een eigen land, ook het Afrikanervolk. Net zo als de bantoes en de zoeloes.

 50. 86

  Zo lang de Bosma’s van deze wereld de islam als gevaar wegzetten, en de immigratie, zo lang zal ik me van dergelijke retoriek blijven bedienen. Gas eerst maar eens klagen bij de bron.

 51. 90

  Ja, en?
  Zegt hij ergens “de enorme druk van de Nederlandse politieke partij PvdA, dat ondanks dat het een oppositiepartij was tegen de kabinetten Lubbers in de jaren tachtig eigenlijk allemacht had, in het bijzonder over het buitenlandse en de economische beleid – Lubbers leek wel de premier, maar feitelijk stond hij met lege handen – heeft mij ertoe gedwongen aan een machtsoverdracht te werken. Met zulke sterke buitenlandse tegenstanders, die ook Margareth Thatcher en Helmut Kohl in hun binnenzak hebben, kon ik niet anders dan opkrassen.” Of iets dergelijks?
  Nee toch?
  Nou, wat zeur je dan.

 52. 91

  Jullie hebben toch een thuisland? Het is alleen een stuk dorre woestijn ipv een vruchtbaar gebied met rijke goudaders in de grond. Jij klaagt erover dat blank er met de afschaffing van de apartheid er niet op vooruit is gegaan. He he. Kleine hint: het was niet de bedoeling dat de blanke Zuid Afrikaan er beter van zou worden.

 53. 92

  Kijk eens aan, die blanken in Zuid-afrika waren ook al een volk. Zoiets als de joden waarschijnlijk: een invasie uitvoeren op het grondgebied van anderen en dan een zelfstandige staat uitroepen die ten koste gaat van de oorspronkelijke bewoners.

  Om welk volk gaat het trouwens in dit geval? De Blanken?

 54. 93

  De Boer lijkt me. Ik denk dat het volgens de gangbare definities wel een volk is. Maar het is een volk dat langere tijd een ander volk heeft onderdrukt. Dan kan het niet de beste stukken van het land verwachten.

 55. 94

  Een blank Thuisland kan alleen als je zwarten verbiedt om zich te vestigen in dat gebied of om land te kopen in de blanke gebieden, dus zwarten rechten te onthouden. Had je trouwens willen zien dat alle blanken uit Johannesburg en Durban verplicht moesten verhuizen of zou het iets vrijwillig moeten zijn?
  Overigens zijn Afrikaners nog steeds sterk ondervertegenwoordigd onder de arme Zuid-Afrikanen, en zijn Zoeloes en Bantoes niet twee verschillende volkeren, maar zijn Zoeloes Bantoes, (en je schrijft het met een hoofdletter, net als Afrikaners.)

 56. 95

  Als ik Afrikaner lees krijg ik het gevoel een uitgeschreven voordracht van een nazi propagandist, die de schijn van nuance aanwendt, te lezen.
  Hij misbruikt gruwelijke misstanden om zijn ideeën te slijten.

 57. 96

  Je bent niet goed geinformeerd Harm. De Afrikaners zijn een natie, met een eigen cultuur en taal sinds 1652. Ze hebben een heel sterke identiteit, gevormd in de eeuwen dat ze op het Afrikaanse continent wonen. Hebben tegen het kolonialisme van de Britten gevochten, 24.000
  Afrikaner kinderen zijn in de Britse concentratiekampen vermoord. Gevochten om hun taal, geloof en cultuur te kunnen behouden. Het was ook geen invasie, het land was nagenoeg leeg in die tijd. Miljoenen bantoes zijn vanuit de Kongo naar Zuid-Afrika getrokken. Kaapstad is gesitcht in de periode dat nieuw amsterdam nu New york gesticht werd. De Amerikanen hebben de indianen uitgeroeid maar dat heeben de Afrikaanders niet gedaan met de bantoes en zoeloes. Lees je eens in, dan weet je waar het over gaat, je weet nu echt niet waar het over gaat.

 58. 97

  Het woord Afrikaner komt van een Nederlander die door de VOC berecht werd. Hij riep: Ek is n Afrikaner, en wilde hiermee tot uitdrukking brengen dat hij geen Nederlander meer was, maar iemand van Afrika, hij was daar geboren. Bosma had Ed van Tijn niet moeten noemen in zijn betoog, dat werkt negatief. De Afrikaners, afstammelingen van Nederlanders, Duitsers en Franse hugenoten verkeren in een benarde situatie en willen hulp vanuit Nederland, desnoods met visa om het land te ontvluchten.
  Kijk maar eens op;

  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

  Afrikaners zijn geen racisten, het zijn mensen die in veiligheid willen leven en hun eigen cultuur en taal willen behouden. Sommige willen een eigen volksstaat, met eigen regering, cultuur en taal, net zoals wij in Nederland hebben/

 59. 98

  Volgens de meeste historici leven Bantoes sinds plusminus 800 in Zuid-Afrika, en er is geen enkele Bantoeist die volhoudt dat ze oorspronkelijk uit Congo komen, maar komen ze met een zeer grote waarschijnlijkheid uit Oost-Nigeria. Ik denk dat jij je maar eens moet inlezen.

 60. 99

  Wat de oorsprong van de bantoes betreft, oost-nigeria, congo en dan zuid-afrika, dan zijn we er ook. In De tijd dat de blanken het binnenland introkken was het land haast onbewoond, net zoals dat in Amerika was. En over die volksstaat, niet alle Afrikaners willen daar wonnen of kunnen daar wonen. Een feit is wel wat ik hoor uit Zuid-Afrika: die mensen willen in vrede leven, hun eigen cultuur,m godsdienst en taal behouden en niet gediscrimineerd of vermoord worden. Er wordt daar nog aan muti gedaan, er is een levendige handel in lichaamsdelen voor medicijndranken.

 61. 100

  “het land was nagenoeg leeg in die tijd. (…) De Amerikanen hebben de indianen uitgeroeid maar dat heeben de Afrikaanders niet gedaan met de bantoes en zoeloes.”

  Was dat land nou leeg of niet?

  Dat was nog in de gouden tijd dat er hele volksstammen waren die het eigendomsrecht op grond niet hadden uitgevonden.

 62. 101

  Er is intussen wel een voorstel gedaan voor een thuisland voor Afrikaners. In dat gebied hebben de Afrikaners de meerderheid en willen zich afscheiden van Zuid Afrikamom hun eigen cultuur taal en godsdienst te behouden. Zwarte Afrikanen die in dat gebied leven kunnen zelf kiezen of ze daar willen blijven wonen.

 63. 103

  Behalve dat Zuid-Afrika NIET leeg was in de 17e eeuw, dat is een sprookje dat heel lang door het Aparthiedsregime in stand is gehouden maar waarvootr geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat.

 64. 105

  Merijn
  Zuid-Afrika was net zo leeg als Amerika destijds. EWr woonde nauwelijks mensen. En stukken grond zijn door de boeren ook gekocht van de zoeloes en bantoes, daar bestaan nu nog overeenkomsten van. australie was ook leeg, Nieuw-zeeland ook, daar hebben zich ook blanken gevestigd.

 65. 107

  Dat geloof ik zondermeer, dat het hele complexe materie is. Ik heb er altijd al moeite mee gehad om te begrijpen waarom mensen het zo nodig hebben om zich zo sterk te identificeren met een bepaalde groep dat ze anderen daarom uitsluiten of zelfs oorlog gaan voeren.

  In het geval van de elite is dat niet zo moeilijk natuurlijk: die gaat het om macht en geld. Maar het voetvolk dat zich op sleeptouw laat nemen door dit soort valse emoties, dat voetvolk heb ik nooit gesnapt.

 66. 108

  Het Afrikanervolk is gehard door de natuur, hun strijd tegen de Engelsen, Zoeloes en hebben gevochten, net als de Vlamingen, voor het behoud van hun eigen taal en cultuur. De Engelsen hebben haast 30.000 Afrikaners vermoord in concentratiekampen, waaronder 24.000 kinderen. Zo wordt een volk gevormd, door zulke gebeurtenissen, de taal en de godsdienst. Dat maakt mensen tot een volk, net zoals je Nederlanders en Duitsers hebt. Nederland heeft zich ook vrijgevochten van Spanje en hierdoor is het huidige Nederland ontstaan, door strijd en ontberingen.

 67. 109

  Het ligt eraan wat je leeg noemt. In 1826 was de bevolkings dichtheid in het Zulu koninkrijk zo’n 9 per kilometer was. Dat is vergelijkbaar met wat nu bijvoorbeeld Rusland heeft. Desondanks waren er waarschijnlijk toen al meer zwarte Zuid-afrikanen in het huidige Zuid-Afrika dan blanken.

 68. 111

  @107 Marijn
  De zoeloes woonden en wonen in het vruchtbare Natal, de boeren hebben zich vooral gevestigd in het binnenland dat was nagenoeg onbewoond. Toen Skaka zoeloe aan het bewind kwam heeft hij hele streken uitgemoord met zijn krijgers, daar is het land ook leeg door geworden. Miljoenen zijn er door Shaka vermoord.

 69. 112

  @Harm
  Nationalisme
  Als een volk zich zelf wil regeren dan kan je dat nationalisme noemen, en daar is niets verkeerds mee. Niet onderdrukt worden. Nederland werd onderdrukt door de spanjaarden en heeft zich vrijgevochten, dat is ook een vorm van nationalisme. Indonesie was een kolonie van Nederland en de nationalisten van Soekarno hebben ook gevochten voor hun vrijheid.

 70. 114

  Hier is mijn rekensom. In het Zoeloe koninkrijk was de bevolkingsdichtheid 9 per kilometer. In het huidige Kwazulu-Natal is dat meer dan 100. Zo’n 8 van de 10 inwoners van KwaZulu-Natal is zwart dus het aantal zwarte in KwaZulu-Natal is ongeveer vertienvoudigd. Als we dit aannemen voor heel Zuid-Afrika kom ik op een aantal zwarten van 3.5 miljoen voor die tijd. Het aantal inwoneers in de Kaap-provincie was in 1910, dus later, ongeveer 2.5 miljoen, en daar zitten ook de kleurlingen (tegenwoordig de grootste groep in de Kaap) bij en de Xhosa’s. Daar staat tegenover dat de blanken die buiten de Kaap wonen niet zijn meegerekend, maar mij lijkt me dat dat minder is dan de groep Xhosa’s en kleurlingen die in de Kaap woonden, en bovendien was het aantal in 1910 groter dan in 1828. Ik kom tot de conclusie dat in 1828 er naar alle waarschijnlijkheid toch wel wat meer zwarten woonden in Zuid-Afrika dan blanken.
  Ik begrijp ook niet wat je punt is; ik dacht aanvankelijk dat het was dat blanken meer recht hebben op Zuid-Afrika omdat ze er eerder waren, maar je hebt toegegeven dat dat niet het geval. Als Zuid-Afrika ooit minder dicht bevolkt is dan geeft zie ik niet hoe dat de blanken meer rechten geeft als dat ze nu hebben. Als het is omdat er op enig punt van de geschiedenis er meer blanken waren dan zwarten, dan klopt dat niet (en ik zie ook niet hoe dat eruit volgt)

 71. 115

  @111 Harm
  Dus je bent nu ook tegenstander van het ANC regime met zijn rassenwetten en het uitsluiten van de blanke bevolking van de arbeidsmarkt? Tegen zwart racisme en tegen het uitmoorden van een broedervolk? Ik ben blij dat te horen en hoop dat meer Nederlanders oog willen hebben voor onze volksgenoten overzee die nu door zwart racisme belaagd worden. Bosma of geen bosma, daar gaat het niet om, het gaat over het voortbestaan van een volk.
  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

 72. 116

  @112 Merijn
  Begin 1900 had Zuid-Afrika, 50x zo groot als Nederland, 4 miljoen inwoners, waarvan 1 miljoen blank en 3 miljoen gekleurd of zwart. Miljoenen Afrikanen zijn uit de omliggende landen naar Zuid-Afrika geemigreerd. Door de goede gezondheidszorg tijdens het apartheidsbewind is de bevolking explosief gegroeid, de gemiddelde bantoevrouw krijgt 9,2 kinderen. Met 4 miljoen inwoners en 50 x Nederland is het land zeker dun bevolkt. Wat is dan je punt? De zoeloes woonden en wonen in het vruchtbare Natal, de Xosas in Transkei etc. En het gebied waar de blanken heen trokken, het hoogveld, was nagenoeg onbewoond en niet vruchtbaar, er waren misschien wat rondtrekkende nomandestammen. Hetzelfde is gebeurd in Amerika, Australie en Nieuw-Zeeland, pioniers uit Europa die erop uittrokken om overzee een nieuw bestaan op te bouwen. De helft van Zuid-Afrika is half steppen of halfwoestijn, en was en is nog steeds dun bevolkt. Maar daar is de discussie niet over begonnen, er moet aandacht komen voor de noodsituatie waarin de Boere of Adfrikaners zich bevinden en dat er paal en perk gesteld wordt aan het moorden en het racisme. Anders een ruimer asielbeleid, zodat deze mensen terug kunnen keren naar Nederland

 73. 117

  Jij had Bosma niet moeten complimenteren.Niemand kan vervolging om ras of levensovertuiging goedkeuren.De heer Bosma geeft helemaal geen zier om vervolgde Afrikaners,hij is een opportunist die elke situatie die zich voordoet aangrijpt om karaktermoord op de door hem zo gehate linkse kerkgangers te plegen.

 74. 118

  @afro; boontje komt om zijn loontje, sterf…….
  @all sorry dat was mijn roze-onderbuik.

  Wat een non discussie. Ik vindt reactie 14 een zinnige vraag oproepen: wat doen we als niet fascistisch/populistisch Nederland tegen dit soort kwallen.
  Het dood zwijgen van de CD heeft des tijds redelijk gewerkt, nu niet naar mijn idee.
  Iemand?

 75. 122

  @118 Harm
  Ga je eerst eens inlezen voor je iets uitkotst.
  Het Afrikaans worrdt een dochtertaal genoemd, dan zijn de Afrikaners zeker een dochtervolk? Kijk maar bij de Nederlandse Taalunie, of gewoon op internet, neem de moeite voor je eerst iets neerschrijft.
  @116
  De ideeen van CD zijn intussen door dee politieke partijenb overgenomen, strenger asielbeleid etc. dus die ideeen zijn blijkbaar niet zo fascistisch, vraag maar aan Rutte en Leers en misschien Job Cohen, die heeft zelf ervoor gezorgd dat er een strenger asielbeleid kwam.

 76. 123

  Oog om oog! Tand om tand! Zucht. Ik zie het juist als een vorm van beschaving om je niet naar het niveau van je opponent te verlagen. Ik probeer ook bij mijn meningsvorming feiten en argumenten zwaarder te laten wegen dan grote woorden.

 77. 124

  “meer Nederlanders oog willen hebben voor onze volksgenoten overzee die nu door zwart racisme belaagd worden.”

  Geniaal, je laat me lachen. Laten we alsnog de oorlog verklaren aan de Engelsen omdat ze “onze” boeren destijds in kampen opsloten.
  Serieus: je bent totaal niet goed wijs met je gedachten over de stand van zaken in ZA.

 78. 125

  Is het nou zo moeilijk om te begrijpen dat ik alle vormen van identificatie die op nationaliteit of ras berusten uitkots? En dat daar goede redenen voor bestaan?

  Het kan goed zijn dat jij het met die redenen niet eens bent.
  Dat soort ideologen hebben ook een naam.
  Ik hoor niet bij die club.

 79. 127

  @112 Johabn
  Jij bent niet goed op de hoogte, veel Afrikaners op het platteland en in kleinere steden denken zo. Dat vertellen ze mij tenminste en over hun angst door de vele gruwelijke moorden. 1 miljoen blanken zijn al gevlucht en 600.000 zitten in plakkerskampen, zonder voedselhulp en hun kinderen lijden aan ondervoeding. En dan op een bevolking van 3 miljoen. En de jeugdleider van het ANC roept in haatkoren op de blanke bevolking te vermoorden.
  Er is een produktie overgemaakt en die wordt binnenkort internationaal uitgezonden: the war of the flea

  En verder nog:
  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

 80. 128

  Wat ben je dan harm. Wat is je identiteit of ras of heb je die niet?
  Wel een non discussie trouwens. Het gaat om mensen die elke dag met moord en doodslag geconfronteerd worden en net als iedereen in vrede willen leven. Waarom zou jej je ook drukmaken over moorpartijen in Libie en Sirie, is toch ver van je bed/

 81. 129

  @122
  Een produktie wordt momenteel gemaakt over de volksmoord en zal binnenkort internationaal uitgezonden worden:

  the war of the flea

  geeft een schokkend beeld wat er zich in Zuid-Afrika afspeelt.

 82. 130

  Ik heb al genoeg te stellen met mijn eigen identiteit, daar hoef ik die van een heel volk niet ook nog voor mee te torsen. En ik begrijp niet precies jouw interesse voor mijn ras. Maakt dat wat uit dan?

  Ik ben -geloof het of niet- een groot tegenstander van moord en doodslag.
  Maar als je denkt dat ik me daarmee voor jou fascistische karretje laat spannen,
  dan zit natuurlijk helemaal verkeerd.

 83. 132

  @122 en 128 Harm en Johan

  Dit schreef een vriendin uit johannesburg net over de huidige discussie in Nederland.

  Thats disgusting! Just because the man has a point about the plight of the Afrikaners and want to put their case to his peers dies not make him OR ANY OF US, RACIST. Im bone tired of hearing nazi and racist when Boere and Afrikaners are mentioned. Whoever did that little bit of PR did one helluva good job discrediting good Christian people in the eyes of the world for ever. Really, people should get up off their brains and start listening before judging.

  Doe dat ook Harm enm schreeuwt niet zo snel dat iemand fascist is.

 84. 133

  “Im bone tired of hearing nazi and racist when Boere and Afrikaners are mentioned. ”

  Blijkbaar zou ik niet de eerste zijn dus. Hoe zou dat nou toch komen?

  Overigens was mijn kritiek eerder gericht tegen de spreekbuis van deze “good Christian people”, want, nogmaals, die doen de zaak geen goed. Ik laat me namelijk niet voor het fascistische karretje spannen om “het broedervolk” te hulp te schieten.

 85. 134

  @129 Harm
  Anders moeten de Afrikaners ook in de asielprocedure gaan, net als de Angolees Mauro. Er wordt nu al in Zuid-Afrika over gedacht hoe men terug kan keren naar het land van hun voorouders, en dat zijn er honderdduizenden, plaats genoeg in nederland voor die mensen. Er is al een comite opgericht en mensen in nederland gaan kijken hoe we visa voor deze mensen kunnen krijgen en anders in de asielprocedure, we vinden wel wat

 86. 137

  Mensen die uit alle macht ten strijde trekken tegen de nonsens zorgen ervoor dat de nonsense status en aandacht krijgt. Wil je iets positiefs doen voor de samenleving zoek dan een andere hobby dan het bestrijden van nonsens want zolang je op de provocaties van Bosma c.s ingaat wordt je misbruikt en ben je onderdeel van het probleem. Het probleem nml dat nonsens serieus besproken wordt en daarmee de aandacht krijgt die zij niet verdiend.

  Waarom werkt het in andere landen beter? Omdat ze daar nonsens veel minder aandacht geven.

 87. 138

  @133 en 134 Harm en Johan
  Bidden gaan we ook, misschien wil je een beetje helpen. Plaats genoeg in onze multi-culturele samenleving, een paar honderd duizend mensen uit Zuid-Afrika kunnen er ook nog wel bij. Haast geen problemen met de taal en dikwijls goed opgeleid. Dat is dikwijls wel anders. We gaan de gaten in de asielprocedure wel vinden, ons doen ons best!

 88. 141

  “Bosma is een ideologisch revisionist met maar één doel waarvoor hij zich door geen historisch feit laat belemmeren: links moet kapot.”

  Intrigerende stelling. Wat is links eigenlijk? Is links niet groter dan Nederland alleen en wat nu, alles wijst erop, als snel links weer aan de macht is in Europa? Wat dan?

 89. 142

  @139
  Bosma is volksvertegenwoordiger, lid van de Tweede Kamer, lid van de Nederlandse taalunie en wil Afrikaans bij de Taalunue betrekken. Uit dat oogpunt heeft hij een interview gegeven, wat Ed van Tijn ermee te maken heeft weet ik ook niet. Alleen dat de PvdA voorop liep tijdens de apartheidsperiode en ertegen fel gekant was. En nu is er weer een vorm van aparheid in SA, rassenwetten, en nu is de PvdA angstig stil. Veel aanhang van de linkse PvdA stemmen nu op de rechtse PVV. Maar wat is rechts? Blijkbaar slaat de taal van de PVV bij de linkse PvdA ers wel aan. Of zijn die PvdA stemmers in hun hart rechts voor een heleboel zaken, zoals immigratie beleid. Maar ik hoopte op een goede discussie over de genocide in Zuid-Afrika, met of zonder meneer Bosma en dat ook de PvdA oog heeft voor die mensen overzee. En nu gaat het helaas over de PVV. O.a. ik heb via Tweede Kamerleden de discussie aangezwengeld door noodkreten uit Zuid-Afrika, over de berichten die binnenkomen en dat is vreselijk. Wat daar gebeurt aan sadisme wens je niemand toe, al die afschuwelijke martelingen en moorden. Ik hoor het dagelijks aan en ik word er moe van. Bosma heeft in iedergeval de moed gehad de wantoestanden in Zuid-Afrika te benoemen, en dat 9s moedig, want hij wist al van te voren dat hij door links Nederland afgebrand zou worden.
  Zie hiervoor de :
  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

 90. 144

  Sargossa zou ook eens aandacht moeten besteden aan de genocide in Zuid-Afrika en de genocide in onze voormalige kolonie West Irian, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Intussen zijn er 400.000 papoea’s door de Indonesiers over de kling gejaagd en dat wordt ook in de doofpot gedaan. Nederland heeft ook daar zijn verantwoordelijkheid, het is een oude kolonie net zoals Suriname.

 91. 149

  In het tweede linkje van Edge of Europe staat dat Bosma ‘voorzitter IPC Taalunie’ is. Ik begin te vermoeden dat hij wellicht de aanvoerder is van het Nederlandse deel van het gezelschap. Op de website van de Tweede Kamer wordt echter bij de commissie geen melding van een voorzitter gemaakt.

 92. 150

  De auteur van het stuk trapt in de agit-prop val van Bosma. Degenen die erop reageren en het ook niet eens zijn met Bosma eveneens. Je zou toch verwachten dat de gemiddelde intellectueel weet wat agit-prop is en hoe het werkt. Njet.

  Sargasso is slechts “makelaar” en brengt het artikel van de schrijver aan de man. Zodra dit soort stukjes geen of alleen maar wat lauwe reacties teweegbrengt is het snel afgelopen met dit soort aandacht voor agit-prop.

 93. 153

  As an Afrikaner I do not know what you are talking about, obvious you must be living in SA for many years. For one if 3000 Dutch farmers were killed in 17 years the Dutch people will be up in arms. In the same period over 30 000 whites were killed not even mentioning the number of blacks. White South Africans are now at stage 6 see Genocide Watch. Strange that you don’t see that, or is that ok that Afrikaners get killed. Shame on you!

 94. 154

  @151Harm
  En verdiep jij je maar eens in de werkelijke problematiek van een land voordat je opmerkingen maakt die kant nog wal raken. En het is erg goedkoop en laag bij de grond om iemand die een andere mening heeft fascist te noemen. In feite wil jij hiermee iemand monddood maken, dus zit jij zelf in het kamp van de fascisten.
  @152 Brusselman
  Hier in Nederland zijn inderdaad al meer dan genoeg rascisten, dan moet je de commentaren maar eens doorlezen. Mijn ervaring is door contacten met vrienden in Zuid-Afrika dat de werkelijke rascisten Nederlanders zijn en niet de Afrikaners. In Nederland wordt alles gelijk terug gevoerd op ras en godsdienst, dat stadium zijn ze in Zuid-Afrika allang gepasseerd.

 95. 156

  @155Joop
  De AWB is een marginale beweging en hun woordvoerder is verleden jaar in zijn slaap vermoord met een ijzeren buis en een panga.
  Die vlag van hun zijn 3×7, dat gaat weer terug naar 3×6 en die vlag simboliseert hun Christelijk Calvinistisch geloof. Die vlag heeft dus alles met godsdienst te maken. Kijk maar eens goed het is geen hakenkruis, maar zijn drie zevens.

 96. 157

  @155Joop
  Ik heb het even voor je gekopieerd, dan kun je eens rustig lezen waarvoor die vlag staat.
  De vlag van de AWB bestaat uit drie zwarte zevens (die een Triskelion vormen) in een witte cirkel. Volgens de AWB vertegenwoordigen de drie zevens het tetragrammaton JHWH (Jahweh), hetgeen bedoeld zou zijn om oppositie te vormen tegen het getal 666, het getal van de Antichrist. Rood wordt gezegd het bloed van Jezus te vertegenwoordigen, terwijl zwart heldendom en moed zouden aanduiden. De binnenste witte cirkel symboliseert de “eeuwige strijd”, of sommige andere bronnen het “eeuwige leven”.[2] De vlag toont een sterke gelijkenis met de Swastika vlag, zoals die werd gebruikt door Nazi-Duitsland.[3]

  De AWB gebruikt ook de “Vierkleur”, originele vlag van de ooit zelfstandige Zuid-Afrikaanse republiek

 97. 158

  Kan zelf ook doorklikken en lezen. Maar verontrustend is dat jij het goedpraat (stelt niets voor…), en veel punten van jou dezelfde zijn als van deze extreem-rechtse organisatie. Hoeveel sympathie heeft deze organisatie onder de Afrikaners?

 98. 159

  “Maar ik hoopte op een goede discussie over de genocide in Zuid-Afrika, met of zonder meneer Bosma en dat ook de PvdA oog heeft voor die mensen overzee.”

  dat heb je dan lekker stom aangepakt. Misschien dat het een beetje komt doordat dit draadje gaat over die pannekoek van een Bosma, en dat jij hem volgt in zijn wanredenering dat alles in de wereld te wijten is aan de PvdA. Met als dieptepunt het verwijt dat de nederlanders de echte racisten zijn omdat ze niks weten van het geweld van bepaalde negers tegen bepaalde blanken. Zo creeer je nog eens een publiek.

  Wil jij de op handen zijnde genocide in Z-A op de agenda zetten, dan zou je er slim aan doen je verre te houden van aperte racisten als Bosma.

 99. 160

  @158
  Ik praat niets goed maar je kan lezen dat die vlag naar hun diep Christelijk geloofd verwijst. Ik weet trouwens niet wat hun standpunten zijn, ik zal het eens opzoeken op google. Alleen dat ze een eigen volkksstaat willen hebben en volgens het handvest van de VN hebben alle volkeren recht op zelfbestuur, ook de Afrikaners. De AWB heeft nauwelijks meer aanhang, veel leden zijn geemigreerd, vermoord of zijn afgehaakt zover ik weet. En hun leider is verleden jaar, wat ik al zei, in zijn slaap beestachtig vermoord. Zo gaat dat daar, je ben je leven niet zeker,
  Veel Afrikaners wijzen trouwens de AWB af en hun 3x7vlag. Die moeten daar niks van hebben. En verder interessert die beweging mij niet.

 100. 166

  Afrikaner: En hun leider is verleden jaar, wat ik al zei, in zijn slaap beestachtig vermoord. Zo gaat dat daar, je ben je leven niet zeker,

  Terre’Blanche is inderdaad op brutale wijze vermoord. Maar ga je nu serieus vertellen dat hij dat niet een klein beetje over zichzelf heeft afgeroepen? De beste man, eigenlijk een grote schoft, heeft zelf ook nogal wat haat en geweld verspreid tijdens zijn leven.

 101. 167

  @166 Olav
  Terre”Blanche was een nationalist en extreem, en had op het laast haast geen aanhang meer. Niemand verdient het om op zo’n beestachtige manier vermoord te worden. Hij wilde een eigen voklksstaat en dat is niet gelukt. In Nederland heb je ook randverfiguren zoals Glimmerveen bijv. ik weet er verder weinig van, ik verdiep me niet in zulk soort figuren.
  Bosma komt op voor het Afrikaans o.a. omdat hij lid van de Nederlandse Taalunie is. Alleen zijn uitspraak had wat anders moeten zijn, maar hij heeft berijkt wat hij wilde: veel publiciteit.

 102. 169

  @168 johan
  Nee, die man was geen slachtoffer van een uit handen gelopen homo avontuur. Ik heb de gruwelijke foto’s gezien. Huij lag te slapen en met een ijzeren buis is zijn hersens ingeslagen en vervolgens is hij met een panga tot moes gehakt.
  Dat homovrhaal wordt alleen verteld om die man te demoniseren. De daders beweren dat ze uit zelfverdediging handelde. Maar bewezen is dat dat niet zo is. Hij is in koelen bloede vermoord, misschien op bevel van het ANC, dat wordt ook nog uitgezocht.

 103. 171

  Weer goedpraten, en het ANC erbij noemen. Het kunnen net zo goed blanke rivalen van hem geweest zijn. Maar dat weiger je, want je denkt alleen anti-ANC, die wel hun anti-blanke jeugdleider hebben veroordeeld, waarmee je het gehele ANC weer zwart wilde maken. Maar wel een blanke terreurorganisatie goedpraten, die het land wilde destabiliseren zodat de zwarten weer lekker kansloos in hun thuislanden moesten blijven of terugkeren. Apartheid. Dat is wat jij wil.

 104. 172

  A ja, laten we die Afrikaners een thuisland geven a la Lesotho of Swaziland. Zouden ze daar genoegen mee nemen?

  Een vraag daarbij is, of de Afrikaners een volk zijn. Als ze het zijn, dan zijn ze het levende bewijs, dat een multiculturele samenleving zo goed kan werken, dat de inwoners later zelfs als een volk beschouwd worden….

 105. 173

  @170 en 171
  Ik vind het een non discussie. Niemand verdient het om op zo’n beestachtige manier vermoord te worden. Nee, het waren geen blanken rivalen,het waren zwarte werknemers die de moord al bekend hebben en zich beroepen op zelfverdediging. De AWB is nog steeds toegestaan in Zuid-Afrika, dus het is geen terreurorganisatie, anders zou die wel verboden worden. Het ANC heeft tot het bittere einde Kadaffi gesteund en de jeugleden van het ANC lopen nu met een portret van hem op hun t-shirt, zij noemen hem nu een martelaar gevallen in de strijd tegen het Westen. De president Zuma heeft 5 vrouwen, en 20 kinderen. Het is een heel andere wereld en cultuur van de zoeloes. Kan jij je Mark rutte voorstellen met 5 vrouwen en 20 kinderen?

 106. 174

  @172 Pedro
  Ja een thuisland als Lesotho zou een deel van de Afrikaners graag willen. Kunnen ze hun eigen zaakjes regelen. Een ander groep ziet daar weer niks in, ook in verband met werk etc. En 1 miljoen mensen zijn het land al uitgevlucht.
  De Afrikaners hebben een heel sterke eigen indentiteit door hun geschiedenis taal en godsdienst. Een beetje het type mens wat in het midden westen van de VSA woont, calvinistisch, gezagsgetrouw, hardwerkend en rechts.

 107. 175

  “De AWB zet zich vanaf haar oprichting in 1973 schrap voor de apartheid, de Zuid-Afrikaanse scheiding tussen zwart en blank die in 1990 werd afgeschaft. Vanbuiten leek de AWB op een paramilitaire beweging en de partijsymbolen herinnerden aan de nazi’s. In 2000 kreeg de beweging amnestie van de Waarheids- en Verzoeningscommissie (WVC), nadat Terre’Blanche betrokkenheid had bekend bij enkele bomaanslagen waarbij zeker 21 doden en vele gewonden vielen.”

  En maar goedpraten! Alsof wij het toejuichen dat er blanke boeren worden vermoord, moet je daarvan ook nog de schuld geven aan het ANC en de PvdA?

 108. 177

  @175
  Het ANC heeft duizenden mensen vermoord met bomaanslagen en de halsbandmoorden. De ex vrouw van Nelson Mandela, Winnie Mandela, is schuldig bevonden aan medeplichtigheid van de moord op een 12 jarige jongen, daarom is Nelson Mandela van haar gescheiden. Ze heeft een paar jaar in de gevangenis gezeten. De AWB is nu een marginale partij waar ik verder weinig van weet. Die vlag van hun, 3×7, verwijst naar het Christendom en werkt in hun nadeel. Maar het is niet mijn vlag, ik vind het ook niets. Ik reageer allleen omdat ik contact heb met veel Afrikaners en hun verhalen doen over hun moeilijke situatie. Elke Afrikaner heeft wel zo’n verhaal, van racisme, vernedering of moord in de familie. Het ANCYL roept in haatkoren op alle blanken te vermoorden. Lees alles nog maar eens na, misschien steek je er wat van op.
  Bosma is lid van de Nederlandse Taalunie en wil het Afrikaans erbij betrekken. Uit dat oogpunt heeft hij dat artikel geschreven. En als hij dan een sneer naar de PvdA geeft, moet hij zelf weten, ik lig er niet wakker van.

 109. 179

  @176
  Nou Joop, nou breekt mijn klomp. Goedpraten dat het ANC die moordenaar Kadaffi als een martelaar beschouwt? En jij begrijpt het na alle moorden die die man heeft laten plegen?
  De Chinesen hebben contracten in Zimbabwe en Zuid-Afrika gesloten voor ontginning van mijnen. De chinesen zijn trouwens in heel Afrika bezig om zich in te dekken voor grondstoffen en landbouwgrond. Dat zijn de nieuwe kolonisten van Afrika.

 110. 180

  Wat moet ik opsteken. Dat blanken op gruwelijke wijze worden vermoord. Dat wist ik al en zal ik zeker niet goedkeuren. Dat er een eng nationalisme is. Dat wist ik ook. Dat Bosma weer eens wat roept. Niet de eerste keer.

  Interessanter is het boek van de (linkse) schrijver Kader Abdollah uit 2003 Portretten en een oude droom (roman). Een rondreis door Zuid-Afrika met vele gedichten in het Afrikaans.

 111. 182

  @176 Joop
  Ik heb die link bekeken van het ANCYL, bedankt. Nou het is schandalig dat ze die massamoordenaar een martelaar noemen. En jij voelt sympathie met zo’n partij? Al die holle retoriek en leugens in dat pamflet. Je bent toch geen bewonderaar van Kadaffi?

 112. 183

  Beter lezen. Ik snap waarom ze sympathie hebben voor Kadaffi. Zij willen meer zelfstandigheid ten opzichte van de westerlingen en Chinezen. Dat snap jij niet. Daar ben je namelijk zelf schuldig aan als Afrikaner.

  Holle retoriek en leugens doet jouw Bosma nog meer.

  Trouwens je begint op iemand te lijken – met je hopen dat iemand wat opsteekt, geen zelfkritiek, en alleen maar holle retoriek en leugens verkopen.

 113. 184

  @183 Joop
  Geen leugens, maar feiten, als jij dat niet wil zien jammer. Als ze meer zelfstandigheid van de Chinesen willen, moeten ze er geen contracten mee sluiten. En het is niet mijn Bosma, ik ben van een andere politieke groepering.
  Ik krijg berichten van vrienden uit Zuid-Afrika dat ze in het nauw zitten en geterroriseerd worden, daarom reageer ik, verder niet. En wat Bosma zegt, moet hij weten, ik laat me er niet door opjutten. Als de zwarten vervolgd en uitgemoord zouden worden, dan is er wel begrip, maar zodra het blanke Afrikaners zijn niet. Dat is meten met dubbel maatstaven. Jammer

 114. 185

  #Joop
  Die link van jou met dat walgelijke verhaal over Kadaffi. Brother leader, martyr etc. We weten intussen wel wat Kadaffi allemaal uitgespookt heeft en daar indentificeert het ANCYL zich nu mee. Daar is de AWB een kleutervereniging mee vergeleken, brother leader heeft duizenden mensen gemarteld en vermoord.

 115. 186

  Ach, draai alles maar om. Ontken maar alles wat je eerder heb gezegd. Wij hebben geen begrip voor de blanke slachtoffers, dat is jouw verwijt. Nou, dan kan ik je zeggen, dat we niets hebben opgestoken van jouw hypocriete huilverhaal, (feiten?) omdat niemand hier voorstander is van het afslachten van blanke boeren. Het gaat erom dat wie geen sympathie heeft voor de blanke boeren eigenlijk al de daders zijn, of niet?

  Vertel ons wat moeten we doen voor de blanke boeren. Moeten we het ANC veroordelen. Jij gelooft niet dat ze dat zelf kunnen, want je schildert ze ontzettend zwart af. Terwijl hun grote man Nelson Mandela, het vrijwel onmogelijke voor elkaar heeft gekregen – de apartheid zonder bloedige revolutie/opstand afgeschaft.

 116. 187

  Nogmaals, je verdraait weer het verhaal. Het gaat om de reden waarom ze Kadaffi hoog hadden – en dat is niet vanwege zijn gruwelijke daden. Maar het Afrikaanse idealisme.

  Bij de scouting vereren ze nog altijd Baden Powell, die glas deed door het eten van de boerenbevolking in de concentratiekampen.

 117. 188

  Sommige leden van het ANCYL jouden er geen erg frisse denkbeelden op na, maar dat kan natuurlijk nooit de AWB goed praten. Het is hooguit een bewijs, hoe fout de AWB zelf ook is. Ze zijn net zo erg.

 118. 189

  @187
  Nou joop, succes verder met je Kadaffi en de AWB. Ik moet van alletwee die grootheden niets hebben. Het artikel van Bosma is geschreven om het Afrikaans te verdedigen, als lid van de Taalunie, en als hij dan een sneer naar de PvdA maakt, moet hij weten ik lig er niet wakker van.
  Ik hoor haast elke dag die gruwelverhalen van mensen die daar wonen, gewone mensen, die om beurten ’s nachts slapen om te waken, hun huizen veranderd hebben in forten en hopen dat ze niet vermoord worden. En Kadaffi en de AWB interesseert me verder geen fluit, alleen dat het ANC zijn eigen bevolking niet goed kan beschermen en dat nog ontkend ook. En als jij dat huilen noemt, prima, ik gun niemand zo’n situatie om in te leven.

 119. 190

  Het artikel van Bosma is geschreven omdat de man aandacht moet hebben. Hij heeft totaal niets met het Afrikaans, hoe kom je erbij.

  Dat jij een keer wat heb gehoord, moet je niet gaan overdrijven naar haast elke dag.

  En dat je totaal niets weet van Zuid-Afrika, maar alleen maar wat leutert, zodat andere mensen de blanke boeren zielig moeten vinden, en een hekel aan het in jouw ogen linkse gedrocht het ANC moeten hebben, dat is jouw probleem.

  De groeten DSV!

 120. 191

  @190 Joop
  Knap dat jij de motiveringen van Bosma kan doorgronden, je kan zeker gedachte lezen. Ik hoor elke dag die gruwelverhalen en daar word je niet vrolijk van. Ik heb ne verdiept in Zuid-Afrika en jij komt weer met dat leuter verhaal van Baden Powell, daar zijn geen bewijzen van. We moeten die mensen niet zielig vinden maar helpen in hun moeilijke situatie. Het ANC is communistisch ja, en corrupt, dat zijn de feiten.
  Je begint weer over links, daarvoor moet je bij Bosma zijn, niet bij mij.
  Sukses verder met slechte analyses

 121. 192

  @Joop
  Lees deze analyse maar eens over de prestaties van he het door jou geroenmde ANC

  Mike Smith’s Political Commentary: The death of South Africa’s mines is the death of South Africa
  mspoliticalcommentary.blogspot​.com
  ‎”CAN YOU EVEN IMAGINE THE UTTER ENSLAVEMENT OF BLACKS , THE DILAPIDATION AND RUIN OF SOUTH AFRICA THAT WILL FOLLOW ?YES – I can ! And frankly I dont give a shit. The Blacks got and are still getting what they wished for. Some liberal Whites deserve such a future as well. You do not need much imagina…

 122. 193

  Goh, wat een diepgravende politieke analyse van een meneer met prominent bovenaan zijn blog een plaatje van roomblanke Walküres die ten strijde rijden, en daar direct onder een macaber grapje over het ‘probleem’ en de oplossing voor het overschot aan zwarten in Zuid-Afrika: een plaatje van een nijlpaard dat achter een wegrennende zwarte man aanstormt.

  Zeg mij door wie u uw politieke analyses laat informeren, en ik zal u zeggen wie u bent.

 123. 194

  @191

  Jij hebt je verdiept in de toestand in Zuid-Afrika, vandaag begonnen zeker.

  Bosma is net als elke politicus een opportunist. Dan zegt veel over jouw naïviteit dat je dat wijt aan bepaalde bovennatuurlijke krachten.

  Jij hoort niet elke dag die gruwelverhalen, die heb je toevallig een keer gehoord en je je eigen gemaakt, vanwege jouw nationalistisch kijk, en daaruit voorkomend jouw steun voor de arme blanke ‘hollandse’ boeren. En dat gebruik je in jouw valse kijk op de zaak.

  Dat je die mensen moet helpen heb ik al eerder voorgesteld, maar jij kan niet anders dan zielig doen, en schelden en tieren. Zo doe je de zaak meer schade aan dan je de blanke boeren helpt.

  Het ANC weet je niets vanaf, maar gebruik je in je haat tegen links, je noemt ze immers communistisch. Je wist zelf niet eens hun eigen site, waar je mij nog voor moest bedanken. En dan nog feiten noemen, ach. Dat is jouw gekleurde bril, stoor ik me niet aan.

  En als je het er niet mee eens bent noem je het slechte analyses, dat vind ik grappig. Bedankt voor je superintelligente woorden waarmee je jezelf kwalificeer.

  Wat gaat Bosma trouwens doen voor de blanke boeren in Zuid-Afrika? Want afgezien van de taal doet hij alleen maar mekkeren, zoals hij wel vaker doet. En maar links de schuld geven, met Ed van Tijn die nauwelijks een rol heeft gespeeld.

 124. 195

  “Het artikel van Bosma is geschreven om het Afrikaans te verdedigen, als lid van de Taalunie, en als hij dan een sneer naar de PvdA maakt, moet hij weten ik lig er niet wakker van”

  Als hij een sneer maakt naar de PvdA, valt je verdediging, dat hij het artikel schreef om als lid van de Taalunie het Afrikaans te verdedigen, omver. Als het zijn bedoeling was geweest het Afrikaans te verdedigen, had ie dat achterwege gelaten, omdat dat de aandacht van het onderwerp af leidt, en hij heeft op zijn minst een dubbele agenda dan.

 125. 196

  @193 Prediker
  Toch prachtig die plaatjes? En dat nijlpaard! Bbhaaaaa
  Joop kan er misschien nog wat van leren, het is tegengif van het ANC pamflet waar Kadaffi martelaar wordt genoemd. Je moet gif met gif bestrijden.

 126. 200

  197 en 199
  Heb je trouwens het artikel gelezen. De hele mijnindustrie ligt nu plat door mismanagement, honderd duizenden mensen zonder werk en worden de Chinezen ingehuurd om die mijnen weer draaiende te krijgen. Waarschijnlijk heeft het ANC het te druk met het vereren van broeder martelaar Kadaffi. Zelfs de mijn van Mandela is gesloten, waar moet die arme man nu van leven? Snik, snik. En president Zuma met zijn 5 vrouwen en 20 kinderen? Die moeten nu de broekriem aanhalen.

 127. 204

  Een ding is duidelijk: die Afrikaner is nog fouter dan de Telegraaf in de oorlog.

  Duidelijk een PVV-er die het op zich genomen heeft om Martin Bosma onder de aandacht te brengen. Een beroeps, van hetzelfde type als A3NSB: draaaien, slijmen en herhalen.

  Vooral dat: herhalen, herhalen, herhalen.

  Niet zo’n goed idee van Edge of Europe/Sargasso om dit stukje te plaatsen.
  De kool is het sop niet waard.

 128. 208

  @204 Harm
  Laat ik nou een PvdA zijn, al jaren hoor, dus je diepgaande analyse is al weer verkeerd.

  En nu nog een beriggie van een vriendin uit Vereeniging Vrystaat Suid-|Afrika

  Ansie Roets
  My geliefde vriend. Ek wil graag aan jou n beroep doen om my apologie aan nie volke wat ons saak be pleid om volks moord (genicide) op siud Afrikaanse volk te help stop voor ons heel uitgewis is. Die petiesie is op gestel om mense se lewens te red van n oormag. En dat u hul sal vra hoe hul sou voel as hul in ons skoene was. Asb moet nie jul rug draai op ons nie. Van n enkel ouer en ouma se hart.

  Nou Boer Harm, dat is toch wel heel positief voor mij! Ansie is 30 jaar, dat zit wel goed.

 129. 210

  @204 Boer Harm

  Nog wat fanmail voor me uit Zuid-Adfrika

  Michael zegt:
  30 oktober 2011 om 06:27
  dankie vir die berig, ek self is vanaf nederlandse afkoms en waneer ons onder mekaar praat dan is dit altyd die voorstellings geval. Suid Afrikaaners stel mekaar voor in trots van afkoms waneer ons mekaar ontmoed. Dus pluit ons vir ons afkomsitge lande om ons roep vir hulp raak te sien. Ek is 28 jaar oud met vrou en n 8 maande pragtige dogtertjie en weet nie wat die toekoms vir ons blanke afrikaaners in hou nie maar kan wel se dat dit redelik duister lyk hier in S.A. . . . in hoop dat julle ons kan bystaan voor meer famielies vermoor en verkrag word. Groete Michael vanaf SA

  Ja Boer Harm, sulke beriggies spreken mij sociaal-demokratische hart wel aan.

 130. 213

  Vriendin van Wilders Pamela Geller schrijft er ook over dus het is waar!

  http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/south-africa-genocide-of-white-south-africans/
  Alle bekende ingredienten zijn aanwezig:

  Genocide In South Africa Pamela Geller
  -Whites in South Africa are keenly aware of the plans to kill them. They expect mass killings to begin very soon after the death of Mandela
  -but the media couldn’t care less
  -A Jewish journalist in Johannesburg wrote me last week…
  -To date, about six million (!) hectares of land had been transferred
  -I know there is no future here. Happy to have an Israeli passport which I hope to be using after the World Cup.

  Het komt allemaal zo bekend voor, ik moest even zoeken naar de Islam link maar bingo!

  -Jihadis Incite South African Blacks to kill all Whites

  Circel is weer rond.

 131. 215

  Je hebt gelijk, dat stadium is al gepasseerd. Dat is ook de reden dat Sargasso dit niet had moeten plaatsen.

  Maar het stadium dat je dit een halt kunt toeroepen door niet te reageren is ook al gepasseerd. Dus kunnen we nu beter net zolang doorgaan totdat het iedereen, inclusief de redactie, volstrekt de strot uitkomt. Op naar de 1000.

 132. 217

  @ Boer Harm en Boer Brusselman.
  Nederlanders zijn er goed in andere mensen te demoniseren.
  Dit is een reactie van een vooraanstaande Afrikaner beweging in Zuid-Afrika en wat zij ervan vinden’. Dit bericht is aan Nederlandse parlementariers gestuurd. En voor deze mensen met zo’n positieve instelling is het goed ervoor op te komen.

  Ek is geskok om te lees wat gebeur het.

  Ek het die volgende geplaas:

  “Die Afrikaner is voor ’n kruispad en staar geweldige uitdagings in die gesig. Ek doen ’n ernstige beroep op alle vredeliewende Afrikaners om soos een man op te staan en ons stem uit te roep TEEN rassisme. Hoe meer ons soos een man opstaan en betrokke raak by organisasies soos OASE hoe groter die moontlikheied dat ons simpatie EN SELFBESKIKKING sal kry. Die ver regse en ultra regse is by verre in die MINDERHEID en moet as sulks ook behandel word met die nodige teenkanting wat dit toekom. Hulle kom ongelukkig oral in die wereld voor, nie net in Suid Afrika nie. Daarom kan ons nie beoordeel word oor wat ’n klein groepie mense kwyt raak nie. Die meerderheid vredeliewende Afrikaner erken die inherente reg van alle lede van die mensdom van die planeet, om met waardigheid en gelykheid behandel te word, en wat die fondasie van vryheid, geregtigheid en vrede sal waarborg in die wereld. Ons pleit dus as meerderheid Afrikaner, dat julle ons pleidooi in oorweging sal neem, nie op grond van ’n paar ulktra regse uitsprake nie, maar op grond van die oorlewing en voortbestaan van ’n lieflike en wonderlike kultuur wat van onskatbare waarde vir die mensdom inhou.”

 133. 220

  @218 Henrik
  Wel ja eerste de Afrikaners demoniseren en nu weer de Joden. Wat is de volgende bevolkingsgroep? Wil je ze allemaal aan het gas hebben of net zoals Pim Fortuyn, een kogel door zijn kop.

 134. 223

  “Nederlanders zijn er goed in andere mensen te demoniseren.”

  Het beste voorbeeld daarvan ben je zelf, want je hebt vanaf het begin nog niet anders gedaan (zie reactie #25)

 135. 225

  En de Romeinen konden er 2000 jaar geleden ook al wat van, maar toen heette dat nog anders. En wat dacht van de egyptenaren en babylonieers?

  Alles bijeen geen reden om fascisten van jouw slag nu een kans te geven.

 136. 226

  Er is hier niemand die zegt dat Afrikaners in hun algemeenheid onfrisse ideeën hebben, maar alleen dat jij die hebt. Dus ik weet niet waar je het demoniseren van de Afrikaners vandaan haalt.

 137. 227

  @223
  Nou Boer Harm, jij hebt een betonplaat voor je kop. Als een de ANC oproept mensen te doden in haatkoren en daar al verschillende keren voor de rechter is gesleept, als je dat niet ziet ben je blind. Slaap maar lekker verder met je superioriteitsgevoel. En lees die oproep van de Afrikaners nog maar eens, die nemen tenminste stelling tegen racisme

 138. 228

  @Boer Meryn2 en boer Harm
  Lees de oproep van de Afrikaners nog maar eens, daar kunnen jullie een voorbeeld aannemen en doe die oogkleppen af dan krijg je misschien een betere kijk op de feiten. Boer harm, ben je zelf niet een fascist of gewoon een marxist, is niet veel verschil tussen,

 139. 230

  Boer Harm
  Met jou ben ik uitgepraat, ga maar lekker uithuilen in het bos met je fascitische en off topic opmerkingen. Misschien zie je het licht nog eens met je verblinde visie op de werkelijkheid.

 140. 233

  @232Henrik
  Is geschreven door leden van het ANC regime, is weer heel iets anders als Afrikaner Broeders. Dus we gaan ook nu weer de Joden demoniseren, wel ja, wat is de volgende groep. Misschien de Marokkanen in Nederland of de Antilllianen, zeg het maar

 141. 234

  Waarom willen al die Breivik’s toch zo graag dat we hun episteltjes lezen?

  Blijkbaar hebben ze niet in de gaten dat iemand die geen aanhanger is van het bruine gedachtengoed gelijk op tilt slaat als je termen als “onze volksgenoten overzee” gebruikt.

 142. 235

  Ben je uitgepraal met mij? Dan begin ik toch eindelijk vorderingen te maken.

  Ik geef je groot gelijk hoor: met die nationaal-socialistisch praat maak je bij mij geen enkele kans. Laat het boerenbevrijdingsfront maar een andere vertegenwoordiger sturen

 143. 237

  Verzoening is natuurlijk een mooi streven, maar Mandela is daar veel te ver mee gegaan.

  Met groeperingen als de Afrikaner Weerstandsbeweging kun je je niet verzoenen. Die noem je gewoon een terroristische vereniging en vervolgens verbiedt je ze.

  Opsluiten die hap.

 144. 238

  @231 Ernest
  Verhouding dode kinderen en volwassenen in Engelse concentratie kampen.
  Kinderen hebben minder weerstand tegen cholera bijv., en de kinderen waren sterk ondervoed. Uithongering, verkrachting, veel jonge meisjes werden sexueel misbruikt en executie. Ik weet niet of je op die grafstenen de leeftijden kunt lezen, maar velen die stierven waren jonger dan 10 jaar.

 145. 239

  En tot slot ons oude prachtige volkslied van het begin van de vorige eeuw.

  Wiens Neerlands bloed door d’ aderen stroomt
  van vreemde smetten vrij.

  ,.Boer Harm, consorten en navelstaarders, succes verder

 146. 241

  Sorry, de juiste tekst luidt:

  1. Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
  Van vreemde smetten vrij,
  Wiens hart voor land en koning gloeit,
  Verheff’ den zang als wij:
  Hij stell’ met ons, vereend van zin,
  Met onbeklemde borst,
  Het godgevallig feestlied in
  Voor vaderland en vorst.

  Houzee, houzee, houzee,

  Leuk voor boer Harmsen, want van duytsen bloed is ook niet onbesmet
  Dit is zeker weer nationalistisch of fascistisch, wat voor voorouderen hadden we eigenlijk? |Zeker ook fout!!!!!!

 147. 242

  Krijsende meeuwen, wien Neerlandsch bloed en het oranje-blanje-bleu,
  de symbolen die onze voorouders hebben afgedankt,
  omdat ze gekaapt waren door de NSB

  Nog effe, en de Afrikaner wil weten of we wel zeker weten
  dat het hakenkruis het symbool van het nazisme was.

 148. 246

  @242 243 Boer Harm en Boer Brusselman

  Zijn we het toch met elkaar eens. Maar misschien hebben jullie grootouders dit foute lied uit volle borst mee staan zingen!
  Maar in het Wilhelmus, van Duytsen bloed, voelen julluie je daar lekker bij? Het doet me aan een vervelende periode in de vorige eeuw denken met jullie oosterburen

 149. 247

  @242 Boer Harm
  O boer Harm, er waren ook foute Nederlanders, daar kijk ik van op. En zeker ook foute politie agenten en Jodenverraders, die de hele Joodse bevolking van Nederland naar de concentratie kampen gedreven hebben. En Westerling in het voomalige Nederlands Indie was zeker ook een zendeling? Duizenden Indonesiers over de kling gejaagd.En in Srebrenica lekker de ander kant opkijken, tja, elk volk heeft zo zijn foutjes

 150. 248

  @Boer Harm en boer Brusselman
  Is het jullie verder bekend dat in de Tweede Wereldoorlog 25.000 Nederlanders met de Waffen SS tegen de russen gevochten hebben? Dat waren er beduidend meer dan in het Nederlandse verzet zaten. Dat er onlangs dagboeken gevonden zijn van die SSers dat ze veel wreder waren dan de nazis en de rabbi’s opgehangen hebben aan de synagogentorens in Rusland? Is die AWB wat je zo dwars zit, nog maar een kleuterklubje bij. Maar goed elk volk heeft zo zijn foutjes.

 151. 249

  Er heerst een consensus dat Hitler rechts is. Kan iemand mij uitleggen in vooroorlogse en/of naoorlogse termen waarom dat zo is? Prof. mr. dr. A.H.M. Dolle, een politieke staatsrechtsgeleerde stelt namelijk dat het nationaal socialisme niet in te delen is in beide kampen.

  Je appeleert dus tegen de herschrijving van de geschiedenis, terwijl je er zelf schuldig aan maakt, door hersenloos onzin te herhalen.

 152. 252

  Er heerst een consensus dat Hitler rechts is. Kan iemand mij uitleggen in vooroorlogse en/of naoorlogse termen waarom dat zo is?

  Extreem nationalistisch, anti-communistisch, anti-socialistisch, anti-vakbond, anti-liberaal, pro-adel, pro-klassen.. Moet ik nog doorgaan?

 153. 253

  “Moet ik nog doorgaan?”

  Je moet overnieuw beginnen. Dit is namelijk nietszeggende prietpraat, en om twee redenen. Ten eerste omdat een nationaal socialistische partij niet anti-socialistisch is. Ook is anti-liberaal zijn niet iets ‘rechts’.
  Maar belangrijker, en punt twee, je hebt slechts beschreven wat ze niet zijn. Geef aan wat rechts is. Gebruik daarbij dus voor -en/of naoorlogse referentiekaders. En geef aan wat het nationaal-socialisme is. Een kernbegrip, om je alvast op weg te helpen, is bijvoorbeeld corporatisme (denk dan ook nog eens goed na of nationaal-socialisten wel echt tegen vakbonden zijn, of dat ze wellicht anders worden ingedeeld…!). Vervolgens leg je beide naast elkaar. Als er dan grote verschillen te vinden zijn, voldoet je gelijkstelling niet en is het dus verworpen.

  Veel succer ermee.

 154. 255

  Nationaal-socialistisch is een oxymoron en vooral bedoeld als propagandamiddel. Daarnaast heeft het nazi regime in daad aangetoond dat het geen socialistische beleid nastreefde. De productiemiddelen bleven in handen van individuën en arbeiders werden tegengehouden voor hun eigen belangen op te komen. Ook deelden zij hun sterkste overtuigingen van militarisch patriottisme met traditioneel rechts conservatisme.

  (denk dan ook nog eens goed na of nationaal-socialisten wel echt tegen vakbonden zijn, of dat ze wellicht anders worden ingedeeld…!)

  Corporatisme is een vorm van klassen-samenwerking, de antithese van waar de linkse vakbonden voor streden. Nazi Duitsland verbood alle vakbonden behalve een door de staat opgerichtte misnomer die vooral de belangen van de staat en kapitaal nastreefde.

 155. 256

  “Ten eerste omdat een nationaal socialistische partij niet anti-socialistisch is.”

  Net zo goed als een ‘Partij voor de Vrijheid’ niet anti-liberaal kán zijn? Tenzij daarmee natuurlijk de vrijheid van sommigen bedoeld wordt, die moet worden bevochten door de vrijheid van anderen in te perken.

  ‘De democratische volksrepubliek van Korea’ is natuurlijk ook niet anti-democratisch. Ze hebben immers juist in hun naam staan dat ze democratisch zijn?

 156. 257

  Nationalisme en socialisme spreken elkaar niet tegen. Het naziregiem was corporatisch, een baan voor iedereen en meer verdeling van welvaart, zoals de auto.
  Als je tegen vakbonden bent, dan organiseer je er zelf ook geen.
  De rest spreekt voor zich.

  Maar je hebt nog steeds niets aangetoond, behalve dan dat je een ideologische bril draagt. Waarom is nationaal socialisme rechts? Jouw antwoord, omdat rechts nationaal socialistisch is. HAha, ik zal vragen of prf dr Dolle z’n Oppemheim leerstoel op zal willen geven wegens conrurrerende verlichtende inzichten.

 157. 260

  Ben blij dat je je zo laat kennen. blijkbaar heeft links geen idee waarom ze roepen wat ze roepen. Maar als je er tegenin gaat, dan ben je zelf een nazi… En zo is het cirkeltje weer rond. Het is allemaal ook zo gemakkelijk he, om de geschiedenis te kapen.

 158. 263

  “Kapitalisme en socialisme spreken elkaar niet tegen. Het kapitalistische Amerika van de jaren ’50, ’60 was corporatistisch, een baan voor iedereen en meer verdeling van welvaart, zoals de auto.”

  Kapitalisme is zeker ook verkapt socialisme…

 159. 266

  Amerika in de jaren 50-60: John Crow laws… Red-lining….ghetto riots…. Je moet wel je geschiedenis kennen hoor! Je lijkt Su wel, die roept ook maar wat zonder enige onderbouwing. Het is gewoon waar!

 160. 268

  Ik pas gewoon hetzelfde argument dat jij gebruikt om aan te tonen dat het nazisme in de kern wel degelijk socialistisch was toe op het kapitalisme. Welvaart en auto’s voor iedereen, ook voor de gewone man!

  Dat is natuurlijk ironisch bedoeld. Ik geloof niet werkelijk dat het kapitalisme socialistisch is. Maar jij zou dat, op grond van je eigen argumentatie, wel moeten vinden. Tenminste, als je consequent bent.

  De tegenargumenten die jij vervolgens inbrengt om aan te tonen dat de VS helemaal niet socialistisch was, zijn dezelfde tegenargumenten die Su inbrengt om aan te tonen dat het nationaal-socialisme nou niet bepaald socialistisch was: Neurenberger rassenwetten, ghetto’s.

  Maar als je die argumenten weet in te brengen tegen de stelling dat kapitalisme eigenlijk een socialistisch karakter heeft, waarom dan niet ook tegen de stelling dat het nazisme eigenlijk een socialistisch karakter had?

  Zo praat je jezelf wel klem, hoor…

 161. 269

  Zo’n onderbouwing als: Nationalisme en Socialisme spreken elkaar niet tegen hoor. Ga toch terug naar je stormfront forum en val mij niet lastig wil je?

 162. 272

  Volgens heb je het niet helemaal gevolgd. Lees het begin, nr 249, maar even na. Dan snap je het wellicht wat beter. Dit is namelijk de kern van je reactie: “Maar als je die argumenten weet in te brengen tegen de stelling dat kapitalisme eigenlijk een socialistisch karakter heeft, waarom dan niet ook tegen de stelling dat het nazisme eigenlijk een socialistisch karakter had?”, en die staat volledig los van het gesprek dat plaatsvond. Ik ga er dus verder ook niet op in.

 163. 273

  En wat heb je dan aangetoond? Dat je drie hoofdletters achter elkaar kan plaatsen? Grote jongen! Maar het verschil tussen klassenstrijd en klassensamenwerking is je weer een stap te ver. Bummer!

 164. 274

  Vier dingen. Reactie 260 ten eerste. En dat je niet kunt onderbouwen waarom het nationaal socialisme rechts is. Niet in vooroorlogse terminologie, als in naoorlogse. Daarnaast, dat je helemaal niet weet wat het inhoud en dat je enkel in hokjes denkt. Die laatste twee zijn tamelijk verweven. Alles sluit mekaar uit in jouw beleving. Dat ik drie letters achter elkaar kan neerzetten is een late constatering van jouw kant.

 165. 275

  Dat jij mijn onderbouwing terzijde schuift is niet hetzelfde als het weerleggen, lul. Verder blaat je maar wat, zoals dat Hitler niet zo’n kwaaie peer was en het corporatisme iets socialistisch was terwijl het volledig gebaseerd is op klassensamenwerking. Weet je al trouwens wat het verschil is tussen klassensamenwerking en klassenstrijd, en waarom dat eerste een rechtse beweging is?

 166. 276

  Je vecht tegen je eigen geconstrueerde illulies. Ik heb nergens beweerd dat Hitler geen kwaaie was of dat het corporatisme socialistisch is. Daar kom je helemaal zelf mee. Ik blijf bij de kern. Dat de geschiedenis ook door links is gekaapt, waar de auteur Bosma van beschuldigd. Daarin gebruikt bij nog een fout voorbeeld ook, namelijk dat het nationaal socialisme per definitie rechts is. Dat onken ik. Niets meer, niets minder. Ik ben daarin gesteund door prof dr. Dolle.
  Toch sta ik open voor je argumenten, maar komen niet en in plaats daarvan blijf je maar schelden en verwijzen naar stormfront. Dat is zielig. Daarnaast zit je vast in je eigen dogma. Je heilige huisje weerhoud je ervan iets te onderbouwen. Dat komt omdat dogma’s vaak ononderbouwd zijn.
  Maar blijf vooral op deze tour doorgaan, zo stapelt het bewijs zich vanzelf op. Verder vind ik je geen lul, maar een dom mannetje die zich graag slimmer voordoet dan hij is door termen als ‘oxymoron’, ‘misnomer’, ….Alsof het roepen ervan het argument zelf is.

 167. 277

  Beste Su, wat is het corporatisme toch rechts he! Lees wiki: Corporatisme als maatschappijsysteem is een model waar wetgevende macht aan burgervergaderingen wordt toegekend die economische, industriële, agrarische en professionele groepen vertegenwoordigen. In tegenstelling tot pluralisme, waar vele groepen strijden voor de controle van de staat, nemen in het corporatisme verscheidene onverkozen lichamen een beslissende rol aan in het besluitmakingsproces. Het is een politiek-economische leer, die probeert een middenweg te vormen tussen het marxisme en het kapitalisme, en die verwant is aan het solidarisme.

 168. 278

  Dus jij vindt dat een enkel professor die het nazisme als ‘recht door zee’ kenschets meer recht van spreken heeft dan de algemeen geldende consensus? Geef jij dan eens een onderbouwing die verder gaat dan een naam noemen, wil je? En geef ook eens antwoord op mijn vraag over het verschil tussen klassenstrijd en klassensamenwerking. En als bonus: als het Nationaal-Socialisme dan zo socialistisch is, waarom zij tegen de stroom in hebben gekozen voor klassensamenwerking?

 169. 280

  Volgens mij zei ik:

  Corporatisme is een vorm van klassen-samenwerking, de antithese van waar de linkse vakbonden voor streden.

  Er zullen vast wat verdwaalde linkse Katholieken zijn geweest die het solidarisme (anti-marxistisch) aanhingen, maar echt tot bloei is het gekomen bij de vele Fascistische bewegingen. Met Socialisme in de Marxistische zin heeft het niks te maken. Dus rijst weer de vraag: als het Nationaal-Socialisme zo Socialistisch was, waarom hingen ze het Corporatisme aan?

 170. 281

  Een uitstapje naar het lemma ‘Right-wing Politics‘ op ’s werelds meest favoriete internetencyclopedie zou je wel wat ideeën kunnen geven waarom het fascisme traditioneel onder ‘rechts’ gerekend wordt.

  Daar vallen namelijk de volgende kenmerken van politiek met het etiket ‘rechts’ te lezen:

  – autoritair
  – anti-egalitair
  – behoud van de sociale orde
  – nadruk op een ‘natuurlijke’ sociale hiërarchie
  – cultureel conservatief
  – beroep op de traditie en traditionele waarden
  – beroep op gezinswaarden
  – nationalistisch
  – populistisch
  – anti-communistisch
  – kritiek op kapitalisme.

  Lijkt me allemaal als een handschoen te passen bij de ideologie van het fascisme en het nationaal-socialisme.

  “Traditional rightists were uncomfortable with liberal capitalism. Particularly in continental Europe, many conservatives have been uncomfortable with the impact of capitalism upon culture and traditions. The conservative opposition to the French Revolution, the Enlightenment, and the development of individualistic liberalism as a political theory and as institutionalized social practices sought to retain traditional social hierarchies, practices and institutions. (…) Conservative authoritarians and those on the far right have supported corporatism.

  In modern times, most right-wing ideologies and movements support capitalism. In Europe, capitalists formed alliances with the Right during their conflict with workers after 1848.”

  Zelfs dat laatste klopt als een bus voor de nationaal-socialisten, die het op een akkoordje gooiden met de groot-industriëlen die vette contracten kregen van de overheid.

  Reeds in 1927 legt de industrieel Emil Kirdorf contact met Adolf Hitler. Hij is bezorgd over het linkse kamp in de nazipartij. Hitler hield Kirdorf echter voor dat de socialistische voorstellen en leuzen in het nazi-programma enkel een middel waren om de steun van de arbeidsklasse te winnen en ze uit handen van de socialisten te houden.

  In de loop van dat jaar schrijft Hitler de brochure ‘Der Weg zum Wiederaufsteig, dat Kirdorf verspreid onder Duitslands toonaangevende industriëlen. In het pamflet stelt Hitler het bedrijfsleven gerust dat hij gelooft in private ondernemingen en dat hij een tegenstander is van het overhoop gooien van de economische en sociale structuren in Duitsland.

  De industriëlen zijn enthousiast. Hier is een man die de arbeidersklasse weg kan leiden van de socialisten en de communisten. Ook Hitlers voornemen om de vakbonden te onderdrukken als hij eenmaal aan de macht is, valt bij hen in goede aarde.

  Ze beginnen de nazi’s dan ook flink te steunen met campagnegelden.

  In 1932 zal Hitler een rede houden voor de Industrie-Club Düsseldorf om de steun te winnen van het bedrijfsleven. Hij gaat daarin niet echt in op concrete economische vraagstukken. Hij wil vooral het nationaal-socialistische wereld- en mensbeeld uiteenzetten. Wel spreekt hij zich uit tégen de gelijkheid van alle mensen, en daarom tegen democratie, voor privé-bezit, voor inkomensongelijkheid en met grote kracht tegen het bolsjewisme. Niet echt links.

  De economische malaise die is ontstaan door het verdrag van Versailles en de beurskrach van 1929 kan volgens hem niet opgelost worden door export, ook niet door protectionisme, maar door het veroveren en leegroven van buitenlandse regio’s en hun inwoners.

 171. 282

  Mensen als Thomas, die door het gegoochel met definities de geschiedenis proberen te herschrijven, zijn gewoon een beetje gestoord en behoorlijk belachelijk.

  Het is duidelijk dat er krachten zijn die er belang bij hebben om verdeeldheid te scheppen onder de 99%, om ze op die manier tegen elkaar uit te spelen. En het is duidelijk dat in Nederland de PVV de belangrijkste exponent daarvan is.

  Het is duidelijk dat de PVV daarbij -de brutaliteit ten top- daarbij teruggrijpt op de symbolen van de NSB: krijsende meeuwen, wien Neerlandsch bloed en het oranje-blanje-bleu.

  Als PVV-ers dan verbazing veinzen dat ze met diezelfde NSB vergeleken worden en als fascisten worden weggezet, dan doet dat nogal gekunsteld aan.

  Dat gegoochel met definities maakt helemaal niets uit:
  jullie hebben ons al lang verteld wat jullie bedoelingen zijn.
  en we moeten jullie niet.

  Is dat duidelijk?

 172. 283

  Was het niet PVV voor uniculturalisme en voor het recht van de oercultuur om nieuwe culturen te weren? Zo ja, dan geldt de uitspraak van Wilders ook op de Afrikaners : “De demografische ontwikkeling moet zo worden, dat de kans klein is dat er weer twee in het kabinet komen. Er is nu teveel Afrikaners in Zuid-Afrika.”, “Uiteraard, maar we kunnen Afrikaners wel aanmoedigen om vrijwillig weg te gaan. Ik bepleit een premie voor Afrikaners die vertrekken naar het land waar zij of hun ouders vandaan komen.”, “Ja, ik vind: als een minderjarig Afrikaner over de schreef gaat, dan moet het samen met de ouders het land uit worden gezet.”

  Zo simpel is het.

 173. 284

  @283Mihai
  Premie voor Afrikaners.
  Stel het voor, prima idee, dan komen er 1,2 miljoen Afrikaners naar Nederland, wordt het wel vol. Het is al zo moeilijk met een Mauro, en dan wil jij pleiten voor 1,2 miljoen Afrikaners? Krijg de immigratie dienst het druk.
  En volgens Boer Harm zijn het allemaal racisten en fascisten, dus een goede aanvulling voor de linkse partijen.

 174. 285

  @282 Boer Harm
  En een hoop mensen van jouw slag moeten we ook niet met dat demoniseren van mensen. Gebruik eens andere woorden, bruinhemden bijv., heb ik je nog niet horen zeggen. Hobbel maar lekker achter die SP van jou aan met Harry Bommel, kan je ook thee gaan drinken met hem in de moskee. Verander je naam dan in Abdul, klinkt ook niet slecht.

 175. 286

  Wie denk je nou eigenlijk dat je bang maakt met de immigratie van 1,2miljoen Afrikaners?
  Ga die gaten in de asielprocedure nou maar zoeken, dan die je tenminste wat nuttigs.

  Bosma wil je vast wel helpen.

 176. 287

  @286 Harm – of Abdul?
  Ik zal het aan je partij genoot vragen, Harry van Bommel van de SP, misschien bekijkt hij het uit een marxistisch oogpunt. Als hij tijd heeft tenminste, hij drinkt graag thee in de moskee. Ga een keertje met hem mee, krijg je meer begrip voor andere culturen.

 177. 288

  Ik ben atheist, dus ik bezoek geen “godshuizen”. En ik heb vaak thee gedronken met moslims, maanden lang, toen ik onderweg was in landen als Iran, Afghanistan en Pakistan. Bij gebrek aan een biertje, zeg maar. Maar wel op uitnodiging van hen, daar heb ik jou niet voor nodig.

  Overigens constateer ik met enig genoegen dat je je masler al hebt laten vallen: je bent gewoon een ordinaire PVV-er, die een andere potje heeft gevonden om in te roeren.

  Getverdemme wat een volk.

 178. 289

  @288 Harm
  En jij bent gewoon een ordinaire marxist SPer of meer van dat slag volk, thee drinken in de moskee, ben je Mohammed B nog tegen gekomen? En voel je je daar bij thuis? In Iran, het land dat jij zegt bezocht te hebben, hangen ze marxisten op, na het thee drinken in de moskee, is je vriendje Harry van Bommel daar al geweest?

 179. 290

  Ik citeer uit Bosma’s boek: “De geesten worden al rijp gemaakt voor de omvorming van Nederland tot een territorium voor meerdere stammen, waarbij geen enkele stam meer rechten heeft dan de andere.”, M. Bosma, De schijn-élite van de valsemunters : Drees, extreem rechts, de sixties, nuttige idioten, Groep Wilders en ik. Amsterdam: Bakker, 2010, p.145.

  “De reden waarom hun kinderen niets te horen krijgen over de Tachtigjarige Oorlog en wel een suikerversie van de islam krijgen voorgeschoteld, is een simpele. Als op school zou blijken dat we eens voor onze vrijheid vochten en dat we een volk zijn met een bijzondere geschiedenis, dan zouden de kinderen zich misschien gaan realiseren dat hun stam misschien meer aanspraken heeft op dit stukje moerasdelta dan de andere stammen.”, ibid., p.147.

  Ik begrijp dat Bosma slechts één stam in Nederland wil bereiken. Waarom in Nederland wel en in Zuid-Afrika niet?

 180. 292

  @286 Boer Harm
  |Je beschuldigt zo makellijk mensen van racisme en fascisme, hoe zit het met jou en je Nederlandse bloed dat door je aderen stroomt? Is het van smetten vrij of misschien als zoveel Nederlanders geheuld met de nazis in de Tweede Wereld Oorlog en gevochten met de Waffen SS in Rusland?
  Of zogenaamd in het verzet gezeten, wel na de capitulatie van Duitsland? Misschien in het voormalige Nederlands Indie Javanen over de kling gejaagd? Ik noem maar een paar zaken met je gebral en verdachtmakingen.

 181. 293

  @290Mihai
  Misschien ziet Bosma een stam, zoals jij dat noemt, Nederland en Zuid-Afrika. En misschien moet je doorlezen, dan begrijp je hem misschien beter. ik ben niet zo ingevoerd in bosma.

 182. 297

  Misschien ben jij dan degene die eens moet doorlezen?

  Waarom probeer je steeds anderen zover te krijgen dat ze fascistische literatuur lezen als je zelf niet eens weet waar het over gaat?

 183. 298

  @295 Mihai
  geen idee, maak er maar van wat je wil. Ik geloof niet in een superras en wegwerpartikelen zoals jij dat noemt. Klassificeer jij je zelf soms als een wegwerparIktikel? Je naam doet niet Hollands aan. Ik hou niet zo van dat geneuzel over rassen.

 184. 302

  @Mihau
  Ja, en als je inderdaad een Chinees bent, je naam geeft daar aanleiding toe dit te vermoeden, verbaast het mij dat je de literatuur van Bosma leest. Hij schijnt voorstander te zijn van een monocultuur zoals zoveel autochtone Nederlanders.

 185. 303

  @Afrikaner

  Ik geloof ook niet dat Bosma zelf overtuigd is dat er superieure en inferieure rassen bestaan. Dat gebruikt hij slechts als manipulatiemiddel (propaganda) om de rest van de Nederlanders te overtuigen om zoveel mogelijk van andere mensen uit te roeien, hun grondstoffen te roven en een resterend aantal als slaafjes te gebruiken, in sweatshops. Deze uitroeiing heeft ook het bijkomstige voordeel dat de overbevolking opgelost wordt, en de klimaatverandering, de tekorten aan water, landbouwgrond, grondstoffen etc. Eventueel schept het meer lebensraum als Nederland onbewoonbaar wordt als gevolg van klimaatverandering. Maar dat is slechts mijn vermoeden, want ik zie verder geen reden waarom Bosma en Wilders zoveel drogredenen en leugens zouden gebruiken om haat aan te wakkeren tegen andere mensen.

 186. 306

  @303 Mihai
  Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in meneer Bosma, jij geloof ik wel. En mensen uitroeien wil meneer Bosma niet, probeer die man nu niet te demoniseren. Dat is met Pim Fortuyn ook gebeurd, en je weet hoe dat geeindigd is. Hoe jij aan die conclusie komt, is mij werkjelijk een raadsel. Laat ik je iets uitleggen: je hebt negatief racisme en positief racisme. Negatief racisme is het doel mensen te demoniseren en uiteindelijk uit te roeien. Dit gebeurt nu in Zuid-Afrika, de Afrikaners worden gedemoniseerd en het ANC regime roept in haatkoren op de Afrikaners te vermoorden. Dat noem ik negatief racisme. En dan heb je nog positief racisme, dat is misschien het gedachtegoed van de PVV van meneer Bosma en Afrikaners. Dat wil zeggen, mensen van een groep verkiezen het om onder eigen mensen te wonen en geregeerd te worden door mensen van dezelfde cultuur. Zo denken veel autochtone Nederlanders, duitsers, Afrikaners en de gekleurde bevolking in Zuid-Afrika. Deze mensen zijn dus geen voorstander van de multi-culturele samenleving.

 187. 307

  @Afrikaner

  Die positieve racisten pleiten niet dat alle nakomelingen van Nederlanders van overal ter wereld terug komen naar hun territorium om onder anderen medeculturisten te leven. Ze pleiten meer dat ze overal ter wereld dictators worden en anderen voor hun eigen doeleinden gebruiken. Kijk Wilders suggereert dat Palestijnen naar Jordanië gedeporteerd moeten worden, opdat de Israëliërs meer lebensraum krijgen. Het gaat hem dus niet om met mensen van eigen cultuur te leven, maar om roof, moord en onderdrukking.

 188. 308

  Mihai
  Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen. ik weet wel dat hij lid is van de Nederlandse Taalunie en daar het Afrikaans bij wil betrekken, en dat vind ik positief. En verder begrijp ik dat meneer Bosma geinteresseerd is in Afrikaanse literatuur en gedichten, lijk mij ook niet fout. Bij het openen van het eerste niet raciale parlement in Zuid-Afrika na democratische verkiezingen heeft Nelson Mandela een gedicht voorgelezen van Ingrid Jonker, een blanke Afrikaanse, zij was fel gekant tegen apartheid zoals zoveel Afrikaners. Het gedicht: die kind is nie dood nie.

 189. 309

  @Afrikaner

  Ik ben in Bosma geïnteresseerd omdat hij voor zichzelf onverdiende voordelen met ongerechtvaardigde middelen wil bemachtigen en voor anderen onterechte nadelen wil produceren. Het is niet de wereld waarin ik wil leven en waarop ik het recht heb.

 190. 310

  Wow, jij zit echt vol met haat. Leg die joint eens neer en steek je kop uit de tent. Kunnen je hersenen een beetje luchten en weer normaal functioneren.

  PS: waarom denkt bijna iedereen op dit blog in termen als Marxisten en Fascisten? Komt nogal radicaal en doorgeslagen over.

 191. 311

  @307 Mihau
  Dat zie ik niet, zoals jij dat verwoord. Ik weet alleen dat de PVV van meneer Bosma minder immigranten wil hebben in Nederland, zoals zoveel van ons omringende landen. En hij gelooft ook niet in de multi-culturele samenleving, ik weet niet wat ik me daar moet bij voorstellen. Door al die terroristen van Islamiische groeperingen zijn Nederlanders bang geworden, en dat is begrijpelijk. Wat Zuid-Afrika betreft, Afrikaners zijn een kleine minderheid daar en worden nu overheerst door mensen van een ander ras en cultuur. Dat gaat niet goed samen daar, en daarom heb je al die problemen. Met godsdienst is het niet anders. In Egypte zijn pas Koptische Christenen vermoord door Islamieten. Maar we kinnen helaas hier niet alle problemen oplossen.

 192. 312

  @309
  Ik weet niet of jou conclusie juist is. Wat ik wel weet, dat de PVV sterk gekant is tegen massale immigratie van moslims in Nederland, en dat zijn trouwens heel veel nederlanders. Daarom wil hij nog geen nadelen voor anderen produceren. Links Nederland vindt het verkeerd om voor je eigen groep of cultuur op te komen, rechts denkt daar anders over. Ik heb nog nooit zoveel haat gelezen op linkse sites als het over Afrikaners gaat. Het heeft zelf de mensen in Zuid-Afrika verbaast. Wat is er toch mis met die linkse mensen in Nederland? Waarom mensen demoniseren en als je voor je eigen cultuur of taal of komt dat af te kraken? Dat begrijp ik ook niet.

 193. 313

  Wat Zuid-Afrika betreft, Afrikaners zijn een kleine minderheid daar en worden nu overheerst door mensen van een ander ras en cultuur.

  Wat nou overheerst? Blanke Afrikaners hebben toch evenveel stemrecht als alle anderen? En het had ook geholpen als de oorspronkelijke immigranten zich als betere buren hadden gedragen in plaats van alsof het hun godvergeven recht was de ander te knechten. What goes aroud comes around.

 194. 314

  @Mihau
  ik zag net een filmpje over de moord op Theo van Gogh op 4-11-2004.
  Nee zeggen tegen islamisering is geen racisme en dat vind ik ook. Daarom ben je nog geen racist. Ook de PVV is tegen islamisering, daarom is de PVV nog niet racistisch.
  |Wat ijk wel geleerd heb dat de meeste racisten en vuilspuiters op linkse sites opereren of links zijn. Als je het niet met hun visie eens ben dan word je uitgemaakt voor racist, fascist, Goebbels, NSBer, bruinhemd en wordt geprobeerd je mond te smoeien. Dat is mijn ervaring en ik ben helemaal niet rechts.

 195. 315

  Ja toch, waarom zou je moslims en zwarten afkraken omdat ze opkomen voor hun eigen religie en gebruiken? Alleen maar om de mensen in bescherming te nemen die hun land gejat hebben?

  En dan nog met het kutargument dat het om “volksgenoten” zou gaan.
  Bah.

 196. 316

  313 Su
  Moet ik je nu alles uitleggen? Als de ene cultuur dominant is, en dat is in Zuid-Afrika, wordt de andere cultuur overheerst. Afrikanen en Afrikaners zin een ander ras, andere cultuur en dikwijls een ander geloof. ze verschillen net zo veel van elkaar als Nederlanders en Turken. alle volken zijn immigranten in Zuid-Afrika, de oorspronkelijke bevolking is opgegaan in de kleurlingen gemeenschap of uitgestorven. Betere buren zeg je. In amerika, Australie, Nieuw-Zeeland heb je ook conflicten gehad toen er nieuwe pioniers arriveerden. Het zelfde is in Europa gebeurd. En een groot deel van de zwarte bevolking is in de b vorige eeuw uit de omringende landen gekomen, op zoek naar de welvaart van het door Afrikaners geleide land. Momenteel zijn er 5 miljoen vluchtelingen ui Zimbabwe omdat daar hongersnood heerst. Mugabe heeft zijn land in de afgrond geholpen, en Zuid-Afrika is nu ook op die weg. Door al die moorden op Afrikaners is de voedselproduktie enorm afgenomen en de werkeloosheid enorm gestegen.

 197. 317

  @315 Boer Harm
  Wie heeft nu weer wat gejat? Je lult als een kip zonder kop. Je moet minder luisteren naar de marxistische propaganda van je vriend Harry van Bommel, die heeft ook oogkleppen voor.

 198. 318

  Boer Harm
  en komt de linkse navelstaarder Boer Harm weer om de hoek kijken dan daalt het niveau weer naar een laag peil. Veroordelen verkeerde conclusies trekken en mensen van van alles beschuldigen.
  Boer Harm Bosma, met jou ben ik uitgepraat. richt je stomme racistische opmerkingen maar naar andere personen en ga voor de vierde keer met je vriendje Abdul van bommel lekker thee drinken in de moskee, missschien kunnnen ze ja daar verdraagzaamheid leren, dat zijn ze daar goed in. Adieu

 199. 322

  Ja, toch wel leuk om het directe bewijs van een these te krijgen.
  Nou neemt hij alweer afscheid (#321), maar ik twijfel er aan of het definitief is.

  Gewoon even mijnreactie bij het eerste afscheid herhalen.
  Daar komt ie.

 200. 323

  Krijsende meeuwen, wien Neerlandsch bloed en het oranje-blanje-bleu,
  de symbolen die onze voorouders hebben afgedankt,
  omdat ze gekaapt waren door de NSB

  Nog effe, en de Afrikaner wil weten of we wel zeker weten
  dat het hakenkruis het symbool van het nazisme was.

  Vaarwel.

 201. 326

  Betere buren zeg je. In amerika, Australie, Nieuw-Zeeland heb je ook conflicten gehad toen er nieuwe pioniers arriveerden.

  En als pome betreur ik dat ten zeerste.

  En een groot deel van de zwarte bevolking is in de b vorige eeuw uit de omringende landen gekomen, op zoek naar de welvaart van het door Afrikaners geleide land.

  Leuke völkischer mythe, maar ik geloof er geen hol van.

 202. 327

  Vanochten lees ik tot mijn ontsteltenis hoe het verhaaltje van Bosma nog even wordt herhaald in de pers. http://www.depers.nl/buitenland/607649/Wilders-laatste-hoop-Afrikaners.html

  En ineens is het afrikaans weer gekoppeld aan de kleur van het velletje van de sprekers. En hebben we er een “broedervolk” bij. Daarnaast is het afschaffen van de apartheid natuurlijk prima, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat een bende talentloze blanken dan ineens hun bevoordeelde positie verliezen.

 203. 330

  02-11-2011, 09:03 pauldeklerk
  Die kritici van Mnr Bosma wil dit laat blyk asof enige persoon wat opkom vir die Afrikaners as eerstens ’n rassis afgemaak word en tweedens as iemand wat terug wil keer na Apartheid.

  Hoe waningelig kan geleerde persone, wat dien in politieke partye en selfs in die regering, wees? Hoe kan jy iemand wat die moord en die doodslag uitwys en veroordeel van ’n 3 jarige kind, haar ouers en duisende plaaseienaars, beskuldig daarvan dat die persoon terug hunker na Apartheid?

  Die begeerte om te lewe vir ’n Europeer en alle ander mense op die aarde word internasionaal beskou as ’n reg, ’n mensereg.

  Die begeerte om te lewe vir ’n Afrikaner is egter volgens die beswaardes in die artikel nie ’n reg nie, maar ’n hunkering na Apartheid.

  Dit is absoluut verstommend

 204. 335

  Ja, blijkbaar zijn die boeren er nog niet achter dat het onverstandig is om een fascistische partij als spreekbuis te kiezen.

  Maar misschien hebben ze wel geen andere keus, omdat niemand van de andere partije steun wil verlenen aan een stelletje fascisten.

  Houzee, houzee, houzee!

 205. 336

  Oproep tegen racisme, voor waardigheid en voor verdraagzaamheid van Afrikaners in Zuid-Afrika

  “Die Afrikaner is voor ‘n kruispad en staar geweldige uitdagings in die gesig. Ek doen ‘n ernstige beroep op alle vredeliewende Afrikaners om soos een man op te staan en ons stem uit te roep TEEN rassisme. Hoe meer ons soos een man opstaan en betrokke raak by organisasies soos OASE hoe groter die moontlikheied dat ons simpatie EN SELFBESKIKKING sal kry. Die ver regse en ultra regse is by verre in die MINDERHEID en moet as sulks ook behandel word met die nodige teenkanting wat dit toekom. Hulle kom ongelukkig oral in die wereld voor, nie net in Suid Afrika nie. Daarom kan ons nie beoordeel word oor wat ‘n klein groepie mense kwyt raak nie. Die meerderheid vredeliewende Afrikaner erken die inherente reg van alle lede van die mensdom van die planeet, om met waardigheid en gelykheid behandel te word, en wat die fondasie van vryheid, geregtigheid en vrede sal waarborg in die wereld. Ons pleit dus as meerderheid Afrikaner, dat julle ons pleidooi in oorweging sal neem, nie op grond van ‘n paar ulktra regse uitsprake nie, maar op grond van die oorlewing en voortbestaan van ‘n lieflike en wonderlike kultuur wat van onskatbare waarde vir die mensdom inhou.”

 206. 340

  Om plaasmoorde en gepaardgaande uitwissing van my kultuur, taal, leefruimte en toekoms oor die boeg van Nazisme te gooi, soos u berig van die linkersy die geval is, is nie billik nie. Wil u tog u volksgenote verseker. ook aan die linkerkant, dat ons nie daarop uit is om ander te na te kom nie, maar dat ons bietjie vir bietjie sterf.

 207. 341

  en dan stoicijns in het afrikaans blijven brabbelen.

  Ik begin behoorlijk van je te kotsen, afrikaner. Tegen racisme, my ass. Was je tegen racisme, dan had je al die broedervolk-nonsens van bosma verre van je geworpen. Bosma’s verdienste is dat afrikaans weer als de taal van de mensen met het witte velletje wordt gezien, en jij gaat daar in mee. Sneer naar links erbij, en de polarisatie is compleet. Dat zal helpen.

  Succes met het verder van de kaart framen van de misstanden in Z-Afrika. verder wat harm in 335 zegt.

 208. 342

  Niemand gee om wat met die blankes in Suid-Afrika gebeur nie. Die huidige generasie tussen ouderdomme 17 -40 het GEEN deel gehad aan die instelling van apartheid nie, maar ons moet die skuld daarvoor dra en die slae daarvoor kry. Ons word deur ANC beleid uit poste gehou waarvoor ons gekwalifiseer is en op plase word ons mense vermoor. Meeste gesinne verloor mense aan misdaad en ALMAL het familie wat as gevolg van die haglike toestande in SA geimmigreer het. Families is opgebreek met ouers in SA en kinders in lande soos Australie, Kanada, VSA en Britanje. Ons het nie skuld aan die vorige regering nie, maar ons en ons kinders sal daarvoor moet betaal tot die laaste wit mens in SA vermoor is of die land verlaat het. Daar is nie genoeg trane in my oe om te huil vir al die pyn nie… en heeltyd weet ons, dat niemand anders in die wereld omgee nie. Daar is die hongersnood en wetteloosheid in Somalie, die oorloe in Afganistan en Irak, die aardbewings en tsunamies Japan en die Griekse ekonomiese krisis. Wie gee om wat in Suid-Afrika met die wit broedervolk van Afrika gebeur?

 209. 343

  @afrikaner:
  als je niet als rascist weggezet wil worden, dan helpt het wellicht je niet te associeren met mensen die de afschaffing van de apartheid een slecht idee vonden. just saying.

  Daarnaast lijkt een genocide, het vermoorden van groepen mensen, me reden genoeg voor bezorgdheid. Het samentrekken van dit enorme probleem met het kleinere probleem van het verloren gaan van de afrikaner taal is niet productief: er zijn namelijk ook een heleboel mensen die afrikaans spreken en niet beschikken over een blank velletje.

  Daarnaast word Afrikaans niet echt begrepen door Nederlanders. Wil je een boodschap overbrengen, doe dat dan in het Nederlands. doe je dat niet, zit dan niet te zaniken dat je niet begrepen wordt. Want dan lees ik leefruimte en denk ik: wat een nazi.

  Tot zover de cursus PR voor dummies. doe er je voordeel mee, afrikaner.

 210. 344

  Een beetje jammer is het wel dat in de tekst die je op die site kunt downloaden de mensen die de moord op Afrikaners bagatelliseren op voorhand al racistisch worden genoemd. Dat helpt hun zaak niet.

  Zuid-Afrika is misschien inderdaad wel een taboe-onderwerp. Dat vroeger vrij duidelijk was dat apartheid een verkeerd systeem was, wil nog niet zeggen dat het systeem dat erna komt en de mensen die erna aan de macht komen allemaal “goed” zijn. Neem alleen al het gebruik van het gruwelijke “necklacing”, zoals door nota bene Winnie Mandela gepraktiseerd. Dat begrijp je toch niet? Geen wonder dat het land vergeven is van de meest gewelddadige en egoistische mannen ter wereld. Er is kennelijk een grote terughoudenheid bij de leiders van het land om geweld te bestrijden.
  Ik vind het een treurige zaak, maar ik denk: mensen, maak dat je weg komt. Het wordt niks meer daar. En zo denken mensen die daar wonen en een toekomst voor zich hebben er ook over, want er gaan er nogal wat weg.
  Het is toch triest als een nieuw systeem, dat met een man als Mandela is begonnen, niets voor zijn bevolking kan of wil doen. Door de constante hoge werkloosheid onder de zwarte bevolking keren velen van hen zich ook nog eens tegen (zwarte) immigranten uit buurlanden. Kennelijk is geweld voor hen de enige manier om voor hun belangen op te komen.

 211. 345

  #Richard E
  Met een beetje niveau kan jy Afrikaans praat, is jy n dummie? Ernest het jy n splaakgeblek? Nazi n fassist le op die punt van jou tongetjie? Is jy n linkse verkrampte marxist?

  Ek wil vandag weer vra vir ʼn mooi gebaar van Holland. Die gebaar is groter as ʼn seëlversameling wat ʼn Afrikanerkind laat glo het in die mooi van die wêreld. Ek wil vandag pleit en vra dat u die omstandighede in die hedendaagse Suid-Afrika met ʼn vergrootglas ondersoek. Ons eens mooie land is aant flarde as gevolg van hewige media propaganda en kommunistiese taktiek wat die wêreld verblind het. Die ANCYL leier, Julius Malema, propageer onder die swart jeug die moord van blankes. My mense word uitgemoor soos vlieë onder die ANC regime. 4000+ plaasmoorde, elkeen wreedaardig en brutaal. Vriende en familie word aangerand en vermoor. Ons word besteel, geminag, onderdruk, vanuit die arbeidsmag deur wette verban. Ek is een persoon wat die volgende lysie van geraakte misdaad kan verskaf:
  My skoolvriend, Joggie van Tonder, is vermoor deur die mense wat hy opgehef het.
  My vriend, Tinus Botha, is koelbloedig geskiet in sy pligte as Kontant-in-tranisto werknemer.
  My ou skoolvriendin, Suzette Boshoff, was gekaap, geskiet en vir die dood gelaat. Haar hart het gaan staan; paramedici was in staat om haar te red.
  My neef, Klasie Visagie, is tesame met sy vrou en klein dogtertjie gekaap, die kapers het hom summier deur die bors geskiet. Genadiglik het hy oorleef.
  My oom, Mike Combrink, is in sy winkel voor my klein niggies en nefie ook in die bors geskiet. Alhoewel hy oorleef het, ontvang my niggie sielkundige behandeling vir daaglikse nagtelike nagmerries.
  My nefie, Leon van den Bergh, is vermoor nadat hy van die lughawe opsetlik deur ʼn minibus-taxi omgery is. Hy was my tante se enigste seun.
  My Neef Visagie en sy vrou is gekaap en beide doodgeskiet.
  My vriendin, Hester Marais (R.I.P) was verkrag.
  ʼn Kennis van my se seun was ook gekaap. Sy gesig is vermink soos die kapers hom aanhoudelik geskop het. Sy gesig is een papperye en moet indringende rekonstruksie ontvang. (Sy kar is nooit gesteel nie, hy was vir dood agtergelaat.
  Nog ʼn kennis van my , Alta Swanevelder, het ʼn rustige Sondag-middag gewandel. Sy was vir geen rede met ʼn mes aangeval. Sy het oorleef.
  Bure van my ouers se eens inwonende plaas, is vermoor. Een van die moordenaars is gevang (het natuurlik ontsnap) het aangedui dat my ouers ook ʼn keuse vir die moord was. Die enigste rede waarom hulle gespaar was, was omdat die buurman ʼn ou man van sy tagtigerjare was en dus die makliker teiken was. Die wete dat my eie ouers ʼn oorweging was vir ʼn brutale, gru moordaanval, stuur koue rillings teen my ruggraat op.

  Dan kan ek nog vele insidente hier plaas van ander mense wat ek geken het wat wreed vermoor, verkrag, aangerand en vermink is…

  Wanneer u na die blits saamgestelde lysie kyk, sal u dit as normaal beskou dat een persoon soveel vriende en familie aan moord afgestaan het? Is dit normaal dat soveel mense bekend aan een persoon deur gruwel geweld geraak word? Dan het ek nie “klein” misdade soos huisroof, aanranding, ontvoerings, motordiefstal en-inbrake, ens., aangeraak nie. Ook het ek nie die verval van ons land se infrastruktuur, akademie, beskerming, landbou, gesondheidsdienste en munisipale dienste aangeraak nie. Elke Afrikaner in Suid-Afrika kan ʼn soortgelyke storie vertel. Ons word omring deur misdaad en moord. Ons gaan stap nie meer alleen buite nie. Ons is bang as ons snags gaan slaap. Ons moet elke dag oor ons skouers loer. Ons sluit onself toe agter tralies, slotte en grendels terwyl ons deesdae beurte maak om mekaar af te los om te waak wanneer ons slaap. Ons bid elke dag vir God se bewaking en ons bid dat ons more sal oorleef. Méér nog, ons bid vir ʼn wonderwerk waar die skille van die wêreld se oë sal afval.
  Ek pleit vandag by u om die ware situasie in Suid-Afrika te ondersoek en te openbaar aan die susters lande en lande wat sal omgee.

 212. 346

  correksie

  #Richard E
  Met n beetje niveau kan jy Afrikaans praat, is jy n dummie? Richard het jy n splaakgeblek? Nazi n fassist le op die punt van jou tongetjie? Is jy n linkse verkrampte marxist? Watter kleur het jou velletjie Richie? Is jy n swartman of n witman? Ek dink swartman, jy skryf baie emotioneel!

 213. 347

  @344
  Winnie Mandela is veroordeeld voor medeplichtigheid van moord op een jongen genaamd Stompie. Na een paar jaar is ze weer vrijgelaten uit de gevangenis. Die jongen heeft ook een halsband gekregen en is een gruwelijke dood gestorven. De halsbanden waren een belangrijk wapen van het ANC om tegenstanders te doden. Duizenden zijn op deze manier gestorven.
  Door de terreur van Mugabe in Zimbabwe zijn 5 miljoen mensen naar Zuid-Afrika gevlucht en dan komen er ook nog miljoenen binnen van andere landen. Veel Afrikaners kunnen niet weg of willen niet weg. Het is ook een kwestie van geld. Verder is er een levendige handel in Zuid-Afrika in lichaamsdelen, die worden tot medicijn of toverdrank verwerkt, muti noemen ze dat. O,a, tenen, vingers en gelsachtsdelen worden daar voor gebruikt, en worden soms van levende mensen afgesneden.

  Kijk maaar hieronder in de genocide bank:

  http://www.wix.com/ajk/genocide-museum

 214. 348

  mensen die menen dat de kwaliteit van argumentatie huidskleurgebonden is, zijn racisten. Per definitie. En ook racisten verdienen het niet om hun geliefde te verliezen. Maar wat jij hier zegt zal je niet veel steun opleveren. Hoeveel mensen je ook verloren hebt, en hoeveel verdriet je dat ook doet, je wint geen medestanders als je ze uitscheld.

  Ik hoop dat er mensen opstaan die op een slimmere wijze de tragedie die zich voltrekt in Z-A voor het voetlicht kunnen brengen, Afrikaner.

 215. 349

  Afrikaans is n wonderlike taal, Ernest. Ontstaan in die monde van slawe, bruinmense en boere en is n kreoolse taal, dit is n rebelse taal gepraat door n magdom van bruinmense, boere en Afrikaners.

 216. 351

  @Richard

  En ineens is het afrikaans weer gekoppeld aan de kleur van het velletje van de sprekers. En hebben we er een “broedervolk” bij. Daarnaast is het afschaffen van de apartheid natuurlijk prima, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat een bende talentloze blanken dan ineens hun bevoordeelde positie verliezen.

  Dit schrijf je, dus jij begint over huidskleur. Is jy n dummie? weet je niet meer wat je schrijft? Is jy n swartman om dat jy om je heen schopt?

 217. 352

  @Richard

  De visionair Martin Bosma, de toekomstige minister-president.

  Na het lezen van dit boek van de zeer gewaardeerde Bosma, heb ikgevoelsmatig een gelijke gevonden een soort dejavu ( wat wij, volk, zien en horen en ervaren is dus ook zo!) alleen nu in woorden en goede onderbouwing. Al die jaren dat ik nieuws via media en kranten heb mogen vernemen voelde ongelijk aan wat werkelijk gaande was. Op een gegeven moment leek het alsof de wereld via 2 dimensies ervaren werd ( die van vele kennissen, buren en familie en mij en die van de journaals en kranten en media). Kwader en kwader werden wij, daar wij ons in de maling genomen voelde door zowel politiek als media en kranten.

  God zij dank voor een Fortuyn en Wilders PVV, god zij dank voor het boek van Bosma PVV.

  Eindelijk WAARHEID, eindelijk een tegengeluid, een geluid wat van het volk komt en niet van een club elitaire indoctrinators! Dank u heer Bosma, dank u PVV.

 218. 355

  Volgens mij maakte jij de koppeling tussen huidskleur en taal, door het issue van de zuid-afrikaanse genocide-in-wording(die zich op blanken voltrekt) te koppelen aan de afrikaanse taal (die door mensen van allerlei komaf wordt gesproken). Door je te associeren met Bosma doe je je zaak teniet.

  En vervolgens begin je ze zaniken dat ik als een neger klink. Hee! nu denk ik ineens niet meer dat ik met een racist van doen heb!

 219. 357

  #Richard

  Ik wil pleiten voor een andere titel boven de kolom en die is:

  De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.

  Bosma is van mening, dat de linkse bovenwereld en de —-LINKSE——–ONDERWERELD van krakers en andere —- CRIMINELEN—–, in eendrachtige samenwerking, Hans Janmaat en zijn medestanders kapot hebben GETERRORISEERD. Deze gecoördineerde legale en illegale bestrijding is sindsdien toegepast op Pim Fortuyn en nu weer op de PVV, alsmede op andere opiniemakers die kritisch zijn over de massale immigratie der kanslozen of over de islam in het bijzonder. De logische consequentie van deze intimidatie is dat steeds meer mensen ZICH HET ZWIJGEN LATEN OPLEGGEN en zelfcensuur gaan toepassen.

  Op die manier sluipt de islamisering voort, een proces dat de gemiddelde Nederlander langzaam gaat zien.

 220. 359

  @ Richard

  Geert? Nee, de stille kracht achter de PVV is Martin Bosma,

  Daarom wil ik pleiten voor een nieuwe titel boven de kolom:

  Het linkse gevaar en de teloorgang van Nederland.

 221. 361

  Klopt, het waren Friezen en die zien zichzelf inderdaad niet als Nederlanders :-). Overigens, de Afrikaners hebben er zelf om gevraagd, na ruim 3 eeuwen en met de Apartheid als hoogtepunt.Sorry kan als blanke dame hier geen medelijden mee hebben.

 222. 365

  Dit is een CONTRADICTIO IN TERMINIS. Als mensen zich het zwijgen opleggen EN ZELFCENSUUR OPLEGGEN, wordt de sluipende islamisering NOOIT OPGEMERKT. Laat staan door de GEMIDDELDE Nederlander.

  Bovendien zie je dat de PVV bloeit als nooit tevoren, DUS IS DIE PARTIJ NOG NIET KAPOT.

 223. 368

  @Su
  Een zinnetje van Bosma en je bent van de leg af. Het kan niet gekker. Bosma komt uit een rood nest en de meeste stemmers van hem zijn ex PVDAers. Hij bewondert de oude Drees, dat is toch een sociaal-democraat. Door al dat foute gedoe van links in de 80 jaren zijn ze hun aanhang kwijtgeraakt en daarom heeft die partij nu veel aanhang. Maar Su klinkt wel exotisch, is dat een Chinees gerecht? Of ben je Zuid-Afrika uitgevlucht voor de jongens van Julius Malema?

 224. 369

  @SU
  Kom je nou uit Zui-Afrika of…..? Ik word nieuwsgierig.
  De meeste haat vind je wel hier in de commentaren, een oprisping van Bosma en je hebt slapeloze nachten. Ik vraag me toch aff of Su een Chinees gerecht is

 225. 370

  Meh, Mussolini was ooit een Socialist. Bij politieke overtuiging telt het hier en nu.

  Ik maakte verder een opmerking over je verwijzing naar Janmaat. Als we het over revisionisme hebben dan is het proberen rehabiliteren van deze extreemrechtse politicus daar een duidelijk voorbeeld van.

 226. 372

  @Su
  Dat verklaart een hoop, wat je angst van de PVV en Bosma betreft.
  Is wel belangrijk voor de discussie, want een Marokkaan zal zich ook niet lekker voelen bij de PVV. En ook dat je door je afkomst geen affiniteit en begrip kan hebben met de Afrikaners. De Boere Afrikaners zijn het zelfde type mens dat je in het Mid Westen van de VSA vindt: blank, conservatief, republikein, godsdienstig, hardwerkend, gezagsgetrouw en sober. Die vind je in Nederland vooral bij de SGP. Dus een heel andere type mens als de gemiddelde Nederlander, Misschien de Nederlander uit het begin van de vorige eeuw, in dat opzicht lopen ze een beetje achter bij de huidige Nederlanders. En zulke mensen kunnen veel Nederlanders alleen maar haten.

 227. 373

  184 – En het is niet mijn Bosma, ik ben van een andere politieke groepering. (…) En wat Bosma zegt, moet hij weten, ik laat me er niet door opjutten.

  191 – Je begint weer over links, daarvoor moet je bij Bosma zijn, niet bij mij.

  293 – Ik ben niet zo ingevoerd in bosma.

  306 – Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in meneer Bosma, jij geloof ik wel.

  308 – Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen.

  352 – Na het lezen van dit boek van de zeer gewaardeerde Bosma,

  357 – De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.

  Wat een door en door onbetrouwbaar sujet is deze Afrikaner toch.
  Niet te geloven gewoon, zoals deze PVV-er uiteindelijk los gaat.

 228. 374

  @373 Boer Harm
  ik heb me intussen ingelezen in Meneer Bosma, er is zoveel te vinden van hem online. Mijn ogen zijn geopend voor deze visionair, hij weet welke kant we op moeten. Hopelijk opent hij ook jouw ogen,
  maar boer Harm, moet jij geen thee gaan drinken met Harry van Bommel in de moskee? Krijg je begrip voor andere culturen.
  google maar even, net als ik op de schijn-elite van M. Bosma, dan zal de waarheid je geopenbaard worden.

 229. 376

  @373 Boer Harm
  Jij hebt alle opmerkingen van mij op een rij gezet, keurig jongen. En door het lezen van de pennevruchten van meneer Bosma, groot visionair, ben ik tot andere conclusies gekomen, dus een soort progressie in mijn denken. Er wordt hier zoveel reclame voor hem gemaakt, dat je je wel moet gaan interesseren in die man, hij schijnt voor jou zo belangrijk te zijn. Wat ik je al zij, ga ook maar eens googelen, er is van hem meer te vinden online dan die marxist Harry van Bommel van jou.

 230. 377

  Conservatief christen en PVV aanhanger. Dat zijn de ergste.
  En dan ook nog dat gedram over een zogenaamde genocide die gaande is en ander gevaar die alleen door gelijkgestemden gezien wordt.
  Dat is een hele rare mix en belooft weinig goeds. Anderzijds denk ik dat afrikaner medicijnen tegen waandenkbeelden nodig heeft. Maar dat zal wel te simpel gedacht zijn.

 231. 378

  @375 Su
  Het lijkt dat meneer Bosma voorstander is van een monoculuur, en niet van multicultureel, dus als je niet bij die eerste groep behoort, dan kan ik begrijpen dat je je angstig gaat voelen. Maar er zullen best uitzonderingen gemaakt worden, kijk maar naar Mauro, die mag voorlopig blijven en wordt niet op transport gezet.

 232. 379

  @377 Johan

  In Zuid-Afrika heb je geen PVV, zover rijkt de arm van Bosma nog niet, ook geen dependance zover ik weet. De Boere hebben dikwijls het zelfde Calvinistisch geloof als de SGP, die zijn ook conservatief en ook niet van de PVV. Je denkt inderdaad te simpel.

  En kijk anders hier nog maar eens op:

  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

  Vind je alle informatie.

  Verder begrijp ik niet dat de linksen zich zo laten opjutten door Martin Bosma, of zou dat zijn bedoeling zijn? Leve de publiciteit voor hem
  .

 233. 384

  @Ramboetan
  Go, die naam is nieuw. Kilinkt wel exotisch, ook bang om op transport gezet te worden? Is het een Indisch gerecht? Javaan of zo?

  Het cynisme van Martin Bosma – Nederlands parlementariër – op ‘de Avond van de Polemiek”

 234. 385

  Zeg Afrikaner, ik weet niet of je het weet, maar “op transport stellen” is een tamelijk zwaar beladen term die niet wordt gebruikt voor “mensen het land uitzetten”. Dat heeft te maken met de jodenvervolging in de tweede wereldoorlog. Het zijn tot nu toe alleen joden en een aantal zigeuners die “op transport zijn gesteld”. Ze hadden reden genoeg om daar bang voor te zijn, want de meesten overleefden die transporten niet. Dus zeggen dat iemand bang is “op transport te worden gesteld” is tamelijk hatelijk en cru tegenover joden die dit hebben meegemaakt, of nabestaanden van mensen die niet van die transporten zijn teruggekeerd.
  Dat je die term gebruikt moet je zelf weten, maar het zegt wel iets over je intentie of domheid. Maar vermoedelijk heb je zon reactie als Prem Radakishun op de kritiek op zijn uitspraak “hij doet het met kinderen”: ontkennen dat die zin alleen betekent dat die man pedo is.

  Maar het lijkt er in ieder geval sterk op dat je je eigenlijk niet zo druk maakt om genocides, waarschijnlijk ook niet op die in Zuid-Afrika.

 235. 386

  @Ernest
  Nu komt er weer de Jodenvervolging bij, wat is de volgende topic? En ga je er nu pedofilie bijhalen? Je bent wel echt de weg kwijt. Het is hier ook de avond van de polemiek geworden. Een uitspraak van meneer Bosma, en heel links Nederland is van de leg. En wat je opmerking over Afrikaners betreft, ik heb er elke dag contact mee. Ben je soms ook een Gutmensch?

 236. 387

  Je insinuaties naar een precaire verblijfsstatus onder PVV bewind slaan de plank geheel mis. Maar je preoccupatie met deze taktiek verraad je racistische aard. Dank voor deze inkijk.

 237. 389

  @Su
  En je mag weten dat ik intussen wel genoeg heb van sommige medelanders, ik ben 3x door Marokkanen lastig gevallen of beroofd, de laatste keer door 4 man, een wurgde me half, de volgende stak 2 vingers in mijn ogen, de 3 zette een mes op mijn keel en de vierde doorzocht mijn kleding voor geld. Ik hoop dat jij betere ervaringen hebt dan ik. Begin deze week is hier in de buurt een oude dame door dat tuig beroofd, er was een foto in de krant van haar met een blauw gezicht, gekneusde neus en sneeen in haar voorhoofd. Die is op haar oude dag nu getraumatiseerd. En dan maar hier neuzelen over de PVV, de mensen zijn het zat om door dat tuig zo behandeld te worden, misschien begrijp je dat.

 238. 394

  @ Arikaner: je hoeft alleen wikipedia maar aan te halen om te laten zien in hoeveree Zuid afrika is afgegleden sinds de apartheid en corrupte ongeltterden de dienst uitmaken

  Zuid-Afrika is een republiek in transformatie. Het is nog steeds een land met zeer grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Anders dan tijdens de apartheid behoren nu ook zwarten tot de rijke klasse, de zwarte nouveaux riches hebben vaak banden met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).[7] Deze voormalige linkse strijders die zich ontpoppen als kapitalist worden in Zuid-Afrika spottend ‘yummies’ genoemd, wat staat voor ‘young upwardly mobile marxists’. Naast connecties met het ANC profiteren de nieuwe rijken van positieve discriminatie, zwarten genieten wettelijk de voorkeur voor banen bij de overheid en maken in toenemende mate kans bij particuliere bedrijven.[8] In 2006 was binnen de drie hoogste inkomenscategorieën in Zuid-Afrika bijna de helft van de mensen zwart.[7] Toch profiteert maar een klein deel van de bevolking van de ‘nieuwe economie’, de ongelijkheid tussen arm en rijk is sterk toegenomen, vooral binnen de zwarte bevolking.[9] Terwijl een kleine groep toetreedt tot de nieuwe multi-raciale bovenlaag, groeit de werkloosheid onder de rest van de bevolking. In 1995, toen de ‘regenboognatie’ de overgang maakte naar een multi-raciale democratie, was 16 procent van de beroepsbevolking werkloos. In 2006 was het officiële werkloosheidscijfer gestegen tot 30 procent, de werkelijke werkloosheid werd in 2006 op meer dan 40% geschat.[10]

  Bovendien heeft het land het hoogste percentage hiv-besmetten van de wereld.[11] Volgens de vele critici in het land zelf en in de wereld is het vooral aan het falende regeringsbeleid toe te schrijven dat de aids-epidemie zo ver uit de hand kon lopen.[12] In bepaalde regio’s van het land is het etnische geweld en de bendecriminaliteit in de laatste tien jaar sterk toegenomen, waarbij met name Afrikaners (Boeren) en andere blanke en relatief rijkere groepen het doelwit vormen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrika

 239. 395

  Zuid afrika is afgegleden sinds de apartheid en corrupte ongeltterden de dienst uitmaken
  in de context van pvv endorsement is dit best wel grappig

 240. 397

  @394 Sickbock
  Wat verwacht je ander, de ANC top heeft een terrostische opleiding gehad in Cuba of Rusland en Zuma wordt weer beschuldigt van fraude bij wapentransacties. Tegen de jeugdleider van het ANCYL lopen gerechtelijke procedures voor corruptie en racisme, aanzetten tot haat.Landbouwgrond wordt door het regime opgekocht of in beslag genomen, vervolgens aan ANC leden gegeven, die het land niet kunnen bebouwen. Vervolgens wordt die landbouwgrond weer terug verkocht aan de Afrikaners. En zo is het cirkeltje rond.
  Maar je zit hier op de verkeerde site Sickbock, er is hier een een polemiek ontstaan van de Gutmensch, het rondstrooien van beschuldigen van racisme, fascisme etc. Het interesssert de linksmens geen moer wat daar gebeurt, alleen als meneer Bosma iets negatiefs over links zegt, dan raken de mensen hier van de leg. Intussen glijdt dat land verder af en gaat de weg op van Zimbabwe, alle tekenen wijzen daarop.

 241. 401

  @Su
  Mag ik ook een inkijk in jou? Is Su een gerecht (sambal bij) of misschien de naam van een Chinees? Maar de preoccupatie van deze taktiek verraad je bedoeling om mensen in de hoek van racisme te drijven.

 242. 403

  inderdaad DJ.. :-) het anc is misschien wel de pvv van zuid-afrika. Het grote verschil is echter dat ze NOG VEEL ongeletterder en NOG VEEL corrupter zijn en VEEL meer haat zaaien. On top hebben ze ook nog alleenheerschappij

 243. 404

  @398 Fail
  Nu vergis je je toch, rooie Harm flyert alleen voor de SP, want Abdul van Bommel drinkt liever thee in de moskee. Rooie Harm heeft hier al een boek vol geschreven en hij is gepreoccupeerd met de tactiek van de SP: Bosma en de PVV demoniseren zodat de volgende minister-president Gekke Geert of de partij ideoloog Martin Bosma wordt. En dan heeft Su een probleem, want dan wordt Nederland een monocultuur en de moslims worden teruggestuurd naar hun thuisland. Voor mij weer een voordeel, kan ik weer veilig over straat lopen.

 244. 405

  @403 Sibbock
  Nu maak je toch wel een inschattingsfout, het ANC heeft racistische wetten uitgevaardigd terwijl de PVV tegen racisme en discriminatie is, in iedergeval tegen het discrimineren van homo’s en Joden. Maar als zoeloe en zoeloe president ala Zuma, ben je wel bevoordeeld, hij heeft 5 vrouwen (lijk me hard werken) en 20 kinderen, is Rutte maar een watje bij vergeleken

 245. 408

  Ik weet het ook niet.
  Ik heb ook geen mening.

  De discussie bevreemdt me alleen.

  Ik ben ook niet politiek onderlegd.

  Het Koninkrijk der Nederlanden is raar.

 246. 410

  600
  Terwijl het Afrikaans zo’n mooie taal is. Hier een prachtig gedicht voor Martin Bosma liefhebber van die baie mooie taal:

  Coke @ Sodomie
  Ons is die pos-vigs generasie
  ons naai nie met kondomme nie
  ons suip en glo aan bigamie
  en leef vir coke en sodomie

  Dis die baie wonderlike literere taal, volgens Breyten Breytenbach gevormd in die monde van slawe, bruinmense en boere.

 247. 411

  @408 Fail
  Discussie? Het is een polemiek, tussen voor- en tegenstanders van de partij van Gekke Geert en de anti-racistische Gutmensch, die zich aangesproken voelt omdat Martin Bosma Ed van Tijn een sneer geeft. Maar Edje heeft aan censuur gedaan (wel fout voor een man van Joodschen bloede) hij heeft de boeken van schrijver Hermans uit de bibliotheek van Amsterdam laten verwijderen omdat deze man tijdens de anti-apartheidsperiode een toespraak heeft gehouden bij een prijsuitreiking van de universiteit van Pretoria. Oud zeer lijkt het wel. Waar een klein land groot in kan zijn.

 248. 412

  @409 Fail
  De toestand ja, en het wordt steeds erger. De moordpartijen in execution style lopen steeds maar op. Het schijnt dat op het doden van een Afrikaan 1000 rand wordt gegeven, dat is ongeveer 100 euro, kan je anderhalve keer voor tanken.

 249. 413

  OK

  Dat weet ik.

  We hebben toch een archief?

  Onkruid vergaat niet.

  Et iterum venturus est cum gloria, iudicare vivos et mortuos, cuius regni non erit finis.

 250. 414

  700
  En ook die baie wonderlike taal van ons Oosterbure, ons broedervolk:

  Kennst Du das Land, wo die Kanonen blühen?
  Du kennst es nicht? Du wirst es kennenlernen?
  Dort stehn die Prokuristen stolz und kühn
  in den Bureaus, als wären es Kasernen.

 251. 416

  Je weet de toestand.

  Maar je kent ook de ontwikkelingen.

  Ik weet ook niet wat de mogelijkheden zijn.
  Maar er gebeurt ook een heleboel nu.
  Ik bedoel, als je het nieuws volgt, de berichten leest, de uitdagingen die ZA het hoofd moet bieden.
  Ik weet niet of ik een roze bril op heb.

  En Nederland heeft nooit Apartheid als een misdaad tegen de mensheid beschouwd.

 252. 417

  @413 Fail

  Ek het die Latynse woorde in Afrikaans vertaald:

  Hy sal met heerlikheid terugkom om die lewendes en die dooies te oordeel, en sy koningskap sal daar geen einde nie.

  Is jy n teoloog? Dis uit die bybelboek Jesaja?

 253. 419

  @416 Fail
  Ik ken de verhalen ja. Het moorden, martelen en berovingen nemen ieder dag toe. Veel mensen kunnen niet weg, geen visa of geld.Oude mensen blijven achter, kinderen gevlucht naat het buitenland Die oude mensen zijn gemakkelijke prooien, zelfs vrouwen van 80 jaar of ouder worden verkracht voordat ze doodgeschoten worden. Groot deel van de hele bevolking zwaar getraumatiseerd 1 op de 3 vrouwen is wel eens verkracht. Die mensen zijn in het verkeerde werelddeel terechtkomen, Australie was veel beter geweest.

 254. 420

  @418 Fail
  |Als je het Latijn in het Nederlands of Afrikaans vertaald dan kom je bij de 12 artikelen des geloofs van de Protestantse kerk, die ken ik wel maar niet in het Latijn. Wordt het nog steeds bij de mis gezongen of alleen bij klassiek concerten?

 255. 423

  184 – En het is niet mijn Bosma, ik ben van een andere politieke groepering. (…) En wat Bosma zegt, moet hij weten, ik laat me er niet door opjutten.

  191 – Je begint weer over links, daarvoor moet je bij Bosma zijn, niet bij mij.

  293 – Ik ben niet zo ingevoerd in bosma.

  306 – Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in meneer Bosma, jij geloof ik wel.

  308 – Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen.

  352 – Na het lezen van dit boek van de zeer gewaardeerde Bosma,

  357 – De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.

  Wat een door en door onbetrouwbaar sujet is deze Afrikaner toch. Nou wil hij ons natuurlijk doen geloven dat hij sinds het begin van de discussie ook nog even gauw alles wat Bosma heeft geschreven heeft doorgewerkt.

  Ik heb hier al verschillende mensen door de mand zien vallen,
  maar nog niet eentje gelijk de Afrikaner.

 256. 428

  De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.

  Bosma is van mening, dat de linkse bovenwereld en de —-LINKSE——–ONDERWERELD van krakers en andere —- CRIMINELEN—–, in eendrachtige samenwerking, Hans Janmaat en zijn medestanders kapot hebben GETERRORISEERD. Deze gecoördineerde legale en illegale bestrijding is sindsdien toegepast op Pim Fortuyn en nu weer op de PVV, alsmede op andere opiniemakers die kritisch zijn over de massale immigratie der kanslozen of over de islam in het bijzonder. De logische consequentie van deze intimidatie is dat steeds meer mensen ZICH HET ZWIJGEN LATEN OPLEGGEN en zelfcensuur gaan toepassen.

  Op die manier sluipt de islamisering voort, een proces dat de gemiddelde Nederlander langzaam gaat zien.

 257. 429

  Misschien is dit een goed moment om even stil te staan bij een
  gedicht van Rudyard Kippling,”The Wrath of the Awakened Saxon”
  Wij allemaal, Nederlanders, Afrikaaners, maar ook een groot deel
  van de Britten en Duitsers zijn van Saksische afstamming.
  Dit gedicht gaat dus over onze gemeenschappelijke voorouders.

  THE WRATH OF THE AWAKENED SAXON
  by Rudyard Kipling

  It was not part of their blood,
  It came to them very late,
  With long arrears to make good,
  When the Saxon began to hate.

  They were not easily moved,
  They were icy — willing to wait
  Till every count should be proved,
  Ere the Saxon began to hate.

  Their voices were even and low.
  Their eyes were level and straight.
  There was neither sign nor show
  When the Saxon began to hate.

  It was not preached to the crowd.
  It was not taught by the state.
  No man spoke it aloud
  When the Saxon began to hate.

  It was not suddently bred.
  It will not swiftly abate.
  Through the chilled years ahead,
  When Time shall count from the date
  That the Saxon began to hate

 258. 430

  En hier het lied voor onze vrienden links van ons, de verworpenen der aarde (boer Harm en Boer Brusselman)

  Boer Harm, analyseert dat lied eens voor mij? Ik kom jouw woorden niet tegen zoals: fascist, nazi, bruinhemd,Goebbels,hoe zit dat nu? Krijsende meeuwen, maar wel uit dezelde tijd van wiens Neerlands bloed in dadren vloeit

  De Internationale

  Ontwaakt, verworpenen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
  Reedlijk willen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.
  Sterft, gij oude vormen en gedachten!
  Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten,
  Begeerte heeft ons aangeraakt!

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard,
  en d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard.

  De staat verdrukt, de wet is logen,
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
  Tot ‘t merg en been wordt d’ arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn het moe naar andrer wil te leven;
  Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht, waar plicht is opgeheven,
  Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.

  De heerschers door duivelse listen
  Bedwelmen ons met bloedigen damp.
  Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten,
  Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
  Gij die ons tot helden wilt maken,
  O, barbaren, denkt wat ge doet;
  Wij hebben waap’nen hen te raken,
  Die dorstig schijnen naar ons bloed.

 259. 439

  @436 Ernest
  Lees al die reacties maar een na. Ook de inleidng van de schrijver van dat stuk proza, over Klaas de Jonge bijv. Die man heeft wapens en ammunitie Zuid-Afrika binnengesmokkeld waar veel onschuldige mensen door gedood zijn.
  Wat Martin Bosma betreft, hij heeft meegedaan aan de avond van de polemiek. Ik vond zijn bijdrage wel aardig. Bepaalde zaken bekritiseren om discussie op gang te brengen, maar dan in positieve zin.
  Het staat ergens op internet, hij zegt niets schokkens/ Met dat geneuzel hier op deze site is intussen haast alles in het negatieve getrokken. Maar wat mij betreft, ik ben er wel klaar mee.

 260. 440

  De Internationale is een soort van muziek bij een operette. Wat ik daar dan van moet vinden? Ik moet ook niet bevooroordeeld zijn. Ik ben geen musicoloog. Maar het is wel verbazingwekkend.

 261. 441

  @Fail
  Het strijdlied van de SDAP, de tegenwoordige PvdA, wordt nog weleens op i mei bijeenkomsten gezongen en vooral in bejaardenhuizen. Het uitgesproken lied van de linkse of arbeidersbeweging van het begin van de vorige eeuw.

 262. 443

  Boer Harm, analyseert dat lied eens voor mij? Ik kom jouw woorden niet tegen zoals: fascist, nazi, bruinhemd,Goebbels,hoe zit dat nu?

  De Internationale stamt uit de 19e eeuw, Fascisme uit de 20e. Vooralsnog beschikken we niet over een teletijdmachine.

 263. 444

  Nadat mijn naam hier regelmatig van agrarische titel voorzien ijdel gebruikt is,krijg ik het ” verwijt” links te zijn.Voortkomende uit het keyboard van dit reactionair element is dat eigenlijk een compliment.

 264. 446

  @ 439 Afrikaner. Het geneuzel is geheel uit jouw toetsenbord gekomen hoor. In “dat stuk proza” staat gewoon “Zingende Nederlandse voetballers hebben het Voortrekkersmonument niet aan het wankelen gebracht en activisten als Klaas de Jonge evenmin.” Wat is daar schokkend aan? De schrijver zegt niet dat hij achter Klaas de Jonge staat, noch wat hij precies gedaan heeft.
  En als je de link bekijkt, zoals ik jouw link over ZA-genocides wel heb bekeken, dan staat er alleen: “In die periode smokkelde hij voor het ANC wapens en explosieven naar Zuid-Afrika”.
  Bij de smokkel zal hij niet hebben willen opvallen, dus is daar niemand bij omgekomen, laat staan een onschuldige. En wat de ANC met de wapens deed, dat laat zich raden. Maar er staat ook in het stuk: “Toen Ruth First op 17 augustus 1982 om het leven kwam door een bombrief die verstuurd was door de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst BOSS, besloten De Jonge en Passtoors actief het ANC te steunen in hun gewapende bevrijdingsstrijd.” Je zou kunnen zeggen dat Klaas een persoonlijk appeltje te schillen had met de Zuid-Afrikanen. Begrijpelijk en in de ogen van sommigen afkeurenswaardig – in ieder geval in die tijd zelf ook al in de ogen van veel linkse Nederlanders. Ik kan me in ieder geval een interview met Klaas de Jonge herinneren, toen hij terugkwam naar Nederland, waarbij hij door de interviewer dringend werd verzocht zich te verantwoorden voor zijn (oorlogsmis)daden. En dat interview stond niet op de voorpagina van De Telegraaf, maar van de zogenaamd linkse Volkskrant.
  Dus je leest maar amper wat mensen schrijven, reageert als een stier op een rode lap op alles, of je doet het er maar een beetje om om mensen te stangen. Inhoud en kloten heb je niet.

 265. 448

  Als Kipling zou kunnen zien met welk doel zijn woorden worden misbruikt, zou hij een stuk schrijven dat de vloer zou aanvegen met die bruine brallers.Kipling had in tegenstelling tot deze bruinhemden menselijke gevoelens en was oprecht.

 266. 449

  @445
  Nou meneer Brusselman, u komt weer met de uitdrukkingen fascist en reactionair, beetje laag bij de grond. Ik ben toevallig een kritisch PvdA stemmer, al heel mijn leven, en ik voel me niet door u woorden aangesproken. Kritiek moet opbouwend zijn en niet afbrekend. Martin Bosma heeft in de zijn polemiek de PvdA bekritiseerd omdat die partij wel aktief de anti apartheidsbeweging steunde, en nu de ANC apartheidswetten heeft gemaakt, hoor je ze niet en dat vind ik dubbel. Ik heb diverse brieven geschreven en alleen van de SP en de PVV heb ik behoorlijke antwoorden gekregen. Het plaattje is niet altijd zo zwart wit, ik verwacht van een politieke partij dat ze objektief is en niet de andere kant op kijkt als het ze niet uitkomt. Daarom staat de PvdA er ook zo slecht voor in de peilingen. U denkt dat u van niveau bent, maar daarom verbaast het mij des te meer dat u mensen die u niet kent gelijk gaat demoniseren, omdat ze een andere mening hebben.

 267. 451

  @450
  Demoniseren ja, Marcel van Dam noemde Pim Fortuyn een minderwaardig mens, en Aboutaleb en Melkert waren ook niet zo netjes in hun opmerkingen. Het zal je maar gezegd worden in een debat, dat je minderwaardig ben.

 268. 455

  @452
  U komt met de woorden fascist en reactionair, vraag me af wat u daar mee bedoelt. In Gutmensch zit tenminste nog iets positiefs in. U haalt het bruine gesdachte goed erbij, niet ik

 269. 456

  @426 Ernest
  U weet toch zelf ook wel waarvoor die wapens en ammunitie gebruikt is. Er is in Pretoria een bomaanslag geweest op klaar lichte dag, daar zijn veel mensen bij omgekomen. Die bom was misschien van Klaas de Jonge, wie zal het zeggen. En dat verhaal van die bombrief ken ik ook ja, maar hij stond buiten het conflict.En er zijn heel veel onschuldige mensen omgekomen bij die terreur acties van het ANC, niet alleen het apartheidsregime maakte zich daar schuldig aan. En nu is het daar helemaal een puinhoop, want de criminaliteit is onbeheersbaar geworden, 60 moorden perdag en dan de rest nog;

 270. 458

  Het afschieten van Fortuyn was onnodig,dat de man niet echt hoogstaand was was destijds achter Rotterdam Centraal bekend.Daar had hij helemaal geen hekel aan jonge marokaantjes,over hypocriet gesproken.

 271. 459

  Dat zal wel zo zijn – maar de schrijver van bovenstaand stuk staat daar toch niet bij te juichen?

  In ieder geval, ik geloof er niet zo in dat je je het lot van die mensen aantrekt. Als je mensen het lot van op-transport-gestelden toewenst, dan heb je weinig gevoel in je donder.

 272. 460

  @458
  achter rotterdam centraal zijn niet mijn woorden.
  En hij had ook Marokkaanse vriendjes ja, dat is bij veel mensen bekend en dat maakt verder ook niet uit Daar zou Pim ook nog om hebben kunnen lachen zo was hij ook wel weer. Hij was een kroegtijger in Rotterdam

 273. 461

  Maar wel in hele foute kroegen en kroegtijger is iets anders dan wat Fortun was dus hou op met het napraten van de Story.En vriendjes die je betaald zou ik geen ” vrienden” noemen

 274. 462

  @459 Ernest
  U denkt maar wat u wil. Mauro wilde ze toch het land uitzetten, en ik las ook zo iets als op transport zetten, daar kwam dat vandaan. Het idee dat dat in Nederland zou geburen is al absurd.

 275. 465

  Gelukkig mag ik nog denken wat ik wil van je. Als het aan die door jou zo bewonderde Bosma ligt, geldt die vrijheid alleen nog mensen die er net zo overdenken als hij. Anderen “hakt hij neuzen af”, of krijgen een schot in de benen namens zijn collega pvv-er Hero Brinkman.

 276. 466

  @464 Brusselman
  Ik weet ook veel meer, maar dat was zijn prive leven. Hij was vrijgezel dus hij kon doen wat hij wilde, hij hoefde aan niemand verantwoording af te leggen. Misschien dat hij te chanteren was geweest, als hij minister-president geworden was.

 277. 470

  @464 Ernest
  Ach Bosma, hij doet maar, ik vind dat er in het bovenstaande stuk proza onwaarheden staan, daarom heb ik gereageerd. En voor het aankaarten van de Afrikanderzaak, maar wat betekent Nederland nou internationaal, ook geen flut. Er is intussen in SA een comite opgericht om visa te verkrijgen om het land uit te vluchten. |Er zijn er gisteren weer een paar afgeknald, oudere mensen. Ik heb er nu genoeg tijd ingestoken. Het wordt in SA toch niks meer met de corruptie en criminaliteit, er zitten geloof ik 10 tot 15 miljoen vluchtelingen hoor ik net, als je die allemaal moet voeden. Gellukkig mijn probleem niet.

 278. 473

  @469 bErnest
  Ben je geinteresseerd in nagellak? weer een heel ander onderwerp. Bij Pim heb ik het in iedergeval nooit gezien, dus ik kan je niet helpen. Je moet gewoon bij de drogist binnen lopen, die kunnen je vast wel adviseren.

 279. 476

  @472 Ernest
  Chantabel ja, dat is mijn inschatting, daarom zou ik persoonlijk ook nooit op zo iemand stemmen. Bepaalde informatie kan iemand erg beschadigen. Maar die man is dood, en verder niks dan goed over hem. Alleen dat hij gedemoniseerd werd door Marcel van Dam, dat vond ik schandalig.

 280. 477

  @475 Ernest
  Dat hij veel wisselede contacten had als vrijgezel is algemeen bekend. Maar of hij ervoor betaalde, dat is niet mijn zaak. En verder algemeen, hij vertelde wel eens wat over zijn colleges die hij gaf en hij was betrokken bij de OV kaart voor studenten. Door Marcel van Dam, die hem minderwaardig mens noemde, viel Pim mij pas op. En daarna zag ik hem in de kroeg.

 281. 478

  @474 Ernest
  Gelukkig zeker niet mijn probleem anders krijg ik slapeloze nachten. In Holland kunnen we er weinig aan veranderen, hoogstens luisteren en dat doe ik al genoeg. Als ik me dat ook nog moet gaan aantrekken. Wel over sommige gruwelijke verkrachtingen, soms denk je dat het niet erger kan maar dan blijkt het toch zo te zijn. Een meisje werd haar neus, lip, wang doorgesneden met een slagersmes, het mes bleef net voor haar longen steken. Vingers eraf, 24 steekwonden en de punt van het mes brak af in haar schedel, toen werd ze verkracht. Zelfs de artsen hadden zoiets nog niet gezxien, die worden bijgestaan door een trauma team. Er is een mevrouw in Nederland die al die moorden bijhoud en er een database van heeft aangelegd. Voor haar wordt het soms ook te veel.

 282. 479

  Censorbugbear Reports
  Gruesome murders, rapes, mutilation-rapes, just routine in South Africa; http://nolstuijt.wordpress.com​/2011/11/04/gruesome-murders-m​utilations-rapes-tortures-just​-routine-in-south-africa/

  gruesome murders, mutilations, rapes, tortures – just routine in South Africa
  nolstuijt.wordpress.com
  Farmitracker summary Nov 4 2011 Summary: Parrot-breeders Don and Jackie du Plessis murdered: couple threatened they would be ‘killed like Eugène Terre’Blanche’; Farmer Sean Schutte killed, bro…

  Die link werk niet, verder weet ik ook niet goed hoe je hem van hier kan activeren

 283. 484

  DOORKLIKKEN VERDER OP DE LINK, ADRIANA STUYT EN DAN WORDT DE LINK GEACTIVEERD. DEZE DATABASE IS BETROUWBAAR EN DE INFORMATIE WORDT ALTIJD GECHECKT

  VERDER KAN ER ON LINE OP INTERNET GEZOCHT WORDEN OP PLAASMOORDE, GENOCIDE SOUTH-AFRICA

  Censorbugbear Reports
  Gruesome murders, rapes, mutilation-rapes, just routine in South Africa; http://nolstuijt.wordpress.com​/2011/11/04/gruesome-murders-m​utilations-rapes-tortures-just​-routine-in-south-africa/

  gruesome murders, mutilations, rapes, tortures – just routine in South Africa
  nolstuijt.wordpress.com
  Farmitracker summary Nov 4 2011 Summary: Parrot-breeders Don and Jackie du Plessis murdered: couple threatened they would be ‘killed like Eugène Terre’Blanche’; Farmer Sean Schutte killed, bro…

 284. 485

  184 – En het is niet mijn Bosma, ik ben van een andere politieke groepering. (…) En wat Bosma zegt, moet hij weten, ik laat me er niet door opjutten.

  191 – Je begint weer over links, daarvoor moet je bij Bosma zijn, niet bij mij.

  293 – Ik ben niet zo ingevoerd in bosma.

  306 – Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in meneer Bosma, jij geloof ik wel.

  308 – Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen.

  352 – Na het lezen van dit boek van de zeer gewaardeerde Bosma,

  357 – De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.

  Deze Afrikaner is een door en door onbetrouwbaar sujet is. Ik heb hier al verschillende mensen door de mand zien vallen, maar nog niet eentje gelijk de Afrikaner.

 285. 486

  En hier het lied voor onze vrienden links van ons, de verworpenen der aarde (boer Harm en Boer Brusselman)

  Boer Harm, analyseert dat lied eens voor mij? Ik kom jouw woorden niet tegen zoals: fascist, nazi, bruinhemd,Goebbels,hoe zit dat nu? Krijsende meeuwen, maar wel uit dezelde tijd van wiens Neerlands bloed in dadren vloeit

  De Internationale

  Ontwaakt, verworpenen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
  Reedlijk willen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.
  Sterft, gij oude vormen en gedachten!
  Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten,
  Begeerte heeft ons aangeraakt!

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard,
  en d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard.

  De staat verdrukt, de wet is logen,
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
  Tot ‘t merg en been wordt d’ arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn het moe naar andrer wil te leven;
  Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht, waar plicht is opgeheven,
  Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.

  De heerschers door duivelse listen
  Bedwelmen ons met bloedigen damp.
  Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten,
  Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
  Gij die ons tot helden wilt maken,
  O, barbaren, denkt wat ge doet;
  Wij hebben waap’nen hen te raken,
  Die dorstig schijnen naar ons bloed.

 286. 492

  184 – En het is niet mijn Bosma, ik ben van een andere politieke groepering. (…) En wat Bosma zegt, moet hij weten, ik laat me er niet door opjutten.

  191 – Je begint weer over links, daarvoor moet je bij Bosma zijn, niet bij mij.

  293 – Ik ben niet zo ingevoerd in bosma.

  306 – Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in meneer Bosma, jij geloof ik wel.

  308 – Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen.

  352 – Na het lezen van dit boek van de zeer gewaardeerde Bosma,

  357 – De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.

  Deze Afrikaner is een door en door onbetrouwbaar sujet is. Ik heb hier al verschillende mensen door de mand zien vallen, maar zoals de Afrikaner nog niet eentje.

 287. 493

  En hier het lied voor onze vrienden links van ons, de verworpenen der aarde (boer Harm en Boer Brusselman)

  Boer Harm, analyseert dat lied eens voor mij? Ik kom jouw woorden niet tegen zoals: fascist, nazi, bruinhemd,Goebbels,hoe zit dat nu? Krijsende meeuwen, maar wel uit dezelde tijd van wiens Neerlands bloed in dadren vloeit

  De Internationale

  Ontwaakt, verworpenen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
  Reedlijk willen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.
  Sterft, gij oude vormen en gedachten!
  Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten,
  Begeerte heeft ons aangeraakt!

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard,
  en d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard.

  De staat verdrukt, de wet is logen,
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
  Tot ‘t merg en been wordt d’ arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn het moe naar andrer wil te leven;
  Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht, waar plicht is opgeheven,
  Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.

  De heerschers door duivelse listen
  Bedwelmen ons met bloedigen damp.
  Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten,
  Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
  Gij die ons tot helden wilt maken,
  O, barbaren, denkt wat ge doet;
  Wij hebben waap’nen hen te raken,
  Die dorstig schijnen naar ons bloed.

  Reageer hierop

  487

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 18:30

  Het is geen deja vu het is Afrikaner die in herhalingen valt.
  Als links agitator zou ik de Internationale toch wel uit m’n hoofd moeten kennen.Dus waarom al die moeite.

 288. 496

  Aangezien Afrikanerdol is op liedteksten hier is er nog een
  Geert W -Dark Prince
  Bosma-Sinister Midget
  The Torture Never Stops

  Flies all green ’n buzzin’ in his dungeon of despair
  Prisoners grumble and piss their clothes and scratch their matted hair
  A tiny light from a window hole a hundred yards away
  Is all they ever get to know about the regular life in the day;
  An’ it stinks so bad the stones been chokin’
  ‘N weepin’ greenish drops
  In the room where the giant fire puffer works
  ‘N the torture never stops
  The torture never stops

  Slime ’n rot, rats ’n snot ’n vomit on the floor
  Fifty ugly soldiers, man, holdin’ spears by the iron door
  Knives ’n spikes ’n guns ’n the likes of every tool of pain
  An’ a sinister midget with a bucket an’ a mop where the blood goes down the drain;

  An’ it stinks so bad the stones been chokin’
  ‘N weepin’ greenish drops
  In the room where the giant fire puffer works
  ‘N the torture never stops
  The torture never stops
  The torture
  The torture
  The torture never stops.

  Flies all green ’n buzzin’ in his dungeon of despair
  An evil prince eats a steamin’ pig in a chamber right near there
  He eats the snouts ’n the trotters first
  The loins ’n the groins is soon dispersed
  His carvin’ style is well rehearsed
  He stands and shouts
  All men be cursed
  All men be cursed
  All men be cursed
  All men be cursed
  And disagree, well no-one durst
  He’s the best of course of all the worst
  Some wrong been done, he done it first

  (Well, well) An’ he stinks so bad, his bones been chokin’
  (Yeah) ‘N weepin’ greenish drops,
  (Well) In the night of the iron sausage,
  (Well) Where the torture never stops
  The torture never stops
  The torture
  The torture
  The torture never stops.

  Flies all green ’n buzzin’ in his dungeon of despair
  Who are all those people that he’s locked away up there
  Are they crazy?
  Are they sainted?
  Are they zeros someone painted?
  It has never been explained since at first it was created
  But a dungeon like a sin
  Requires naught but lockin’ in
  Of everything that’s ever been
  Look at her
  Look at him
  That’s what’s the deal we’re dealing in
  That’s what’s the deal we’re dealing in
  That’s what’s the deal we’re dealing in

  Frank Zappa
  That’s what’s the deal we’re dealing in

 289. 498

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/11/anc-jaagt-op-blanken

  En hier het lied voor onze vrienden links van ons, de verworpenen der aarde (boer Harm en Boer Brusselman)

  Boer Harm, analyseert dat lied eens voor mij? Ik kom jouw woorden niet tegen zoals: fascist, nazi, bruinhemd,Goebbels,hoe zit dat nu? Krijsende meeuwen, maar wel uit dezelde tijd van wiens Neerlands bloed in dadren vloeit

  De Internationale

  Ontwaakt, verworpenen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
  Reedlijk willen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.
  Sterft, gij oude vormen en gedachten!
  Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten,
  Begeerte heeft ons aangeraakt!

  Makkers, ten laatste male,
  Tot den strijd ons geschaard,
  en d’Internationale
  Zal morgen heersen op aard.

  De staat verdrukt, de wet is logen,
  De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
  Tot ‘t merg en been wordt d’ arme uitgezogen
  En zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn het moe naar andrer wil te leven;
  Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht, waar plicht is opgeheven,
  Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.

  De heerschers door duivelse listen
  Bedwelmen ons met bloedigen damp.
  Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten,
  Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
  Gij die ons tot helden wilt maken,
  O, barbaren, denkt wat ge doet;
  Wij hebben waap’nen hen te raken,
  Die dorstig schijnen naar ons bloed.

  Reageer hierop

  487

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 18:30

  Het is geen deja vu het is Afrikaner die in herhalingen valt.
  Als links agitator zou ik de Internationale toch wel uit m’n hoofd moeten kennen.Dus waarom al die moeite.

  Reageer hierop

  494

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 19:37

  We kunnen nu wel stellen dat jelle ,AdriePVV en DSV een waardig opvolger hebben

  Reageer hierop

  495

  Afrikaner | 4 november 2011 | 19:42

  @494 Brusselman

  Op deze draad kan je alle onzin kwijtm dus succes verder ermee, je hebt mijn zegen

  Reageer hierop

  496

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 20:36

  Aangezien Afrikanerdol is op liedteksten hier is er nog een
  Geert W -Dark Prince
  Bosma-Sinister Midget
  The Torture Never Stops

  Flies all green ‘n buzzin’ in his dungeon of despair
  Prisoners grumble and piss their clothes and scratch their matted hair
  A tiny light from a window hole a hundred yards away
  Is all they ever get to know about the regular life in the day;
  An’ it stinks so bad the stones been chokin’
  ‘N weepin’ greenish drops
  In the room where the giant fire puffer works
  ‘N the torture never stops
  The torture never stops

  Slime ‘n rot, rats ‘n snot ‘n vomit on the floor
  Fifty ugly soldiers, man, holdin’ spears by the iron door
  Knives ‘n spikes ‘n guns ‘n the likes of every tool of pain
  An’ a sinister midget with a bucket an’ a mop where the blood goes down the drain;

  An’ it stinks so bad the stones been chokin’
  ‘N weepin’ greenish drops
  In the room where the giant fire puffer works
  ‘N the torture never stops
  The torture never stops
  The torture
  The torture
  The torture never stops.

  Flies all green ‘n buzzin’ in his dungeon of despair
  An evil prince eats a steamin’ pig in a chamber right near there
  He eats the snouts ‘n the trotters first
  The loins ‘n the groins is soon dispersed
  His carvin’ style is well rehearsed
  He stands and shouts
  All men be cursed
  All men be cursed
  All men be cursed
  All men be cursed
  And disagree, well no-one durst
  He’s the best of course of all the worst
  Some wrong been done, he done it first

  (Well, well) An’ he stinks so bad, his bones been chokin’
  (Yeah) ‘N weepin’ greenish drops,
  (Well) In the night of the iron sausage,
  (Well) Where the torture never stops
  The torture never stops
  The torture
  The torture
  The torture never stops.

  Flies all green ‘n buzzin’ in his dungeon of despair
  Who are all those people that he’s locked away up there
  Are they crazy?
  Are they sainted?
  Are they zeros someone painted?
  It has never been explained since at first it was created
  But a dungeon like a sin
  Requires naught but lockin’ in
  Of everything that’s ever been
  Look at her
  Look at him
  That’s what’s the deal we’re dealing in
  That’s what’s the deal we’re dealing in
  That’s what’s the deal we’re dealing in

  Frank Zappa
  That’s what’s the deal we’re dealing in

  Reageer hierop

  497

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 20:42

  Reageer hierop

 290. 501

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 20:42

  Reageer hierop

  Reageer hierop

  499

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 22:15

  Wat sneu nu toch om een reaguurder op zo’n manier overspannen te zien raken.

  Reageer hierop

  500

  DJ | 4 november 2011 | 22:19

  een flipperkast met een missie

  Reageer hierop

 291. 502

  499

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 22:15

  Wat sneu nu toch om een reaguurder op zo’n manier overspannen te zien raken.

  Reageer hierop

  499

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 22:15

  Wat sneu nu toch om een reaguurder op zo’n manier overspannen te zien raken.

  Reageer hierop

  499

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 22:15

  Wat sneu nu toch om een reaguurder op zo’n manier overspannen te zien raken.

  Reageer hierop

  499

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 22:15

  Wat sneu nu toch om een reaguurder op zo’n manier overspannen te zien raken.

  Reageer hierop

  499

  L.Brusselman | 4 november 2011 | 22:15

  Wat sneu nu toch om een reaguurder op zo’n manier overspannen te zien raken.

  Reageer hierop

 292. 503

  371

  Harm | 4 november 2011 | 21:48

  Kijk, dit is Harm

  184 – En het is niet mijn Bosma, ik ben van een andere politieke groepering. (…) En wat Bosma zegt, moet hij weten, ik laat me er niet door opjutten.

  191 – Je begint weer over links, daarvoor moet je bij Bosma zijn, niet bij mij.

  293 – Ik ben niet zo ingevoerd in bosma.

  306 – Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in meneer Bosma, jij geloof ik wel.

  308 – Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen.

  352 – Na het lezen van dit boek van de zeer gewaardeerde Bosma,

  357 – De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.
  https://sargasso.nl/archief/2011/10/31/het-gevaar-bosma/

  Deze Harm is een door en door onbetrouwbaar sujet is. Ik heb hier al verschillende mensen door de mand zien vallen, maar nog niet eentje gelijk Harm.

 293. 505

  @redactie
  De Heer Harm heeft alle fatsoensnormen overschreden op het blok genocide Zuid-Afrika en heeft mij uitgemaakt voor fascist, NSB, bruinhemd. Dit lijk mij niet de juiste taal voor dit forum.
  Ik verzoek hem te stoppen.

 294. 506

  Het lijkt mij niet in strijd met het fatsoen om mensen die fascistische taal uitslaan en NSB-symbolen gebruiken te benoemen naar wat ze zijn.

  Het woord “bruinhemd” heb ik niet gebruikt.

 295. 508

  @redactie
  Meneer Harm overschrijdt alle vormen van fatsoen door mij uit te schelden voor racist en fascist en NSB, omdat ik het niet met zijn zienswijze eens ben. Dit getuigt van grote intolerantie en zegt genoeg over de persoon. Ik heb geen fascistische taal uitgeslagen, dat zegt hij alleen maar om mij het spreken te verhinderen. NSB-symbolen zijn mij niet bekend en daar wil ik absoluut niet mee geindentificeerd worden. Het is makkelijk personen te beschuldigen wat totaal niet ter zake doende is, Hij gedraagt zich zeer intolerant door allerlei uit het verband gerukte zinnen op de draad genocide Zuid-Afrika te plaatsen. Zoals de titel van deze draad aangeeft, moet het alleen gaan over de situatie van de blanke bevolking in Zuid-Afrika en moet niet door spam vervuild worden. Ik verzoek u hemn derhalve te verbannen.

 296. 509

  @507 Brusselman

  die bruine brallers.Kipling had in tegenstelling tot deze bruinhemden menselijke gevoelens en was oprecht

  Als dit de taal is die u meent te moeten uitslaan, dan plaatst u uzelf in de hoek van de intolerantie. Het is makkelijk mensen bruinhemden te noemen als u het met sommige dingen niet eens ben. Ik wil me absoluut niet indentificeren met het fascistische gedachtengoed en vind het derhalve een grove belediging die alle normen van fatsoen overschrijden. Ik vraag de redactie derhalve hier aan paal en perk te stellen.

 297. 510

  De uitdrukking bruine braller of bruinhemd is alleen beledigend voor degene die zich aangesproken voelt.U kent ongetwijfeld de uitdrukking ” wie de schoen past trekt hem aan” .
  Bovendien zul je mij nooit om een ban voor iemand horen vragen,ik pak ze zelf wel aan.

 298. 511

  @510 Brusselman

  U verlaagt zich zelf door iemand deze kwalijke uitdrukking te geven. Het is makkelijk te zeggen wie de schoen past trekke hem aan. Dat kan ieder kind verzinnen en verwacht ik niet van een volwassen man. U bent zeer vooringenomen en gedraagt zich zeer intolerant en nu dreigt u mij aan te pakken. Nou, ik zou zeggen gaat uw gang meneer brusselman.

 299. 512

  241 – Afrikaner | 2 november 2011 | 00:09

  Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
  Van vreemde smetten vrij,
  Wiens hart voor land en koning gloeit,
  Verheff’ den zang als wij:
  Hij stell’ met ons, vereend van zin,
  Met onbeklemde borst,
  Het godgevallig feestlied in
  Voor vaderland en vorst.

  Houzee, houzee, houzee.

  NSB – “Hou Zee!” was de groetformule die tussen 1933 en 1945 gebruikelijk was binnen de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB).

  Volgens de binnen de toenmalige NSB geaccepteerde overlevering werd de groet voor het eerst gebruikt door Cees van Geelkerken aan het einde van een toespraak op 27 mei 1933 te IJmuiden. De geschiedschrijving der NSB zegt hierover:

  In een vergadering te IJmuiden besluit van Geelkerken zijn toespraak met gestrekten arm en roept de stampvolle zaal toe: Hou Zee! De IJmuidenaren, die door het wonen aan de zee den band met de roemrijke historie hebben bewaard, begrijpen direct de bedoeling. Den groet van De Ruyter en Tromp kennen zij natuurlijk nog, en als één man veert de zaal recht overeind en beantwoordt den spreker eveneens met ‘Hou Zee!’ In korten tijd gaat het ‘Hou Zee!’ door alle kringen en groepen der Beweging.

  Binnen de NSB ontstond door de jaren heen een eigen cultus rondom de groetformule, die aangaf dat men grote waarde eraan hechtte, ook al omdat men van mening was dat het (her)introduceren van deze als samenbindend beoogde groet als een typerend succes van de NSB beschouwd mocht worden. In de oorlogsjaren werd ‘Hou Zee!’ de groet waarmee de eigen identiteit werd gehandhaafd.

 300. 514

  512

  Harm | 5 november 2011 | 00:5

  Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
  Van vreemde smetten vrij,
  Wiens hart voor land en koning gloeit,
  Verheff’ den zang als wij:
  Hij stell’ met ons, vereend van zin,
  Met onbeklemde borst,
  Het godgevallig feestlied in
  Voor vaderland en vorst.

  Houzee, houzee, houzee.

  NSB – “Hou Zee!” was de groetformule die tussen 1933 en 1945 gebruikelijk was binnen de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB).

  Volgens de binnen de toenmalige NSB geaccepteerde overlevering werd de groet voor het eerst gebruikt door Cees van Geelkerken aan het einde van een toespraak op 27 mei 1933 te IJmuiden. De geschiedschrijving der NSB zegt hierover:

  In een vergadering te IJmuiden besluit van Geelkerken zijn toespraak met gestrekten arm en roept de stampvolle zaal toe: Hou Zee! De IJmuidenaren, die door het wonen aan de zee den band met de roemrijke historie hebben bewaard, begrijpen direct de bedoeling. Den groet van De Ruyter en Tromp kennen zij natuurlijk nog, en als één man veert de zaal recht overeind en beantwoordt den spreker eveneens met ‘Hou Zee!’ In korten tijd gaat het ‘Hou Zee!’ door alle kringen en groepen der Beweging.

  Binnen de NSB ontstond door de jaren heen een eigen cultus rondom de groetformule, die aangaf dat men grote waarde eraan hechtte, ook al omdat men van mening was dat het (her)introduceren van deze als samenbindend beoogde groet als een typerend succes van de NSB beschouwd mocht worden. In de oorlogsjaren werd ‘Hou Zee!’ de groet waarmee de eigen identiteit werd gehandhaafd.

 301. 516

  LASTERCAMPAGNE MENEER HARM

  Meneer Harm is volkomen de weg kwijt
  Meneer Harm beschuldigt mij van de meest idiote dingen en vervalst
  documenten van mij
  Meneer Harm zegt dat ik voor de apartheid ben
  En het ergste is dat hij beweert dat ik voorstander ben van het DODEN van 6 mijjoen joodse mensen

  Hoe schofterig kan iemand zijn om zoiets te beweren. Vrienden van mijn ouders, de familie Levi, zijn in Auswitz vergast en ik heb veel verhalen gehoord en het verdriet gezien van mijn ouders.

  En nu beweert deze schoft dat ik vooor het vermoorden ben van 6 miljoen Joden?
  Meneer Harm, U bent de grootste schoft waarvan ik de laatste tijd gehoord heb

  Ik eis van u dat u stopt met deze ordinaire leugens en mij uw verontschuldigen aanbied.

  U verlaagt zich en probeert mij te demoniseren

  Wat bezielt U?

  U bent de weg volkomen kwijt.

  Eigenlijk moet ik medelijden met U hebben, U wilt mij demoniseren en het zwijgen opleggen met uw idiote beschuldigingen.

  Geen zinnig mens is voor het apartheidssysteem en zeker niet voor de volksmoord op 6 miljoen Nederlandse Joden.

  Waar bent U mee bezig?

  De enige interesse die ik heb is de sluipende volksmoord op het Afrikanervolk die nu aan de gang is in Zuid-Afrika. Door contacten met deze mensen hoor ik de gruweldaden elke dag. En dat heeft mij aan het denken gezet. Die mensen hebben hulp en aandacht nodig, en daar is niets verkeerds mee. Verkeerd is wel dat dat sommige groeperingen in Nederland deze mensen nog steeds aanspreken op het apartheidssyteem. Mensen onder de 40 jaar hebben dat niet of nauwelijks meegemaakt. Kinderen van 12 jaar zijn na het apartheidssyteem geboren. Zij hebben totaal geen schuld aan dit systeem. Wel meneeer Harm, die zelfs jonge kinderen wil demoniseren en met zijn gedrag lijkt hij het of hij het vermoorden van onschuldige kinderen overzee goed wil praten. Het is schandalig.

  Ik heb er geen woorden voor.

  Waar bent u mee bezig en ook om alle draden op dit forum met uw smerige beschuldigingen te besmeuren?

  IK VRAAG AAN DE REDACTIE OM DEZE LEUGENAAR, MENEER HARM, TE VERWIJDEREN. TEVENS EIS IK VAN HEM DAT HIJ DE LEUGENS HERROEPT EN MIJ ZIJN VERONTSCHULDIGINGEN AANBIED.

 302. 518

  My Sarie Marais is zo ver van my hart,
  maar ‘k hoop om haar weer te sien.
  Sy het in die wyk van die Mooirivier gewoon,
  nog voor die oorlog het begin.

  O bring my trug na die ou Transvaal,
  daar waar my Sarie woon,
  Daar onder in die mielies by die groen doringboom,
  daar woon my Sarie Marais,
  daar woon my Sarie Marais

  Ek was so bang dat die Kakies my sou vang,
  en ver oor die see wegstuur;
  Toe vlug ek na die kant van die Upingtonse sand
  daar onder langs die Grootrivier.

  O bring my trug na die ou Transvaal,
  daar waar my Sarie woon,
  Daar onder in die mielies by die groen doringboom,
  daar woon my Sarie Marais,
  daar woon my Sarie Marais

  Verlossing het gekom en die huistoe gaan was daar,
  terug na die on Transvaal;
  My liewelingspersoon sal seker ook daar wees
  om my met ’n kus beloon.

  O bring my trug na die ou Transvaal,
  daar waar my Sarie woon,
  Daar onder in die mielies by die groen doringboom,
  daar woon my Sarie Marais

  Daar onder in die mielies
  by die groen doringboom,
  daar woon my Sarie Marais

 303. 519

  Woorde: Tradisioneel
  Musiek: S.A. Volkswysie; verwerk: PIERRE MALAN

  Hoe ry die Boere? Sit, sit, so! Sit, sit, so! Sit, sit, so!
  Hoe ry die Boere? Sit, sit, so! Sit, sit, so! Hoera!
  Die Kaapse nooi sê: Ting-e-ling-e-ling! Ting-e-ling-e-ling, hoera!
  Die Kaapse nooi sê: Ting-e-ling-e-ling! Ting-e-ling-e-ling, hoera!
  Hoe ry die Boere? Sit, sit, so! Sit, sit, so! Sit, sit, so!
  Hoe ry die Boere? Sit, sit, so! Sit, sit, so! Hoera!

  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! Fluit, fluit so!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! [fluit die note]
  Die Kaapse nooi sê: [fluit die note] hoera!
  Die Kaapse nooi sê: [fluit die note] hoera!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! Fluit, fluit so!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! [fluit die note]

  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai! Tiekiedraai!
  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai, ou perd!
  Die Kaapse nooi sê: Ting-e-ling-e-ling! Ting-e-ling-e-ling, ou haan!
  Die Kaapse nooi sê: Ting-e-ling-e-ling! Ting-e-ling-e-ling, ou haan!
  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai! Tiekiedraai!
  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai, ou perd!

  Hoe skiet die Boere? Boem, boem, boem! Boem, Boem, boem! Boem, boem, boem!
  Hoe skiet die Boere? Boem, boem, boem! Boem, Boem, boem! Dis raak!
  Die Kaapse nooi sê: Skiet nog een! Skiet nog een! Skiet raak!
  Die Kaapse nooi sê: Skiet nog een! Skiet nog een! Skiet raak!
  Hoe skiet die Boere? Boem, boem, boem! Boem, Boem, boem! Boem, boem, boem!
  Hoe skiet die Boere? Boem, boem, boem! Boem, Boem, boem! Dis raak!

  Die teks is versorg deur F.J. Weideman; dit is saamgestel uit verskillende variante wat bestaan vir dié volksliedjie.

 304. 520

  Ik wil nog wel eens een deel van het artikel citeren:

  “Het is hoogst verontrustend om te zien hoe Bosma en de zijnen de geschiedenis herschrijven als een pervers en simplistisch spelletje tussen ‘links’ en ‘rechts’, waarbij links de schuld heeft van de immigratiestroom uit de jaren zestig, Hitler links was, de Servische volkenmoordenaars helden zijn, het ANC de Afrikaners dreigt te ‘vernietigen’ en de apartheid nooit had moeten worden afgeschaft.”

  Bosma en de zijnen, -daarmee wordt jij dus bedoeld Afrikaner. Je hebt meer dan 300 reacties lang oprechte belangstelling voor de blanken in Zuid-Afrka proberen te veinzen en gedaan of je amper weet wie Bosma is:

  #308 – “Waarom ben zo geinteresseerd in de pennevruchten van meneer Bosma? Ik heb nog nooit iets van die meneer gelezen.”

  Terwijl dat alleen maar een dekmantel was om jouw nationaal-socialistische ideeen aan de man te brengen. Dat was jouw persoonlijke perverse en simplistisch spelletje om de geschiedenis te herschriijven, want in werkelijkheid zie jij Bosma als volgt:

  #357 – “De visionair Bosma, toekomstig minister-president en sta vast tegen het linkse tuig.”

  Nu ben je overgegaan tot grove leugens, schelden en tieren. De zin daarvan ontgaat me, want je maakt alleen maar degene zichtbaar die ik al vanaf het begin achter al dat schijnheilige geklets vermoedde.

  Het enige dat me verbaasd is, hoe lang de redactie dit laat voortduren.
  Maar misschien vinden ze dit ook wel een mooie demonstratie

  van de aard van Bosma en de zijnen.

 305. 521

  (Xhosa) Nkosi sikelel’ iAfrika
  Maluphakanyisw’ uphondo lwayo,
  (Zoeloe) Yizwa imithandazo yethu,
  Nkosi sikelela, thina lusapho lwayo.

  Zegen, Here God, zegen Afrika
  Laat zijn roem tot in de hemel reiken
  Hoor ons in onze gebeden aan
  Here, zegen ons, zegen uw kinderen

  (Zuid-Sotho) Morena boloka setjhaba sa heso,
  O fedise dintwa le matshwenyeho,
  O se boloke, O se boloke setjhaba sa heso,
  Setjhaba sa, South Afrika – South Afrika.

  God, wij vragen u, bescherm ons volk
  Grijpt u in en beëindig alle strijd
  Bescherm ons, bescherm ons volk,

  Zuid-Afrika – Zuid-Afrika

  (Afrikaans) Uit die blou van onse hemel,
  Uit die diepte van ons see,
  Oor ons ewige gebergtes,
  Waar die kranse antwoord gee,

  Uit het blauw van onze hemel,
  Uit de diepte van onze zee,
  Over onze eeuwige gebergtes,
  Waar de rotsen antwoord geven,

  (Engels) Sounds the call to come together,
  And united we shall stand,
  Let us live and strive for freedom
  In South Africa our land.

  Klinkt de roep om samen te komen,
  En verenigd zullen wij er staan,
  Laten wij leven en strijden voor vrijheid,
  In Zuid-Afrika, ons land.

 306. 522

  Eigenlijk moet ik medelijden met U hebben, U wilt mij demoniseren en het zwijgen opleggen met uw idiote beschuldigingen.

  Geen zinnig mens is voor het apartheidssysteem en zeker niet voor de volksmoord op 6 miljoen Nederlandse Joden.

  Waar bent U mee bezig?

  De enige interesse die ik heb is de sluipende volksmoord op het Afrikanervolk die nu aan de gang is in Zuid-Afrika. Door contacten met deze mensen hoor ik de gruweldaden elke dag. En dat heeft mij aan het denken gezet. Die mensen hebben hulp en aandacht nodig, en daar is niets verkeerds mee. Verkeerd is wel dat dat sommige groeperingen in Nederland deze mensen nog steeds aanspreken op het apartheidssyteem. Mensen onder de 40 jaar hebben dat niet of nauwelijks meegemaakt. Kinderen van 12 jaar zijn na het apartheidssyteem geboren. Zij hebben totaal geen schuld aan dit systeem. Wel meneeer Harm, die zelfs jonge kinderen wil demoniseren en met zijn gedrag lijkt hij het of hij het vermoorden van onschuldige kinderen overzee goed wil praten. Het is schandalig.

  Ik heb er geen woorden voor.

  Waar bent u mee bezig en ook om alle draden op dit forum met uw smerige beschuldigingen te besmeuren?

  IK VRAAG AAN DE REDACTIE OM DEZE LEUGENAAR, MENEER HARM, TE VERWIJDEREN. TEVENS EIS IK VAN HEM DAT HIJ DE LEUGENS HERROEPT EN MIJ ZIJN VERONTSCHULDIGINGEN AANBIED.

 307. 524

  Die kind wat dood geskiet is deur soldate by Nyanga

  Die kind is nie dood nie
  die kind lig sy vuiste teen sy moeder
  wat Afrika skreeu skreeu die geur
  van vryheid en heide
  in die lokasies van die omsingelde hart

  Die kind lig sy vuiste teen sy vader
  in die optog van die generasies
  wat Afrika skreeu skreeu die geur
  van geregtigheid en bloed
  in die strate van sy gewapende trots

  Die kind is nie dood nie
  nòg by Langa nòg by Nyanga
  nòg by Orlando nòg by Sharpville
  nòg by die polisiestasie in Philippi
  waar hy lê met ’n koeël deur sy kop

  Die kind is die skaduwee van die soldate
  op wag met gewere sarasene en knuppels
  die kind is teenwoordig by alle vergaderings en wetgewings
  die kind loer deur die vensters van huise en in die harte
  van moeders
  die kind wat net wou speel in die son by Nyanga is orals
  die kind wat ’n man geword het trek deur die ganse Afrika
  die kind wat ’n reus geword het reis deur die hele wêreld

 308. 526

  Dit vinden wij ervan:

  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! Fluit, fluit so!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! [fluit die note]
  Die Kaapse nooi sê: [fluit die note] hoera!
  Die Kaapse nooi sê: [fluit die note] hoera!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! Fluit, fluit so!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! [fluit die note]

 309. 528

  Die Stem van Suid-Afrika

  Uit die blou van onse hemel, uit die diepte van ons see,
  Oor ons ewige gebergtes waar die kranse antwoord gee,
  Deur ons ver-verlate vlaktes met die kreun van ossewa –
  Ruis die stem van ons geliefde, van ons land Suid-Afrika.

  Ons sal antwoord op jou roepstem, ons sal offer wat jy vra:
  Ons sal lewe, ons sal sterwe – ons vir jou, Suid-Afrika

  In die merg van ons gebeente, in ons hart en siel en gees,
  In ons roem op ons verlede, in ons hoop of wat sal wees,
  In ons wil en werk en wandel, van ons wieg tot aan ons graf –
  Deel geen ander land ons liefde, trek geen ander trou ons af.

  Vaderland! ons sal die adel van jou naam met ere dra:
  Waar en trou as Afrikaners – kinders van Suid-Afrika.

  In die songloed van ons somer, in ons winternag se kou,
  In die lente van ons liefde, in die lanfer van ons rou,
  By die klink van huweliks-klokkies, by die kluitklap op die kis –
  Streel jou stem ons nooit verniet nie, weet jy waar jou kinders is.

  Op jou roep sê ons nooit nee nie, sê ons altyd, altyd ja:
  Om te lewe, om te sterwe – ja, ons kom Suid-Afrika.

  Op U Almag vas vertrouend het ons vadere gebou:
  Skenk ook ons die krag, o Here! om te handhaaf en te hou –
  Dat die erwe van ons vad’re vir ons kinders erwe bly:
  Knegte van die Allerhoogste, teen die hele wereld vry.

  Soos ons vadere vertrou het, leer ook ons vertrou, o Heer –
  Met ons land en met ons nasie sal dit wel wees, God regeer.

 310. 529

  Ik denk dat je nu wel een aardig overzicht hebt gegeven van het soort liedjes waarmee die boeren hun kinderen opvoeden.

  Die werden vast in NSB-kringen geleerd,
  als het voorbeeld van ware vaderlandsliefde

 311. 530

  Korreltjie korreltjie sand
  klippie gerol in my hand
  klippie gesteek in my sak
  word korreltjie klein en plat

  Sonnetjie groot in die blou
  ek maak net ’n ogie van jou
  blink in my korreltjie klippie
  dit is genoeg vir die rukkie
  Kindjie wat skreeu uit die skoot
  niks in die wêreld is groot
  stilletjies lag nou en praat
  stilte in Doodloopstraat

  Wêreldjie rond en aardblou
  korreltjie maak ek van jou
  huisie met deur en twee skrefies
  tuintjie met blou madeliefies

  Pyltjie geveer in verskiet
  liefde verklein in die niet
  Timmerman bou aan ’n kis
  Ek maak my gereed vir die Niks

  Korreltjie klein is my woord
  korreltjie niks is my dood

 312. 531

  Allerliefste, ek stuur vir jou ’n rooiborsduif
  want niemand sal ’n boodskap wat rooi is skiet nie.
  Ek gooi my rooiborsduif hoof in die lug en ek
  weet al die jagters sal dink dis die son.
  Kyk, my duif kom op en my duif gaan onder
  en waar hy vlieg daar skitter oseane
  en bome word groen
  en hy kleur my boodskap so bruin op jou vel

  Want my liefde reis met jou mee,
  my liefde moet soos ’n engel by jou bly
  soos vlerke, wit soos ’n engel.
  Jy moet van my liefde bly weet
  soos van die vlerke waarmee jy nie kan vlieg nie.

 313. 534

  #Boer Harm
  Dit fascistische lied zal je wel aanspreken:

  Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen! SA marschiert mit ruhig (mutig) festem Schritt. Kam’raden, die Rotfront und Reaktion erschossen, Marschier’n im Geist in unser’n Reihen mit. Die Straße frei den braunen Bataillonen. Die Straße frei dem Sturmabteilungsmann! Es schau’n auf’s Hakenkreuz voll Hoffnung schon Millionen. Der Tag für Freiheit und für Brot bricht an. Zum letzten Mal wird Sturmalarm (-appell) geblasen! Zum Kampfe steh’n wir alle schon bereit! Schon (Bald) flattern Hitlerfahnen über allen Straßen (über Barrikaden), Die Knechtschaft dauert nur noch kurze Zeit!

 314. 535

  @Herr Brusselman

  Dit fascitsche lied xal u wel aanspreken:

  Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen! SA marschiert mit ruhig (mutig) festem Schritt. Kam’raden, die Rotfront und Reaktion erschossen, Marschier’n im Geist in unser’n Reihen mit. Die Straße frei den braunen Bataillonen. Die Straße frei dem Sturmabteilungsmann! Es schau’n auf’s Hakenkreuz voll Hoffnung schon Millionen. Der Tag für Freiheit und für Brot bricht an. Zum letzten Mal wird Sturmalarm (-appell) geblasen! Zum Kampfe steh’n wir alle schon bereit! Schon (Bald) flattern Hitlerfahnen über allen Straßen (über Barrikaden), Die Knechtschaft dauert nur noch kurze Zeit!

 315. 539

  Mensen die nog wat onderscheidingsvermogen bezitten hebben wel door dat deze braller niet voor alle Afrikaners spreekt.
  Adriaan V Dis heeft een mooie reportagereeks gemaakt over de situatie van Zuid Afrika.

 316. 540

  Speciaal voor Braller Brusselman en boer Harm en mediageile van Dis

  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! Fluit, fluit so!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! [fluit die note]
  Die Kaapse nooi sê: [fluit die note] hoera!
  Die Kaapse nooi sê: [fluit die note] hoera!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! Fluit, fluit so!
  Hoe fluit die Boere? Fluit, fluit, so! Fluit, fluit, so! [fluit die note]

 317. 543

  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai! Tiekiedraai!
  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai, ou perd!
  Die Kaapse nooi sê: Ting-e-ling-e-ling! Ting-e-ling-e-ling, ou haan!
  Die Kaapse nooi sê: Ting-e-ling-e-ling! Ting-e-ling-e-ling, ou haan!
  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai! Tiekiedraai!
  Hoe dans die Boere? Polkadraai! Tiekiedraai, ou perd!

 318. 547

  Harm, Boer Harm en zijn geestesgesteldheid.

  Het bezoeken van psychiatrische afdelingen door Harm heeft nog geen positief effekt op zijn geestesgesteldheid gehad. Wel jammer voor hem.

 319. 552

  Ik snap die nummers nooit zo goed: moet dat niet #451 zijn?

  Ach ja, iedereen kijkt nou eenmaal op zijn manier tegen de werkelijkheid aan.
  Het is moeilijk om daar een zinvol commentaar op te geven,
  iedereen verklaart zich graag tot winnaar van het debat.

  Maar het verloop doet me wel plezier (zie #215).

  -brede grijns-

 320. 556

  Bosma moet sy mond van Afrikaans af hou. So ook regse Afrikaner organisasies wat besig is om saam met Bosma en sy genante in die bed te klim. Nie net is hulle weer besig om Afrikaans te kaap vir hul eng politieke doelwitte nie, maar hulle polariseer ook die Afrikaanse en Suid-Afrikaanse gemeenskap. Afrikaans is die taal van bruin, wit en swart in Suid-Afrika en ons gebruik dit naas Engels, Zulu, Xhosa en ons ander tale om ’n nuwe, inklusiewe en geregtige Suid-Afrika te bou. Ja misdaad is hoog, maar alle mense word daardeur geraak. Ons sal dit egter oorkom deur saam te werk en deur gehalte onderwys, ekonomiese groei en werkskepping. Dus los ons taal uit Bosma, regdenkende en patriotiese Afrikaanssprekendes in Suid-Afrika wil nie met jou en jou genante geassosieer wees nie!