Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Hamsters. Het hele huis is oranje van de hamsters. Bij iedere 15 euro gespendeerd krijg je een oranje hamster in een of ander raar pakje. De tafel ligt er vol mee. “We kunnen het met kerst in de boom hangen mam!” zei de oudste. Over mijn lijk.

Er is een spaaractie geweest waar ik blij van ben geworden en dat waren de dierenplaatjes. Die zitten in een boek, dat boek staat in de kast en komt er af en toe uit om doorgebladerd te worden. Dat boek staat er over 10 jaar nog. Het is een toevoeging, het sparen was leuk, ze leren er wat van en het is een blijvend iets. Die hamsters, die donderen we straks gewoon weer de container in.

Supermarkten zouden eigenlijk verantwoordelijk moeten blijven voor de zooi die ze wereld in slingeren. Want al die wuppies en smurfen liggen allemaal op de vuilnisbelt en de volgende actie wordt al weer gepland. Ik kan natuurlijk gewoon weigeren om de actiespullen mee te nemen, maar dat levert hier teleurgestelde gezichtjes op. Ik ben daar tot nu toe steeds gevoelig voor geweest. De marketingcampagnes schieten hun doel niet voorbij. Nog mooier zou zijn als dit soort acties verleden tijd werd, maar dat kan ik wel op mijn buik schrijven.

Het zou eigenlijk mogelijk moeten zijn om alle spullen weer in te leveren. De supermarkten zouden blijvend verantwoordelijk moeten zijn voor de producten die ze menen te moeten maken. Neem de smurfen terug, de wuppies en de hamsters en laat zien dat je met dat afval iets anders maakt. Maak het spul recyclebaar of kies voor iets dat van natuurlijk materiaal is vervaardigd en gewoon vergaat als je het weggooit. Of zet er statiegeld op, net als bij de flessen. Ben je de troep zat, lever je het gewoon weer in en krijg je zoveel korting bij een volgende aankoop of zoiets. Het is het proberen waard.

De volgende acties met weer van die kansloze spaarmeuk sla ik over. Ik ben het zat om al die spullen in de container te moeten gooien. Het stuit me tegen de borst. Al dat plastic, al die goedkope rommel, na een keer spelen is het al stuk. Ik kan het de oudste al wel uitleggen. Ze zijn allebei nogal van de natuur, dus als ik ze vertel dat dit soort acties slecht zijn voor planten en dieren, komt dat hopelijk wel goed. Alleen als ze weer zoiets bedenken als die dierenplaatjes doe ik nog mee. Misschien dat ik die hamsters die hier nu liggen dan toch maar in de kerstboom hang. Ik heb ze tenslotte ook zelf meegenomen. Nu ben ik tenslotte verantwoordelijk voor het spul. Ik beslis wel in december. Ik heb nog even.

Reacties (15)

#1 Stronkel

Ik kan natuurlijk gewoon weigeren om de actiespullen mee te nemen, maar dat levert hier teleurgestelde gezichtjes op. Ik ben daar tot nu toe steeds gevoelig voor geweest.

Dat zegt eigenlijk wel genoeg: weer zo’n ouder die het kind z’n zin geeft als het gaat huilen, mokken, of anderzijds het ongenoegen laat merken. Zo creëer je verwende kinderen die niet meer tegen ‘nee’ kunnen. En het erge is: je legt de schuld bij anderen, want marketing van supermarkt. Schaam je.

 • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Indien je er niet onderuit kunt/wilt, kun je die hamsters na afloop altijd nog in de statiegeldmachine van A.H. gooien; zolang die er nog staat ;-)
Ach en oranje kan ook best leuk zijn
https://www.google.nl/search?q=oranje+groente+en+fruit&client=firefox-a&hs=jUr&rls=org.mozilla:nl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=NCqsU9NlhLzKA6LfgKgP&ved=0CDwQsAQ&biw=1366&bih=607
zelfs gezond

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kippfest.

““We kunnen het met kerst in de boom hangen mam!” zei de oudste. Over mijn lijk.”
<3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 helena

eens! Ik vind het vervuiling! en waar worden de hamsters geproduceerd?
Toen de smurfen zo in waren bij de AH heb ik er een boos stukje over geschreven. Heb nooit smurfen of wuppies en nu die hamsters gespaard, ik geef ze altijd weg als ik ze krijg https://helenaishere.wordpress.com/2008/03/09/stop-de-tsunami-van-de-smurfanisering-2/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Stronkel

@4: je geeft ze altijd weg als je ze krijgt? De enkele keer dat ik in een supermarkt boodschappen doe, dan weiger ik dat soort meuk pertinent. Je krijgt ze dus niet (ook letterlijk niet, want die acties zijn niet gratis: er worden bij veel producten wat centen bij de prijs gedaan, en daar worden die acties mee bekostigd) en dus hoef ik ook niks weg te geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Olav

Juliette:

Ik kan natuurlijk gewoon weigeren om de actiespullen mee te nemen, maar dat levert hier teleurgestelde gezichtjes op. Ik ben daar tot nu toe steeds gevoelig voor geweest.

Alle kinders ter wereld kunnen maar beter dankbaar zijn dat ik niet hun vader ben. Want met bovenstaande zou ik werkelijk geen enkel probleem hebben.

Ik zou ze op andere manieren wel verwennen natuurlijk, maar niet met die waardeloze teringmeuk. Ook niet als ze er heel zielig bij kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 frankw

Leuk stukkie. Je kan trouwens ook met je portemonnee stemmen en winkelen in zaken waar de winstmarges niet zo achterlijk hoog zijn dat ze geld in dit soort acties kunnen stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Co Stuifbergen

Het zou een mooie stap zijn als producenten alle producten weer terug moeten nemen.
En dan ook alle verpakkingen waar wij niets mee doen.

Maar op dit moment dreigt zelfs het statiegeld op flessen te worden afgeschaft (en op de halve-literflesjes is niet eens statiegeld, op blikjes ook niet).

Voor het milieu lijkt mij van belang, dat ook op batterijen statiegeld komt.
Die dingen worden giftig als ze doorroesten, en ze landen lang niet allemaal in de chemo-bak. (ik vind batterijen vaak op straat).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

@8.

Dat is de macht van de verpakkingsindustrie. Sinds de kabinetten van Bak ellende is dat de grote raadgever.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 helena

@5: wat is er mis met weggeven aan kinderen die ze wel graag sparen? overigens zeg ik ook wel nee hoor als ze aan de kassa vragen of ik een hamster wil. Weet geen eens hoe ze eruit zien dus heb ze nog niet gekregen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Djools

Dus jullie misgunnen je kind die kleine pleziertjes? Dat kind ziet heus wel dat jullie zelf wel allerlei prullen de hut binnen slepen die ook slecht voor de natuur en de bloemetjes en de beestjes zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Schuur

Tenzij de AH de enige winkel in de wijde omtrek is, is er niets dat je verplicht om daar dan ook boodschappen te gaan doen. Daar staat dan wel tegenover dat bijna elke andere keten weer een andere actie heeft, waar je weer andere rommeldingetjes krijgt.

Aan de andere kant daarentegen, over recycling gesproken: AH is momenteel de enige supermarkt waar je tegenwoordig oude elektronica (telefoons, tablets, etc) kunt inleveren en waar je er nog voor betaald wordt ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 ed

Hamsteren is wel het beste wat je kan doen want alles wordt na de zomer weer duurder!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Henk van S tot S

@12:
Zouden ze dat doen vanwege hun bol.com, waarvan je in de filialen ook de gekochte spullen kunt ophalen?
Of denk je nu werkelijk dat A.H. (groot voorstander voor het afschaffen van statiegeldflessen) ineens is omgetoverd tot het braafste jongetje van de klas ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie