1. 3

  Het lijkt me juist wel slim om Sap te nemen. Over 2 of 3 jaar stopt Kees Vendrik, de beste financieel woordvoerder van de kamer (zei Zalm eens)En ook Ineke van Gent moet er dan mee stoppen. Sap heeft nu de kans om die positie over te nemen. Bij de volgende verkiezingen heeft GL dan al een ervaren kamerlid op de portefeuile sociale zaken en economie. En misschien wel een kandidaatlijsttrekker?

  Het probleem is niet zozeer dat Duyvendak opstapt, al had hij natuurlijk veel kennis van milieu. Maar dat kan zo overgenomen worden door Kees Vendrik (weet er ook wel wat van af). En Sap neemt een deel van Vendrik en Ineke van Gent over. Alleen door het zwangerschapsverlof van Mariko Peters moet er nog meer geshuffeld worden. Het zal wel even puzzelen worden voor het fractiebestuur, maar goed het is maar voor 3 maanden.

 2. 4

  @3: Van een partij als GL mag je verwachten dat ze op milieu en gerelateerde zaken iets meer neerzetten dan een “weet er ook wel wat van af” iemand.

 3. 5

  De leden konden de volgorde van de lijst bepalen. Dus zij hebben voor de Jolande Sap op 8 en Mathieu Heemelaar op 9 gekozen. Waarschijnlijk vanuit de gedachte dat Duyvendak niet zou moeten aftreden. Duyvendak stond namelijk op 3. Een fractie heeft altijd ook medewerkers die expert op een bepaald gebeid zijn, die kamerleden ondersteunen.

  Kees Vendrik heeft al het energiebeleid in zijn portefeuille. Ineke van Gent al natuur en dierzaken. Duyvendak had vooral verkeer en waterstaat in zijn portefeuille. Met de ondersteuning van medewerkers moet het mogelijk zijn om een ander kamerlid snel in te werken. Kees Vendrik of Ineke van Gent zouden de meest logische zijn.

 4. 6

  Waarschijnlijk waren ze toch al van plan om een aantal portefeuilles door te schuiven. Jolande Sap zou al Mariko Peters tijdelijk vervangen. Jolande Sap is geen expert op buitenlands gebied. Misschien had ze dan al geruild met Vendrik en Van Gent, zodat zij buitelandse zaken gedeeltelijk konden doen. Nu hebben ze nog een paar weken om zich in te lezen in de milieuportefeuille

 5. 7

  GroenLinks kan niet zomaar eventjes de volgorde van de lijst veranderen, Jolande Sap is eerste opvolger en schuift dus door. Tenzij ze zou weigeren, maar dat lijkt me sterk. Ze is sinds april 2008 op sabbatical.

  Daarnaast was Duyvendak niet bepaald de meest zichtbare GroenLinkser (behalve dan de afgelopen twee weken!). Het lijkt me tenslotte nogal onzinnig om het milieu-imago van GroenLinks op te hangen aan één persoon. Alsof niemand anders als parlementslid het belang van duurzaamheid goed zou kunnen vertegenwoordigen. Lijkt me niet bepaald nodig om raketgeleerde te zijn.

 6. 8

  Groenlinks, niet bepaald een visionaire partij dus wat maakt het uit!
  Laat ze lekker seksmanifestjes schrijven en stiekeme guerilla gardening plannetjes maken voor de grachtengordel 30ers.
  Werkelijk fundamentele zaken worden niet op de agenda gezet door deze club.

 7. 9

  @7: Ik stond er anders wel van te kijken toen ik uit de waanlink begreep dat er dus geen enkele gestudeerde milieukundige (of verwante opleiding) voor GL in de kamer zit.

 8. 12

  Volgens mij was het de denktank Waterstof die met dat slow seksmanifest kwam, in Waterstof zitten wel wat GL-ers en het manifest is ondertekend door een enkele prominente GL-ers, maar het is géén GL-manifest. Al hoor ik het graag als ik het mis heb?