Groenlandse haai toch geen vijand ijsbeer

‘Haai vijand van ijsbeer’ koppen vandaag diverse nieuwsbronnen. Wat wil het geval: in Noorwegen is een Groenlandse haai opengesneden en in de maag vond men resten van een ijsbeer. “De vondst vormt mogelijk het eerste tegenbewijs voor de stelling dat ijsberen geen natuurlijke vijanden hebben” zo wordt ons op Spits!vondige wijze meegedeeld in het gelinkte artikel. Als we de Inuït [update] en de orca even buiten beschouwing laten heeft de ijsbeer inderdaad geen natuurlijke vijanden, deze vondst in de maag van een Groenlandse haai brengt daar geen verandering in.

De Groenlandse haai is een (bijna) alleseter, een opportunist die in water zwemt zodra het vloeibaar is: vanaf -1°C tot 12°C. Zijn ogen zijn zwak en de hoornvliezen zijn vaak aangetast door een parasitair kreeftje (bron), half blind glijdt het koudbloedige dier door het ijskoude water. De Groenlandse haai is erg langzaam en heeft nog nooit mensen aangevallen, deze twee duikers kunnen hem dan ook gerust plagen. Zijn vlees is giftig tenzij je het eerst een paar weken laat rotten in de buitenlucht. Maar dan nog smaakt het alsof je een brok ammonia naar binnen werkt (bron). De Inuït hebben geen hoge dunk van de Groenlandse haai, ze beschouwen hem als een schrokkende schobbejak, een aaseter geen heroïsche jager. Er bestaat een legende dat een Inuït vrouw haar haren waste met urine, ze droogde met een dweil en die in de zee gooide: hieruit ontstond de Groenlandse haai (bron). Ga er maar aanstaan als er zo in de overlevering over je gesproken wordt! Dan ben je wellicht wel blij met de stoere krantenkop “(Groenlandse) Haai vijand van ijsbeer”?

Toch moet dit broodje ijsbeer ten koste van de Groenlandse haai de wereld uit.

Zoals hierboven al is vermeld is de Groenlandse haai een (bijna) alleseter: vissen, krabben, zeevogels, inktvissen, andere haaien, zeeslakken, zeeëgels, kwallen, hij hapt in alles wat voor zijn half blinde kop komt. Ook is al langer bekend dat de Groenlandse haai kadavers opschrokt, al eerder vond men in de maag van de Groenlandse haai resten van rendier en paarden nu is daar de ijsbeer bijgekomen. De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor: klimaatverandering. IJsberen worden de laatste jaren regelmatig verrast door te vroeg ingetreden dooi. Om aan voedsel te komen zwemmen ze steeds langere afstanden. Deze zomer kwam op IJsland al tweemaal een ijsbeer aan land, maar ook vissers zien steeds vaker dode ijsberen drijven. De ijsbeer in kwestie is waarschijnlijk op dezelfde wijze als in de film Inconvenienth Truth jammerlijk verdronken (filmpje). Vervolgens passeerde de opportunistische naar ammonia stinkende van een pisdweil afstammende (bijna) alleseter om zich te goed te doen aan het stoffelijk overschot van de onfortuinlijke Knut.

Maar al zou de Knut in kwestie hypothetisch gezien nog enigszins bij bewustzijn zijn geweest toen de Groenlandse haai aan hem begon te plukken dat rechtvaardigt nog niet hem op te waarderen tot vijand van de Koning van de Pool.

disclaimer: dit artikel wil niet oproepen tot haat tegen Groenlandse haaien, ook de Groenlandse haai verdient haar plek in het mariene poolecosysteem, zonder de Groenlandse haai drijven onze poolzeeën immers straks vol met dode ijsberen.

 1. 1

  “Zijn vlees is giftig mits je het eerst een paar weken laat rotten in de buitenlucht.”

  Tenzij denk ik? En als je aan het verbeteren gaat, knip ook maar 1 keer drijven in de laatste zin.

 2. 8

  Dat IJsland linkje is wel ernstig trouwens, komt er zo’n ijsbeer aan land, journalisten er op af en dan moeten ze die ijsbeer neerschieten omdat deze de journalisten aanvalt, tot twee keer toe!

 3. 9

  Dat IJsland linkje is wel ernstig trouwens, komt er zo’n ijsbeer aan land, journalisten er op af en dan moeten ze die ijsbeer neerschieten omdat deze de journalisten aanvalt, tot twee keer toe!

 4. 10

  De jsbeer heeft wel degelijk een ‘natuurlijke’vijand, nl de orca. het is een aantal keren waargenomen dat een orca opzettelijk tegen een ijsschots botste om een ijsbeer in het water te krijgen en vast niet om mee te spelen. Hoewel ijsberen zeker geen dagelijkse kost voor de orca is lusten ze de beer soms wel.