Grenzeloos geneuzel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Ze zijn er als de kippen bij, de ‘islam!’ roepers, de ‘grenzen dicht!’ schreeuwers, de ‘zie je nou wel’ mekkeraars. Zonder enige consideratie voor de slachtoffers staan ze op hun zeepkist te brallen. En wie nuance aanbrengt in berichtgeving ‘praat terreur goed’. I kid you not. En vooral de ‘oplossingen’ hè, vooral die oplossingen.

Want laten we wel zijn, deze aanslag op Brits grondgebied laat een paar dingen zien: wie kwaad wil, kan kwaad doen.

Net als Nederland heeft Groot-Brittannië strenge vuurwapen wetten, vooral sinds de Dunblane school shooting in 1996, maar een auto en keukenmes zijn overal verkrijgbaar.

Het land heeft sinds 2001 een serie van anti-terrorisme wetten doorgevoerd die veel strenger zijn dan Nederland en allerlei programma’s met betrekking tot het signaleren van radicalisering. Zelfs tot op de kleuterschool aan toe.

Verder heeft Groot-Brittannië geen ‘open grenzen’ zoals Nederland ze heeft: wie de oversteek waagt zal dat per vliegtuig, boot of chunnel moeten doen, inclusief paspoort controles en douane die je bagage mag controleren. Toch net anders dan even via de A12 de grens over bij Zevenaar.

Grenzen dicht?

Ondanks dit alles blijven sommigen roepen om simplistische oplossingen als ‘grenzen dicht’. Maar Nederland heeft ervaring met ‘dichte grenzen’ en terrorisme. In de tijd dat er gewoon een slagboom was en douane hun werk deed, gingen leden van het Duitse Rote Armee Fraktion regelmatig de grens over: naar Nederland om te schuilen of naar België om te vluchten. En zeg nou zelf, ook in die tijd was het kinderlijk eenvoudig om de hoofdwegen af te gaan en via binnenweggetjes de grens over te steken.

Wat betekenen echte dichte grenzen? Een dubbel hek langs de hele Nederlandse grens, met patrouillerende militairen en camera’s? Ja, het is fysiek mogelijk. Maar tegen welke prijs? Want wie een echte dichte grens wil, zal elke auto, vrachtauto, treinreiziger en voetganger moeten controleren op zijn of haar paspoort, inclusief bagage en lading. En al die moeite en gigantische rijen aan de grens doet niets voor mensen die zich (al) in Nederland bevinden of mensen die niet bekend zijn bij (Europese) instanties. Wie zich dit beseft zal inzien dat Nederland-op-slot alles behalve een realistische oplossing is.

Een politicus die zoiets als plan voorstelt weigert na te denken, kijkt weg bij de complexe werkelijkheid en is als bestuurder niet serieus te nemen. Het is simpelweg onzin, niets meer dan grenzeloos geneuzel.

Weet je, al met al ben ik best blij met de huidige Nederlandse combinatie aanpak: ’theedrinken’, ingrijpen waar nodig en een flinke dosis geluk. Dat is realistisch.

Reacties (6)

#1 Bismarck

“Want wie een echte dichte grens wil, zal elke auto, vrachtauto, treinreiziger en voetganger moeten controleren op zijn of haar paspoort, inclusief bagage en lading.”
Vorige week samen met wat Bosniërs iemand van Maastricht naar Lanaken helpen verhuizen. Ik moet er niet aan denken dat we elke keer bij de grens het vrachtwagentje uit en in hadden moeten ruimen, om te laten zien dat er echt geen wapens of terroristen verstopt zaten in/onder het meubilair dat we meenamen.

/hoedan?

  • Volgende discussie
#2 Spam

Wie, in het centrum van Londen, heeft er nu een auto? Dat is sowieso verdacht natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

En wat blijkt weer? Dichte grenzen had dit niet voorkomen. De dader is een (in 1964, dus nog voor de Brenter) geboren en getogen Brit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martijn Tonies

@3: Reden te meer om dit gewauwel te bestrijden. ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Anoniem-naamisgekaapt-

Die Arnold Karskens is wel doorgedraaid zeg, wanneer is dat gebeurd? ik mocht hem altijd wel..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn Tonies

@5: Karskens doet iig goed alsof hij overal vanaf weet en verschijnt in veel programma’s (bij omroep WNL bijvoorbeeld), maar vertelt ook heel veel onzin.

  • Vorige discussie