Gordon Ramsay duikt in de haaienvinnensoep

Foto: Schermafbeelding Youttubefilmpje Gordon Ramsay eats Shark Fin Soup for the first time! copyright ok. Gecheckt 25-08-2022
,

TV-kok Gordon Ramsay ging op zoek naar de praktijk achter (echte) haaienvinnensoep. In Costa Rica werd hij door vissers bedreigd en met benzine overgoten. Uiteindelijk proefde hij in een Taiwanees toprestaurant dit peperdure gerecht en ontdekte dat het amper smaak heeft. Toch worden jaarlijks miljoenen haaien levend van hun vinnen ontdaan. Na zijn zoektocht confronteert Ramsay eigenaren van Chinese toprestaurants in Londen met de schokkende beelden om ze ervan te overtuigen haaienvinnensoep van het menu te halen.

 

Reacties (36)

#1 Bismarck

“Uiteindelijk proefde hij in een Taiwanees toprestaurant dit peperdure gerecht en ontdekte dat het amper smaak heeft.”

Hangt denk ik toch van je smaak af (en misschien ook wel van de kok). En ergens denk ik dat Ramsay vooringenomen was toen hij ging proeven. Zo vind ik slakken ook vies, zonder dat ik ze ooit echt geproefd heb. Ik denk dat je het beter bij de objectievere argumenten kunt houden (het is nogal inefficiënt om een grote vis te doden en dan het overgrote deel ervan niet te gebruiken, zeker als het om een relatief zeldzaam dier gaat).

 • Volgende discussie
#2 Herman

Dat het van iemand komt die trots toegeeft te liegen tegen vegetariërs over vlees in hun gerechten ondermijnt de boodschap toch een beetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

Toch heb ik meer respect voor Ramsey die nog een beetje kritisch is t.o.v. zijn vak,dan voor ene Herman De Blijker die ongeneerd schilpadden in het kokende water laat mieteren door cursisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Prediker - Reactie op #3

Video or it didn’t happen…

#3.3 Prediker - Reactie op #3.2

O, ik dacht al even dat ‘ie levende schildpadden in de soep had laten flikkeren. Dat valt dus al weer mee.

Bovendien zijn deze schildpadden speciaal voor dat doel (schildpadsoep) gekweekt. Wat had ‘ie er dan mee moeten doen? Uitzetten?

#3.4 L.Brusselman - Reactie op #3.3

Het gaat om de boodscap, als Den Blijker schilpadden kookt dan is het” ok om schilpaddensoep te eten “want anders zou hij het toch niet op tv laten zien.Dat hij gebruikt maakt van gekweekte schilpadden in dit geval doet daar niets aan af.Wat als er gekweekte haaien zouden bestaan voor haaievinnesoep?

 • Volgende reactie op #3.3
#3.5 Prediker - Reactie op #3.3

Als ze gebruik maakte van gekweekte haaien, hoeven ze die in ieder geval niet meer uit de zee te halen.

Jij maakt je toch ook niet druk als ik uiersoep trek van een gefokte slachtkoe?

 • Vorige reactie op #3.3
#4 L.Brusselman

Koeien worden niet uit de wilde natuur geplukt,schilpadden en haaien wel.Verder staat wat ik wil zeggen in de NRC link bij@Cor

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Prediker - Reactie op #4

Ja, maar dan zou je toch hartstikke blij moeten zijn als mensen overgaan op kweek? Elke schildpad of haaienvin die vanuit de kweek in de soep verdwijnt, hoeft immers niet uit de natuur geplukt te worden.

#4.2 L.Brusselman - Reactie op #4.1

Dat is wel waar,maar dan moet het eten van dieren uit de natuur eerst onmogelijk worden gemaakt voor er propaganda voor wordt gevoerd voor het eten van desbetreffende diersoorten.Nu ga ik aan de tomaten-goentesoep.

 • Volgende reactie op #4.1
#4.3 JSK - Reactie op #4.1

Kweekvis is eigenlijk bijzonder slecht voor het milieu. Of gaat het weer over de beestenrechten?

 • Vorige reactie op #4.1
#4.4 Prediker - Reactie op #4.3

Leg eens uit: waarom is kweekvis slecht voor het milieu?

Het gaat om de bio-diversiteit, en het leegvissen van de oceanen.

#4.5 JSK - Reactie op #4.4

Doorgaans wordt kweekvis gevoerd wilde vis.

In addition, salmon require nutritional intakes of protein, protein which is often supplied to them in the form of fish meal as the lowest cost alternative protein. Consequently, farmed salmon consume more fish than they generate as a final product. To produce one pound of farmed salmon, products from several pounds of wild fish are fed to them.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aquaculture_of_salmon#Controversy

 • Volgende reactie op #4.4
#4.6 Prediker - Reactie op #4.4

Schiet niet erg op inderdaad.

 • Vorige reactie op #4.4
#5 Bolke de big

Die haaienvinnen soep is inderdaad nogal smakeloos, eerder een status symbool dan lekker eten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Prediker - Reactie op #5

Wat ik ook niet goed begrijp is dat ze de rest van de haai weer in zee flikkeren. Dat is toch gewoon vis? Vis heeft sowieso geen sterke smaak. Ik vind het niet erg dat ze die beesten vangen (niet erger dan andere visserij i.i.g.), maar om dat nou alleen voor de vinnen te doen, dat is pervers.

#5.2 Bolke de big - Reactie op #5.1

Zal misschien wel slechter smaken dan die smerige vin, tis in iedergeval absoluut geen aanrader, dan is ratelslang een betere keuze.

#5.3 L.Brusselman - Reactie op #5.2

Ook zo’n “streekgebonden gerecht”?

#5.4 Bolke de big - Reactie op #5.3

Valt wel mee, was gewoon hier in Nederland verkrijgbaar, net zoals kangaroo en krokodil.

#6 Yevgeny Podorkin

Ssja: zeeen leeggevist…wie heeft er dan nog haaien nodig? Kwestie van natuurlijk evenwicht herstellen…

*disclaimer: dit was een ironisch bedoelde opmerking*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MrOoijer

In de eerste plaats denk ik dat er heel weinig (of geen) van bovenstaande reaguurders ooit echte haaienvinnensoep heeft gegeten. Ik weet een restaurant die het serveert en daar kost het 75 euro voor een grote portie. Long Ting in Den Haag, helaas is de website even off-line, dus een check op de menu-kaart is even niet mogelijk. Maar echt, dat is de prijs. Voor echte dim-sum is dit restaurant een aanrader en zelfs goedkoop te noemen.

En dus, nee, ik heb het ook nog niet geproefd. Ook niet in China. Alles wat jullie en ik gegeten hebben is namaak haaienvinnensoep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Prediker - Reactie op #7

Iets heel anders: zitten jij of Dick Veerman vanavond nog bij P&W?

 • Volgende reactie op #7
#7.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #7

Mr Ooijer.

Ik kan mij, ook namens mijn vrouw althans laten we het “aangenaam gezelschap” noemen anders waait deze comment weer alle kanten op en daar is u niet mee gediend laat staan de geachte lezers en lezeressen ik in ieder geval zeker niet want dan ben ik dus uiteindelijk de gebeten hond ik weet zo langzamerhand wel hoe dat werkt op zo’n blog, want ik kan u namelijk meedelen met twee vingers in de lucht tot de gelukkigen te behoren die zich kunnen beroepen op het feit ooit echte haaievinnensoep te hebben gegeten! Zo.

Want hij werd zo hup rechtstreeks uit het aquarium voor me neus levend van die malle flippers aan de zijkanten ontdaan. Daarna schildpad gefrituurd in knoflook op een bedje malse paksoy…ook puur natuur. Ik bedoel maar.

Dus ik heb recht van spreken.

 • Vorige reactie op #7
#7.3 MrOoijer - Reactie op #7.2

“Want hij werd zo hup rechtstreeks uit het aquarium voor me neus levend van die malle flippers aan de zijkanten ontdaan.” En toen heb je ongetwijfeld 48 uur zitten wachten tot ze die vinnen in de voorgeschreven procedure hadden klaargemaakt, zodat ze er soep van konden koken? Dream on.

JAWS!

#7.4 Yevgeny Podorkin - Reactie op #7.3

Ja maar beste MrOoijer toch. U doet nu net alsof ik de eerste de beste Jan Lul ben. Jawel. Hehe…soep moet trekken ja, heeft tijd nodig, een goeie erwtensoep b.v. is pas lekker als ie een dag heeft gestaan. Natuurlijk, voor het “oog” worden die flippers ter plekke verwijderd en dan de dag erna pas verwerkt Of dacht u soms dat ik zo bleek was?. Dat laat je natuurlijk niet merken dat je dat door hebt (was namelijk in gezelschap dat zei ik nog..hoewel ik er verder niet over wou uitweiden wat ik ook probeerde min-of-meer duidelijk te maken). Als connaisseur van de Thaise keuken was dat voor mij allemaal ja eeh…pff, MrOoijer are you talking to me

U lijkt mij iemand die zich zomaar alles maar in de handen laat drukken.

#7.5 Yevgeny Podorkin - Reactie op #7.4

Nog iets. En er is ook zoiets als een reageerbutton “reageer hierop” he waar de redactie overigens maandenlang op heeft geploeterd maar dat terzijde. Wie bent u eigenlijk wel om mijn jarenlange kennis van en interesse in haute cuisine in twijfel te trekken zeg…alsof ik door de war moet raken van een haaievinnensoepje. Ja, zogenaamd he. Want daar lijkt het namelijk op.

Nou, ik kan u voorshands mededelen dat uw insinuaties geen enkel effect sorteren.

 • Volgende reactie op #7.4
#7.6 MrOoijer - Reactie op #7.4

Doe ik net of jij de eerste de beste Jan Lul bent, jouw woorden? Ik weet echt niet waar je dat vandaan hebt. Misschien weet je niet dat Thailand en Taiwan andere landen zijn, dat maakt je toch niet tot een JL. Dat je je jarenlange kennis van en interesse in de haute cuisine nooit in de praktijk heb weten te brengen, nee dat maakt je ook niet tot een JL, al zal je er wel zo hebben uitgezien toen je je een namaak haaienvinnensoepje liet serveren. Nee hoor allemaal no problem. Je wordt pas een echte JL als je je eigen onzin op Internet zet. En natuurlijk als je vrouw dit leest en denkt – getver – die soep toen was óók al niet echt.

 • Volgende reactie op #7.4
 • Vorige reactie op #7.4
#7.7 Prediker - Reactie op #7.4

Mr. Ooijer; ik krijg de indruk dat u werkelijk serieus neemt wat YP allemaal aan onzin neerkalkt, waar die dat zelf uitdrukkelijk niet doet. Hij neemt de boel gewoon in de maling.

 • Volgende reactie op #7.4
 • Vorige reactie op #7.4
#7.8 MrOoijer - Reactie op #7.4

Prediker denkt. Ahhhh.Lekker doordenken tot je het begrepen hebt. — En wat vond je van P&W?

 • Volgende reactie op #7.4
 • Vorige reactie op #7.4
#7.9 Prediker - Reactie op #7.4

Ik vond dat Witteman terechte, kritische vragen stelde; dat er door het duo te weinig geluisterd werd om goed door te vragen (bijvoorbeeld op de vraag waar bij haar de behoefte vandaan kwam om zo snel met dat persbericht te komen); en dat prof. Vonk enkele hele rare opmerkingen maakte.

Zoals dat ‘het experiment is gelukt’ betekende dat het experiment de hypothese bevestigde, en dat als het dat niet deed, het gangbaar was om de resultaten van het experiment maar gewoon te vergeten, zodat je overbleef met de experimenten die wel ‘gelukt’ waren. WTF???

En dat het volstrekt gangbaar zou zijn in de wetenschap om, als de resultaten van een onderzoek je hypothese bevestigen, voetstoots aan te nemen dat de methodologie juist is en de proefopzet correct is uitgevoerd, en alleen kritisch na te lopen of alles wel volgens het boekje is gegaan wanneer de resultaten niet zijn wat je had gehoopt.

Zo bevestigt ze wel het idee dat sociale wetenschappen speeltjes zijn voor activisten.

 • Vorige reactie op #7.4
#8 MrOoijer

Nee, maar ik zou toch maar kijken als ik jou was. Kan onthullend zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Harm

Heeft iemand het recept aub?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Tom

Benieuwd hoe hij zou reageren op een verzoek de bief van het menu te halen als ze hem een filmpje van een willekeurig slachthuis in Italie / Spanje / you name it zouden laten zien.

Behoorlijk selectieve verontwaardiging imo. Het staat buiten kijf dat alleen de vinnen gebruiken idiotrie van de bovenste plank is. Tegelijkertijd… het is economisch gezien natuurlijk wel erg lekker… zo’n schip vol met vinnetjes ipv een paar lijken en hun bijbhorende vinnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 L.Brusselman - Reactie op #10

De hele discussie is duidelijk niet aan jouw besteed,of je leest de comments gewoon niet.

#11 Harry

Dus als het restaurant meldt dat de haaienvinnen (of schildpadden) van kweek komen, dan is het goed? Kan je dat proeven? Als je er problemen mee hebt kan je het voor de zekerheid maar laten.

Haaienvlees kan antivries bevatten. In IJsland krijgen ze dat eruit door de haaien eerst een half jaar te laten fermenteren. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1karl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie