China op de bres voor Taiwan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

China neemt het op voor haar afvallige provincie Taiwan in een conflict over visrechten met Japan. Gisteren stoomden vijftig Taiwanese vissersboten op naar de omstreden Diaoyu Eilanden waar hun collega’s eerder door de japanse marine werden weggestuurd. Grote Broer China heeft protest aangetekend bij Japan: “For Japan to forcibly expel Taiwanese fishermen doing common work in that ocean area is a violation of China’s rights and sovereignty,” aldus de chineze woordvoeder van Buitenlandse Zaken (chinadaily.com.cn).
Maar vooralsnog lijkt Taiwan het gewoon zelfstandig op te lossen met Japan. “Premier Frank Hsieh said yesterday Taiwan and Japan have to talk on fishing rights in their overlapping exclusive economic zones” (chinapost.com.tw).

Het gaat hier om een conflict over de Exclusive Economic Zone, de 200-mijls zone waarbinnen alleen het land zelf mag vissen (mits onderling anders geregeld). Zowel Taiwan, China en Japan maken aanspraak op het gebied rondom de Diaoyu Eilanden, maar volgens de internationale afspraken die er nu liggen lijkt Japan het gelijk aan haar kant te hebben, zie kaart: EEZ Japan-Ryukyu Islands.

[let u ook eens op de URL subtiliteiten in de eerste alinea]

Reacties (7)

#1 Oersoep

(tenzij onderling anders geregeld)

Maar da’s een futiliteit.

 • Volgende discussie
#2 MixMasterMike

Volgens mij neemt China het helemaal niet op voor Taiwan. Per slot van rekening weigert China Taiwan te erkennen en komen ze dus op voor Chinese vissers..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KingKoen

@2 Natuurlijk wel, de relatie van China met Japan is niet al te best. En dan beschermen ze hun provincie (ook al is die afvallig) tegen de Japanse agressor. Maar onterecht als we dat kaartje mogen geloven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Tja dat ligt eraan van wie die Diaoyu Eilanden zijn en als ik me niet vergis worden die eilanden zelf dus ook door alledrie geclaimed. Een nog leukere situatie valt te bezien op de Spratly eilanden ( http://en.wikipedia.org/wiki/Spratly_Islands ).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 bismarck

Na enig graafwerk valt me op dat Japan’s gelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Japan heeft de eilanden namelijk tegelijk met Taiwan in 1895 van China afgepakt. Na de 2e wereldoorlog hebben beide landen een verdrag getekend waarin gesteld werd, dat alle gebieden die in (en na) 1895 door Japan zijn bezet weer teruggeven moesten worden aan toen nog nationalistisch China (de mensen die nu op Taiwan zitten).

Historisch gezien hebben de eilanden ook de meeste samanhang met het eiland Taiwan (daar liggen ze ook het dichste bij).

Alleen maakten de VS na de 2e wereldoorlog de fout deze eilanden te bezetten samen met de Ryu Kiu eilanden (De chinezen hadden het op dat moment te druk met de burgeroorlog om op die paar eilanden te letten) en ze later (’72?) aan Japan “terug” te geven. “Foutje, bedankt” dacht Japan en sindsdien zijn ze het er dus niet over eens. Het conflict is nog wat verscherpt omdat er vermoedelijk olie in de buurt ligt.

Daar komt dan nog bij dat Taiwan bv. niet door de VS als land erkend wordt en dat China het idd. als een afvallige provincie ziet. Dat maakt de vraag aan wie Japan de eilanden nou echt moet teruggeven natuurlijk wat onduidelijk (afgezien van het feit dat Japan dat niet van plan is).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Inderdaad, het is een hoop heen en weer gedoe geweest aldaar..
Ik baseerde mijn mening op de huidige visserij-afspraken, maar ook daaraan kan je gaan tornen met bovenstaande feiten in de hand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie