Goed vaderschap zit tussen de oren

Vandaag wederom een gastblog van Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online en Mijn Kind Online. Het stuk is ook op haar site te lezen.

bakfietsDe Amerikaanse psychiater Louann Brizendine schreef twee interessante boeken: eentje over de vrouwelijke hersenen en eentje over de mannelijke hersenen. Dit tweeluik is een aanrader voor de vakantiekoffer. Ga je met een partner van het andere geslacht op pad? Ruil dan halverwege van boek. Je blik verandert geheid: op je partner, jezelf én je kinderen. Vandaag deel 2: goed vaderschap zit tussen de oren (lees deel 1 hier).

Om samen het bejaardentehuis te halen, moet je natuurlijk wel veel eerder in je leven de goede keus maken. Bovendien wil je dat je man ook een goede vader voor je kinderen is. Niet alle mannen zijn goede vaders als ze jong zijn. Er zijn mannen die te onrustig zijn om op het nest te blijven zitten. Vaak worden deze rokkenjagers alsnog rustiger als ze de vijftig gepasseerd zijn, en kunnen ze zich alsnog ontpoppen als goede vaders.

Wat nu blijkt, is datgene wat een man tot een goede vader maakt, in z’n genen zit. Er zijn mannen die niet aan kinderen moeten dénken en het is sneu als een vrouw steeds dit type man kiest, juist als ze kinderen wil. Maar gelukkig komen de meeste vrouwen al snel tot de juiste conclusie: you can’t have it all. Een man voor het wilde leven, of een man voor de kinderen. Dit dilemma los je niet op door je man naar een therapeut te slepen of er een vals boek over te schrijven.

Brizendine tipt dan ook: bedenk dat een man die gaat voor de one-night stand en goede seks geeft, écht een ander soort is dan de man die in een bakfiets de kinderen van school haalt. Het eerste type is de man met gemiddeld meer mannelijke trekken (rechte gezichtsvormen). Het tweede type is een man met gemiddeld meer zacht trekken (ronde gezichtsvormen). Die laatste biedt misschien niet elke keer die zwetende seks, maar hij beschermt wel agressief zijn gezin als het moet. Hij is overigens ook zo gek om kinderen te verzorgen die niet van hem zijn. Dat is handig, aangezien vrouwen ook niet zo monogaam zijn als het lijkt: zeker 6% van vaders voedt een kind op van een ander, zonder dat hij het weet.

De hersens van rokkenjagers en trouwe huisvaders zijn dus verschillend. Dat zit ‘m in de genen én in vroege hechtingservaringen die de hersens op een bepaalde manier gevormd hebben, waardoor het gemakkelijker is geworden om een langdurige emotionele band met iemand aan te gaan. Ook zijn mannen in het voordeel met een lange versie van het receptor-gen voor vasopressine, waardoor dit hormoon meer effect heeft. (Vasopressine is de mannelijke versie van het vrouwelijke oxytocine, dat paarvorming stimuleert, maar ook zorgt voor de nodige agressie om het gezin te kunnen beschermen.)

Mannenhersens zijn ook zwanger

Ongeveer 4 tot 6 weken nadat een man hoort dat hij vader wordt, schiet hij in de stress. Hij produceert dan enorme hoeveelheden van het stress-hormoon cortisol. Misschien is het de schrik die hem flink wakker schudt: ‘nu komt het erop aan, vader, laat zien wat je waard bent’. In de maanden daarna, als hij in de tussentijd niet de benen genomen heeft, is het gunstig als hij ook zoveel mogelijk bij zijn vrouw in de buurt is.

zwangere manEen zwangere vrouw produceert in haar zwangerschap feromonen (geurstoffen die bedoeld zijn om iets voor elkaar te krijgen bij een ander) die mannen onbewust ‘ruiken’ en die ook de mannelijke hersens klaarmaken voor het vaderschap. Mannen die veel tijd hebben doorgebracht met hun vrouw tijdens de zwangerschap, schieten na de geboorte van het kind soepeler in de luier-verschoon-stand dan mannen die door omstandigheden minder tijd hebben doorgebracht met de moeder.

Het is dus niet alleen een kwestie van ‘samen de baby-kamer inrichten’ of ‘samen boeken lezen’, maar deze voorbereiding van de vaderhersens heeft ook een biologische kant.

In de dagen vlak voor de bevalling krijgt de aanstaande vader nóg een enorme hormoonstoot te verwerken: zijn prolactine (borstvoedingshormoon!) stijgt met meer dan 20% en zijn testosteron daalt met 33%. De oude waarden komen langzaam weer terug als de baby 6 weken oud is. En tegen de tijd dat de baby (die je dan een dreumes noemt) kan lopen, is alles weer bij het oude.

In die eerste 12 à 18 maanden hebben de hormonen hun belangrijke werk gedaan: vaders hechten zich in die periode net zo aan hun kinderen als moeders (ook al geeft de baby dan zelf nog de voorkeur aan de moeder, omdat zij nu eenmaal de borsten heeft waar de melk uit komt).

Brizendine heeft jammer genoeg geen tip voor mannen, om te kunnen voorspellen of een vrouw een goede moeder en monogame partner zal zijn. Maar in ieder geval lijken we te kunnen concluderen dat partners die geen kinderen willen, niet al te hard moeten worden gedwongen. De kans is immers groot dat hij of zij vroeg of laat het honk weer verlaat, of de ander uit het nest duwt. Het type ‘rokkenjager’ zou kunnen wachten tot na z’n 50e, als de testosteron plaats maakt voor meer vrouwelijke zorghormonen. Mannen hebben tenslotte – in tegenstelling tot vrouwen – de tijd om zo lang te wachten…

De vrouwelijke hersenen (Waarom vrouwen anders zijn dan mannen)
door: Louann Brizendine
uitg.: Sirene
ISBN 978 90 5831 434 5
EUR 19,95

De mannelijke hersenen (Waarom mannen anders zijn dan vrouwen)
door: Louann Brizendine
uig.: Sirene
ISBN 978 90 5831 515 1
EUR 19,95

Reacties (68)

#1 KJ

Fascinerend zeg.

/Damning with faint praise.

 • Volgende discussie
#2 Rene

Ik wil helemaal niet dat mijn man een goede vader voor mijn kinderen is!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Is de veranderde hormoonspiegel de oorzaak van de verandering in gedrag, of juist andersom?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zmoc

Ongeveer 4 tot 6 weken nadat een man hoort dat hij vader wordt, schiet hij in de stress. Hij produceert dan enorme hoeveelheden van het stress-hormoon cortisol.

Ik kan me niks van stress herinneren (maar cortisol beinvloedt het geheugen dan ook:P). Maar potjandorie bleek mijn al jaren lang redelijk stabiele mate van grijsheid toch ineens in no time een tandje grijzer geworden te zijn om vervolgens weer prachtig te stabiliseren:P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 seven

Een vrouw die een boek schrijft over oa the male brain en blijft steken in misandrie richting mannelijke mannen en wat achterhaalde rolpatronen uit de vorige eeuw bevestigd . Tja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 parallax

Ik zie nergens een waardeoordeel over mannelijke mannen.

Je voelt je toch heus niet aangesproken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rene

@6: Natuurlijk zie je die wel. Ten eerste en het meest prominent al in de impliciet veronderstelde enige mogelijke definitie van “goede vader” (nadruk op het waardeoordeel “goede”) als “trouwe huisvader”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Dimitri Tokmetzis

Moeten mannen dan ook 9 maanden ontzwangeren? Zo voelt ’t af en toe wel…. of zijn dat de slapeloze nachten…zei de vader van een 5 maanden oude jongen…

Dat van die grijze haren klinkt bekend: nog niet gestabiliseerd vrees ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

Een man die gaat voor een one-night stand en goede seks geeft is écht een ander soort dan de man die in een bakfiets de kinderen van school haalt.

Dat is inderdaad waar ja kijkend naar dat fotootje. Want waarom hebben die kindertjes eigenlijk geen helm op en die stomme oetlul wel? Hij zal ze best de hele dag zorgzaam doodknuffelen..maar o wee als ze eenmaal in het echte leven worden losgelaten: verwende krengetjes wat ik u brom…

1 blik en een half woord van de jager verzamelaar daarentegen is vaak al het halve werk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Chiel

Fijne vader is dat op die foto.. zelf een helm op en een van z’n dochters zelfs los in de bak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Yevgeny Podorkin

Dat zeg ik net Chiel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Migchiell

Dit was in de jaren 60 wellicht een baanbrekend artikeltje geweest.

Daarnaast: ik herken de schrijfstijl vanuit de Yes (ik heb jarenlang de Yes van mn zusje meegelezen, vandaar ook dat ik nu zo’n goede trouwe zorgzame vader zou zijn) en daarin stonden ook vaak van dit soort artikeltjes: lekker vlot geschreven voor een licht zwakzinnig publiek, moeilijke woorden worden netjes uitgelegd, niet lastig doen met onderbouwingen en uiteraard een gezonde dosis mannenhaat, soms vermomd als medelijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Rene

@ JustineP: En? Hoe bevalt het tot nu toe? Dat ook weer eens schrijven voor een wat gemêleerder publiek? :-/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Peter

Kijk eens hier. Die bakfietsman heeft wat tussen de oren, zoals we gelezen hebben, en dat wil-ie daar ook houden.
De dames in het bakkie zitten goed klem, dus wat kan er gebeuren? Bovendien hebben ze 13 duizend woorden meer dan meneer om op de gevaren te wijzen waar ze goed uitzicht op hebben.

Nee, prima vader.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Migchiell

Laat een hoofdredacteur haar artikelen eigenlijk ook nog nalezen door een redacteur? Of verhoedt de hierarchie op een redactie dat?

Even heel in het algemeen hoor, geen idee hoe dat werkt op zo’n redactie van een tijdschrift (of in dit geval website).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Olav

YP, Chiel, Peter, de kindertjes in de bakfiets hebben gordels om en zijn daarmee afdoende beschermd. Twee van de drie dan, de voorste vliegt natuurlijk zó het bakje uit als papa moet remmen. Maar misschien is zij er alleen voor de foto even in geklommen. En waarschijnlijk draagt papa alleen een helm omdat dat verplicht is in veel landen, het plaatje lijkt me Amerikaans.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 seven

@Olav, zit er dan een rolbeugel op? Nee, dus een helm is eigenlijk veel belangrijker dan een gordel. Kies maar tussen gebroken been, arm of gebroken schedel. Verder worden mannen in slechts 2 hokjes ingedeeld op basis van ?? Lijkt mij dat er wel meer smaken en nuances zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 seven

@12 :)
Even een wiki quote:

Misandrie is een ander woord voor mannenhaat.
(..)

Negatieve uitspraken over mannen komen in literatuur en dagelijkse praktijk veel voor. Anders dan bij misogynie is er echter nauwelijks wetenschappelijk en maatschappelijk kader om dit verschijnsel te ordenen. De ordening en bespreking van dit verschijnsel wordt an sich dikwijls beschouwd als een vorm van misogynie. De bespreking van mannenhaat wordt meestal als een onderdeel beschouwd van het gedachtegoed van het feminisme.

In het algemeen ziet het feminisme misandrie als een logische reactie op de positie en houding van mannen. Daar zijn echter uitzonderingen op. Zo beweerde Doris Lessing het volgende: Ik ben in toenemende mate geschokt door de onnadenkende en automatische manier waarop mannen tot afval worden gereduceerd, iets wat inmiddels dusdanig onderdeel uitmaakt van onze cultuur dat het zelfs nauwelijks wordt opgemerkt

Vaderhaat en vaderschapsdiscriminatie is een belangrijk onderdeel van misandrie. Het weglaten van vaders in onderzoek naar opvoeding is een kostbare systematische fout (Prof. Louis Tavecchio in Gemist Vaderschap). <

Opmerkelijk is dat mannenhaat een heel andere status in de maatschappij heeft dan haat tegen andere bevolkingsgroepen. Een goed voorbeeld daarvan is de volgende uitspraak van Tweede-kamerlid Femke Halsema (Halsema levert kritiek op de wijze van optreden van VVD-Tweede Kamerlid Hirsi Ali): Wat zou het een verademing zijn als zij eens wat meer anti-man werd en wat minder anti-islam. (NRC maart 2005 )" http://nl.wikipedia.org/wiki/Misandrie
Lijkt me goed idee voor artikel in zowel de Yes als in ouders online et al.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Olav

Seven, een rolbeugel is alleen van belang voor voertuigen die kunnen rollen, over de kop kunnen e.d. Daar is bij deze bakfiets geen sprake van. Het ding kan op z’n zij gaan, als de kindertjes goed vastzitten lopen ze daar geen hoofdletsel van op. Het ding kan remmen, als de kindertjes goed vastzitten vliegen ze er niet uit. Het ding kan (van opzij, van voren of van achteren) worden aangereden door een Hummer, dan helpen schuimplastic dopjes op de kopjes ook niet meer.

Over “mannenhaat” lees ik hier wel erg veel merkwaardig gefrustreerde dingen zeg, daar bemoei ik me maar liever niet mee. Echt wel een hanennest hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 seven

@19 Val opzij met daarnaast een hoge stoep, helm. Ook zonder stoep kan een hoofd de grond bij zijwaartse val makkelijk raken. Daarnaast zijn talloze aanrijdingen mogelijk waar helm wel nuttig kan zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 seven

Het blijkt trouwens dat (met name jongens, maar ook stoere meiden ) teveel geremd worden in hun ontwikkeling juist door de feminisering van bv het onderwijs. Als al die mannen thuis ook nog eens feminien worden of daarop geselecteerd of later op straat gezet door dit soort popi-psy boekjes. Bijna darwinistische methoden tot creatie van de über feminist approved male.
/Venus, Mars revisited.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 seven

In het originele verhaal @0 (zie link daar) stond ook nog deze deze onjuiste en virulent discriminerende intro:

“De een spreekt laatdunkend van ‘de hersen-hype’, de ander is gefascineerd door de stormachtige ontwikkelingen van het huidige hersenonderzoek. Justine Pardoen hoort bij de laatste categorie. Met veel plezier las ze twee nieuwe hersenboeken, waar allemaal spannende dingen in staan. Bijvoorbeeld dat een man geen goede vader kan zijn (of worden) op wilskracht alleen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 seven

Check eens

Wie de afdeling populaire psychologie in de boekhandel bezoekt, vindt al snel een verklaring voor de bekende ‘man-vrouwverschillen’: in de oertijd waren de mannen dagenlang op jacht en bleven de vrouwen thuis met de kinderen. Dit soort rollenverdelingen, zo wordt ons verteld, heeft voor allerlei aangeboren verschillen gezorgd, zoals een beter richtingsgevoel voor mannen en betere sociale vaardigheden voor vrouwen.

Maar is dit wel zo? Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist voor Kennislink en Sp!ts, doet op vlotte en humorvolle wijze een radicaal andere theorie uit de doeken. Uit recente wetenschappelijke ontwikkelingen blijkt dat de meeste verschillen juist niet uit de oertijd stammen. In plaats daarvan worden ze veroorzaakt door hardnekkige denkbeelden die zich, met behulp van biologische mechanismen zoals epigenetica en de plasticiteit van het brein, in onze cultuur genesteld hebben.
De meeste man-vrouwverschillen berusten op ideeën die grotendeels onbewust van generatie op generatie worden doorgegeven. Volgens Asha is het tijd deze te ontmaskeren. http://www.mavenpublishing.nl/boeken/mv/

“Verplichte kost voor iedereen die stellige uitspraken doet over man-vrouwverschillen” – De Volkskrant

“Met illustratieve onderzoeken en kleurrijke omschrijvingen van wetenschappers blaast Ten Broeke droge wetenschap leven in en maakt ze die zelfs spannend. De vlotte en frisse stijl doet denken aan de boeken van filosoof Bas Haring; wetenschap is leuk! (…) vaak heel geestig (…) een aanrader voor vrouwen én mannen.”

ps http://www.marsenvenus.nl/

Op http://www.hetideemv.nl wordt, ter gelegenheid van de verschijning van het boek, onderzoek gedaan naar de Nederlandse vooroordelen over mannen en vrouwen. De test is gebaseerd op Project Implicit (een wereldwijd online onderzoek van Harvard University waar al miljoenen mensen aan mee hebben gedaan) en meet onze impliciete neurale associaties.
http://www.hetideemv.nl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Rene

@24: Moet dat? Vijf comments op rij zijn op zich al behoorlijk maar moet de vijfde dan ook nog eens zo’n zo’n gigantische comment-ercial voor vrouwelijke-religie bias breinboek nummer honderd duizend en één zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 su

Ik mis eigenlijk de <advertentie> aanduiding bij deze posting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 seven

@25 Dat Vlunkie was niet de bedoeling, maar als mensen hier een half uur niets reaguren is het niet anders. PS wellicht dat editopties ruimer zetten helpt (naast tijd kan je wp dat ook oprekken tot het moment dat een ander weer reageert.
@su Eerdere Sargasso boektopics bevatte een pay per click/sale advertentiekliklink naar het boek bij bol. Dat is de redactie nu vergeten. Ze linken nu gratis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 MaxM

Wat voor opzij vortex is dit nu weer? Na de geboorte Max jr. kreeg ik ook stress, daarna een kinderverzorgster en daar werd ik weer heel rustig van. Mijn vrouw trouwens ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 NoName

Bakfiets dader/slechte vader ;)

http://www.flickr.com/photos/markstos/1325397271/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 HansR

Bloggen wordt pas weer wat als bloggers uit de kinderen zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Rene

@29: Ze komen net van de kerk en dan zitten wij hier te zeuren over het gevaar van al dan niet een suf helmpje voor schade aan de hoofden van die kinderen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Yevgeny Podorkin

@ Olav

That bakfiets doesn’t even have a luggage carrier man

http://mark.stosberg.com/bike/bakfiets.html

@ maxM

Why don’t you just shut up, you’re not even my real father

@ rene

Thit’s pick ik niet!

http://www.youtube.com/watch?v=PE3ejgrVzcg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 MaxM

@yp; Zoals wel vaker met jou ontgaat de referentie me volledig, havoïsten ik kan er maar niet aan wennen. BP gaat overigens nog steeds uitstekend naar beneden en dat is prima, dan kan de kinderverzorgster nog even blijven voor Max jr. 2. Zullen we wedden om een fles the glenlivet 15 dat bp volgende week door de 300 gaat? Of misschien een strijkplank?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Rene

@ YP: Well, I don’t care about what you want or don’t want me to do.

(@ MaxM: die laatste link en wat goede wil combineren met een inschatting van de effecten van alcohol en het is relatief helder. Net zo helder als die +5.5% van BP vandaag trouwens…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Grobbo

@seven: linkjes zijn aangepast, dank.

Interessant artikel, interessante comments. Vroeg me al af waarom ik in enkele weken tijd zoveel grijze haren in mijn baard zie verschijnen. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 parallax

Als er iets mannen- dan wel vrouwenhaat aanwakkert is volhouden dat er geen verschil is tussen de 2.

1 groot praktisch voorbeeld is een transeksueel die een testosteron-kuur doet. Dan komt de aap letterlijk uit de mouw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 su

@36: Een VM of MV trans?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 parallax

VM.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 su

Ah, die worden vet geil, ja ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 parallax

En agressief, beter ruimtelijk inzicht, geldingsdrang. Eigenschappen die ook terug komen bij veelgebruikers van anabole steroiden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Vaak onzinnig

Jammer dat men geen definitie maakt van de ‘goede’ vader, het is daarom zo subjectief als wat. De een stimuleert zelfstandigheid, de ander is te beschermend. Uiteraard zijn een aantal eigenschappen open deuren; veiligheid en zekerheid bieden aan de kids en zorgen voor goede voeding, slapen en communicatie. Aan het andere eind van het spectrum heb je een vader die z’n dood slaat omdat ie voetbal wil kijken (geen goede vader) maar dan nog is ‘goed’ wat mij betreft veel te vaag in dit artikel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 su

@40: Sommigen worden ook gewoon knuffelbeertjes hoor :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 music_animal

Wat zou Justine ervan vinden dat hier allemaal mannen aan’t bespreken zijn hoe je je kind het veiligst in een bakfiets verplaatst? Ze zou haar ogen vast niet geloven: mannen kunnen immers geen goede vader zijn zonder allemaal vrouwelijke hormonen. Wilskracht is niet genoeg. En een gezond verstand? Ik zal de vraag niet zelf beantwoorden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 parallax

Fietshelmen zijn voor homo’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Rene

@44: Hee!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 MaxM

@Rene 34; Dagkoersen word ik niet zenuwachtig van, bedrijven met een probleem zijn vaak wat twitchy, de trend is glas helder en pas rond de 620 gaat het geld kosten dus ik leun rustige achterover totdat de eerste orkanen er een nog grotere bende van maken of dat het gat voor die tijd gedicht wordt. Een clou najagen doe ik alleen als ik een klapper verwacht en reaguurders die naar andermans werk op youtube linken om leuk te zijn vallen niet in die categorie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Rene

@46: Ik zal het even in de gaten blijven houden volgende week in de hoop je met je falende inzicht om de oren te kunnen meppen. Vandaag in ieder geval met +2.7% de _enige_ stijger op de hele bloody FTSE-100 (waarbij 3 +0.1% stijgers als neutraal gerekend).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 MaxM

@47 Alleen hele saaie oninteressante mensen die nooit stelling nemen en elk risico mijden falen nooit en 350 of 300 per verkocht aandeel van 620, wat een bijzondere definitie van falend inzicht. Warm jij je handen maar vast op aan de waan van de dag dan zoek ik ondertussen een zeilboot uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Rene

@48:

Kijk, dat is nu waarom ik dat hoop. Het “falende inzicht” was slechts die uit #33 en evident tongue in cheek, maar jij wasemt meestal exact die nogal vervelende hooghartigheid uit; specifieker, die voortdurende alfa-pretendent competitie-drang — met zeilboot en, naar ik aanneem, status-verhogende automobiel.

Begrijp me zeker niet verkeerd; ik weet als bijna geen ander dat we allemaal apen zijn maar enige vermoeidheid slaat soms toch toe. Dan kun je hopen dat kleine dingen als een week-voorspelling fout hebben toch net voldoende is om wat relativerende rust op de rots te creëren. Naief, maar toch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 MaxM

@49 Succes misgunnend, ruggengraatloos gezever soort me niet echt meer. Om een of andere reden komt het altijd van het type mensen dat zo belangstellend was toen ik wel plat op mijn bek ging, verkneukelent over andermans falen om eigen middelmaat te justificeren. Zo af en toe heb ik de behoefte om daar verbaal mijn middelvinger naar uit te steken. Dat doe ik als reaguurder, daardoor ben ik voor vrienden, familie en zakenrelaties veel aangenamer gezelschap. Het heeft een hoge therapeutische waarde, helemaal als daar iemand een beetje mee te jennen valt. Mijn auto is overigens een gewone middenklasser, daar reageren sommige klanten op de rots iets beter op. Mensen zoals jij naar ik aanneem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Rene

@50: Je begrijpt me verkeerd. Het is niet succes misgunnend, maar (humorloze) arrogantie misgunnend.

Verder geen zorgen, wij zijn niet in competitie — you the man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 parallax

Ik ben op het internet ook altijd 10 x zo succesvol als IRL.

Successful Troll is successful.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Yevgeny Podorkin

Kijk MaxM, het vergt weliswaar wat interesse in “de ander” als ze zich rechtstreeks tot je wenden en fantasie, dat YT- filmpje in #32 was een soort link hè naar deze post: opvoedkundig drama, man/vrouw verhouding, macho- gedrag…Vaders & Zonen en zo. Maar je was w.s. weer te druk met je opties BP. Ja. Typisch gevalletje van de mañana-ziekte: gaan voor het korte termijn gewin en dito politiek waar, naast MaxM, 99% van de wereldbevolking aan leidt. Die onvermijdelijk binnen 100 jaar eindigt met het uitsterven van het menselijk ras. Een bevolkingsexplosie teugelloze overconsumptie gecombineerd met klimaatverandering, verwoesting laatste ongerepte natuur, afijn..moet ik het uittekenen.

http://www.spiritualia.be/nieuws/bericht.aspx?id=1759

Dat je e.e.a. in eerste instantie vol-le-dig mist is nog daar aan toe. En dat je daar hoog boven op je rots vervolgens in m’n bek gaat zitten pissen…spoel ik het vlees tussen me tanden van de BBQ van gisternavond mee weg…

Nee MaxM, je zoon en de zonen van je zonen. Het is nog niet te laat, je moet ze iets meegeven. Durf te leren omgaan met gevoelens, je succes als vader niet af laten hangen van de koers van BP.

http://www.buiten-kans.be/index.php/vadersenzonen.html

Met de hulp van andere pappa’s is MaxM weer heel snel geheid een heel nieuwe pappa

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 MaxM

@51 Met semantiek kan je misschien jezelf dat wijs maken maar je bent gewoon afgunstig met gebrek aan ballen om het zelf te doen en daarom loop je tegen anderen aan te zeiken die niet opgeven.

@52 Als ontkenning het makkelijker voor je maakt droom dan rustig verder.

@53 Esoterisch hippie gelul, mijn belangrijkste motivatie dezer dagen is juist de toekomst veiligstellen voor mijn kinderen en hopelijk hun kinderen ect. zodat ze de middelen hebben om door zware tijden te komen en als is ik daarbij geld kan herplaatsen van instellingen die BP gemaakt hebben dan zit daar een zeer bevredigende ironie in. Mijn vrouw en ik hebben besloten om iemand in te huren om de kinderen optimaal helpen te verzorgen terwijl half Nederland zijn kinderen dumpt in aftandse gesubsidieerde kinderopvang. Dat je daar een slechter vader van zou worden is pseudo-feministisch gelijkheidsgezwam.

Als jij eens verder dan het Zuid-Amerikaanse vlees boven de rokende kolen in je barbecue keek begreep je misschien terwijl de lange termijnvisie van je pensioenfonds voor BP lobbyt dat de verontwaardigde massa waar je zo mee begaan lijkt nek diep in het probleem zit. Morele superioriteit op basis van onwetendheid. Spoel daar je bek maar mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Rene

@ MaxM, #51:

Stel nu hè, geheel hypothetisch, dat je een pretentieuze hieper-competitieve drol zou zijn. Zou je dan als iemand je aanspreekt op arrogantie dat kunnen onderscheiden van afgunstigheid of zou het, nog steeds in dat volstrekt hypothetische geval, onmiddellijk en automatisch vertaald worden in termen van een monomaan competitief wereldbeeld? Zou je zelfs wel een onderscheid kennen tussen afgunst en zelfprofilerings-drang vermoeidheid?

Het therapie deel van #50 is gelezen en je volledig gegund hoor dus voel je op geen manier verplicht tot een antwoord. Altijd weer afwenden van dat gevaar voor ondermijning van status gaat je als alfa-pretendent niet in de koude kleren zitten dus als jezelf neerzetten als evolutionair hoogtepunt op een weblog helpt om het elders minder vaak te hoeven doen, ga er vol voor! Het is alleen een beetje jammer dat iemand die algemeen gesproken wel eens een zinnige opvatting lijkt te onderhouden die steeds niet of nauwelijks boven z’n eigen testosteron-spiegel uitgetild krijgt. Onder het oppervlak van dat meertje ruikt het een beetje te sterk om er naar te gaan zoeken…

Maar mijn neus is uiteraard sowieso geheel mijn eigen probleem. Jij veel succes met al je nageslacht nu en tot in de verre toekomst, met je vrouw, bedrijf, investeringen, zeilboot — in één woord: met jezelf!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 MaxM

@55 De mensen die je welgemeend kritisch benaderen zijn uitstekend te onderscheiden van zij die dat doen als gevolg vanuit hun minderwaardigheidsgevoel. Behalve dat het meestal goede vrienden zijn die het beste met je voor hebben en niet onbekende reaguurders zit het verschil in de vileine ondertoon en die laat in dit geval weinig ruimte voor twijfel over.

Provocatie is een goed middel om de ware intenties naar boven te krijgen van onoprechte mensen. De zeilboot was een duidelijke provocatie om bevestiging te krijgen van je veronderstelde intenties en je hapte als een hongerwinter. Het beste willen voor gezin en familie gaat niet over jezelf maar over een vurig houden van, een onderscheid dat jij bij gebrek aan voorstellingsvermogen blijkbaar nog moet ervaren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Rene

Ah, het was een valkuil! Hemel, ben ik daar even ingelopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 larie

Ja “hemel”, wat je zegt Rene.. Quote socrates ” wie naar de hemel spuugt is gek, want het valt altijd op je eigen bek”..toen hij al doende in een kuil viel in Rome.

Rene, mijnsinziens mag je wel eens linken hoor op je site/rookgordijn

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 MaxM

Daarmee voorkom je het dat iemand per vooroordeel lulletje rozenwater wordt verklaard. Dat is geen valkuil want dat suggereert kwade opzet. De ijdelheid van achterdocht past in je profiel maar het is gewoon een maatstaf om je reaguursels te kunnen beoordelen. Larie is op een iets ander vlak iemand als jij, misschien kunnen jullie een praatgroep beginnen en leren van elkaars frustratie. Dus, nog wat te zeiken vanuit de middelmaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Rene

@ MaxM: Veel pathetischer als dit gaat het niet meer worden.

Jammer op zich wel. Zoals gezegd, de “inhoudelijke hints” (daar voorbij komt het niet) van sommige van je reacties hier lijken nog wel eens iets te beloven maar ik ga het nu even niet meer voor elkaar krijgen om je nog serieus te nemen.

Als jij nu nog even iets zegt weer over al mijn evidente frustraties, dan zetten we er daarna een punt achter. Die arme mevrouw Pardoen krijgt het zo nooit voor elkaar om ‘r vooroordelen over mannen te overwinnen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 MaxM

Je legt ze steeds op tafel, ik wijs ze alleen maar aan. Voor iemand de graag een punt maakt van hooghartigheid heb je verrassend laatdunkend taalgebruik. Daarmee ben je wel samengevat, voor de rest van je cirkelgezeik; lees de bovenstaande opmerking nog maar een keer, er zit wel een passend antwoord tussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 larie

Heimwee heb ik.

web 2.0 is dood, maxm 6 foot under.

Maar wat nu..hoe verder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Rene

@ MaxM: Zo dan. Mooi. Op een gegeven moment denk je bij zoiets dat er nooit meer een eind aan gaat komen; ik mag dan lullen wat ik wil maar zelfs zo’n thread afsluiten blijft dan toch gewoon weer een vorm van competitie he?

Als ik niet zo’n expliciete hekel had gehad aan goede ouwe tijd gemekker zou ik er bijna nostalgisch van worden. Hoi!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 MaxM

@62 Nee hoor springlevend ouwe wensdenker, voor eindeloze herhaling verwijs ik slechts terug naar eerdere antwoorden.

@63 Met de toon waarop je jezelf autoriteit toekent blijk je wel heel snel een leeg vat en nu is je testosteron ook al niet onder controle, is er behalve succes überhaupt wel iets waar je niet aan lijdt terwijl je andere daarvan beschuldigt? Verder zie #61

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 Rene

Zo zouden we nu natuurlijk nog een jaartje kunnen doorgaan.

Voor alle K>=32, reactie #2K: “MaxM: Wat je zegt ben je zelf!”

Heeft zonder meer iets komisch voor K groot genoeg maar inhoudelijk volstaan verwijzingen inderdaad. De eerste paragraaf van #55 was specifiek mijn laatste poging tot nog enigszins serieus commentaar. Verder geen pogingen meer gedaan om je schoolplein-infantiliteit nog serieus te benaderen.

Ik druip nu dus maar af en ga in een hoekje enorm zitten wensen dat ik MaxM was. Het is die afgunst he? Ik zal er mee in het reine moeten zien te komen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 MaxM

@65 Je bent inderdaad al een tijdje door je argumenten heen en bij gebrek aan nieuwe argument staan de antwoorden inderdaad hierboven. Ding, ding, ding, Rene gaat door voor de magnetron. Nu heb ik een paar dagen geen tijd meer voor je, ik zal niet zeggen waarom anders krijg je weer onvrijwillige ooglid bewegingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 Rene

@ MaxM: Dank je wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 AdVader

Seksistische propaganda om disrespect volwaardig&onverkort vaderschap goed te praten ten voordeel van moeders, liefst met kinderen als wapen&schild. Nooit gelijke behandeling, ook niet met selectieve pseudologische effect-onderzoekjes die bedoeld zijn om goed te praten wat fout is, òm ontvadering en deductie-reductie van vaderschap te construeren tot hardwerkende betalende PRETPAP, om Vaderschap niet in vrijheid&liefde als vanzelfsprekend te laten ontwikkelen, om de zorgmacht bij moeders te behouden met hun compulsieve lijstjes, om eigenheid van vaders te onderdrukken, om karaktermoord te plegen op jongens-mannen-vaders en trouwens op iedereen, als makke schaapjes laten ze zich tot brave sociaal-emotioneel gefeminiseerde burgers misvormen, in feite verontmenselijkte zombies, aangepaste lijken zo u wilt. Ook gescheiden kinderen zullen nooit meer normaal kunnen zijn, na 4jr crashen 50% vd vermaledijde ‘omgangsregelingen, na 10jr 90%? Levenslang behept met trauma’s, vervreemdt van vader en zijn familie (PAS) en met Stcokholm ongezond gehecht aan moeder en haar familie, mede door indoctrinatie van de maatschappij (publieke opinie, common-sense, massa-psychologie, socioses!) Gezond gevoel&verstand is er niet meer bij, verontmenselijking en ontvadering zijn macro-economische troeven!

 • Vorige discussie