GeenCommentaar en Sargasso fuseren

We hebben zojuist een persbericht de wereld ingeslingerd. We gaan namelijk samen met Geencommentaar verder. Leest en huivert:

Weblogs GeenCommentaar en Sargasso gaan op 1 oktober samen verder. De twee blogs willen hiermee een nog groter en beter progressief blog opbouwen, dat een belangrijke rol speelt in de online nieuwsvoorziening en het maatschappelijk debat.

GeenCommentaar houdt na zeven jaar bloggen op te bestaan. De bloggers gaan onder de vlag van Sargasso verder. Het uitgebreide archief van GeenCommentaar gaat ook over, zodat de vruchten van jarenlang noest kwaliteitsbloggen niet verloren gaan.

Sargasso wordt vanaf 1 september aangestuurd door een kleine professionele redactie en een grote groep vrijwillige bloggers die vanuit hun discipline en kennis schrijven. De nieuwe combinatie richt zich nog meer dan nu op het bieden online verdieping. In de loop van september wordt een nieuwe site gelanceerd, met themapagina’s, een boekenkatern en een tv-dumpert voor kwaliteitsvideo- en audio. En uiterlijk op 1 oktober komt het volledige archief van Geencommentaar bij Sargasso beschikbaar.

Overige ontwikkelingen:
Een dataredacteur zal uit datasets nieuws en ontwikkelingen destilleren in samenwerking met open data stichting Het Nieuwe Stemmen en Hack de Overheid. Tevens zal onze dataredacteur samenwerken met andere media in grote (onderzoeks)projecten. Een Wob-redacteur zal met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) overheidsdocumenten openbaar maken. Tevens zal de Wob-redacteur een stevige factcheck-rubriek aansturen.
Sargasso is en blijft een stichting zonder winstoogmerk: alle verdiensten komen ten goede aan het blog.

 1. 2

  Ik zie de ontwikkeling gebeuren en denk : dat had slechter gekund. Gefeliciteerd alle partijen. (Ik kan me het ontstaan van GC nog herinneren. Joost vroeg me ooit als blogger :)

  Is al iets te zeggen over redacteuren, rollen en verantwoordelijkheden? Lijkt me interessant worden.

 2. 6

  Van harte succes gewenst met deze stap. Zowel GeenCommentaar en Sargasso zijn in de basis dezelfde typen websites al is de uitvoering, zoals bijvoorbeeld op het moderatievlak, ietsje anders. Bovenal gun ik de mensen achter GeenCommentaar een groter podium, dus nogmaals van harte!

 3. 12

  Mooi. Wel iets aan de tijdshorizon van de posts op de voorpagina doen… ze verschijnen en verdwijnen in zo’n hoog tempo dat posts gemist worden.

 4. 15

  Ik stel voor dat we dat margeblogje van TRS ook meteen even absorberen. Soms heeft ‘ie wel eens een aardig item of interessante invalshoek. Soms… ;-)

  Goed, terug naar de dreunende laarzen van de cryptofascisten der PVV…

 5. 16

  AAARRGH Synergie *streept af*

  @TRS: Ja, in de loop der tijd hebben we veel mensen benaderd. Dat is nog het lastigste van dat groepsbloggen, he… Continuïteit.

  @qwerty: Het valt wel mee hoor, qua aantallen, uitgespreid over 7 jaar. TRS is gewoon een beetje zuurrechts.

 6. 18

  Verstandige keuze, veel overlap, zelfde doelgroep.

  Verder wat #12 zegt: hopelijk komen er niet meer berichten per dag, wel (nog) betere.

 7. 28

  Welkom gefeliciteerd. Alweer een spikkeltje in het universum opgenomen in de sargasso- nevel…

  Hè, maar gaat de huisstijl alweer veranderen? En ik begon er net aan gewend te geraken. Goed, dan mot dat maar. Wel zal e.e.a. inhoudelijk van de Joop onderscheiden moeten kunnen worden (zit hem niet in format/ lay out maar in bijdragen posters en reactanten). Of dat flutblogje van van Jole op termijn ook annexeren/ onderwerpen, kan ook natuurlijk…

  Over Joopen gesproken…nemen die gasten van GC soms ook lekkere intelligente wijven mee uit die failliete boedel, want daar was toch écht behoefte aan hoor. Anders zit ik dalijk alleen maar tussen allochtonenknuffelaars en zure milieumarxisten (althans, zo worden jullie door Onderbuik Nederland i.c. de roze buitenwacht genoemd)…

  *boel onderkotst*

 8. 29

  @15: Dreunende laarzenliedjes hebben we ook uit eigen land hoor.

  (schaamteloze promotie)
  Janse Bagge is gratis te bezoeken op:
  27 augustus Koppelpop Susteren
  28 augustus Sint Rosa Sittard
  (/schaamteloze promotie)

 9. 30

  Zag ik daar dat we blauw gaan worden. Voortaan een blauwtje lopen bij onze “Groene Buren”?. Mooie ontwikkeling! Ik kijk uit naar de nieuwe site.

 10. 41

  Mooi, dat is meteen een goede aanleiding om de functionaliteit en vormgeving van beide sites eens goed aan te pakken.
  Overigens denk ik dat het wel een goed idee is. Dus het allerbeste voor de toekomst en ik zal blijven klieren hier en daar.

 11. 44

  Laten we hopen dat jullie binnenkort ook de Joop mogen overnemen. Dat zou helemaal een ‘Grote Dag’ voor de zelfverklaarde linkse kwaliteitsblogs zijn.