Geen bal op tv | De dwaze zoon

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Laat ik maar niks verkeerds zeggen over de manier waarop onze koning en koningin zich presenteren op het NK Schaatsen in Sotsji. Voor je het weet staat er een lynchmob voor je deur. Zo schijnt ene Roelien Dekker, na haar ingezonden brief aan de Volkskrant waarin ze Koning Willem-Alexander vriendelijk doch dwingend verzocht zich naar zijn ambt te gedragen, haar leven niet meer zeker te zijn in haar Leidsche flatje.

De boodschap is duidelijk. Kom niet aan onze juichende koning. Het zal wel het Lucky TV-effect zijn. Iedereen ziet daar die gezellige Willy op de tribunes staan, die in dat sympathieke Haagse accent van ‘m ‘gekkenhuis’ en ‘ik zei het toch’ en ‘Max we gaan naar beneje’ schreeuwt. 

De beelden van het uitzinnige koningspaar hadden niet misstaan als einde van de documentaire ‘De Dwaze Zoon’, waarin filmmaker Matte Mourik zich afvraagt of hij in de voetsporen van zijn vader moet treden. Het was deze Maarten Mourik, dichter en diplomaat, die in 2001 Jorge Zorreguieta aanklaagde, wat ervoor zorgde dat papá niet aanwezig kon zijn bij het huwelijk van zijn dochter. De reden dat Mourik de strijd destijds aanging was de morele verontrusting bij het idee dat ons koningshuis een verbintenis aanging met een oorlogsmisdadiger. Hij wilde laten zien dat je als eenvoudige burger in staat was vragen te stellen die de macht in verlegenheid bracht.

Zijn zoon Matte worstelt met de vraag of hij zijn vader achterna moet gaan. Uiteindelijk doet hij het: hij ondertekent een nieuw verzoek tot vervolging van Jorge Zorreguieta. Hij doet dat samen met de Argentijnse Alejandra Slutzky, wier vader voor haar ogen werd ontvoerd en later op een onbekende plek werd vermoord.

Matte Mourik wisselt zijn eigen zoektocht af met de zoektocht van Alejandra, beelden van zijn vader en met de media-aandacht voor de Zaak Zorreguieta door de jaren heen, waarbij we zien hoe de communis opinio langzaamaan verschuift. Alhoewel, zo erg verschuift het ook weer niet: eigenlijk wordt de immer licht sombere Maarten Mourik al vanaf het begin als een zeur beschouwt die een leuk feestje besmeurt met ongemakkelijke vragen. Van het koningshuis ontvangt hij een brieft met het dwingende verzoek zijn strijd te staken. Ondertussen brengen de stoottroepen zichzelf in stelling: Oranjegezinden schrijven dreigbrieven. En hoewel de conclusies van Professor Baud ondubbelzinnig laten zien dat Zorreguieta ongetwijfeld wist wat er aan de hand was, laat Paul Witteman prinses Máxima wegkomen met de opmerking dat ze geen reden ziet te twijfelen aan haar vaders integriteit als deze zegt er niets van te hebben geweten. “Het is zijn mening”, zegt ze over het onderzoek van professor Baud. Vindt Willem-A. ook. Het is gewoon een mening.

De hypocrisie van ons koningshuis en van de zittende macht wordt fijntjes blootgelegd. In een compilatie van haar kersttoespraken zien we Koningin Beatrix een oproep doen je stem te verheffen in tijden van onrecht. In een volgend shot wandelt ze gearmd met Zorreguieta de kerk binnen waar hun kleindochter ten doop wordt gehouden.

En nu drinken haar zoon en schoondochter samen met Poetin een biertje op de triomfen van onze jongens en meiden in den vreemde. Wat ontzettend grappig ware geweest als het niet zo treurig was.

Reacties (18)

#1 Jona Lendering

Je overtrof jezelf met dit stukje, beste Max.

  • Volgende discussie
#2 August Biels

Het meest treurige is niet zozeer dat deze pilspatser op de troon zit, het meest treurige is dat er een overgrote meerderheid van het Nederlandse volk gaarne bereid is deze patjepeëer daar te houden, sterker nog, met geweld begint te dreigen als er ook maar het kleinste beetje nuance wordt aangebracht in het beeld van Oranje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Raaphorst

Tijd om de Franse revolutie in de lage landen eens te gaan overdoen. De Nederlandse monarchie terugdringen naar daar waar het thuishoort: het verleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jeroen Laemers

In een compilatie van haar kersttoespraken zien we Koningin Beatrix een oproep doen je stem te verheffen in tijden van onrecht. In een volgend shot wandelt ze gearmd met Zorreguieta de kerk binnen waar hun kleindochter ten doop wordt gehouden.

Maar is het wel onrecht om gevaarlijke radicalen, socialisten en republikeinen die hun plaats in de natuurlijke orde der dingen niet accepteren boven zee uit een vliegtuig te flikkeren?

Ik bedoel: misschien denken die Oranjes echt wel zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 McLovin

@1: yeps.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Olav

@4:

Ik bedoel: misschien denken die Oranjes echt wel zo.

Je zou zowaar zin krijgen in een afluisterschandaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 nome

Heb nooit begrepen dat het elitisme van één familie te combineren zou zijn met democratie. Bovendien verbaast het me dat politici altijd braaf het gezag van deze familie als vanzelfsprekend aangenomen hebben. Zelfs partijen met ‘bestuurlijke vernieuwing’ in hun programma laten de grootste smet op de democratie bijna angstvallig met rust. Dat doet me afvragen met welke -antidemocratische- middelen (zoals intimidatie, manipulatie van informatie en onwettig gebruik van staatsmacht) de belangen van deze familie veilig gesteld worden.

Wat is de waarde van een democraat die politiek bedrijft in een koninkrijk, zonder voorop te stellen dat dit het eerste is dat dient te veranderen? Zo’n ‘democraat’ noem je een opportunistische profiteur, gelijk de zelfingenomen slapjanus die zich koning noemt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Rigo Reus

Heerlijk stuk waarvan de titel ‘dwaze zoon’ voldoende ruimte tot interpretatie laat: huh, de zoon van Maarten Mourik, offuh, toch de dwaze zoon van….?
Dat laatstgenoemde zoon, met echtgenote op staatskosten verblijft in Sotsji, dat is vooruit: tot daaraantoe. Maar dat er aansluitend met neefjes, nichtjes, schoonzus en moeders gewintersport moet worden in Lech? Dat stuit mij zeer tegen de borst en het hart. En had hij ook niet afgelopen jaar een erg dure villa aangeschaft, wederom op staatskosten, in Griekenland? Wat heeft de Hoogheid sinds zijn kroning nou helemaal betekend en opgebracht voor Nederland?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Remi Lehmann

Baud kan een boel vinden, maar ik heb onlangs met de hoogste onderzoeksrechter in Argentinië gesproken (Rafecas), en die zegt tot op heden nog geen enkel bewijsmateriaal aangeleverd te hebben gekregen, op basis waarvan een zaak kan worden begonnen.

En dat zegt dus de man die Videla achter de tralies heeft gekregen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 hansje ter horst

@4: De laatste zin maakte het weer goed. Ik schrok me even helemaal kapot ;))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 hansje ter horst

@8: Dat is niet fair. Er gaan wel meer mensen op wintersportvakantie, zelfs met de gehele familie, en laten we wel wezen, ze hebben daar best genoeg geld voor…………hoe ze aan dat geld zijn gekomen , daar kunnen we het later nog wel eens over hebben. ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Burt Bussel

Mannelijk Koningschap 2.0 anno 2014 te Сочи, daarin schijnen nog veel conservatieven en vrouwen een scheve schaats te rijden. Ik begrijp nu overigens wel waarom onze IJSKoning wijselijk heeft afgezien van een autochtone Koningin.

Niets gepresteerd? De Elfstedentocht uitgereden! Nog nooit zijn er op de OS zoveel medailles en positieve marketing- en handelsmissies gehaald; Poetin en en de Koning samen aan een Heineken-pils, hoeveel gaat dat de schatkist geschat per jaar opleveren? € 100 miljoen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 P.J. Cokema

@9: Interessant, welke zaak gaat dat specifiek over?

Het is dan niet de eerste keer dat Rafecas geen mogelijkheden tot vervolging ziet. Het gaat telkens om zaken waar men een actieve betrokkenheid van Zorreguieta probeert aan te tonen. Het lijkt er op dat Zorreguieta één van die “bestuurders op afstand” is die zijn handen schoon heeft?

Dan blijft natuurlijk altijd nog zijn kennis van zaken en zijn geweten over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Remi Lehmann

@13: Het gaat erom of Zorreguieta wist dat er medewerkers van hem verdwenen bij het landbouwinstituut INTA. Dus niet eens directe betrokkenheid van de man zelf.

Als ik het goed begrijp is de allerlaatste hoop gevestigd op politiedocumenten van de gemeente waar INTA gehuisvest was. Maar daar wilde Rafecas geen uitspraken over doen omdat hij de documenten nog niet had gezien.

Ook gaf hij aan liever achter mensen aan te gaan waarvan de directe betrokkenheid te bewijzen was. De zaak Zorreguieta heeft voorlopig dus geen enkele prioriteit. Er is namelijk geen zaak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Johan A.N.

@14:
Het komt niet bij je op dat er geen zaak is omdat de Nederlandse regering en het Nederlandse staatshoofd niet WILLEN dat er een zaak is?

Het spijt me, maar als het om integriteit en betrouwbaarheid van zowel regering als staatshoofd gaat, sta ik direct met de hakken in het zand.

Ik geloof er namelijk niets van dat de man een babyblank geweten heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Remi Lehmann

@15: Die gedachte is wel bij mij opgekomen, maar over het algemeen zijn de Argentijnse autoriteiten niet onder de indruk van wat de Nederlandse regering vindt.

De laatste keer dat Beatrix hier op bezoek was op uitnodiging van de regering, is de president ook niet op komen dagen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Butje

@remi leman

Dat er geen tastbaar bewijsmateriaal is wil niet zeggen dat hij niet geweten heeft van al die moorden. Je kan moeilijk in iemands hoofd kijken. Het is wel zeer aannemelijk dat hij het geweten heeft; deze intelligente man zal niet ziende blind zijn geweest, dat bestaat gewoon niet. Als je lid bent van een club die mensen vermoordt, ben je mede schuldig al doe je zelf niet actief mee.

Het zou hem sieren om te bekennen en boete te doen, al is het maar met woorden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 hansje ter horst

@17:
Dat lijkt me haast onmogelijk voor hem, dat boete doen, ook al is het alleen maar met woorden.
Hij brengt dan direct zijn dochter en schoonzoon ( ons staatshoofd en diens gemalin) in de problemen, die immers altijd hebben volgehouden dat hij er niets van wist?

  • Vorige discussie