PVV en de postbodes

Logo SGC klein (Illustratie: Crachát)

Crosspost: Het nu volgende stuk verschijnt simultaan op Sargasso en GeenCommentaar. Het is geschreven door Steeph.

“Meer dan 3 miljard euro terug naar de mensen thuis. Postbodes, politieagenten, onderwijzers en vele anderen gaan er daardoor in de plannen van de PVV honderden euro?s netto per jaar op vooruit.”

“Maar gesteund door het andere Nederland, dat van de gewone mensen. De mensen die het niet cadeau krijgen. Mensen die niets meer verlangen dan het behoud van hun vrije Nederland, veiligheid, een redelijk salaris en een betere
toekomst voor hun kinderen. Mensen die geen andere stem hebben dan de Partij voor de Vrijheid.”

Twee stukken uit de inbreng van dhr Wilders (PVV) tijdens het debat over de miljoenennota, afgelopen najaar.

Lijkt me aan duidelijkheid niets te wensen over te laten. De PVV komt op voor de gewone man en vooral de postbodes.

Maar woorden zijn nog geen daden.

De kans om een daad te stellen kregen ze echter deze week bij de stemmingen over de liberalisering van de postmarkt. Daar werden twee moties ingediend die beiden bedoeld waren om zeker te stellen dat postbodes in de toekomst ten minste het minimumloon zouden krijgen. Dus zou je verwachten dat de PVV voor zou stemmen. Niet dus. Beide moties worden door de PVV verworpen.

Hoe is dat toch mogelijk? Misschien dat deze toelichting van dhr Graus tijdens het eerdere debat uitsluitsel geeft:

“Ik krijg van die mensen nooit klachten over het bedrijf. Werknemers weten de PVV echt wel te vinden als zij klachten hebben. Ik hoor alleen over nieuwkomers dat mensen zich daar onderbetaald voelen en dat zij belachelijke uren moeten draaien voor wat zij ontvangen. Die klachten krijg ik wel, maar ik moet de eerste klacht van een postbode over het bedrijf nog binnenkrijgen. Je hoort er vrijwel nooit wat over. Ik baseer mij op de gesprekken die ik met die mensen op straat heb gevoerd. Daarop moet ik mij toch kunnen baseren als hun vertegenwoordiger? Anders heb ik geen poot om op te staan.”

Duidelijk, niemand op straat had gezegd dat het slecht was. We zullen maar aannemen dat het een regenachtige dag was met weinig mensen op straat. En al zeker weinig mensen met een blik op de toekomst. Overigens stemden ze wel voor hun eigen motie die de liberalisering probeerde tegen te houden.

Het was trouwens de SP die bovenstaande punt terecht constateerde. Maar in hun betoog gaan ze wel iets te ver. Ze beschimpen namelijk ook de coalitie. Die stemde inderdaad niet in met hun motie. Maar PvdA en CDA stemden wel in met de motie Vos (PvdA) die een gelijke strekking had.

PSje: Dit stuk kon pas vandaag na 10 uur geschreven worden omdat de stemmingsuitslagen per partij toen op de site van de Tweede Kamer verschenen. Als gewone burger weet je dus soms pas een dag later wat jouw populaire partij werkelijk stemt. Daar helpt een petitie dus niet tegen.

 1. 2

  Het kabinet wil 5 miljard bezuinigen.

  NL geeft *elk jaar* 5 miljard uit aan ontwikkelingshulp. Als de ontwikkelingshulp wordt gestopt zijn we er ook.

  Dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd van 65 naar 67 is dus 100% om deze Linkse hobby te handhaven.

 2. 3

  “Maar PvdA en CDA stemden wel in met de motie Vos (PvdA) die een gelijke strekking had.”

  De motie had uitdrukkelijk geen gelijke strekking. De motie van Mei Li Vos duwt de termijn over de datum van de verkiezingen heen en laat daarmee dus alles voor wat het is.

 3. 4

  @Onslo dus u wilt beweren dat links aan de macht is? En al die jaren haar wil heeft opgelegd aan het CDA en de VVD? Ook toen die in de regering zaten?
  Ontwikkelingshulp is van alle tijden. En echt geen “links” onderwerp. Eerder een “christelijk” onderwerp.
  Wat niet weg neemt dat er wel kritische kanttekeningen te plaatsen zijn.

  Maar had u ook nog iets over het stuk zelf te melden of komt u hier alleen maar even zeuren?

 4. 6

  ?Het gedrag van de PvdA is tenminste nog rationeel: de liberalisering moet van Europa?

  Je hebt je laten inpakken door de afdeling propaganda van de PvdA. Weet je waarom het moest van Europa? Omdat de PvdA er in het Europarlement vóór heeft gestemd!

  Terwijl de postbezorgers tot 15% moeten inleveren, gaat ?topman? Bakker volgend jaar 10% meer toucheren.

  En in plaats van 1 postbezorger door de straat, komen er nu 3. Lekker efficient, die marktwerking!

  De PvdA sputtert wat na met een slappe motie, maar had er beter aan gedaan de problemen niet te veroorzaken.

  @ ONSLO: de afgelopen halve eeuw zat het CDA 42 jaar in de regering en de VVD 36 jaar, de SP en GroenLinks niet. Misschien zou je de rechtse partijen eens moeten aanspreken op wat er mis is in het land dat zij al decennia besturen. (Of is volgens jouw definitie alles links van Wilders ook meteen links?)

 5. 9

  Postbodes moeten er niet op vooruit gaan. Postbodes moeten dood. Of op z’n minst een boete moeten krijgen per verkeerd bezorgd of “verdwenen” poststuk.

 6. 11

  @ Koos, 10

  Vrijwel iedereen die bij de ‘prijsvechter’ op stukloon bezorgt, komt onder het minimum-uurloon uit. Het is een middel om de concurrentie op arbeidsvoorwaarden aan te jagen. Van echte banen, waarmee gezinnen worden onderhouden, worden bijbanen gemaakt. De aandeelhouder lacht zich rot, de belastingbetaler mag de extra uitkeringen ophoesten.

 7. 12

  Er klopt iets niet aan dit verhaal. In de haven en in de kassen kunnen ze geen mensen vinden die het willen doen, zelfs al betalen ze boven het minimum (ik weet van een bloemveiling die 40 uur betaalt voor 20 uur werken.) Maar de postbedrijven kunnen onder het minimumloon mensen vinden?

 8. 13

  @12: regionale verschillen? Een bloemenveiling in Aalsmeer heeft grote concurrentie van (bijvoorbeeld) Schiphol, maar in Zeewolde zijn er best wel wat meer mensen te vinden.

  En je moet er rekening mee houden, dat de postbezorging steeds meer een neventaak gaat worden: huisvrouwen/mannen, die een centje bij willen verdienen, studenten, die hun studiebeurs wat aan moeten vullen, enz. Dezelfde groep mensen, die zich ook voor al die ‘leuke’ thuiswerkklusjes lieten strikken, of die bereid zijn ons voor een belachelijk laag loon een paar uur week telefonisch lastig te vallen.

  Daarnaast staat het bezorgen van post op dit moment nog als een redelijk goed baantje aangeschreven (met goede werkomstandigheden, niet extreem zware arbeid, lekker buiten werken in je eigen tempo, enz). Bij een veiling denk ik aan boeren, die er hun producten aan komen bieden op modderige klompen in vuile overalls, die hun producten in de eerste de beste bak hebben geflikkerd, die ze tegen kamen, en die de veilingmedewerkers van hot naar haar moeten slepen.

  Dat beeld van de postbodes zal binnenkort wel ver naar beneden bijgesteld worden ;-)

 9. 14

  @11: Van echte banen, waarmee gezinnen worden onderhouden, worden bijbanen gemaakt.

  Postbode is natuurlijk ook een soort scholierenbaantje geworden net als krantenbezorg(st)er. Over een tijdje zijn ze net als lantaarnopstekers helemaal uit ’t straatbeeld verdwenen.

  [img]http://www.bertsgeschiedenissite.nl/nieuwe%20geschiedenis/17e%20eeuw/lantaarnopsteker.jpg[/img]

 10. 15

  @14: Dan worden ze vervangen door robots of een soort van buizenpost? Net zoals de lantaarns met vlammetjes vervangen zijn door elektrische lantaarns? Want dat we geen post meer gaan versturen, lijkt me weinig realistisch. We zullen wel steeds meer elektronisch afhandelen, maar de kerst en verjaarskaartjes staan toch leuker op mijn houten bureaublad dan op mijn elektronische desktop.

 11. 16

  Ik ben zelf postbode en wij kregen vandaag het fraaie bericht te horen dat alle postbodes in Nederland van af morgen over compleet zijn geworden ik acht nu toch echt de tijd rijp dat de politiek hier toch nu eens wat tegen gaat doen!!Want als dit de trent is in Nederland is straks iedereen over compleet,hoe goed het ook met een bedrijf gaat.