1. 1

  mmmhh, beetje dezelfde strekking als van een VK-artikel van een paar weken terug waar de scheiding tussen “culturelen” en “economen” op de ene as, en “progressieven” versus “conservatieven” op de andere as werd gemaakt.

  Het religie-vraagstuk fietst daar dan nog dwars doorheen (al neigt Marcouch c.s. volgens mij naar “cultureel conservatisme”), maar dat er een ideologische strijd gaande is in de PvdA is niet nieuw.

 2. 2

  Wel nieuw is, Prometeus, dat het Bos niet gelukt is om die crisis te bezweren. En dat was juist óók de bedoeling van het congres.

  Lichte paniek aan de Herengracht en in het Ministerie van Financiën, lijkt me; de ‘as’ Bos-Marcouch-Cohen heeft gefaald, want nu blijkt de seculiere, strenge-doch-rechtvaardige knuffel-Marokkaan Marcouch een praktiserend moslim te zijn die oproept tot het onderwijzen van islam op openbare scholen.

  Rode lap en stier, hele strategie op de vuilnisbelt, Bos kan weer van vooraf aan beginnen.

  Maar de zaak komt in een stroomversnelling en Bos lijkt niet meer bij machte om de zaak ‘bij elkaar te houden’.

 3. 4

  @Martijn ter Haar, #3:

  Oh, ze zijn er. Dat (nog) geen ‘prominente’ of ‘bekende PvdA-Nederlander’ zich in die zin uitgelaten heeft, betekent nog niet dat ze er niet zijn.

  Integendeel. Neem eens een kijkje in de commentaren op http://www.pvdaamsterdam.nl, of werp een blik naar binnen bij lokale, regionale of zelfs landelijke PvdA-ledenvergaderingen.

 4. 5

  Oh, trouwens: een Karina Schaapman en/of Lennart Booij, maar ook een Ehsan Jami (ook PvdA, tenslotte) jump to mind.

  Ik betwijfel of ze allen blij zullen zijn met het stempel ‘Radicalen’, maar goed, for lack of a better word…

 5. 6

  Inderdaad Kaj…..zucht kom jij nu nog eens met zwaar uitgekauwde Volkskrant-shit.
  Blijf PvdA-stemmer. Zou trouwens geen alternatief weten. SP vind ik veel te extreem in veel dingen. Al zijn ze al niet meer tegen de monarchie (waarschijnlijk om populistische redenen). Ben tegen extremisme van Links, Rechts en van geloven.

 6. 7

  @ Prometeus: Prima toch:maar dat er een ideologische strijd gaande is in de PvdA is niet nieuw. Een levende partij, met mensen met heel verschillende meningen. Een Jan Pronk, zeker Hans Spekman, een paar wetenschappers als Ronald Plasterk die veel meer konden verdienen in de wetenschap.

  De superintelligente Wouter Bos. Misschien zelfs wel eens een Nobelprijs voor stamcelonderzoek. Boelhouwer, heeft mij eens goed en duidelijk geholpen. Dijsselbloem, vind ik een prima kerel. Leerdam, Samsom ach er zijn vast nog veel meer goede kamerleden. Want degene op wie ik gestemd heb (Co Verdaas) is niet eens in de kamer gekomen. Vind Abou ook verschrikkelijk goed maar ook weer heel anders net als Albayrak. PvdA is altijd een bonte verzameling mensen met uiteenlopende wensen geweest. Mag dat alsjeblieft zo blijven!?
  Wij Nedelanders moeten niet strak worden gehouden zoals vroeger (nu volgens mij nog wel) in het CDA gebeurde. Maar vroeger had je daar nog dissidenten. Volgens mij wordt het bij de SP ook als zeer lastig ervaren als je een afwijkende mening hebt. Hoe stak die zaak-Yildrim ook alweer precies in elkaar?

 7. 8

  Gad wat had ik nog veel meer goede PvdA-ers op kunnen noemen. Maar daar gaat het nu niet om. Toch wil ik mijn diepe waardering kwijt voor Job Cohen.

 8. 9

  @Kaj “want nu blijkt de seculiere, strenge-doch-rechtvaardige knuffel-Marokkaan Marcouch een praktiserend moslim te zijn die oproept tot het onderwijzen van islam op openbare scholen.”

  Daar zit hem misschien de misinterpretatie in, want volgens mij wil die Marcouch het vooral uit pragmatisch oogpunt (moslim jongeren de gematigde islam onderwijzen om te voorkomen dat ze radicaal worden) ipv om zieltjes te winnen. Ik snap dus wel dat die weggelopen PvdA-ers uit principieel oogpunt geen religieus onderwijs openbare scholen willen -wil ik ook niet- maar volgens mij schieten ze daarbij aan het door Marcouch beoogde doel voorbij.

  Met andere woorden: Marcouch maakt hier geen move mee richting zijn geloof, maar toont juist dat hij een pragmatische, gematigde moslom is, precies zoals jij hem in het eerste deel van je zin schetst.

  Dit doet trouwens niks af aan je analyse: die is wel terecht denk ik. Maar ik denk ook dat het nog niet te laat is. De PvdA kan misschien ook nog moslims aan zich binden zonder steeds pro-religieuze maatregelen te nemen. En zoals ik hierboven juist probeer uit te leggen, denk ik ook niet dat bv Marcouch zijn voorstel als ‘religieus gemotiveerd’ bestempeld moet worden.

 9. 10

  @Prometeus, #9: Hmm, dat stuk dat je citeert had ik zelf tussen kwootjes moeten zetten. Ik beschreef er vooral de beeldvorming rondom Marcouch nu, niet mijn eigen mening.

  Ik vermoed ook dat Marcouch zijn uitspraken vanuit pragmatisch oogpunt deed. Ik weet in ieder geval dat jongerenwerkers in Slotervaart zich grote zorgen maken, want zij zijn het contact met veel jongeren al een tijdje kwijt.

  Maar goed, wat je ook zegt of doet als PvdA’er, en hoe je het ook bedoelt: het kamp der Gematigden interpreteert je acties als Zus, en het kamp der Radicalen interpreteert het als Zo.

  @Dick, #6: “zwaar uitgekauwde Volkskrant-shit”
  Alló alló hé, daar ga ik van proesten in mijn bolleke Koninck… Mijn stuk betreft de urgentie; dingen roetsjen nu wel heel snel de ijsbaan af…

 10. 12

  Het blijft gewoon raar dat gelovige moslims als Marcouch en Aboutaleb bij de PvdA zitten, en niet bij een (Islam variant van) CU of SGP.
  Moslims bij de PvdA denken als volgt: de PvdA is er om de belangen van ons allen te behartigen: wij ons religieus onderwijs of halal-hypotheek, jullie het homo huwelijk, enzovoorts. Door dit als partij te accepteren, ben je in feite een lege huls geworden, los van misschien economische themas. De PvdA heeft onderschat dat een partij meer is dan alleen economie, maar ook een cultuur, een overkoepelende moraal nodig heeft. Nu die er niet meer is, zie je dat de boel uit elkaar dreigt te vallen.

  @Kaj: het CDA ruikt inderdaad kansen, maar wat een ononzelheid van die van Toorenburg in dat interview dat ze gelooft dat de strijd van moslims tegen ongelovigen, een strijd tegen piraten op zee was.

 11. 14

  Beste Kaj: Kijk voor de gein maar eens wat je voorgangers allemaal schreven op de Volkskrantblogs. Over Marcouch (prima kerel, onzalig voorstel vind ik) en Islam-PvdA.
  Jij: PvdA zou een moslimpartij zijn, CDA zou moslimbloed ruiken (wat de Christelijke achterban natuurlijk niet pikt, of ze zouden zo vrijzinnig als mij moeten zijn), maar SP dan? Net een moslim geloosd, Yildrim. Maar hoeveel moslims stemmen wel niet op SP?

  Volgens mij is er nixxx mis met de cultuur van de PvdA en wordt er door Jan en Alleman veel te veel de nadruk gelegd op verschillende geloven. Is het nu zo moeilijk om alle mensen/geloven/rassen in hun waarde te laten?

  @ Larie, ik dacht dat Koenders te elitair was bevonden hier? Ook een prima kerel, we komen van dezelfde scholengemeenschap. Sprak hem bij de reunie. Ok komt een beetje (te) vlot over, so what? ‘T is nooit goed als het de PvdA betreft. Ach, wel grappig een slachtofferrol. Als het om voetbal gaat, ben ik uitgesproken voor “de winners/de godenzonen” Ajax. Hoe kan dat nou, hoor je dombo’s vragen…..da’s toch een jodenclub??? Je bent voor een jodenclub en een Islampartij. Mooi he die hokjeswereld.

 12. 15

  Wat een lachertje zijn jullie Linksmensen toch. Eerst 50 jaar lopen schelden en tieren tegen christenen en nu de islam verdedigen. Het christendom was ook het Leger des Heils die met hun poten in de Amsterdamse stront staan, waar jullie je te goed voor vinden. Maar de islam met z’n doodscultus en aanverwante barbaarse toestanden (kijk maar eens achter de voordeur van islamitische families, en dan vooral naar de vrouwen) kan jullie waardering wel wegdragen.
  Wat een lachertje. Zogenaamd anti-fascistisch maar als het fascisme aan jullie deur klopt, herkennen jullie het niet…

 13. 16

  In de jaren ’70 werden christelijke vrouwen die in een rok liepen en hun mannen op straat uitgejoeld en in sommige gevallen bespuugd door progressieven en feministes.
  En nu neemt Links het op voor islam-onderwijs, besnijdenissen (“klein sneetje”), homo-vijandigheid (woordvoerster PvdA te A’dam), en censuur (Fatima Elatik).
  Links is het nieuwe fascisme…

 14. 17

  Ik zeg jullie nu dit: over 10 jaar zal er georganiseerd geweld zijn tegen homo’s, lesbo’s, kerken, kunstenaars, columnisten, joden, Armeniers, alevieten, jonge vrouwen (zonder hoofddoek) en schrijvers…En dit allemaal uit islamitische hoek.
  Iedereen kan het zien aankomen. Degene die nu geen partij kiest, zal dezelfde fout maken als veel Nederlanders en Duitsers in de jaren ’30.
  Wir haben es nicht gewusst.

 15. 18

  Poe poe..”geschiedenis” o.v.t.t. is chaotisch en snelt niet langs liniaire lijnen.

  Ik zeg U @Peter..het komt goed..eerst een hobbel genomen..dan lokaal..dan regionaal..dan mondiaal.

 16. 19

  Maar btw “jullie linksmensen”..ben ik aangesproken als linkse bal..gloofhetnie…ik herken geen raakvlak binnen uw definitie.

 17. 20

  Ik denk dat Peter een lobotomie nodig heet, bang als hij is dat miljoenen moslims NL zullen overspoelen…alle 500.000 (in 2018)…De groetjes aan Kusters, losert

 18. 21

  Mensen, fair=fair.Peter heeft echt een punt als hij zegt dat in linkse hoek islamieten zich minder dan christenen voor hun cultuur/geloof hoeven te verantwoorden..Het is nog altijd meer bon ton om op Gristenen af te geven dan op islamieten, waarom eigenlijk? Laat geloof, sexuele voorkeur en afkomst helemaal buiten beschouwing als het over politiek gaat, zeg ik. Overigens mag artikel 23 daarom geschrapt.
  En Kaj, wat men zegt is men over het algemeen ook zelf. Met die verfoeilijke Kusters kun je waarschijnlijk ook nog wel een discussie voeren, als je het maar probeert.
  Laat die dogma’s nu eens varen, daar kan nog best iets leerzaams uit komen; zie Levi & Sadhegi’s interview met Hans Janmaat. Ik denk dat de veel gehoorde term “linksmensen” slaat op verkrampt dogmatische denkers, die je nogal eens aantreft bij links. Onze stront heeft allemaal dezelfde kleur jongens.

 19. 22

  @10 “Maar goed, wat je ook zegt of doet als PvdA’er, en hoe je het ook bedoelt: het kamp der Gematigden interpreteert je acties als Zus, en het kamp der Radicalen interpreteert het als Zo.”

  Ik denk dat er iets veel kwalijkers aan de hand is: er is geen ruimte meer voor een gematigd geluid. Hij probeert middels een tool die hij als bestuurder ter beschikking heeft -nl. onderwijs – religieuze hardliners te matigen (omdat de seculieren dat willen). En die hardliners roepen: “waar bemoei je je mee” en de seculieren roepen: “niet middels ‘ons’ seculier onderwijs”. Zo kom je nergens.

 20. 23

  @Kaj

  Foei, Kaj toch…
  Kusters is meen ik een neo-nazi. Waarom duw je mij in die hoek? Ik waarschuw voor de islam als fascistische ideologie, een ideologie die jullie Linksmensen bijna angstaanjagend verdedigen…
  Maar jullie criteria voor fascist zijn sowieso lichtelijk vertroebeld. In jullie ogen was Fortuyn een fascist en degene die hem liqiudeerde een anti-fascist. Iemand om zijn politieke ideeen vermoorden is in jullie
  optiek een anti-fascistische daad.
  En over Janmaat gesproken, hoe verfoeilijk zijn ideeen soms ook waren, die man was 1000x minder gevaarlijk dan een Volkert, een Mohammed Bouyeri en de talloze haatimams die NL inmiddels rijk is.
  Maar jij Kaj, herkent het fascisme nog niet eens als het voor je neus staat…

 21. 24

  Kaj heeft in zijn pro-islamdenken ook vergeten dat vanuit de PvdA momenteel stemmen opgaan om het openbaar onderwijs, per definitie niet levensbeschouwelijk georienteerd, in een islam richting te krijgen onder het demagogische adagium:”een moslim-jongere moet naar het openbaar onderwijs kunnen zonder zijn afkomst te hoeven verloochenen.”

  Om het maar even duidelijk te stellen: dit getuigt wederom niet van respect voor nederlandse normen en waarden. Bespaar je de moeite, ik ben geen Gristen, wel een rasechte Nederlander die trots is op zijn land en cultuur, maar niet op Wilders of Rita Verdonk stemt.

  Bullie en Peter schrijven in mijn optiek hele zinnige dingen die het verdienen om gehoord te worden.

 22. 25

  @Esgist, #24: Ja hallo, Spuit 11, om het hele punt ‘openbaar onderwijs’ draait Marcouch’s problematiek juist :)

  En Peter: ja, ik stel je op één lijn met iemand als Kusters, want ook mensen als hij kijken maar naar een paar stukken van de puzzel, daarbij de andere puzzelstukken (die misschien het beeld vertroebelen of nuanceren) vergetend.

  En als iemand hier niet dogmatisch is, en zeker op het punt van geloof, dan ben ik het.

  Mogelijk heb ik maar één cultureel-maatschappelijk dogma, en dat is: wie in Nederland wil wonen, moet zich conformeren aan de wet, en de heersende wormen in Naarden.

  En overigens, Peter: eerst verwijt je ‘linksmensen’ dat de gelovigen (christenen) in de jaren ’70 bespuugden en beschimpten. Is ook niet goed te praten.

  Maar dan leren de linksmensen ervan en doen dat nu niet meer (maar dan bij moslims), en dan vind je het opeens niet goed dat de linksmensen de moslims met rust laten?

  Beetje een contradictie.

  Voorts ben ik van mening dat islam an sich geen fascistische ideologie is. Dat kan ook niet, want fascisme veronderstelt de dictatuur van de staat, de natie verheven boven het individu.

  Je zou de interpretatie van salafistische en wahabbistische extremisten hooguit kunnen bestempelen als theocratisch fundamentalisme. Even verkeerd natuurlijk, maar onthoud wel dat ik het heb over fundamentalisten en de manier waarop zíj met islam omgaan.

  Lees ‘The Islamist’ van Ed Husein eens, zou ik zeggen. Leerzaam.

 23. 26

  @Kaj,

  Knul, ik ga van de zon genieten. Ga jij lekker aan anderen uitleggen waarom jij een GOED MENS bent, verheven boven de anderen. Jij bent immers LInks.
  Maar in mijn ogen ben jij juist degene die angstaanjagende ideeen erop na houdt. Veel succes met de islam. Over 10 jaar spreken we elkaar weer…
  Ik hoop voor jou dat je geen dochters hebt, homo bent, gedichten schrijft of atheist bent. In de meeste islamitische landen pruimen ze dat soort mensen namelijk niet.

 24. 27

  Vraag me af hoeveel jaar ik nog moet horen dat over 10 jaar de grote ramp zich voltrokken heeft. Volgens mij hoor ik het verhaal al zeker 10 jaar.

 25. 28

  @26 : In de zon liggen? Perfect plan, zolang het nog kan, want na de islamitische overname zoals de PvdA die wil faciliteren mag al die onbedekte huid niet meer!

 26. 29

  Steeph,

  Dus jij wist al tien jaar geleden dat het zo’n puinhoop zou worden?

  Had je dat niet even kunnen melden?

 27. 30

  @Peter:

  Je hebt je wel heel veel angst laten aanpraten. Man, wat ben jij bang…

  Zelfs áls alle moslims in Nederland uit zouden zijn op het omver werpen van de huidige staat, dan nog zouden ze zichzelf met een factor 50 per jáár moeten vermenigvuldigen om over 25 jaar de bevolkingsaantallen te realiseren die ze voor zoiets nodig zouden moeten hebben.

  Maar veruit de meeste moslims zijn daar niet op uit. Meer dan helft van de moslims in Nederland is niet eens praktiserend. En dan lijk je ook nog eens alle moslims over één kam te scheren.

  Tip: laat je wat beter informeren. Dan leef je wat minder in angst en dat is stukken beter voor je gemoedsrust.

 28. 32

  @Kaj #30: Kaj, wie is er nu eigenlijk bang? Volgens mij is dat nog steeds het complete linkse-blok dat de duidelijk in het oog lopende trends amper durft te benoemen (politiek correct heet dat, geloof ik) en nog minder durft aan te pakken.

  Om het weer even op de PvdA te betrekken: deze club staat in middels door alle consessies en lief-doenerij nergens meer voor en heeft in de afgelopen decennia haar achterban, de werkende mens, compleet van zich vervreemd. Dat vacuum wordt nu langzaam door islamisten opgevuld.

 29. 33

  @esgigt (en Peter, die volgens mij dezelfde persoon zijn):

  “Het complete linkse blok dat de duidelijk in het oog lopende trends amper durft te benomen”, zeg je.

  Zeg eens, op welke planeet leef jij eigenlijk? Marijnissen, Bos, tot op zekere hoogte zelfs Halsema, en ‘prominenten’ van al die partijen wijzen zélf al jaren op de problemen die er zijn.

  Sommigen onder hen steken zelfs hun nek vér uit om die problemen op te lossen.

  Voorts, dat je de PvdA beschuldigt van alleen maar concessies en liefdoenerij, en dat die partij de ‘werkende mens de afgelopen decennia van zich vervreemd zou hebben’…

  Aantoonbare onzin. Toch volhard je erin. Ik mag je daarom met recht verwijten dat je de wereld op zijn minst selectief verwijt.

  Handen voor de ogen en oren, en maar krijsen, schreeuwen en blèren.

  Wie sluit hier nou de ogen? ‘Links’ of jij?

  Waarom ga je niet bij het Vrije Volk of Elsevier zitten, lekker meehuilen met de wolven?

 30. 34

  Lachen om die Peter….Wat een lachertje zijn jullie Linksmensen toch. Eerst 50 jaar lopen schelden en tieren tegen christenen en nu de islam verdedigen…..dan lees je van de schik toch niet meer verder. Generaliseren en in hokjes plaatsen is té simpel Pete.

  Zouden Christelijke Socialisten niet bestaan?
  Zoals je vast niet weet, zijn er veel overeenkomsten tussen beiden groeperingen. Eigenlijk ben ik altijd al op zoek naar de samenhang tussen groeperingen. Verschillen uitvergroten kan iedereen immers.

 31. 35

  @ Prometeus: Prima tekst: Ik denk dat er iets veel kwalijkers aan de hand is: er is geen ruimte meer voor een gematigd geluid.

 32. 36

  @Kaj 33. Helemaal met je eens. Toch vind ik deze generaliserende doemdenkers aardig volhardend. Da’s dan wel weer een gewin.

 33. 37

  Kaj, het grappige aan jouw reactie is de achterliggende gedachte dat links superieur zou zijn. Dat klinkt zo door tussen jouw woorden. Je bent het zelf niet eens bewust.

  Daarnaast de misvatting dat ik en Peter dezelfde persoon zouden zijn. In mijn beleving tekent dat in grote lijnen jouw kritisch- en onderscheidend vermogen.

  Kijk naar de opiniepeilingen en zie hoe razend populair de PvdA nu is (equivalent 16 zetels ofzo).

  Tenslotte: ik zit waar IK wil, en niet waar jij of wie dan ook denkt dat ik beter kan gaan zitten.

 34. 38

  @esgigt:

  Jij mag lekker helemaal zelf weten waar jij wilt zitten. Het is een vrij land.

  Maar dat betekent dat ook IK zelf mag weten waar ik wil zitten, zonder dat men mijn zitplek verwijt.

  En dat doen mensen als jij dus wel, en wel continu. Verwijten, verwijten, verwijten. “Linksmensen”, “het linkse blok”, etcetera etcetera. Doodvermoeiend.

  Stem met je vinger, niet met je muil. Laat mensen in hun waarde.

  Over mijn zogenaamde ‘superioriteitsgevoel’: dat heb ik helemaal niet, is dus wéér een ad hominem aanval bij gebrek aan onderbouwde argumenten.

 35. 39

  Sterker. Tijdens de verkiezingscampagne van 2006 heeft Wouter Bos keer op keer het integratie- en immigratievraagstuk aangesneden, in de hoop dat het een belangrijk campagnepunt zou worden. Bos vond het belangrijk om toch weer aan te snijden, omdat de ‘veenbrand’ na de dood van Fortuyn zo mogelijk nóg heftiger woedde.

  Maar onderzoeksresultaten van Motivaction – het enquetebureau dat door vrijwel alle politieke partijen geraadpleegd wordt voor peilingen – lieten zien dat integratie en immigratie op dat moment stukken minder belangrijk werden gevonden door de meeste kiezers in het midden. Sociaal-economische vraagstukken (belastingen, WAO, WW, AOW, zorgverzekeringen) waren veel belangrijker.

  En dus lieten SP, VVD, CDA en GroenLinks, maar ook de media (die die onderzoeken ook kenden) integratie en immigratie allemaal liggen.

  Ik herinner mij zelfs een televisiedebat met alle lijsttrekkers, tijdens welke Bos het onderwerp aansneed. Hij werd gewoon genegeerd. In plaats daarvan lieten de presentatoren dat onderwerp aan Wilders.

  Ook in het verder tenenkrommende ‘De Wouter Tapes’ spreekt Bos zelf de frustratie uit dat het hem maar niet lukt om het onderwerp op de agenda te krijgen.

  Dus kom bij mij niet aan met de mededeling dat ‘links’ “lopende trends amper durft te benoemen”. Echt quatsch.

 36. 42

  Vermakelijke 2-spraak, maar wat bedoel je precies esgigt? Wil je ergens een punt over maken? Of alleen maar GS-achtig schreeuwen “linksmensen zijn nixxx?”. Eigenlijk wel jammer dat die scheiding tussen linksmensen en rechtsmensen nog steeds kunstmatig in stand wordt gehouden. In mijn omgeving praat ik vaak over politiek. Heb rechtse en, zeg maar, behoorlijk rechtse vrienden, maar we laten elkaar wel in onze waarde. Een beetje maatschappij begint (hoe uitgekauwd het ook klinkt, zeker na het EK) met respect en tolerantie volgens mij. Wat jij?

  Of vind je mijn een softe LINKSE, geitenwollensokken l*l prima hoor; maar dan komen we niet veel verder……

 37. 46

  Overigens was het toen allemaal inderdaad nog om te lachen, Kaj.. is er in twintig jaar tijd toch het een en ander veranderd..

 38. 47

  Op zich dan Bullie, hebben we het daarna over haat/predikers, wat vind je van Kaj´s stelling…ik durf hier te stellen dat de wij-zij-mentaliteit deze maatschappij kapot maakt!

  Heb de naam even weggehaald.

  Wat is er nu in die 20 jaar het ergst veranderd? Zijn wij geen relativerende nuchtere Hollanders meer? Je doelt hoogstwaarschijnlijk op de beide moorden. 1 gepleegd door een Nederlandse biofanaat de ander door een godsdienst-gestoorde. Verder?

  Hoop dat je BEIDE vragen wilt beantwoorden.

 39. 48

  @Bullie, #44:

  Dat ontken ik ook niet. Gelukkig spreken sufferds als El Fawaz maar een klein deel van de moslimgemeenschap aan.

  @Bullie, #46:

  Er is in al die tijd weinig veranderd. Koot & Bie waren misschien nog wel de grootste ‘elitaire’ tegenstanders van ‘onderbuikgevoelens’. Aan de ene kant zetten ze mensen als esgigt en Peter te kakken, maar aan de andere kant waarschuwden ze ook: “er zit iets fout, deze mensen bestaan echt en denken zo, daar is een reden, een oorzaak voor”.

  Het waren dus linkse vrijzinnigen (VPRO, nietwaar) die een multiculti-probleem aan de kaak stelden, en dat al 30 jaar geleden! Oeh!

 40. 49

  Ik ben het er helemaal mee eens dat de wij/zij mentaliteit de maatschapij van binnen uitholt.

  Als wij van Sargasso iemand betitelen als een van “zij van Kusters”, doen “wij”daar net zo hard aan mee.

  Ik spreek alleen voor mezelf.

  En wat er veranderd is? Ehm, even denken. Oh ja, F. Jacobse en Tedje van Es bestonden niet echt(werden overigens wel vermoord), Rita en Geert wel, en het is vrij moeilijk daar de humor nog van in te zien.

  Verder denk ik dat twintig jaar desinvestering in onderwijs het politieke en maatschappelijke debat geen goed hebben gedaan. Het gemiddelde niveau van de politici waarmee ik communiceer is bedroevend; technocraten delen de lakens uit.

  De PvdA is een partij met een emancipatoir karakter. De vraag dient zich aan of de emancipatie van een religieuze groep voorrang moet krijgen over vrouwen- of homoemancipatie.
  Of kan dat samengaan ?

 41. 50

  @Kaj

  Je bent een lachertje Kaj, en Dick, jij ook…

  De moorden op Fortuyn en Van Gogh worden bij jullie voetnootjes maar de moord op Kerwin Duinmeier (inderdaad ook verschrikkelijk) is bij jullie Linksmensen nog altijd een zeer belangrijke episode in de NL-geschiedenis. Jullie meten met 2 maten.
  En wereldwijd zuchten (tegenwoordig ook in NL) honderden miljoenen vrouwen, homo’s, christenen, atheisten, kunstenaars, politici onder islamitisch juk, meer dan er ooit onder het juk van Hitler zaten. Maar volgens jullie is er niets aan de hand. Doorlopen mensen, wij van Links weten wat goed voor u is!

 42. 51

  Maar het tij is gekeerd. Zelfs stemmers van de Pvda en de SP geloven die mooie woordjes over de islam (“is vrede”) niet meer. De scheiding der geesten is volop gaande.

 43. 53

  Peter, zie je hoe het debat meteen weer verzandt als je het over wij en zij gaat hebben. “Bij jullie?” Wie zijn dat?

  En: wat heeft Kerwin Duinmeyer in godsnaam te maken met Theo van Gogh?

  In werkelijkheid zijn de daders van genoemde moorden stuk voor stuk labiele eenlingen.
  Politici links en rechts grijpen schokkende incidenten als deze helaas aan om hun eigen agenda te promoten. De geschiedenis beweegt zich volgens mij niet van incident naar incident maar langs grotere, geleidelijkere lijnen.

  Bijvoorbeeld: de emancipatiegolf uit de jaren zestig en zeventig wordt gekeerd door maatschappelijke ontwikkelingen waarin religie ineens weer een veel belangrijkere rol speelt dan twintig jaar geleden.

  En: Wat twintig jaar geleden vermakelijke onderbuikgevoelens van twee vrije Haagse jongens waren, wordt straks misschien het eerste bij elkaar ge-WIKI-de partijprogramma van de eerste vrouwelijke premier van Nederland, de met Mugabe-achtige vasthoudendheid behepte Rita V.

  (Mooi lullig voor de Waddeneilanden, wat werd dat ook al weer? Griekistan of zo?)

  Ik moet overigens wel melden dat mijn PvdA-lidmaatschap sinds deze week om diverse redenen op de schraplijst staat.

 44. 54

  @Bullie

  Lieve Bullie, je begaat hier een enorme misser, die precies aangeeft waarom jij en ik verschillend denken. Jij hebt het over eenlingen… Word wakker man!
  Als Hirsi Ali of Wilders morgenmiddag uit een taxi worden gezet in een van de tientallen prachtwijken in Nederland, worden ze ter plekke doodgeschopt door een woedige menigte. Of denk jij van niet? NL anno 2008 is voor sommigen letterlijk levensgevaarlijk. Het zijn geen eenlingen Bullie…

  Leuk linkje, vul voor christenen eventueel dichter, homo, atheist of kunstenaar in:

  http://www.refdag.nl/artikel/1350059/Iran+martelt+christelijk+echtpaar.html

 45. 55

  Ehm, Peter.
  Ik denk van niet.
  Daarover verschillen we inderdaad van mening.

  Gelukkig handelen mensennog meestal min of meer als individu, hoewel de Ritas en Fawazen van deze wereld gebruik maken van altijd latent aanwezig kuddeinstinct, en dat heeft overigens weer veel met wij/zij denken te maken..

  Verdomd Interessant, maar gaat u verder..ging dit draadje niet over de PvdA?

 46. 56

  Trouwens, leuke link ook in dit verband (maar ik zou niet weten waar ik hem kon vinden): die mevrouw die in Teheran op straat in het Farsi riep dat Geert Wilders groot gelijk had met zijn filmpje, en dat Iran tijdens de Sjah beter af was…

  Iemand gezien??

 47. 57

  Geert Wilders heeft ook groot gelijk met Fitna.
  Zoek de verschillen tussen het nationaal-socialisme van Hitler en de islam van Mohammed. Beiden legeraanvoerders die streefden naar wereldheerschappij (Lebensraum/Kalifaat), joden, vrouwen, homo’s en christenen afslachtten, geen uittreding duldden, zichzelf superieur waanden etc etc.
  Het enige verschil is dat Hitler en zijn volgelingen (neo-nazi’s) niet getolereerd worden en dat Mohammed en de zijnen rustig verder mogen gaan…

 48. 58

  Ik blijf rustig van mening dat je slecht geïnformeerd bent.

  Helaas moet ik nu ook constateren dat je niet eens je blik wilt verbreden.

 49. 62

  Wat natuurlijk het leukste van alles is, is dat verstokte neo-nazi’s en verstokte stalinisten (zoals de Internationale Socialisten) allemaal hun waardering uitspreken voor de geweldige islam….
  Kusters,Volkert en Bouyeri: de heilige drie-eenheid van het nieuwe fascisme.

 50. 64

  Peter,

  Wat kunnen figuren als jij toch vermoeiend zijn. Je denkt dat je alle wijsheid in pacht heeft, maar je hebt niet eens van Godwin’s law gehoord. Je herhaalt steeds weer dezelfde nazi-vergelijkingen, maar staat op je achterste benen als je een koekje van eigen deeg krijgt. Want als er een rechtsmens met nazi’s wordt vergeleken is dat natuurlijk weer demonisering.

  Inhoudelijk reageren zit er ook niet in. Dit omdat je niet in staat is een orginele reactie te produceren. In plaats put je liever uit een aantal vooraf geschreven slogans over ‘links’ en de ‘christelijke vrouwen met rokken’ die je met knip- en plakwerk over het internet verspreidt. Geen wonder dat je niet op de argumenten van anderen ingaat, maar blijft steken in het herproduceren van een reeks van algemen beschuldigingen vooroordelen over de linksmens, wie dat dan ook mag zijn.

  En natuurlijk komen de doemscenario’s over Nederland over 10 jaar weer voorbij. De homo’s worden met bosjes van de westertoren gegooid, de boerka is verplichte klederdracht voor de Nederlandse vrouw, en op de daken van het Binnenhof zijn gouden koepels gebouwd. Ik kan me voorstellen dat je met dit soort verhaaltjes veel bijval zult oogsten op telegraaf.nl, maar ik hoop niet dat je verwacht dat hier mensen daadwerkelijk ‘wakker zult schudden,’ laat staan dat iemand je serieus zal nemen.

 51. 65

  De enige plek Godwin-vrije plek op internet is stormfront.nl, in de zin dat je daar gelukkig niet steeds vermoeid wordt met uitspraken als ‘Wilders/links/islam is het nieuwe fascisme.’

  Misschien is het daar beter toeven dan hier.

 52. 66

  Ach Ozy, figuren als jij vermoeien ons nu al 30 jaar. Nu bepalen wij de politieke agenda. Het wordt een strijd tussen de islam en vrijheidslievende westerlingen. Jullie doen er niet meer toe…
  En als je niet gelooft dat het begin van die strijd is losgebarsten, zou ik maar eens gaan kijken op de verschillende Pvda-sites, of luisteren naar de woede op straat.
  In Amsterdam wordt al niet meer over de Holocaust onderwezen (de stad van Anne Frank verdomme!!!!), verhuizen steeds meer joden, homo’s en jonge autochtone vrouwen (ik ken ze persoonlijk). Leven talloze vrouwen opgesloten, is het gescheiden schoolzwemmen weer ingevoerd, is er binnenkort islamonderwijs op openbare scholen…
  Word toch eens wakker.

 53. 67

  @Bullie, #59:

  Oh nee, Bullie, integendeel: mijn blik is juist heel breed.

  Ik heb mij uitvoerig verdiept in de overtuigingen die leven in beide kampen, en ben na een afweging van argumenten en feiten e.d. uitgekomen op de mening die ik nu aanhang.

  Zo deel ik met Peter mijn afschuw van theocratische moslimfundamentalisten, of (ook) islamisten. Tegen de muur, heb ik hier ook al vaker gezegd.

  Maar daar houdt het mee op. Ik zie niet, zoals ieder Peter, in iedere moslim een legeraanvoerder die opnieuw Wenen komt belegeren.

 54. 68

  Peter,

  Daar ga je weer. ‘Figuren als jij…’ ‘Nu bepalen wij de politieke agenda.’ Je leert het ook nooit.

  Wie zijn toch die wij en die zij waarover je schrijft? Je hebt geen enkel idee wat mijn politieke voorkeur is, intereseert je ook niet. Liever zet je al je geschut in tegen een stroman.

  En natuurlijk volgt weer de o zo orginele kreet ‘wordt nou eens wakker.’ Waar heb die kreet eerder gehoord?.

 55. 69

  Tjonge wat een shit hier, de overheerlijk inhoud van mijn pijpje Grolsch glijdt een stuk moeilijker weg. Bedankt Kaj voor de ZOETE HERINNERINGEN:

  De Tegenpartijjjjjjjjjjjjjjjjjjjj voor jou en voor mijjjjjjjjjjjj. Trusten allemaal!

 56. 71

  OK, nu weer ontopic:

  Gaat Wouter het redden om tegelijkertijd op te komen voor de emancipatie van moslims, ex-moslims, homo’s, ex-homo’s, vrouwen, ex-vrouwen, prostituees, ex-prostituees, progressieve christenen, ex-christenen, rokers, ex-rokers en Polen?

  Dat zou knap zijn.

 57. 74

  #71: in tegenstelling tot ex-Polen bestaan ex-homo’s niet (in anders dan electoraal insignificante lijk vorm dan toch).

 58. 75

  … hoewel ik zal toegeven dat een homo die zichzelf tot de andere sekse laat versleutelen zonder van primaire attractor te wisselen zulks aangaande een niet volstrekt oninteressant vraagstuk poneert.

  Details, details…

 59. 79

  @ #78 Peter:

  Lord Chief Justice maakt geen wetten, evenmin als de Archbishop. En in een vrij land mag je nog steeds een eigen mening poneren. Ik begrijp uit jouw reactie dat je daar tegen bent?