Feit of fabel: hoeveel politici werken in de Randstad?

Serie:

ANALYSE - Premier Rutte vindt 5000 politici voor de Randstadprovincies te veel. Maar zijn het er wel vijfduizend? Vanaf heden geregeld een bijdrage van the Fact Club. Bij deze de eerste.

Als het aan het nieuwe kabinet ligt gaat het regionale bestuur op de schop. De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden samengevoegd en decentralisaties richten zich op 100.000+ gemeenten.

In het debat over het eindverslag van de formateurs  (31 oktober) verantwoordde Mark Rutte (VVD) deze keuze als volgt:
“Misschien mag ik nog één voorbeeld geven: de Randstad, met 7,5 tot 8 miljoen mensen. De stad New York heeft er 9 miljoen. De stad New York heeft één burgemeester, telt vijf grote districten en in totaal 300 tot 400 politici. In de Randstad zijn er 5000 politici als ik het de laatste keer goed heb geteld, heel veel gemeenten en veel provincies.”

Klopt de uitspraak van Mark Rutte dat er in de Randstad 5000 politici actief zijn?

In de Randstad zijn volgens onze berekeningen ruim 5806 politici actief. Het begint bij het begrip Randstad. Wij rekenen de provincies Noord Holland, Flevoland, Utrecht en Zuid Holland tot de Randstad. Wij onderscheiden binnen deze provincies nog twee bestuurslagen: waterschappen en gemeenten. Twee gemeenten (Amsterdam en Rotterdam) kennen ook nog deelraden. Tot politici rekenen wij gekozen volksvertegenwoordigers en bestuurders. Hierbij het totaaloverzicht:

Reacties (11)

#1 Rob

The first rule of Fact Club is: You do not talk about Fact Club.

 • Volgende discussie
#2 Prediker

Second rule of Fact Club is: You get your Facts Straight.

En Jozias van Aartsen (zie fotobijschrift) is géén meester in de rechten, aangezien hij zijn studie nooit heeft afgemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Maar hoe zit het met de achterliggende boodschap? Zijn er inderdaad teveel politici? En hoeveel heeft New York er dan echt? En kan je die 2 bestuurssystemen zo maar met elkaar vergelijken?

Waarom kijkt de VVD trouwens in zo ongeveer alles naar de VS? Is het daar echt zo veel beter geregeld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lommers

Het zou ook fijn als jullie zouden checken of het waar is dat de stad New York in totaal 300 tot 400 politici heeft.

Bovendien kun je Nederland qua inwonersaantal beter vergelijken met de staat New York, dan met de stad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Tja, in tegenstelling tot New York is de Randstad niet één stad, maar een heleboel steden en dorpen die aan elkaar zijn vastgegroeid (zoals New York ook is vastgegroeid aan de nodige andere steden en dorpen aan de Oostkust en Long Island, die ieder hun eigen raden en politici hebben).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 børkbørkbørk

Flevoland hoort natuurlijk voor geen meter bij de Randstad, die van oudsher grofweg gedefinieerd is als: van Utrecht naar Amsterdam, Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam. Daarmee kun je een groot deel van PS van Noord en Zuid-Holland schrappen, alsmede al die gemeenten in het midden.

Dan heb je natuurlijk het enorme aantal politici in kleine kernen: die zijn niet voltijd politicus. Dus dat mag je ook reduceren.

Daar staat tegenover dat in de VS veel andere banen ook politiek zijn, zoals DA.

Kortom, een vergelijking van niks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Emile M

In het Nederlandse bestel zijn burgemeesters en CdK’s geen politici. Het is een door de Minister aangewezen functionarissen belast met het regeringstoezicht op de gemeenten cq provincies. De minister is ook niet verplicht de voordracht van de raad (ps) te volgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Stefan

Hi allemaal,

Hier iemand van The Fact Club. Dank voor alle reacties!
Een aantal opmerkingen:
– we hebben voor Flevoland gekozen, omdat dit een van de provincies is die in de plannen van het kabinet wordt samengevoegd.
– ditzelfde geldt voor ‘politici’. Rutte heeft het over de burgemeester van New York, daarom nemen wij ook burgemeesters en wethouders mee.
– de vergelijking kent dus zijn moeilijkheden, maar dat komt in dit geval dus door de uitspraak van Rutte
– uitzoeken of het aantal politici voor New York daadwerkelijk klopt zou een mooie toevoeging zijn, wellicht is er onder de lezers van dit blog iemand die hier goede bronnen voor kent?

Groet,
Stefan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@8: Als je het aantal politici van “New York” gaat tellen, neem je dan ook de politici van Jersey City, Newark, Bridgeport, Edison, Trenton, alle andere steden, dorpen, counties en natuurlijk van de staten New York, New Jersey, Connecticut en Pennsylvania mee die (deels) in de New York Metropolitan area liggen? Je wilt immers de Randstad vergelijken met de New Yorkse randstad en geen appels met peren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 børkbørkbørk

Even over Flevoland: je gaat toch ook niet Medemblik bij de Randstad rekenen omdat het in Noord-Holland ligt? Mocht je dat wel doen, tel dan zuivere FTEs, zuiver gekozen functies en het aantal inwoners van het hele gebied.

Trouwens, de staten die genoemd worden hebben allemaal vrij omvangrijke parlementen, en de counties erin mogen er ook zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Krekel ( = niet per se verboden gebruikersnaam)

Waarom zegt niemand “ongeveer de helft” … ?

 • Vorige discussie