Er is (nog) hoop voor de tonijn

Dat het merendeel van de tonijnsoorten nu bijna is uitgestorven mag bekend zijn. De populatie southern bluefin tuna uit de Stille Oceaan, die door tomeloze Japanners gretig tot sushi wordt verwerkt, is door overbevissing al voor 92% uitgedund. Een tweede probleem met het vangen van tonijn is de bijvangst: dolfijnen, zeeschilpadden, albatrossen en haaien maken een substantieel deel uit van de vangst. Ongeacht of er nu met omsingelingsnetten of met longliners wordt gevist het blijft verdomd lastig om enkel die smakelijke snelle roofvis uit het water te vissen. Internationale afspraken t.b.v. de regulering van de tonijnvangst in de Atlantische Oceaan via de ICCAT: “International Conspiracy to Catch All Tuna” mogen ook niet baten.

The tuna is going down… going down…

Maar in Down Under heeft men misschien nu een doorbraak bereikt die het uitsterven van de tonijn kan afremmen. Een Australisch bedrijf meent dat kweek én voorplanting in gevangenschap binnen handbereik ligt (EnvironmentalGraffiti). Tot op heden leek het namelijk onmogelijk om tonijn in gevangenschap te laten voortplanten. Kweek van tonijn vindt tot nog toe enkel plaats met uit het wild gevangen exemplaren. In de Middellandse Zee staat bijvoorbeeld de blauwvintonijn onder druk doordat jong volwassen tonijn voordat ze zich heeft kunnen voortplanten wordt gevangen en vetgemest in drijvende kooien. Maar als tonijn zich nu in gevangenschap kan voorplanten dan is in theorie geen wildvangst meer nodig. Nu zijn viskwekerijen an sich nog niet zaligmakend: een roofvis als tonijn heeft nog steeds een grote hoeveelheid dierlijke eiwitten nodig (=andere vis) en ziektes en ontsnappingen brengen schade toe aan de lokale marine ecosystemen, toch betekent dit nieuws een sprankje hoop voor deze unieke vis.

 1. 3

  Dus? Tonijn wordt weer goedkoper, we gaan er weer net zoveel van eten als vroeger en legio vissers die helemaal geen kwekerij kunnen betalen vissen gewoon door. En ondertussen beginnen we rustig aan met de zeeen ook vol te patsen met monoculturen. Joepie de peopie!

 2. 4

  De kosten van wildvang lopen door de schaarste nu hoog op, daar moet je ook rekening meehouden. Ik zeg niet dat ik zo’n voorstander ben van viskwekerijen (in zee), maar doorgaan op de huidige voet leidt onherroepelijk tot uitsterven.

  Of willen we proberen die Japanners van het tonijnvissen af te houden… dat is nog kanslozer dan bij de walvisvaart.

 3. 5

  De wilde tonijn is natuurlijk véél lekkerder, dus of de redding nabij is.

  Misschien als de Japanse overheid op grote schaal tonijnen gaat kweken en die in het wild gaat uitzetten om de visserijcultuur in leven te houden.

 4. 8

  Dat moest ik even nakijken Carlos. Goed idee!

  Maar die eindspurt draait om de vraag of die stikdure visvlootfabrieken de tijd hebben om het laatste MILJARDEN-voudige kroost van enkele wilde tonijnparen in de kiem te smoren.

 5. 9

  Wat betreft die grote hoeveelheid dierlijke eiwitten doe nodig is: in verhouding met de (warmbloedige) landbouwhuisdieren is de hoeveelheid eiwit en energie benodigd voor kweken van (boelkloedige) vis miniem (uit mn hoofd iets van 10 tot 15% van wat nodig is voor een kilo vlees).

  De ecologische schade wordt vooral veroorzaakt doordat er bijna geen gesloten systemen gebruikt worden: alle nutriënten, antibiotica, pesticiden en andere zooi wordt gewoon in een kooi gemikt die in een plas open water (zee / meer) hangt. Er valt hier best veel winst te halen.

 6. 12

  In de oerzee van de noord en zuidpool (daar waar die warme golfstroom een slinger geeft ) worden de laatste en oudste vissen genaamd walvissen koelbloedig vermoord in naam van de wetenschap .Ik vraag mij af welke wetenschap ze daar in dat Japan bedrijven .Dolfijnen eten tonijn ,dus eet zo min mogelijk tonijn.Ze zullen zich daar in Japan moeten aanpassen ,want dat moeten wij ook met de haring.

 7. 14

  Al voorzie je er de complete markt voor b.v. (kweek)tonijn uit blik maar mee. En wordt zo de druk op marine ecosysteem sterk verlicht, i.p.v. steeds dieper met netten en evenredig meer nutteloze bijvangst. *Zij hij tegen beter weten in omdat de vraag misschien gewoon evenredig met het aanbod gaat lopen*

  Vreselijk lekker namelijk (tonijn uit blik): fijnhakken, mayo, zwarte peper…op toast.
  Of als sushi voor de Japanner..maar

  ..1 sprankje is altijd beter als geen sprankje.

 8. 15

  @ Lammert

  1) The farming of carnivorous species has actually increased demands on marine production in order to provide feed for the farmed fish. It takes 5 pounds of wild ocean fish to produce a single pound of farmed saltwater fish.

  2) Aquaculture contributes to the decline of oceanic fish in another way as well. Diseases and parasites thrive in the densely populated conditions of fish farms, and can easily spread to wild populations.

  http://www.celsias.com/2007/11/25/food-revolution-reversing-the-spread-of-hunger-part-iii/

  V.w.b. het eerste probleem: je zou dan b.v. vervólgens een makkelijk kweekbare (kleine) vis als voedsel voor de tonijn kunnen gaan kweken. Die wél genoegen neemt met korrels of concentraat uit visafval o.i.d.

 9. 16

  De VVD heeft samen met Balkenende getekend voor de jacht op de uitstervende Walvissen .Ze hebben dat gedaan met dezelfde reden als waarom Brussel de dalai lama weigert en de jacht op tonijn nog steeds wordt toegestaan.Politiek en de belangen van groot industriëlen in kapitalistische dictaturen van communistische werelddelen. http://en.wikipedia.org/wiki/Hegemony

 10. 18

  De hoofdprijs voor de Japanse sushi is de zuidelijke blauwvintonijn, href=”http://www.iucnredlist.org/search/details.php/21858/summ”>Thunnus maccoyii (Critically Endangered) Die is heel duur en zit zeker niet in blik.

  Dat is meestal bonito (Katsuwonus pelamis, staat niet op de Rode Lijst)

 11. 19

  Als 92% van de Staphilococcen uit is uitgedund, is tie nog niet bijna uitgestorven. Overdrijven is ook een kunst, er zijn nog steeds veel meer tonijnen dan dwergvinvissen en die zijn (volgens menigeen hier) niet eens met uitsterven bedreigd.

 12. 23

  @19: Bismarck: ik zie meestal zinniger dingen uit uw digitale pen verschijnen dan kortzichtige vergelijkingen van de populatiebiologie van een vis met die van een zoogdier.

  In Newfoundland dachten de Canadezen ook dat de kabeljauwpopulatie wel terug zou komen nadat deze was gedecimeerd, niet dus. Resultaat: kabeljauw weg en 40.000 mensen zonder werk.