En toen was er nog maar 1 over: Bernanke

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Met het mogelijke vertrek van Timothy Geithner (Amerikaans minister van Financiën) is Ben Bernanke de laatste van de Grote Drie die in 2008-2009 het puin na de ineenstorting van de Lehman Brothers Bank ruimden. Deze week werd al bekend dat Geithners voorganger en toenmalige baas Hank Paulson gaat lesgeven aan de John Hopkins Universiteit. Voor zijn politieke loopbaan was Paulson CEO van Goldman Sachs – een van de grootste investeringsbanken op Wall Street.

Als een van Geithners opvolgers is onder meer Jamie Dimon (CEO bij JPMorgen Chase & Co) genoemd. Geithner en Dimon kennen elkaar goed. Tijdens het hoogtepunt van de crisis hebben ze regelmatig met elkaar de degens gekruist. Geithner, is de overlevering (onder andere in Too Big To Fail), ging daar weinig zachtzinnig en volgens de geldende mos tekeer tegen de verzamelde top van bancair Amerika. Daarbij zaten veel schofferende telefoontjes en zelfs weinig onthullende opdrachten om fusiegesprekken met andere banken te beginnen. Geithner was in 2008-2009 de luitenant van Paulson. Na zijn promotie tot minster heeft hij weinig in de melk kunnen brokkelen. Zeggen vooral de Amerikaanse post mortems die vandaag verschenen.

Niet vreemd ook. Geithners macht is hopeloos versnipperd. De President, Senaat en Congres, het stelsel van Centrale Banken onder leiding van Bernanke, de bestuurskamers van het Hele Grote Geld (Wall Street), beleggers, hedge funds en de publieke opinie (die hun buik vol hebben van de bonussen en bail outs) zetten het vak van minister van Financiën in Amerika onder grote druk. De gigantische staatsschuld en economische malaise (hoge werkloosheid) voert die druk alleen maar op. Druk waar zelfs Paulson, CEO van een grote bank en toch wat gewend, meermalen aan onderdoor ging. Hij hing van oure ellende en oververmoeidheid tijdens het redden van Lehman (wat mislukte) en AIG (wat is gelukt) kotsend boven een prullenbak.

Geithner vertrekt niet meteen. Hij wil zelf nog in het strijdperk treden tegen niemand minder dan Obama over de torenhoge schuld die een rol zal gaan spelen bij de komende presidentsverkiezingen in 2012. In Europa zullen ze hem graag zien vertrekken. Hij legde regelmatig de vinger op de zere plek – de weigerachtige houding van Europese collega’s een plan te presenteren waarmee zij de crisis in de eurozone konden aanpakken.

Meer van Sebastiaan van der Lubben.

Reacties (6)

#1 Karl Kraut

Jamie Dimon zal het wel worden. Op JPMorgen Chase & Co rust namelijk voor bijna zo’n $90 triljoen aan derivaten. Mocht het een bail out nodig hebben, dan zit een ex-medewerker tenminste wat dichter bij het vuur.

http://boombustblog.com/BoomBustBlog/An-Independent-Look-into-JP-Morgan.html

  • Volgende discussie
#2 Scrutinizer

@Kraut: Trillion betekent biljoen in het Nederlands… De optelsom van alle notional values is geheel iets anders dan schuld bijvoorbeeld en het heeft dan ook weinig zin om het met GDP’s te gaan vergelijken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Karl Kraut

@Srutinizer: Als je op de link klikt, dan zie je dat het over 93.000 gaat. Dus gebruik ik geheel correct het woord triljoen om ‘duizenden’ aan te geven. Het zouden om biljoenen gaan, indien het bedrag 9.300 zou zijn geweest.Ik begrijp dus eigenlijk niet wat je wil zeggen. En ‘fuck’ betekent ‘verdomme’ in het Nederlands.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JSK

Triljoen is volgens mij duizend biljoen is miljoen miljard @#4. Dus volgens mij is de notational value van JP Morgan gewoon 90 biljoen. Nog steeds bizar veel geld. Maar het is ook belangrijk om te achterhalen wie de counterparties zijn ivm netting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Scrutinizer

@3 Nee het is niet correct, klik zelf maar op de link en triljoen is quintillion in het Amerikaans Engels.. Die notional values zeggen op zich niet zo veel..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Marc S.

1.000.000 = miljoen = million
1.000.000.000 = miljard = billion
1.000.000.000.000 = biljoen = trillion
1.000.000.000.000.000 = biljard = quadrillion
1.000.000.000.000.000.000 = triljoen = quintillion

die ~90.000.000 million uit de grafiek is dus 90 biljoen in het Nederlands.

  • Vorige discussie