Serie:

NIEUWS - Onze vaste buitenlandredacteur neemt even een welverdiende vakantie. Ondertussen vullen we de leemte op met nieuws elders uit de wereld.

Degenen die menen dat Nederland wordt overstroomt met buitenlanders halen hun gelijk uit de cijfers van  het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen). In een net uitgegeven trendanalyse wordt vermeld dat het aantal buitenlanders dat hier komt voor vakantie, zakelijke bijeenkomsten of congressen dit jaar met 4% zal toenemen. In 2018 was er al een toename van 5% t.o.v. 2017. Kortom: we gaan van ruim 16,5 miljoen gasten naar een krappe 19,5 miljoen bezoekers.

En dit landje is nog drukker geworden, voegde het CBS daar deze week aan toe. Vooral door immigratie is de bevolking in de eerste helft van dit jaar sneller gegroeid dan vorig jaar.

Poolse migranten vormen de grootste groep, Indiërs zijn een goede tweede geworden en de sterkst groeiende groepen migranten hebben een achtergrond in de voormalige Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Turkije.

Wat? Geen stromen Afrikanen? Geen stortvloed Syriërs, Afghanen en Pakistanen?

Nee, die worden keurig tegengehouden door Turkije, Griekenland, Italië en Spanje. Hoewel , keurig…  In een reportage van Nieuwsuur was deze week te zien dat, na Lesbos, ook op het Griekse eiland Samos de boel vreselijk uit de hand loopt. Europacorrespondent Saskia Dekkers maakte de reportage en concludeerde: “Het lijkt erop dat de vluchtelingenkampen door de Europese Unie en Griekenland bewust onleefbaar worden gehouden.”

Eén van de oorzaken is de uitermate slechte afhandeling van de asielaanvragen, waardoor de doorstroom stokt, terwijl de vluchtelingenstroom blijft doorgaan. Ook in noodgevallen springen de overige Europese landen nauwelijks bij. Toch begint heel voorzichtig door te dringen dat de Zuid-Europese landen het niet alleen kunnen opknappen.

Dat blijkt uit de hulp die Duitsland, Frankrijk, Portugal, Luxemburg en Ierland gisteren toezegden om 115 vluchtelingen op te vangen die door de Italiaans kustwacht uit zee waren gered.  De toezegging kwam overigens pas nadat de Italiaanse regering duidelijk maakte haar eigen kustwachtschip alleen in een van haar de eigen havens toe te laten als andere Europese landen de opvang op zich wilden nemen.

Vijf landen die bijspringen om 115 mensen op te vangen. Dat is 23 mensen per land. Die zie je tussen al die toeristen niet eens staan. En zou de rest van de Benelux, Nederland voorop, ook zijn bijgesprongen dan zou het om ruim 17 mensen per land zijn gegaan.

De laatste cijfers betreffende de ‘migranten’ rond de Middelandse Zee.per 29 juli (bron: Refugees Operational_Portal).

© Sargasso cijfers UNCHR Refugees Operational Portal 29 juli 2019

Ondertussen zijn de complimenten die Europese staten kregen van Filippo Grandi (Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen ) en António Vitorino (directeur-generaal van de IOM) niet meer dan een diplomatiek pluim[je. Er mag dan op papier een consensus zijn dat er een eind moet komen aan de detentie van vluchtelingen in Libië én dat er een fatsoenlijke regeling moet komen voor de opvang van uit zee geredde vluchtelingen, er zit amper fatsoenlijke beweging in de bereidheid ook wat mensen door heel Europa op te vangen.

Reacties (14)

#1 lmgikke

@0, foutje in het artikel:

“In 2018 was er al een toename van 5% t.o.v. 2017. Kortom: we gaan van ruim 16,5 duizend gasten naar een krappe 19,5 duizend bezoekers.”

dit is beschamend…. 20.000 buitenlandse bezoekers voor Nederland per jaar…. Als dat zou kloppen, dan klaagt Amsterdam voor niets… zou de grachtengordel leeg zijn..

Even goed de legenda lezen: x1000!!!!

 • Volgende discussie
#2 Joost

Fix @1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Karin van der Stoop

Natuurlijk is ’t expres, die opvang zo slecht mogelijk houden en de asielaanvragen zo traag mogelijk. Onze niet zo wijze leiders zijn als de dood voor een aanzuigende werking als ’t een beetje leefbaar wordt. Dat daar ondertussen duizenden mensen creperen boeit niet. Het is wachten op een ernstige epidemie of zoiets. En als die dan overslaat naar andere landen zijn we verder van huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sikbock

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/07/meer-asielzoekers-in-2018-minder-nareizigers

Het zijn er toch een substantiële 150.000 over de afgelopen 5 jaar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lethe

@4
150.000 substantieel? U maakt een grapje mag ik aannemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 sikbock

150.000 sociale huurwoningen, voorzieningen, uitkeringen en gezondheidszorg? decennia lang?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Frank789

@6: Lekker overdrijven weer om angst aan te jagen, Sickbok.

– Het zijn asiel-VERZOEKEN, een groot deel zal niet worden toegekend.
Aan de grafiek met asielnationaliteiten kun je al op je klompen aanvoelen dat de meeste géén asiel krijgen.

– Naast het feit dat een deel van de “eerste verzoeken” bestaat uit families die samen zijn gevlucht en maar één woning en uitkering nodig hebben: al die “nareizenden” zullen vrijwel zeker familie zijn die in dezelfde woning trekken. Ergo: véél minder dan 150.000 woningen en dito uitkeringen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Geert

@0 Dus je vindt dat we alle “vluchtelingen” uit Griekenland en Libië moeten opnemen? Waarom die uit Libanon niet? Of die ook? Want kans is natuurlijk 100 procent dat die ook wel naar gratis leven willen komen. En die uit Marokko ook maar?

Wat doen we trouwens met die uitgeprocedeerden? Komen we nu al niet af. De zee op in een bootje? Naar detentiecentra in Libië? Nee jij zal wel weer komen met zielig zielig zielig laten we ze vooral een verblijfsvergunning, uitkering en huis geven.
En hoeveel miljoen gaan we uiteindelijk opnemen?
Dus wanneer denk jij dat het niet meer kan?

Uiteindelijk komt het erop neer dat je gewoon niets beter weet dan dat we iedereen op moeten nemen en dan maar roepen dat ze verdeeld moeten worden over Europea.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 P.J. Cokema

@8: een hele belabberde imitatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Geert

@9: Je hebt er dus eens weer niet over nagedacht? Maar zolang als jij je maar beter voelt is er niets aan de hand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JSK

@7:– Het zijn asiel-VERZOEKEN, een groot deel zal niet worden toegekend.

Uitgeprocedeerden gaan tegenwoordig vanzelf terug?

Zoals in Amsterdam: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/amsterdam-krijgt-24-uursopvang-voor-vijfhonderd-uitgeprocedeerde-asielzoekers~b469a32d/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Frank789

@11: Ga jij eerst maar eens je 150.000 woningen en uitkeringen onderbouwen voordat je als afleidingsmanoeuvre mijn reactie in twijfel trekt.
Of is dit de facto een erkenning dat je zelf fout zat en geen enkele onderbouwing voor je 150.000 kunt leveren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 sikbock

@12: beetje googelen is niet zo moeilijk hoor: ==> alleen al sinds 2014 (tot de eerste helft van 2018, (3,5 jaar dus) 129.000 toegelaten statushouders (+ de bijbehorende uitkeringen, sociale voorzieningen, inburgering en medische kosten) / en ongeveer 100.000 sociale huurwoningen naar statushouders.

https://longreads.cbs.nl/asielenintegratie-2019/statushouders-huisvesting-en-integratie/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Frank789

@13: [ beetje googelen ]
Dat de cijfers van JSK niet kloppen moet je niet aan mij richten, maar aan @11:

 • Vorige discussie