Elders in de wereld lachen Chinezen zich rot

Foto: Riccardof (cc)

Hoe ziet de Chinese Owen Schumacher eruit? Hij heet in ieder geval Mike Sui en zijn typetjes zetten de Chinese youtube (Youkou) in brand. Wat voor types zijn in China grappig? Een Bejinger, een blanke en zwarte Amerikaan, een Japanner, een Hong Kong-Chinees, een Rus, een homo en natuurlijk een Taiwanees. De filmpjes geven een aardig inkijkje in de Chinese ziel, al begrijp ik er geen hout van.

Iemand die bijtende humor combineert met maatschappijkritiek is de bekende kunstenaar Ai Weiwei. Een paar weken terug haalde hij een stunt uit die ik in de Nederlandse media niet echt heb teruggezien. Hij is zichzelf gaan surveilleren (zelfveillance). Ai Weiwei staat onder huisarrest en wordt continu in de gaten gehouden. Om de politie een handje te helpen, besloot hij al zijn gangen binnen zijn atelier/huis ook maar te filmen en de beelden live te streamen. De autoriteiten waren not amused.

En met humor kun je ook censuur omzeilen. Trouw meldde deze week dat Chinese Weibo-raars (Chinese twitter) zoeken naar informatie over de blinde dissident Chen. Een aantal zoektermen loopt vast in de censuurnetten. Reuters meldde volgens Trouw dat de Weibo-gebruikers daarom maar in codetaal zoeken. Shawshank Redemption is een dankbare inspiratiebron.

Tips voor goede blogs en nieuwsbronnen die we moeten volgen? We horen het graag.

Reacties zijn uitgeschakeld