Einde aan de miskenning van Rusland

Miskende grootmachten zijn misschien wel de gevaarlijkste? En dan heb ik het niet over Amerika dat zich al jaren miskend voelt door een niet aflatende stroom Amerika-bashing vanuit met name Sargasso. Nee dan doel ik op Rusland. Zonder mij hier te willen opwerpen als expert van de russische ziel (hier op Sargasso is dat namelijk Olaf Koens die weer een aardmagnetisch medium vormt voor Anatoly Vitalievitsj: de ware Rus) valt het mij op dat de Russen die ik de afgelopen jaren sprak steevast na twee zinnen conversatie denken te moeten benadrukken dat Rusland een machtig land is met een rijke geschiedenis.

Het heeft iets zieligs dat gebedel om erkenning. Maar ik ben de rotste niet en mij terdege bewust van de grootsheid van Rusland dus een complimentje is snel gemaakt. Begin deze eeuw roerde ik boomlange bebaarde Rus in strakke speedo-zwembroek tot tranen toen ik onder de brandende zon op een toeristische partyboat voor de kust van Vietnam de ‘Russische Bodemkunde’ roemde. “Really, Russia can be regarded as the founder of modern soil science”. Het liet deze bioloog uit St. Petersburg niet onberoerd, eindelijk kreeg zijn volk de erkenning van die gladde superieure Westerlingen.

Ook bij de huidige crisis rondom Georgië, Oekraïne en het raketschild gaapt het Grote Onbegrijpen tussen Oost en West en draait het om dat russische verlangen naar erkenning. Onze franse vrienden bij France24 spraken hun netwerk van burgercorrespondenten aan op zoek naar meer duiding met als resultaat: vijf korte russische reacties op de huidige crisis en twee fotofucks: “Looking for nuclear war? Bring it on!” Wat opvalt is dat het gebedel om erkenning lijkt te zijn geëvolueerd in het oogsten danwel afdwingen van erkenning. Een stemming van “en nu doorpakken…” , “anders plaatsen wij gewoon raketten op Cuba en in Syrië” , “moeten we nuken, geen probleem: bring it on!”. Terwijl Washington en Brussel op vakantie waren is Moskou al begonnen aan zijn inhaalslag om R.E.S.P.E.C.T. Misschien moeten wij in het Westen maar eens heel snel echt gaan begrijpen hoe ‘de Rus’ (“dé Rus bestaat niet” vrij naar prinses Maxima) denkt of anders laat hij het ons zelf wel even weten.

 1. 2

  De disclaimer uit een gebrek aan zelfrespect. Jammer, want fijn stukje.

  Aan de andere kant zijn ze (niet jij, Anatoly Vitalievitch) dan ook wel zo aarts- & aartslui a la Oblomov om het maar te laten bij de opmerking dat Rusland zo groots en goeds was. Kom dan met wat ! Westerlingen Carlos & Crachat moeten dan nog voor kruiwagen spelen, pffff.

 2. 3

  m44, als je zolang blogt als ik dan ga je stemmen horen.
  stemmen van je reaguurders, ik hoor ze in koor terwijl ik mijn postjes schrijf, wel tachtig stemmen door elkaar, ik weet wat voor kritiek er op komt, tongue in cheek postjes als “Joe Biden wordt het dus niet” worden afgefakkeld om gebrek aan analyse terwijl van meet af aan het niet de bedoeling was om er een analyse in te stoppen, hier wil ik de mensen die gaan klagen dat ik in Koude Oorlog termen redeneer een stap voor zijn.
  nu moet ik stoppen, minstens vijf stemmen (waaronder jij m44) schreeuwen luid dat ik moet stoppen.

 3. 4

  ja die stem bleef maar zeuren: “haal die disclaimer weg!!”
  en dan weer die andere stem: “manipulator Sargasso manipuleert zijn postjes!!”

  toch maar weggehaald en hier geplaatst:

  disclaimer: dit postje is niet bedoeld als Koude Oorlog retoriek en wil ook zeker geen steun geven aan McCain met zijn “Bomb bomb bomb Iran Russia” campagne, maar is een voorzichtige poging om tot een groter begrip tussen Oost en West te komen.

  zodat niemand meer wat te klagen heeft,
  alhoewel hoor ik daar niet een voice from the past?
  dreadloki die steeds harder roept: “waar blijven de tieten?!”

 4. 5

  ouch, Carlos is aangeschoten wild op zijn eigenste Sargasso kennelijk. Om in koude oorlogterminlogie te reaguren: liever een fles Vodka op de tafel dan een disclaimer onder blogposts…

  Maar de Russen hebben hun post-communistische dal doorgeploeterd en gaan zich nu weer eens met de geopolitieke strijd bemoeien. Of dat daadwerkelijk tot Koude Oorlogse taferelen gaat leiden betwijfel ik, alleen denk ik wel dat we een ander soort machtstrijd gaan zien, waarbij Europa en de VS moeten oppassen dat ze het niet afleggen tegen landen als India, China en inderdaad Rusland.

 5. 8

  In het licht van de aardverschuivingen @5, moeten we ook eens kijken welk type staatsman NL nodig heeft. De post suggereert het ook al, welk imago willen we en wat helpt daarbij.

  Met Balkenende tegenover Rusland ben je nergens.

  Joop den Uyl wordt al beter. Kok, Lubbers, niet kwaad. Premier Cohen ? Dat kan dus niet. We moeten een premier gaan opleiden uit de nazaten van beroemde Uitmundende Namen. Quiz, poll, wedstrijd.

 6. 9

  Over Joden.. one exploiting sect, one people of leeches, one single devouring parasite closely and intimately bound together not only across national boundaries, but also across all divergences of political opinion…[Jews have] that mercantile passion which constitutes one of the principle traits of their national character

  Over Marx, en Rothschild, en alweer Joden.. “Himself a Jew, Marx has around him, in London and France, but especially in Germany, a multitude of more or less clever, intriguing, mobile, speculating Jews, such as Jews are every where: commercial or banking agents, writers, politicians, correspondents for newspapers of all shades, with one foot in the bank, the other in the socialist movement, and with their behinds sitting on the German daily press — they have taken possession of all the newspapers — and you can imagine what kind of sickening literature they produce. Now, this entire Jewish world, which forms a single profiteering sect, a people of blooksuckers, a single gluttonnous parasite, closely and intimately united not only across national borders but across all differences of political opinion — this Jewish world today stands for the most part at the disposal of Marx and at the same time at the disposal of Rothschild. I am certain that Rothschild for his part greatly values the merits of Marx, and that Marx for his part feels instinctive attraction and great respect for Rothschild.

  Was getekend: Michael Bakoenin. Goed zo, Crachat! Wat een helden heb jij…

 7. 10

  Voorzet.

  prof. Donders
  prof. Kamerlingh Onnes
  Herman Heijermans
  Erik Roelfzema
  Willem Bilderdijk (wel veel weg te poetsen, soit)
  Spinoza
  Jan van Hout

 8. 11

  waarbij Europa en de VS moeten oppassen dat ze het niet afleggen tegen landen als India, China en inderdaad Rusland.

  India en China allicht maar Rusland betwijfel ik. De grote beer Rusland tegen het ministaatje Georgië en hun economie begint te kraken.

  Kapitaalvlucht uit Rusland om Georgië
  Gepubliceerd: 22 augustus 2008 12:28 | Gewijzigd: 22 augustus 2008 12:35

  Door onze correspondent Michel Krielaars
  Moskou, 22 aug. De oorlog tussen Rusland en Georgië heeft de grootste kapitaalvlucht uit Rusland in gang gezet sinds de roebelcrisis van 1998. Lichtpunt voor Rusland is de forse stijging van de grondstoffenprijzen, olie voorop. Maar investeerders vertrekken massaal volgens cijfers die gisteren zijn gepubliceerd. De buitenlands valutareserves van Rusland zijn sinds het uitbreken van het conflict met 16,7 miljard dollar geslonken, de grootste daling sinds tien jaar.

  bron: http://www.nrc.nl/economie/article1959958.ece/Kapitaalvlucht_uit_Rusland_om_Georgie

  Het toont aan hoe afhankelijk de Russische economie is (in de ogen van talloze investeerders en speculanten) van het westen. En wat maken die mensen eigenlijk? Olie & gas, wapens en wodka.

 9. 12

  Het Russische minderwaardigheidscomplex kent een lange, lange geschiedenis. Je moet ervoor terug naar het stadstaten-tijdperk, toen het huidige Rusland nog gewoon Muscovy heette. Het moest opboksen tegen het (toen machtige) Novgorod, en het “Russische” rijk geleid vanuit Kiev.

  Maar toen Ivan III definitief een einde maakte aan de hegemonie van Novgorod en het Kiev-rijk en er voor het eerst gesproken werd over Rusland, donderde in Constantinopel net het Byzantijnse Rijk in elkaar. De Grieks-Orthodoxe kerk versnipperde in diverse kerken.

  De Russen richtten hun eigen Russisch-Orthodoxe kerk op, die weinig tot geen connecties had met de landen in het westen. Hij werd lange tijd ook niet erkend.

  Toen het Pools-Litouwse rijk dan ook nog eens meerdere malen Rusland binnenviel vanuit het westen, en het prille rijk stelselmatig door Mongoolse hordes vanuit het oosten werd lastiggevallen (tot aan de onderwerping van de Gouden Horde en Ryazan), werd aan het Russische minderwaardigheidscomplex ook nog eens paranoïa toegevoegd.

  Mede door die diepgewortelde paranoïa maakte de invasie van de Duitsers in 1941 zo’n diepe indruk.

  De Russen moesten zich weer met de vuist verdedigen, zoals het land al eeuwen moest doen.

  Rusland wordt al eeuwen verscheurd door twee visies: één die nauwere banden met het westerse Europa wil, en één (ietwat xenofobe) visie, die stelt dat de Russische cultuur – en zelfs de Russische mens – uniek is in de wereld, en dat dus connecties met andere culturen niet nodig zijn.

  De Soviets (in casu de Russen, dus) zijn daarna 50 jaar opgegroeid met het idee dat de hele wereld eindelijk luisterde, en respect had.

  Toen viel de USSR uiteen en kwamen de Milton Friedman-adepten langs, met hun economic shock therapy. Wederom vielen Westerse elementen Rusland binnen, die het land uit elkaar trokken. Het land werd leeggeroofd; koren op de molen voor de mensen van de tweede visie en lui als Poetin, die opgroeien met het idee dat Rusland groot en belangrijk was.

  En nu slaan de Russen wederom terug, met de vuist.

  Het verbaast me allemaal niet. Nu moet ‘het Westen’ alleen nog een passende houding zien te vinden…

 10. 18

  Dat een persoon op een Partyboat in Vietnam gaat praten over het hoogstaande niveau van bodemonderzoek in Rusland..
  Je moet maar het lef hebben om zoiets abject en infaam te openbaren..

  *ms.
  Rusland doet aan landje gap, wist je dat gappen een joodse uitdrukking is? oh Ironie Oh ironie

 11. 19

  De Russen moesten zich weer met de vuist verdedigen, zoals het land al eeuwen moest doen.

  Nou verdedigen… Muscovy heeft zich met grof geweld heer en meester gemaakt over het hedendaagse Rusland. Zoals alle grote staten overigens.

 12. 25

  8 m44,
  welk imago willen we ? Ik kan mij wel vinden in het bruggenbouwen in de politiek zoals de scandinaviers dat doen.

  wat helpt daarbij? politici zoals
  Athisaari bijvoorbeeld.

  19 JSK,

  nou grof geweld?

  Moskou heeft de mongoolse hordes vele jaren kunnen afkopen. Andere steden die geen tribuut betaalden werden in de as gelegd. Uiteindelijk verenigden de Russen zich en konden zij zich onder het juk bevrijdden.

 13. 26

  ik krijg een nieuw toetsenbord van je carlos, door je gortdroge humor was ik genoodzaakt die net genomen slok red bull uit te sproeien, waarvoor mijn dank. grapjesmaker dat je bent.