1. 2

  Hahaha. Hoor eens phonkee, het klimaat is onderdeel van hun vak. Beter: klimnaatstudie is een hulpwetenschap van de geologie. ;)

 2. 3

  @mescaline: Onzin. Klimatologie en Geologie zijn beide onderdelen van de Aardwetenschappen.

  En hoewel de berichtgeving enigszins kort door de bocht is (”Zij wijten de afbrokkeling aan klimaatverandering. Door het smelten van een onderliggende gletsjer werd de ondergrond steeds onstabieler.”) hebben ‘zij’ natuurlijk niet helemaal ongelijk. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat de Alpen constant ‘afbrokkelen’, vooral in de vorm van klein gruis, maar ook wat grotere brokken, maar aan de andere kant is het zeker zo dat de ‘afbrokkelsnelheid’ mede wordt bepaald door 1) klimaat en veranderingen daarin, en 2) het veranderen van de lokale omgeving, die ook onder klimaatsinvloed staat. In dit geval werdt het brok (dat waarschijnlijk door autonome processen loskwam van de berg) lange tijd op z’n plaats gehouden door een gletcher. Dat de Aplengletchers aan het terugtrekkenzijn is klimatologisch bepaald en is een vaststaand feit. Of die terugtrekking aan antropogene klimaatsverandering te wijten valt is weer iets heel anders.

 3. 10

  Met ‘afbrokkeling’ hoor je er ook bij. Ik ken geen specifieke vakterm voor deze situatie. ‘drukontlading’ is een mooie term om aan te geven waarom de buitenkant van de berg in schilfers uiteenvalt.

  (Het gesteente ‘binnenin’ de de berg is nog gewend aan de hoge druk van toen er nog een paar km rots bovenof lag. Op het moment dat door algehele erosie van de alpen dit gesteente nabij het oppervlak komt, voelt het de veel lagere atmosferische druk. het gesteente zwelt een beetje op, en *krak* daar komen de barsten, en de brokken)

 4. 11

  en @MP: broeikaseffect kan idd een verklaring zijn voor de huidige klimaatsverandering. Maar die discussie wil ik nu niet aangaan.

  Dat het klimaat aan het veranderen is, en dat consequenties heeft, is wel een vaststaand feit.