Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Nederlandse euthanasiewetgeving is volgens de Italiaanse minister Giovanardi, minister voor Parlementsrelaties, een nazi-wetgeving.

Hij vindt dat wij de nazi praktijken laten herleven in euthanasiekwesties rond pasgeboren zeer zieke kinderen. Het is trouwens niet de eerste keer dat euthanansie op zieke pasgeborenen vergeleken wordt met nazi-praktijken, ook in VS zijn Nederlandse artsen uitgemaakt voor nazi’s, Mengele-mannen en barbaren.

Maar goed, Balkenende en Bot zijn woest en hebben de ambassadeur van Italië op het matje geroepen, maar die zegt dat de minister voor eigen parochie heeft gepreekt. Daar ben je dan mooi klaar mee …

Ach, hoe leg je dat nou uit aan al die onwillige buitenlanders dat wij niet zomaar babies vermoorden, dat we dat pas doen na een lang en rijp beraad in een volledige uitzichtloze situatie. Maar dat zal lang niet iedereen begrijpen of willen gegrijpen.

Italianen die ons met nazi’s vergelijken …

Update:
De Italiaanse minister houdt trouwens zijn standpunt over het nazistisch beleid in Nederland vast en neemt niets van zijn woorden terug:
Volkskrant vandaag.

Reacties (13)

#1 Packet Storm

Italianen waren toch fascisten???

Maar goed,
Deze wetgeving is in mijn ogen een goed iets. Ik kan me genoeg schrijnende gevallen bedenken waarin dit een geschenk kan zijn.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Onze grote vriend Cal Thomas had dat geschreven. Zie ook mijn subtiele stukje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jogy

Klopt, Italianen waren fascisten, maar heulden met de nazi’s en wat dat betreft verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet …

Spuyt: het linkje naar blog is een verzameling van stukjes die ik geplaatst heb nav het Groninger Protocol. Daar heeft deze opmerking van deze fraaie Italiaanse minister mee te maken. Die Amerikanen sloegen toen volledig door.

Het is inderdaad zo dat voor heel wat mensen deze wetgeving een zegen is. De keuze is al heel erg moeilijk en als je dan gesteund wordt door een stukje wetgeving is dat toch wel het laatste.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Frank Quist

Giovardi zou dichter bij huis kunnen kijken… hij zit in de regering met de National Alliance, een post-fascistische partij, en het is niet alsof Berlusconi schone handjes heeft wat betreft mussolini-verering… Mooie munitie toch?

Een diplomatieke strijd tussen ons Italië zou natuurlijk niet handig zijn, maar het zou wel een leuk verzetje zijn in deze donkere tijden… ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jogy

@Frank: een beetje spanning is nooit weg en dit is echt geschikt voor een spaghetti-western.

Maar ja, je kent B&B: als het spannend wordt rennen ze er met de staart tussen de benen vandoor, weg scenario!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 micha

Waarom de ophef als we eigenschappen van nazi’s toebedeelt krijgen. Inhoudelijk zou je het rond kunnen krijgen…

Net als de amerikanen (speel niet voor god) is dit weer een voorbeeld van op de emoties spelen.

Puntje bij paaltje is het in mijn ogen een keuze van de ouders (en de directe hulpverleners als uitvoerende partij).

Waarom willen sommige mensen anderen onnodig laten lijden of juist voor meer zieken zorgen in de komende generaties? Dat is pas echt ziek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jogy

Ff terugkomend: Bot heeft met Italianen gesproken en ze nemen niet echt hun woorden terug. Bot moest het maar zien als verkiezingsgeschreeuw. Dat hij zich daar mee laat afschepen …

@Micha: het is primair de keuze van ouders in overleg met de arts en de wetgeving is alleen bedoeld om de keuze niet tot een criminele daad te laten leiden. Dat nazi’s zich ook met euthanasiepraktijken inhielden, klopt, maar dit is niet vergelijkbaar lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 micha

Ik doelde inderdaad alleen op een gedeelte van het euthanasiebeleid.

Giovanardi sloeg lekker door als ik de volkskrant lees
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article252064.ece.

“het begin van genetische selectie” Die is goed. Meneer Giovanardi vergeet te vermelden dat kerkelijk/maatschappelijke inmenging momenteel juist de natuurlijke selectie onderdrukt en is dat nou niet genetische selectie?

Lijkt mij dat er weer een vertegenwoordiger van de christelijke kerk emotioneel zit te ruien i.p.v. een dicussie met inhoudelijke punten.

Jammer dat wij zo makkelijk happen. Het is een mooi voorbeeld van waarom kerk en staat gescheiden moeten blijven. Wellicht is dat iets voor balkenende om met zijn mede christen-democraat te bespreken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jogy

Ik vraag me of of Balkenende dat zou willen. Zijn partij probeert nog steeds zeer christelijk zaken als gezin als hoeksteen van de samenleving te verkopen aan de massa.

Dat de invloed van het Vaticaan veel groter is in Italië dan Nederland laat het gedrag van deze minister ook zien. Goedkope argumenten gebruiken ipv een discussie op waarde, daar staat deze minister blijkbaar te ver vanaf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 micha

Ik ben het er niet mee eens dat het gezin als hoeksteen een christelijk punt is. Dat is juist een veel algemenere waarde wat de PR engine van de kerk en kergezinde weer netjes hebben geintegreerd in de propaganda. Niets nieuws. De kerk als hoeksteen in je leven is de christelijke waarde.

Als het gezin de hoeksteen is, waarom ondersteunen ze die dan niet. Je kan momenteel niet zeggen dat het kabinet balkende iets doet voor (jonge)gezinnen. Ik hoor alleen maar dater meer moet worden gewerkt om de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Het CDA wil zo te horen graag de kerk als schouder voor de probleemgevallen. Een soort bad goverment, good chruch routine.

Voor het vaticaan is nederland een beetje het taiwan van china. Vandaar waarschijnlijk ook deze uitlating in Italie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jogy

Wij al heel lang een afvallig provincie, wat dat betreft kunnen we Taiwan de hand schudden.

Tussen de uitspraken en het beleid van het CDA zit een groot gat. Ik vind trouwens het bevoordelen van gezinnen met kinderen tov van gezinnen zonder niet een gelukkige keuze. Dat is ook een tweespalt creëeren waarin dit kabinet sowiezo goed in is.

Die Italiaanse minister houdt trouwens zijn standpunt over het nazistisch beleid in Nederland vast en neemt niets van zijn woorden terug:
Volkskrant vandaag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

Afvallig van de roomse kerk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jogy

Een andere intepretatie van het katholieke geloof. Het Vaticaan ziet het als afvallig, in Nederland ziet men dat anders.

Of ik afvallig ben?

 • Vorige discussie