Een thuisland voor de Palestijnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Eén van de schepen bij uitvaart (Foto: Flickr/freegazaorg)

Op dit moment is net bekend hoe het is afgelopen met de vloot van zes tot acht schepen met hulpgoederen onderweg naar Gaza: in ieder geval één schip is geënterd door het Israëlische leger, ook zijn er doden gevallen. Deze tocht had vooral een symbolische betekenis omdat men maar een erg beperkte hoeveelheid goederen mee kan nemen. Israël was echter nooit van plan om de vloot door te laten. Als het aan Israël ligt, blijven de grenzen van Gaza gesloten. Ook via de zee is de Gazastrip geblokkeerd, niet alleen voor hulpgoederen maar ook voor de visserij. Het is verboden om meer dan vijf kilometer uit de kust te varen. Dit is bijzonder schrijnend omdat er door de blokkade een groot tekort is aan vers voedsel.

De Gazastrook is sinds 2007 volledig afgesloten van de buitenwereld nadat Hamas door een staatsgreep aan de macht kwam. Israël beweert dat de afsluiting nodig is om te voorkomen dat Hamas wapens aan kan schaffen. De blokkade is niet alleen weinig effectief ? Hamas komt toch wel aan wapens door smokkel ? het is ook contraproductief omdat de bevolking er onder lijdt. Vooral kinderen lijden aan ondervoeding omdat er te weinig (vers) voedsel is.

Zuid-Afrika
De manier waarop Israël omgaat met Gaza, waarbij een etnische bevolkingsgroep opgesloten wordt in een afgezonderd deel van het land, dat niet soeverein is, doet denken aan de thuislanden van Zuid-Afrika. Het heeft er niets mee te maken maar helemaal toevallig is het vast niet dat Israël ooit goede connecties had met Zuid-Afrika. In de jaren ’70 toen de apartheid op haar hoogtepunt was en Zuid- Afrika werd geregeerd door de blanke boeren was er een innige band tussen de twee landen. In die tijd heeft Shimon Peresh aan Zuid-Afrika kernwapens te koop aangeboden. Uiteindelijk heeft Zuid-Afrika die niet gekocht, maar er was altijd een innige band tussen Israël en het apartheidsregime van Zuid-Afrika.

Kaart van de Gaza-strook (Wikimedia Commons/Gringer)

Een ander weinig bekend feit is dat de staatsgreep waardoor Hamas aan de macht is gekomen een tegencoup was. De burgeroorlog, die werd gewonnen door Hamas, is namelijk uitgelokt door een geheime operatie van de Amerikanen. Deze hoopten door in het geheim Fatah soldaten te trainen en te bewapenen een coup tegen de democratisch gekozen Hamas-regering te forceren. Dit is dus op een afschuwelijke manier mislukt en sindsdien zit Gaza op slot.

Straf
Als straf voor het steunen van Hamas worden nu 1,5 miljoen mensen gevangen gehouden op een klein gebied. De jeugd die daar opgroeit, leert dagelijks hoe het is om te leven onder Israëlische dreiging en bezetting. Wie dan verrast is over de haat voor Israel is naïef. Dit is de ideale voedingsbodem voor Hamas en andere fundamentalistische organisaties om nieuwe aanhang te rekruteren. Sinds 2007 is de de situatie dramatisch verslechterd, vooral door de strafexpeditie van Israel tegen Hamas, de operatie Cast Lead, waarbij veel schade is aangericht aan de infrastructuur in Gaza. Door de blokkade ? waardoor maar op zeer beperkte schaal bouwmateriaal kan worden geïmporteerd ? is er nog weinig terecht gekomen van heropbouw.

U kunt de vloot van de Free Gaza Movement volgen op twitter. Een goede website met meer achtergronden over Gaza en Israël is Mondoweiss.

Dit stuk verscheen eerder bij DeJaap.

Reacties (20)

#1 Paul

Wie gelooft de propaganda in dit stuk over die tegencoup, na die coup op instigatie van de Amerikanen? Die arme jongens van Hamas moesten wel, als je even goedgelovig bent Michel.

 • Volgende discussie
#2 Michel

@1 Paul,

Of het propaganda is of niet weet ik natuurlijk ook niet zeker, maar ik heb wel de bron vermeld. Het staat je vrij om een onderzoek in te stellen. Bedenk dat het natuurlijk omgekeerd kan zijn en dat het Paul is die zich laat beetnemen.

Daar komt bij dat het blad Vanity Fair bereid is haar reputatie daar voor in te zetten en ook bewijsmateriaal heeft. Bv. dit document + andere (ex)overheids functionarissen.

En tenslotte, gezien de track-record van de regering Bush komt dit verhaal bijzonder geloofwaardig over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Painted Bird

‘Hamas komt toch wel aan wapens door smokkel ? het is ook contraproductief omdat de bevolking er onder lijdt. Vooral kinderen lijden aan ondervoeding omdat er te weinig (vers) voedsel is.’

Retorische vraag: vanwaar de keuze in de te smokkelen waar?

‘Uiteindelijk heeft Zuid-Afrika die niet gekocht, maar er was altijd een innige band tussen Israël en het apartheidsregime van Zuid-Afrika.’

Die innige band had Z-Afrika met vele landen, waaronder zeer lange tijd Nederland. Verder is een sterkere band met Israel vrij logisch waar beide landen toen nog een te verdedigen minderheid aan de macht hadden. Natuurlijk leer je van elkaar, heb je wat extra begrip, maar dat maakt nog niet dat Israel ‘dus’ Apartheid nastreeft.

‘Een ander weinig bekend feit…’

Je moet voorzichtig zijn iets als feit te benoemen. Ook normaal betrouwbare tijdschriften gaan wel eens goed nat. Uitsluiten doe ik niets maar een conflict dat zo eindeloos ingewikkeld is en door vele al dan niet direkt betrokken partijen nog gecompliceerder gemaakt wordt kent weinig zekerheden. Een enkele bron kan ook deel van een complot zijn dunkt me.

‘En tenslotte, gezien de track-record van de regering Bush komt dit verhaal bijzonder geloofwaardig over.’

Zeer gevaarlijke redenering. Zo kan je eindeloos veel (enigzins) geloofwaardig maken en je keert de bewijslast simpelweg om.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Michel

@3 Er wordt van alles en nog wat gesmokkeld, de mensen hebben geen andere keuze. Maar hoe dan ook: het feit dat kinderen lijden aan ondervoeding is de de verantwoording van Israel. Gaza is bezet gebied en volgens internationale verdragen is zij daarom verantwoordelijk voor het wel en wee van de bevolking. Aan die verplichting voldoet Israel niet of onvoldoende.

Wat betreft feiten: volg de link en oordeel zelf.

Wat betreft track record: hé je hebt de aflevering “Mission Accomplished” in de serie “The Empire strikes back” gemist. Dat was een hele spannende.
Maar serieus: ik denk dat Bush de slechtste Amerikaanse president aller tijden geweest. Wat in Gaza is gebeurd past in een patroon van domme, contra productieve acties in het Midden Oosten en elders in de wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Painted Bird

@4 Welke keuze gemaakt wordt is ook (en vooral) een kwestie van prioriteit. En waar ik geld heb om wapens te kopen zou ik dat liever besteden aan het voeden van mijn (buur)kinderen. Dat maakt het vervolgens voor Israel ook nog eens gemakkelijker de veiligheidsmaatregelen te versoepelen. Ook jij levert geen verkeerd bezorgde brieven aan je boze buurman wanneer hij je om de dag vanuit zijn zolderraampje beschiet. Te simpel? Yep. Ik weet het.

Ik heb de link gevolgd en voel geen enkele behoefte aan een oordeel. Ik weet het niet, jij weet het niet en met goedgelovigheid doen we ons geen plezier.

Over Bush zijn we het snel eens. Over het patroon ook. Maar zoals ik al zei kun je moeiteloos vele variaties onderbrengen binnen dit patroon. Waarbij de suggestie al snel sterker blijkt dan wat bewijsbaar is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Erik

Wat je ook van de coupverhalen wilt geloven, feit is dat de palestijnen van Israël, Europa en de VS verkiezingen moesten houden. Het was ook duidelijk de bedoeling dat de palestijnen Fatah moesten stemmen.
Alleen kozen de palestijnen in meerderheid Hamas.
Op de Westelijke Jordaanoever is het ‘ons’ daarna gelukt Fatah alsnog aan de macht te helpen, in Gaza niet.

De bevolking daar wordt niet gestraft voor een mislukte couppoging, maar omdat Hamas er de baas is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan Jaap

Ok, aan alle reacties tot op heden: Negeer het feit dat er iets over een couppoging instaat. Doe alsof het er niet staat.

En ga nou eens discussieren over het feit dat Israel iets heeft gedaan wat misschien wel een oorlogsdaad is. Tegen een land in de NAVO, waar wij ook inzitten. Als de Derde Wereldoorlog dan niet uitbreekt en er verder geen andere dringende problemen zijn, kunnen we het gaan hebben over wat een slechte ouders die Palestijnen in de Gazastrook zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Michel

@5 Ik kan je vergelijking niet volgen. Israel onthoud voedsel, het blokkeert de invoer van bouwmateriaal, het verhinderd vissers om uit te varen. Wat moet ik daar nog aan toevoegen? Oh, ja de mensen kunnen niet weg. Ze hebben geen keuze.

@6 In de Westelijke Jordaan oever zijn ze niet veel beter af: land wordt in beslag genomen, de doorgang op wegen wordt geblokkeerd, de bevolking wordt vernederd, enz.

Het zou helpen als Fatah en Hamas zouden samen werken, maar de twee groepering worden door Israel/Amerika bewust tegen elkaar uitgespeeld zoals uit het tegen-coupe verhaal blijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Painted Bird

@7 Lijkt me geen goed idee nu al een uitgebreide discussie te voeren over wat mogelijk inderdaad een oorlogsdaad is. Heb jij nu al zelfs maar een vaag idee van wat er ongeveer al dan niet door Israel gedaan is en waarom? Toegegeven, de kans is ijzingwekkend groot dat Israel hier verschrikkelijk fout in is. Maar waar wil je een discussie over voeren waar alle kennis (nog) ontbreekt?

Derde Wereldoorlog. Doe maar dik… Mocht die er ooit komen dan zal dit de oorzaak niet zijn. En tot slot, pas bij totaal gebrek aan andere dringende problemen mag je het hebben over keuzes die ouders voor hun kinderen nemen? Een niet te missen onderdeel van het probleem zijn 12-jarige jochies met een Uzi in de hand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Painted Bird

@8 ‘zoals uit het tegen-coupe verhaal blijkt…’

Je bent in ieder geval hardnekking. Heb ik alle waardering voor ;O)

‘Oh, ja de mensen kunnen niet weg. Ze hebben geen keuze.’

Al beantwoord. Die keuze is er wel degelijk. Misschien niet als individu, maar als groep kunnen prioriteiten gesteld worden. Denk je nu echt dat Israel doelbewust Palestijnse kindertjes uithongert wanneer niets te vrezen valt aan het geven van hulp?

We zijn het trouwens eens dat Israel het palestijnse volk beschamend slecht behandeld. Uit angst, al dan niet terecht, onstaat een monster en Israel komt steeds dichter bij een grens die niet meer te verdedigen valt. Dat maakt van Israel niet Het Kwaad, het maakt Israel wanhopig en misschien ooit (weer) onbestaanbaar. En dat komt mede door de mensen die ´de joden´ een witzige Godwin vinden. Self-fulfilling prophecy…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sayton

@3:

“Retorische vraag: vanwaar de keuze in de te smokkelen waar?”

Diezelfde vraag zou je ook kunnen stellen aan Nederlandse verzetsstrijders die in de hongerwinter wapens smokkelden. Was dat verkeerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Painted Bird

@11 Ongeldige vergelijking. De nederlandse verzetsstrijders hoefden niet voor hun wapens te betalen, en het ging zelden om meer dan een pistool hier en daar. Dit in schril contrast tot het moderne arsenaal dat het palestijnse verzet tot beschikking heeft. Bovendien was de keuze er simpelweg niet. Of gratis wapens of eten wat er niet was. Of allebei zonder dat het een het ander bijt ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Michel

@10

Denk je nu echt dat Israel doelbewust Palestijnse kindertjes uithongert wanneer niets te vrezen valt aan het geven van hulp?

Ja, dat heeft een functionaris zelf toegegeven (Guardian 16/4/2006):

Israel’s policy was summed up by Dov Weisglass, an adviser to Ehud Olmert, the Israeli Prime Minister, earlier this year. ‘The idea is to put the Palestinians on a diet, but not to make them die of hunger,’ he said. The hunger pangs are supposed to encourage the Palestinians to force Hamas to change its attitude towards Israel or force Hamas out of government.

(link via Glenn Greenwald)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Obscura

Israel: oorlogszuchtige, moorddadige daad. Geen enkele andere conclusie mogelijk. Anders hadden ze de lading gewoon gecontroleerd, zoals andere landen die de boot hebben onderzocht. Dat deden ze niet: schieten, lijken, terreur. Dat is wat Israel doet. Maar gelukkig mag Israel het zelf onderzoeken van Verhagen. Dan komt het vast goed.
Het is onvoorstelbaar, maar waar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Erik

@8 “In de Westelijke Jordaan oever zijn ze niet veel beter af: land wordt in beslag genomen, de doorgang op wegen wordt geblokkeerd, de bevolking wordt vernederd, enz.”
Wat betreft land, blokkades, vernederingen enz. heb je helemaal gelijk en ik denk dat het verdedigbaar is om ook ’t israëlische beleid daar misdadig te noemen, maar ik denk toch dat ze daar echt een stuk beter af zijn vergeleken bij Gaza. Ik denk dat er op deze planeet een paar plekken zijn die strijden om de titel Ergste Plek op Aarde en Gaza scoort hoog. Als ik in Gaza woonde en ik kreeg te horen dat ik naar de Westelijke Jordaanoever mocht verhuizen, dan wist ik ’t wel (aannemende dat ik geen Hamas-lid zou zijn, dan ligt ’t misschien toch weer anders).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Michel

@14 Ja, de reactie van Verhagen is nog slapper dan ik had verwacht.
Hier is hij te horen op radio 1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Sayton

@12:

“De nederlandse verzetsstrijders hoefden niet voor hun wapens te betalen,…”

Gratis bestaat niet, die wapens zijn door iemand gemaakt en vervoerd, en iemand anders heeft daarvoor betaald. En hoe weet je zo zeker dat Hamas hun wapens betalen met dezelfde middelen waarmee ze voedsel zouden kunnen aanschaffen? Heb je soms inzage gehad in hun financiele administratie?

“…en het ging zelden om meer dan een pistool hier en daar. Dit in schril contrast tot het moderne arsenaal dat het palestijnse verzet tot beschikking heeft.”

Is het niet fantastisch, de vooruitgang der technologie? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Painted Bird

@17 ´Heb je soms inzage gehad in hun financiele administratie?´

Krijg je van je vrienden enkel (geld voor) wapens dan is dat nog steeds een kwestie van prioriteiten stellen. Of van de juiste vrienden… Waar letterlijk alles gesmokkelt kan worden en je kiest voor wapens en luxe-goederen terwijl je kinderen honger lijden dan deugt er iets niet. De corruptie tiert welig en ook dat gaat ten koste van de kinderen. Schuld van een ieder die het al dan niet vanuit ´idealisme´ oogluikend toestaat. ´Ach die arme palestijnen´ heeft een bittere nasmaak voor wie zich enigzins verdiept op de consequenties van hun eigen denken op de mensen die ze het meest zouden moeten verdedigen, kinderen, familie, vrienden. In plaats daarvan wordt zelfs de plaatselijke ´Sesamstraat´ vervuilt met jodenhaat. En dan maar blijven roepen dat de gemiddelde palestijn toch echt bereid is een redelijke oplossing te vinden…

´Is het niet fantastisch…´

Dat hangt er toch echt van af of je voor of achter het wapen staat. Zal jou misschien niet uitmaken, je stopt snel de loop vol met madeliefjes ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Erik

Ik vraag me af hoeveel invloed de gewone palestijn heeft op wat de plaatselijke tv uitzendt. Hamas en Fatah lijken me allebei niet organisaties die persvrijheid hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan.

Trouwens in Israël heb je dan wel een soort persvrijheid, maar om nou te zeggen dat men daar veel oog heeft voor nuance.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Likoed Nederland

De Palestijnen in Gaza kozen bij de verkiezingen in 2006 in meerderheid voor Hamas.

De Palestijnen wisten destijds heel goed dat ze daarmee kozen voor geweld:

1. Hamas weigert de internationale vredesakkoorden met Israel na te komen. Dit tot woede van het internationale kwartet – de VS, de EU, Rusland en de VN – dat probeert vrede te bereiken.

2. Hamas wil helemaal geen vreedzame oplossing. Artikel 13 van hun handvest stelt: “Zogenaamde vreedzame oplossingen zijn tijdverspilling. Jihad is de enige oplossing.”

3. Een vreedzame oplossing zou namelijk betekenen dat er een gedeelte van het gebied Joods zou blijven. Dat is onmogelijk, zegt artikel 9: “[Geheel] Palestina is een islamitische Wakf, bestemd voor toekomstige moslimgeneraties tot de dag der Oordeels. Een deel noch een geheel mag worden ontheiligd of opgegeven.”

4. Hamas wil dus slechts strijd, dood en martelaarschap. Artikel 8 stelt: “Jihad is de manier, en de dood voor God de mooiste der wensen.”

5. Palestijnse burgers worden daaraan bewust opgeofferd. Hamas stelt: “Het Palestijnse volk heeft methoden van dood en het opzoeken van de dood hebben ontwikkeld. De dood is ons middel. Daarom gebruiken wij ouderen, vrouwen en kinderen als menselijk schild. Zij doen het fantastisch. Wij houden zo van de dood, zoals de Zionisten van leven houden.”

6. Want levende Joden zijn een gruwel, zegt artikel 7: “De dag des Oordeels komt niet totdat moslims alle Joden ter dood hebben gebracht, totdat de Jood zich achter stenen en bomen verstopt. De stenen en bomen zullen zeggen: “O, moslims, o, Abdoela, er is een Jood achter mij, kom, en doodt mij”.

Het was dus compleet in lijn der verwachting dat Hamas – toen ze eenmaal aan de macht was – Gaza ombouwde tot één grote lanceerinrichting, om Israëlische burgerdoelen te beschieten.

En als Israel zich tegen die oorlogsmisdaad verdedigt, wordt alleen naar het effect op de Palestijnen gekeken.

Merkwaardig. Zij hebben immers destijds bewust voor deze geweldsgolf gekozen.

 • Vorige discussie