Een man kampt met zijn verlies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De bel gaat. Als ik de deur open, tref ik een man van een jaar of zeventig met een enigszins verwilderde blik.
    ‘Ik ben mijn bordje kwijt,’ zegt hij. ‘Ik ben van nummer vier.’
    Het klinkt als een verwijt.
    Denkt hij dat ik een of ander bordje heb ontvreemd?
    Laatst kreeg mijn vrouw een onbekende dame aan de deur die haar vuilnisbak kwijt was. Ze was boos. Mijn vrouw zei dat we haar vuilnisbak niet hadden. Daarop eiste de dame onze achtertuin te mogen doorzoeken. Met enige tegenzin, willigde mijn vrouw die eis in. Toen de vuilnisbak niet in onze achtertuin bleek te staan, bleef de dame onverminderd wantrouwend, alsof wij haar te slim af waren geweest en de bak vlak voor haar komst hadden verstopt. Zonder groet, laat staan verontschuldiging, verliet ze onze woning, op weg naar de volgende voordeur. Ik had de indruk dat ze minder overstuur zou zijn geweest als haar auto was gestolen.
    De man kijkt me strak in de ogen, maar ik weet niet of zijn blik wantrouwen of wanhoop verraadt.
    ‘Ik had hem helemaal opgekalefaterd,’ zegt hij. ‘Geschuurd en bijgewerkt. En nu kan ik hem niet meer vinden.’
    ‘Oké,’ zeg ik, wachtend op het moment dat hij de beschuldiging uitspreekt.
    ‘Ik ga ervan uit dat die nummers hetzelfde zijn.’ Hij wijst op het bordje met ons huisnummer: 14.
    Ik volg zijn vinger en begrijp nu dat hij zijn huisnummer kwijt is. Bij dure spullen is de kans op verlies min of meer ingecalculeerd, het is de verdwijning van kleine huiselijke zaken die ons radeloos maakt.
    De hele straat heeft dezelfde bordjes, wellicht al sinds de oplevering in de jaren dertig. Voor het eerst kijk ik met aandacht naar ons huisnummer, in het bijzonder naar de 4. Een elegante vorm die me doet denken aan Art Deco.
    De man kampt met een verlies, maar ik weet niet precies welke vorm dat verlies aanneemt en in welke realiteit zich een en ander afspeelt. Denkt hij dat onze 14 een gestolen 4 bevat?
    ‘Ik had hem van de muur gehaald, geschuurd en opnieuw geschilderd,’ zegt hij. ‘En toen heb ik ‘m ergens neergelegd en ik weet bij god niet meer waar. Ik heb overal al gezocht.’
    Voor het eerst glimlacht hij. Verontschuldigend.
    ‘Dus nu wilde ik vragen of ik een keer een afdruk mag maken van uw huisnummer.’
    Zijn blik is ineens zachter, alsof hij opgelucht is dat het hoge woord eruit is.
    ‘Natuurlijk,’ zeg ik, eveneens opgelucht. ‘Gaat uw gang.’
    Hij rommelt wat een jaszak. Ik ben benieuwd hoe hij die afdruk gaat maken.
    Maar er komt alleen een zakdoek uit de jas. Hij haalt ‘m een paar keer langs zijn neus en begint dan omstandig het stukje textiel weer terug te frommelen in de jaszak.
    ‘Dank u wel,’ zegt hij. ‘Ik wens u nog een prettige dag.’
    Hij draait zich om en loopt weg, zijn hand nog steeds in gevecht met de nukkige zakdoek.

Reacties (6)

#1 gronk

Ja, die vergrijzing gaat nog leuk worden. Zijn d’r al kamervragen gesteld over alle valse aangiftes van bejaarden?

  • Volgende discussie
#2 larie

De man van 70 heeft niets “onsamenhangends” gezegd. De “ik” daarintegen loopt over van aanname’s en luistert niet goed. Zo zegt de man “of hij een keer een afdruk mag maken”. De ik kan deze verbale constructie niet volgen etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Bismarck - Reactie op #2

Ze moesten je opsluiten.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Maaike - Reactie op #2

Hebben wij hetzelfde stukje gelezen? Waar valt het woord onsamenhangend? Of wordt geimpliceerd dat de ik de man niet begrijpt?

  • Vorige reactie op #2
#3 GoedeMorgenDezeMorgen

Net als in de oertijd, iemand anders is vijandig totdat het tegendeel is bewezen… dat gaat na 10-duizenden jaren evolutie niet zomaar weg. Onze holbewoner-voorouders hadden daar het zwaaien voor uitgevonden, dan kon je laten zien dat je geen knots oid in je handen hield. Scheelde weer wat argwaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 NoName

Michel, weet je heel zeker dat het geen informanten waren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie