Een land voor en door de rijken

Foto: Bart (cc)
Serie:

ELDERS - Terwijl de Amerikaanse middenklasse langzaam verdwijnt, worden leden van het Congres alsmaar rijker. Inwoners van West Virginia hoeven voorlopig even niet op schoon drinkwater te rekenen.

In dezelfde week dat Republikeinen in het Congres de werkloosheidsuitkeringen van meer dan een miljoen Amerikanen weigerden te verlengen, kwam tevens het nieuws naar buiten dat inmiddels meer dan de helft van alle senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden miljonair is. Van de 534 huidige leden van het Congres beschikken er 268 over een nettovermogen (bezittingen minus schulden) van tenminste één miljoen dollar.

Ter vergelijking: in 2010 bezat de helft van alle Amerikaanse huishoudens een nettovermogen van minder dan 57.000 dollar. Het plaatje wordt iets florissanter indien alleen naar de vermogens van wat oudere Amerikanen wordt gekeken. Maar dan nog is het mediaan nettovermogen van congresleden ruim acht keer zo hoog als dat van gewone Amerikanen tussen de 45 en 54 jaar ($ 1.008.767 om $ 117.900).

Een gevolg van deze discrepantie is dat veel leden van het Congres niet of nauwelijks oog hebben voor de situatie van de minder bedeelden of deze wegzetten als luie profiteurs. Zijzelf hebben toch ook wat van hun leven kunnen maken?

Een aardig voorbeeld hiervan wordt geleverd door Jack Kingston, Republikeins afgevaardigde namens de staat Georgia. Het feit dat Amerikaanse kinderen van armere ouders gesubsidieerde of gratis schoollunches ontvangen, was hem een doorn in het oog. Deze kinderen, zo stelde hij serieus voor, zouden eigenlijk de conciërges moeten helpen met het vegen van klaslokalen en dergelijke. Immers, there’s no such thing as a free lunch.

Maar dat bleek toch niet helemaal te kloppen: zelf declareerde hij in drie jaar tijd meer dan vierduizend dollar aan lunchvergoedingen, dat wil zeggen een bedrag ter waarde van ongeveer tweeduizend schoollunches (kortom, het Republikeinse partijprogramma in een notendop: a free lunch for me, but not for thee). Maar Jack Kingston verricht dan ook belangrijk werk – in tegenstelling tot schoolgaande kinderen. Die profiteren alleen maar van andermans belastingcenten.

Een fundamenteler gevolg van de afstand tussen congresleden en gewone Amerikanen is dat bedrijven doorgaans weinig in de weg wordt gelegd om de fysieke leefomgeving van laatstgenoemden te vervuilen. Fracking is natuurlijk een berucht voorbeeld. En met name in de relatief arme en rurale staat West Virginia hebben mijnbouwbedrijven de gewoonte – ondanks de grote schade en vervuiling die dit aanricht – om complete bergtoppen op te blazen om op die manier de onderliggende steenkooladers leeg te kunnen halen.

Dit is echter niet de enige manier waarop mijnbouwbedrijven de staat West Virginia terroriseren. Dankzij het bedrijf Freedom Industries (nee, dit is geen grap) kwamen vorige week duizenden liters aan chemicaliën die worden gebruikt om steenkool te reinigen terecht in de watervoorziening van naar schatting 300.000 inwoners van de staat. De gouverneur riep de noodtoestand uit en er ontstond een run op gebotteld water.

Ondertussen weet niemand wanneer het water weer veilig kan worden gebruikt en wat de precieze gezondheidsrisico’s van de gelekte vloeistof zijn. Tenslotte nam Freedom Industries, ook nadat de omvang van het lek bekend was geworden, niet eens de moeite om contact op te nemen met het betreffende waterleidingsbedrijf. Shit happens, nietwaar?

En bovendien – zo weten ze zelfs bij MTV – wordt een staat als West Virginia toch alleen maar bevolkt door hicks, rednecks en hillbillies. Nauwelijks echte mensen dus.

Reacties (26)

#1 Noortje

Elders in de wereld; trek de lijn maar door naar Nederland. Afstand tussen rijk en arm wordt groter. Percentage armen wordt hoger (mede veroorzaakt door zzpers). Volksvertegenwoordigers (m.n. europa) zitten op pluche en voelen niet wat de impact is van maatregelen. De dubbele moraal zien we ook regelmatig terug (hallo, VVD! )

Ongeacht afkomst, leeftijd, werkzaamheden (of in een volkstuintje prutten/ kinderen opvoeden), ongeacht opleiding, individuele stommiteiten of onwil/onkunde, gezondheid, etc, zou een bestaansminimum bestaande uit wonen, eten, school, kleding, energie, water, veiligheid m.i. gegarandeerd moeten zijn en moeten blijven.

Het verhaal zoals boven geschetst, is hier nog niet. Maar de trend in Nederland is onmiskenbaar. En ik begrijp niet dat politieke standpunten dominant lijken boven een heel simpel gegeven: veel mensen onder een bepaalde grens qua voorzieningen, levert gedonder op.

Kloof arm rijk gestegen
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3516931/2013/09/27/Kloof-tussen-arm-en-rijk-sneller-gegroeid-dan-gedacht.dhtml

Dak rn thuislozen gestegen:
http://www.nu.nl/binnenland/3660862/aantal-daklozen-in-nederland-gestegen.html

Armoede toegenomen
http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/12/CBS-armoede-in-Nederland-opnieuw-gestegen-1421411W/

Rutte
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/12/live-meekijken-premier-rutte-geeft-persconferentie-aan-kinderen/
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3068540/2011/12/07/Rutte-heeft-bezwaar-tegen-term-armoede-in-Nederland.dhtml

 • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

Ach het is hier toch niet anders met de gaswinning in Groningen. Wel halen (gas -> bodemdaling) maar niets brengen (vergoeding vernielde huizen). Ik hoop echt van harte dat die Groninger(s) zijn/hun dreigement(en) tot uiting brengen. Zou wel humor zijn als er zo’n gaswinstation onklaar wordt gemaakt. Ik kan er niet mee zitten want die politici in Den Haag hebben dit toch echt over zichzelf afgeroepen. Ik vrees dat de beer los in in Groningen. Goede zaak!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 MrOoijer (Jan van Rongen)

Engelse kabinet: 23 van de 27 zijn miljonair. Engelse MP’s: meer dan de helft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Andy Cap

@1: “En ik begrijp niet dat politieke standpunten dominant lijken boven een heel simpel gegeven: veel mensen onder een bepaalde grens qua voorzieningen, levert gedonder op.”

Tja Noortje, daar hebben we het onlangs nog over gehad.

Dat gedonder komt, daar kun je zeker van zijn. De ondergrens wordt opgezocht, gekoppeld aan de opbouw van de “veiligheidsindustrie”. Daar zit nog een ruime winstmarge.

Cynisch?
Nee, een konsekwente toepassing van het marktbeginsel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Willem

Ik las ergens dat er 250 miljard aan gas uit Groningen is weggehaald..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 rj

@3: O jee, dan zullen we onze MP’s ook snel een marktconforme vergoeding moeten aanbieden, of hun gelegenheid tot rijk worden onbekrompen vergroten, want anders vluchten ze straks allemaal naar het buitenland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Niet JeZus

Jack Kingston, Republikeins afgevaardigde namens de staat Georgia, kan dan wel miljonair zijn – moreel gezien is hij failliet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Andy Cap

@8: Is dat de enige andere optie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 The Crone

De heer Van der Keur heeft het niet over kolen uit Colombia. Dat ons land die kolen importeert is niet vreemd. Het neoliberale kapitalisme (jaja, ronde cirkel/witte schimmel e.d., maar het bekt aardig, dacht ik) heeft letterlijk lak aan milieu en daarbij ook aan mensenlevens van mensen die niet meedoen met die rijke Vrijmetselaars. Want reken erop dat het merendeel Vrijmetselaar is en van een hogere graad dan de 3e graad. Ook dit past naadloos in de voorspellingen over een Nieuwe Wereld Orde. Vaak genoemd door Sjors Dubbeljoe.
Het is een walgelijk idee en nog een veel walgelijker daad om mensen ‘op de vloer’ zo te behandelen. Maar zolang niemand protesteert, ook niet in de VS, gaat het gewoon door. Dus ook de invoer van de door u genoemde kolen uit Colombia.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 The Crone

@9: Volgens mij niet. Duurzame energie is een must geworden. Aardwarmte, getijde-centrales, golfcentrales die de energie iot golfslag op zee kan maken, zonne-energie, windenergie en de nieuwe ‘molen’ van de universiteit van Delft die niet draait, maar een soort raster is.
http://www.omroepwest.nl/nieuws/12-06-2013/tu-delft-ontwikkelt-windmolen-zonder-wieken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Anoniem

en het gemiddelde inkomen in de senaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Hal Incandenza

@12
$14,013,596 (2011), opmerkelijk genoeg zijn Democratische senatoren gemiddeld meer dan 2 keer zo rijk als Republikeinse.

http://ballotpedia.org/Net_worth_of_United_States_Senators_and_Representatives

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 roland

@11: Zou dat molentje over 15 jaar (!) meer energie leveren dan de produktie kostte?
Zonne-energie zorgt voor 0.4% van het stroomverbruik

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Hal Incandenza

Sterker nog de 7 rijkste zijn D’s volgens de WP:

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/congress-members-worth/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Andy Cap

@16: En wat zegt het Guinness book of records hier over?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 parallax

Quiz!

Groot persoonlijk vermogen zorgt voor:

a) objectieve representatie door totale autonomie zonder last of ruggespraak “want je hebt toch al geld”

of

b) de neiging om met je portemonnee te stemmen (zoals alle andere mensen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Hal Incandenza

@18
b) is sowieso niet waar, lijkt me. In ieder geval niet in de VS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Peter

Says it all:

http://inequalityforall.com/

“The core principle is that we want an economy that works for everyone, not just for a small elite. We want equal opportunity, not equality of outcome. We want to make sure that there’s upward mobility again, in our society and in our economy.”

Te downloaden via de piratenbaai

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 jamesyounger

Hoe waar bovenstaande verhaal ook is hoe komt het dan toch dat de bevolking o.a. in de VS , overal en vooral ook in de arme delen van de wereld toch zo groeit ? Zonder enige welvaart en eten kan een bevolking toch niet groeien ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 gbh

@21: Bij armoede zijn veel kinderen een sociale voorziening; die zorgen voor brood op de plank op je oude dag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 pedro

De Amerikaanse droom van de een is de nachtmerrie van 100 anderen. Zo lang we mammon blijven vereren, zal daar ook niks aan veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Derpjan

Amerikaanse tweede kamer leden krijgen een salaris van ~175.000 dollar per jaar (ze hebben wel maar een ambstermijn van 2 jaar, maar er is meestal maar 1 serieuze uitdager en gerrymandering vergroot de kans op herverkiezing), dus het verbaast me eigenlijk dat er niet nog meer miljonairs bij zitten.

Schadelijker dan dit echter is het feit dat in de VS er veel figuren op tv en de radio zijn die op puur geluk in hun huidige baantje zijn gerold en zomaar 20 miljoen per jaar krijgen. Dat zijn de figuren die pas echt een totaal vertekende voorstelling van de arbeidsmarkt hebben en zij zijn het die conservatieve kiezers (en dus politici) ophitsen om uitspraken te doen als dat arme schoolkinderen maar de school moeten schoonmaken voor lunchgeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Folkward

@ MrOoijer Niet om het een of het ander, maar bronnetje? Die 23 (van de 29, overigens), heb ik wel zo-even terug kunnen vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Krekel

In een ideale wereld zou meer dan de helft van de gevangenispopulatie uit miljonairs bestaan en zouden volksvertegenwoordigers 16 euro per dag krijgen.

Maar ja …

 • Vorige discussie