Duikexpeditie in Soedan

klik voor groter beeld Als je aan Soedan denkt dan zie je dorre vlakten, platgebrande dorpen, stromen vluchtelingen, honger en geweld. Maar Soedan heeft naast een uitgestrekt achterland -waar deze ellende inderdaad helaas veel voorkomt- ook een unieke kuststrook. Doordat dit gebied nauwelijks bewoning en economische activiteit kent zijn de Soedanese koraalriffen een van de meest intacte en uitbundige mariene ecosystemen op aarde.

Op dit moment voert een team van twintig onderzoekers een verkennende expeditie uit in twee nationale parken in de Rode Zee van Soedan. De vooraanstaande Nederlandse marien bioloog Gert-Jan Gast maakt deel uit van deze (duik-)expeditie die haar observaties bijhoudt op een met foto’s omlijst expeditieweblog. Er zijn nu vier expeditiedagen geblogd en er volgen er nog tien. De expeditie duikt rondom het Sanganeb atol onderwater en bezoekt daarna het grote Dungonab Bay and Mukkawar Island MPA: het leefgebied van mantaroggen, walvishaaien, hamerhaaien, zeeschilpadden in de vorm van een mozaïek van koralen, zeegrasvelden en mangroven. Voor wie vroeger genoot van de documentaires van Jacques Cousteau is dit expeditieweblog zeker een aanrader. sudanexp2.jpg
De stichting African Parks, opgericht door miljardair Paul Fentener van Vlissingen (pdf), heeft in samenspraak met de Soedanese overheid het managment van de twee nationale parken op zich genomen. Deze expeditie is een aanzet voor een eerste inventarisatie van wat er allemaal te beschermen is.

 1. 1

  Je kan ook gewoon een duikreis naar Sudan boeken, als je er per se heen wil. Zelf worstel ik een beetje met de vraag of dat wel kan – de Sudanese overheid heeft een dikke vinger in de pap bij het gebeurde in Darfur, en als ik daarheen ga draag ik een beetje bij aan hun staatskas.

 2. 2

  idd een prachtig gebied en prachtige inwoners. Nubiërs of met Nubische trekken.

  Je kan ook gewoon via Egypte gaan, dan weet je zeker dat Soedan minder aan je verdient dan via een directe boeking.

  Maar ja, Egypte heeft ook niet echt schone handen

 3. 4

  fentener, met zijn afgebrande makrootjes , nu de filantroop uithangen , haha,
  oh en Bruno ,oe schattige bergbeertje van 35.duuzend euri is officiëel wanted dead or alive , hij heeft teveel kippies en vossen gegeten.hahaha.