Doe de Öcalan met Saban Baran

De rol van het Arnhemse Gerechtshof in de ontsnapping van de geweldadige vrouwenhandelaar Saban Baran is verbijsterend en ten hemel schreiend. Doorgaans pleit ik niet direct voor het rollen van koppen, maar hier lijkt er zo’n geweldige inschattingsfout te zijn gemaakt dat de verantwoordelijken van mij subiet het veld mogen ruimen. Niet in de laatste plaats vanwege het directe gevaar en de trauma’s die de ontsnapping voor de slachtoffers van Baran oplevert.

gevangen ocalanMaar nu moeten we verder. Baran is zeer waarschijnlijk ontsnapt naar Turkije, een land waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. Nu kan de Nederlandse overheid de omslachtige carrot & stick benadering richting Ankara inzetten: dreigen dat als Turkije niet meewerkt aan de opsporing het de EU-kanditatuur niet steunt. Maar dat zal een hopeloos langdurig traject worden. Misschien kan Den Haag wat leren van hoe Ankara zelf dergelijke dilemma’s oplost? Velen van u herinneren zich waarschijnlijk nog hoe de Turkse geheime dienst op 15 februari 1999 in Kenia de voorvluchtige PKK-leider Abdullah Öcalan arresteerde (beeld). Het was een onrechtmatige clandestiene operatie, maar ach daar hoor je tien jaar later niemand meer over. Ik denk dat daarom de Turkse regering er zelf ook niet zo zwaar aan zal tillen als Nederlandse geheimagenten Baran ergens uit een hutje op de Anatolische Hoogvlakte plukken en hem geboeid en geblinddoekt terug naar Nederland voeren. Laten we zeggen: “Nederland kan het weer, over grenzen heen kijken, dynamiek …tóch?!

 1. 2

  Hoezo niet? Op vrije voeten is op vrije voeten, hij heeft vanuit Turkije heel veel speelruimte om oude relaties en conflicten op te rakelen.

  (voelt toch wel geinig, mijzelf eens de tag ‘populisme’ meegeven, jetzt bin ich dran!!)

 2. 3

  Goed plan. Ik stel voor eerst te oefenen met die Nederlandse oorlogsmisdadigers die nog altijd vrij rond lopen in Duitsland. Die zijn wat minder gevaarlijk en wonen niet zo ver weg.

  En na meneer Baran misschien de president van Soedan oppikken en naar Den Haag brengen?

 3. 4

  Me dunkt dat ook de Turkse overheid dit soort types liever niet binnen de landsgrenzen heeft. In vrije vorm, dan. Turkije is uiteindelijk geen schurkenstaat die psychopaat gedrag beloont ofzo.

  De grote vraag is natuurlijk: gaat de rechtbank in kwestie ook iets doen ? Dat zou wel fijn wezen. Een mea culpa van de uitvoerende macht, zoals er nu (soort van) ligt, voldoet niet echt.

 4. 5

  Zijn de praktijken van Turkije rondom Öcalan niet juist deel van de redenen waarom Turkije nog niet toegelaten wordt? Het lijkt me nou niet echt jofel om je te verlagen tot EU-onwaardige praktijken omdat een EU-onwaardig land dat doet.

 5. 6

  Goed idee voor zo’n (politie)dienst! Oorlogsmisdadigers uit Duitsland halen idd, deze freak uit Turkije oppikken. Maar verstuurd de dienst ook oorlogsmisdadigers in Nederland weer even terug naar Afghanistan, Somalie, Soedan, Congo etc…? Want wij hebben wel boter op ons hoofd als vrijhaven voor oorlogsmisdadigers uit den vreemde die hier in een gratis huis wonen met beschermde verblijfsvergunning en een eventuele uitkering!

 6. 9

  Journalisten zitten net zo goed te slapen :

  Ze ontpopte zich als een getuige ten faveure van de verdachten, en zei dat zij ‘zielsveel’ van haar pooier hield. Saban Baran werd na twee dagen van verlof nog opnieuw gearresteerd door de Nationale Recherche, toen zij informatie kreeg dat hij een vlucht naar het buitenland voorbereidde. Het gerechtshof in Arnhem stelde hem donderdag op vrije voeten omdat zij het risico niet serieus nam. “Dit is volstrekt van de zotte”, aldus VVD-Kamerlid Teeven.

  Dus, De Nationale Recherche handelt naar aanleiding van informatie dat Saban zou vluchten, maar desondanks stelt het gerechtshof hem op vrije voeten !

  Sorry hoor maar Nationale Recherche is denk ik beter in staat dan een gemiddelde rechter of iemand vluchtgevaarlijk is of niet, dus hier kan je echt niet spreken van een blunder.

  Hoop echt niet dat de betrokken advocaat generaal Jan Koers heet, want die had al schulden bij de Turken.

 7. 12

  Ik zou zeggen, boek een reisje Turkije en houdt ons al Twitterend op de hoogte van je Bounty hunt… dat is pas echt Web 3.0… populistisch, interactief, onderzoeksjournalistisch…!

 8. 13

  Carlos????? Je hebt een onderbuik!!!!! pas maar op, onderbuiken zijn heeeel vatbaar en er hangen nogal wat besmettelijke dingen in de lucht!

 9. 14

  Ik vind het vreemd dat er niet over corruptie wordt gesproken. Waarom toch altijd zo’n vertrouwen in de rechterlijke macht? De rechter kan toch heel goed gechanteerd zijn of geld hebben gekregen? Dat gebeurt toch in de hele wereld. Waarom dan niet in Nederland? Volgens Wagenaar c.s. komt de rechter er prima mee weg door te zeggen dat er vanuit wet niets tegen de vrijlating in te brengen was. (Han Israëls, Peter J. van Koppen en W.A. Wagenaar: De slapende rechter.)

 10. 15

  We ruilen gewoon een 2 pkk-ers voor Saban B. Vinden ze vast een goede deal. En o ja de betreffende rechters zijn helaas ongeschikt gebleken en mogen worden vervangen door nieuw talent. klaar.

 11. 16

  @Ernest#14: het zal best wel eens voorkomen. Maar als rechters een goed inkomen en een hoge sociale status hebben is de verleiding minder groot.

 12. 17

  @16 Maar als die rechters er illegale of deviante gewoontes op na houden, waar hun inkomen niet toereikend voor is, of die niet bij hun onbevlekte blazoen passen, is dat heel anders.

 13. 18

  @14: omdat Nederland één van de minst corrupte landen ter wereld is. Het feit dat het in allerlei andere landen gebeurd zegt dus geen fluit.

 14. 19

  Mwoah,
  dit soort tuig is in Turkije ook nou niet bepaald populair.
  Turkije levert misschien niet uit,
  maar meneer zat in de internationale vrouwenhandel.

  Als Verhagen nu eens serieus rond de tafel gaat zitten zie ik nog wel een gaatje voor een Turkse rechtbank om meneer te veroordelen.

 15. 20

  Denk hier aan fehriye erdal een top crimineel die een top industrieel in turkije vermoordde en in Belgie asiel vroeg. Ze werd terug gevraagd maar niet gegeven en uiteindelijk losgelaten. Westerse landen werken ook niet mee en willen iets afdwingen. Alleen als het om een machtig rijk land gaat doen ze iets. Ocalan werd gevat door de amerikaanse CIA en aan de turkse dienst geleverd maar ya aanhun werd ook een bijdrage geleverd. Wat die baran deed is nooit goed te spreken ik hoop dat hij zn straf krijgt. groeten

 16. 21

  Ik kan me herinneren dat Turkije de uitlevering vroeg van PKK leden. Nederland werkte niet mee, omdat ze ‘bang waren’ dat ze mishandeld zouden worden tijdens de verhoringen. Dus om uitlevering vragen zal niet helpen. Een operatie in Turkije.. met alle respect, maar daar is de geheime dienst niet in staat denk ik. Als Nederland nou is zorgt, dat de PKK kampen hier worden vernietigd en de terroristen worden uitgeleverd, dan zorgt de Turkse staat er wel voor dat hij achter de tralies komt. Niet Nederlandse, maar Turkse;) Klinkt goed toch?

 17. 23

  kijk het verschil is natuurlijk dat turkije 20 keer zo sterker is dan nederland…. drm lukt dat nederland nooit om saban op te pakken.. abdullah ocalan en saban baran kan je niet vergelijken met elkaar

 18. 24

  Gisteren las ik in de kwaliteitskrant De Telegraaf dat hun onderzoeksjournalisten hem hebben opgespoord. Als dat werkelijk zo is, dan verdient deze krant en de medewerker een vette pluim, en een dikke neus naar de links-populistische-verzuurde media die veel praten, herhalen, haar kloven, komma’s neuken, maar weinig doen.