Dissidenten hebben spijt van akkoord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Jongleren (Foto: Flickr/Cayusa)

Voormalig CDA-dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hebben nu al spijt van hun beslissing om het regeer- en gedoogakkoord goed te keuren. “Ontzettend vermoeiend, dat worden de komende vier jaar. Door het akkoord te steunen én het kabinet kritisch te volgen, moeten we een soort politiek jongleerkarwei gaan klaren. Dat we daar niet langer stil bij hebben gestaan. Principes zijn leuk, maar ik wil ook nog vrije tijd overhouden,” aldus Koppejan. Door de ‘ongelukkige beslissing’ zitten de kamerleden nu met stapels extra werk, een existentiële crisis en lopen ze een aanzienlijk bedrag aan wachtgeld mis.

Zowel Koppejan als Ferrier waren aanvankelijk van plan het regeerakkoord af te keuren, uit de fractie te stappen en hun wachtgeld voor de komende jaren op te strijken. “We hoopten eindelijk onze sociale principes te gelde te kunnen maken, want dat is al moeilijk genoeg. Mensen zonder principes komen zo aan het werk bij een bank of verzekeraar, maar als je eenmaal voor principes hebt gekozen is de toekomst erg schraal.”

Helaas voor de beide kamerleden vonden ze fractieleider Maxime Verhagen op hun weg. Verhagen wilde de voltallige fractie achter zich hebben. “Leuk opportunistisch gespeeld van Maxime, maar het doorkruiste wel mooi onze plannen om Den Haag met een flinke zak geld te verlaten,” aldus Ferrier. Een alternatief was het zonder meer goedkeuren van het akkoord. “Dan zouden we in onze gebruikelijke ‘regeringspartij-winterslaap’ zijn gegaan. Je moet wel af en toe aanwezig zijn, maar het is toch vooral een hoop jaknikken en meestemmen. Niet ideaal, maar leefbaar.”

Door het akkoord goed te keuren komt van de ‘aantrekkelijke opties’ niets terecht. De parlementariërs zeggen door de huidige situatie zelfs in een existentiële crisis te zijn beland. Koppejan: “Ik ben nu dus voor het akkoord, maar tegen de onderdelen. Natuurlijk is het geheel iets compleet anders dan de som der delen, maar het wringt toch. Dat 19 fractiegenoten mij nu constant met een gek stemmetje nadoen maakt het er niet makkelijk op. Net als dat ik de komende vier jaar naast Kathleen moet zitten.”

Hoe de beiden fractieleden ondanks alle nadelen toch tot een compromis zijn gekomen is de kamerleden achteraf een volstrekt raadsel. Ferrier: “Het was laat, de wijn vloeide rijkelijk en in alle emotie was er sprake van een soort bevlogenheid. Ik denk dat we toen op dit idee zijn gekomen. Nu zitten we met de kater.” Koppejan: “Nu maar hopen dat we de komende tijd flink bedreigd gaan worden. Dan kunnen we ook zonder gezichtsverlies uitstappen. Ik heb altijd al TV-programma’s willen maken.”

Niet alleen de dissidenten betreuren hun keuze. Door te beweren dat de hele fractie het kabinet kritisch gaat volgen hebben de twee de woede van hun collega’s op de hals gehaald. “Volgens mij is het nu dus de bedoeling dat ik me ook kritisch ga opstellen,” aldus fractiegenoot Sybrand van Haersma Buma, “niet een houding die me heel erg ligt.”

Reacties (1)

#1 Linkse kerk

Doet Ab Normaal ook niet de stem van Ad Koppejan na?