Foto: copyright ok. Gecheckt 10-03-2022

Algemeen

Dirkswoud, ook wel het Giethoorn van het Westen genoemd, ligt in de provincie Noord-Holland. Preciezer: het ligt binnen de driehoek Alkmaar–Schagen–Hoorn. Als u vanaf deze drie plaatsen loodlijnen neerlaat die uitkomen op de tegenoverliggende zijden, dan ligt Dirkswoud op het punt waar die loodlijnen elkaar snijden. Maar kijkt u even in uw atlas.

Dirkswoud telt 2.461 inwoners (telling gehouden op 9 jan. 2009).

Een eigenaardig kenmerk van Dirkswoud is zijn indeling: er bestaat een Noordervaart, een Zuidervaart, een Westerweg en een Oosterzij. De Kerkweg loopt, midden tussen de Noorder- en de Zuidervaart, van de Westerweg totaan de bij de Oosterzij gelegen Rooms-Katholieke St. Clarakerk. Achter de kerk ligt het kerkhof. Meer straten, wegen, vaarten of pleinen telt Dirkswoud niet.

Geschiedenis

In 1181 was er al sprake van Dirxwoude. Men maakt zich al klaar voor het grote millenniumfeest in 2181, want de klimaatcrisis zal Dirkswoud niet treffen, noch verwacht men enige andere crisis.

Graaf Dirk van Hoorn gaf Dirxwoude in 1183 stadsrechten (waardoor het kleine gemeentehuis aan de Noordervaart nog steeds stadhuis wordt genoemd), welke rechten verloren gingen na de dood van Dirk in 1184. Binnenkort gaat de wethouder van Sport, Cultuur en Wegenaanleg, de heer A. Braas, praten in Den Haag over teruggave van die stadsrechten.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd Dirkswoud bekend om zijn papaverteelt (in de volksmond: ‘snaaiblomme’ of ‘snijbloemen’), van welke teelt men in de jaren tachtig heeft moeten afzien.

Op de foto ziet men de Noordervaart te Dirkswoud, in 1921.

Sport en culturele activiteiten

Bekend in Dirkswoud is het zogenaamde keiwerpen, een gevaarlijke en blessuregevoelige sport. Voor de meisjes is er het minder gevaarlijke, maar even blessuregevoelige kulen, waarvan buitenstaanders tot nu toe nog geen kennis hebben kunnen nemen.

Verder zijn er de R.K.V.V. St. Clara, Schaakvereniging St. Clara, Toneelvereniging St. Clara en de Verkenners van St. Clara, alle Rooms-Katholiek van oorsprong, en nog steeds onder leiding van pastoor Engelbertus de Zeeuw.

Hoofdredacteur van De Dirkswoudenaer is de heer P. van Emmen.

Geloof en politiek

Dirkswoud is voor het overgrote deel Rooms-Katholiek (96% stemt CDA). Er is ook een klein groepje (jonge) Dirkswoudenaren, die zich verzameld hebben in de ARD (Anti-Racistisch Dirkswoud) en het RWNH (Recht voor Walvissen Noord-Holland). Burgemeester is de heer G. (Gijsbrecht) Das.

Pastoor Engelbertus de Zeeuw spreekt zich steeds uit voor afschaffing van de scheiding van kerk en staat. Hij zegt over deze materie: ‘Die scheiding is een totaal idiote onderneming, die niet meer van deze tijd is.’

Bekende inwoners

• Johanna van der Peet (1798-1887), waarzegster.

• Jaap ‘Snaaiblom’ Graatsma (1901-1981), de eerste papaverboer.

• Giselle Draaijer (1846-1892), schrijfster van Al de waerelt.

• Cornelis Draaijer (1868-1939), uitgever van Al de waerelt.

• Aard Vincken (1855-1938), ‘vader van de Nederlandse entomologie’.

Reacties (13)

#1 HansR

Ah, die katholieke enclave boven de rivieren!

 • Volgende discussie
#1.1 Ben Hoogeboom - Reactie op #1

Dat klopt enigszins: ik ben geboren in een andere katholieke enclave boven de rivieren. Limmen, dat ligt zo’n 8 km onder Alkmaar.

#2 Inkwith Barubador

Het wachten is nu op de stukken over Schubbekutterveen, Juinen en Nergenshuizen. Allemaal binnen de driehoek Almelo, Amsterdam, Kuala Lumpur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 benjbenj

Zouden deze Hoogeboomstukjes werkelijk zo in de smaak vallen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Johanna van der Wagenschmid

Ik heb zeker een half uur op de kaart gezocht, maar ik kan Dirkswoud niet vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 benjbenj

@004:
Zie http://hoogeboom.blogspot.nl/2012/06/dirkswoud-in-sargasso.html:

“Daarom is Dirkswoud, waarover ik al een jaar of vier stukjes schrijf (Dirkswoud is een samenvoeging van Hoogwoud en Dirkshorn, het bestaat niet), een prachtig dorp om over te schrijven. Gelukkig kan ik het nu ook in Sargasso gaan doen.”

Het ‘gelukkig’ in de laatste zin is een verschrijving. Er had ‘helaas’ moeten staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Johanna van der Wagenschmid - Reactie op #5

Verpest de grap nou niet, oen.

#5.2 benjbenj - Reactie op #5.1

De ‘grap’ was al verpest door Inkwith Barubador, lieverd.

#5.3 Johanna van der Wagenschmid - Reactie op #5.2

Met pek en veren het dorp uit met die vent.

En ik ben niet je lieverd. Nu niet en nooit niet.

#5.4 benjbenj - Reactie op #5.3

Iedereen die een woord als oen gebruikt, wordt een lieverd. Nu en in de toekomst.

#6 John Vanpeet, Eureka, Montana

Een veel gemaakte fout is Johanna van der Peet, als waarzegster te karakteriseren. Het ‘waer’ kon zij verbazingwekkend accuraat voorspellen, maar op andere gebieden werden haar uitrspraken in het dorp met een flinke korrel zout geconsumeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 John Vanpeet, Eureka, Montana

Moet het niet Recht op Wal Vissen zijn? Omdat de meeste leden fanatieke hengelsporters zijn die gehinderd werden door het prestigieuze project van Braas om de kades van vaarten in Noord-Holland volledig met heesters te beplanten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jabir

Pastoor Engelbertus is een man van zijn woord, hoewel ik zijn betrokkenheid bij de verkenners van st. Clara zorgelijk vind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie