Het is weer Dichter des Vaderlands-verkiezing en omdat je stem dubbel telt als je hem motiveert geeft GeenCommentaar je graag voor elke dichter redenen mee. Wij houden er wel van als onze reaguurders wat meer invloed kunnen uitoefenen op democratische processen. En omdat het natuurlijk om de poëzie moet gaan, krijgen jullie ook elke dag een gedicht voorgeschoteld. Da’s handig, want op de verkiezingssite kan je alleen fragmenten lezen. Vandaag informatie over en poëzie van Hagar Peeters.
Helaas, ook bij deze dichter moet ik bekennen dat ik wellicht niet geheel en al onbevooroordeeld ben. Maar ik zal open kaart spelen en oordeel zelf of ik geslaagd ben objectief te blijven. Ooit, toen er nog gerookt mocht worden in de horeca, is deze redacteur in een welbekend Utrechts dansetablissement door de dame in kwestie keihard afgewezen, toen hij haar en anderen op z’n Robbie Oudkerks poëtisch trachtte te verleiden. Ongeveer negen maanden later beviel ze van een zoon.
Maar alle gekheid op een stokje, Peeters (1972) is een uitstekend dichter, hoewel sommigen haar gedichten graag aanpassen voor publicatie. Ze brak in 1997 door via een optreden op het Double Talk festival, een jaarlijks hiphop/poëzie festival in Amsterdam. Daarna stond ze eigenlijk al op elk poëziefestival voordat in 1999 haar debuut Genoeg gedicht over de liefde vandaag uitkwam. Zowel deze bundel als haar tweede, Koffers Zeelucht uit 2003 werden goed ontvangen. Tussendoor schreef ze nog haar scriptie Gerrit de Stotteraar, waarvoor ze de Nationale Scriptieprijs won. Haar meest recente werk Loper van licht kwam afgelopen najaar uit.
Het is niet heel duidelijk wat Peeters met haar Dichter des Vaderlandsschap wil, behalve dat ze het heel graag wilde worden. Er is niet, zoals bij Nasr, een overstijgend thema bekend dat ze vorm wil geven of, zoals bij Bruinja, een koffer met plannen die naar uitvoering smachten. Ook uit haar eerdere poëzie of eerdere bezigheden is dat niet te herleiden. Peeters dicht veel en lichtmoedig over de liefde, het vluchtige, vergankelijke of onbereikbare, maar is tot op heden in haar gedichten niet te betrappen op maatschappelijke betrokkenheid. Ook zijn van haar geen nevenbezigheden bekend die maken dat een heel actief Dichter des Vaderlandsschap in de lijn der verwachting ligt. In Trouw liet ze weten “poëzie onder de mensen te willen brengen” en lanceerde ze het idee voor een ‘zinloos gedicht’: “Dat is een gedicht zonder zinnen, dat er nog niet is. Op een leeg vel papier waar dat als titel boven staat, kunnen mensen hun emoties of agressie kwijt.”
Van Peeters zijn online maar weinig gedichten te vinden, dus eindigen we vandaag niet met een stuk tekst maar met een filmpje. Martin Buitenhuis van Van Dik Hout zingt hieronder het lied “One night stand.” De tekst is uiteraard van Hagar Peeters.
Reacties (3)
Een prima dichteres, al is het wel zonde om op iemand te stemmen die geen plannen heeft.
“Ze houdt er niet van
om hetzelfde gezicht
als van de avond ervoor
op haar kussen te zien”
Moet de hoofdpersoon van dit gedicht een hekel aan zichzelf hebben, zeg!
Want kom je jezelf niet elke ochtend tegen, als afdruk op je hoofdkussen?
Ik dacht dat een dichter geen vaderland had.