#Dezeweek | Erdogan op de koffie

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Dat maart nogal eens de neiging heeft zijn staart te roeren, blijkt wel weer. We hebben nog geen nieuwe Paus of de studio van Erwin Olaf staat in de fik. Ik heb mijn zomerjas nog niet aan of er ligt alweer een sloot gesmolten hagel in mijn capuchon. Of stel je voor, je voedt een kind fatsoenlijk op, heb je opeens Erdogan op je stoep.

De man met een indrukwekkende naam, Recep Tayyip Erdogan, komt vandaag op de koffie bij de man met een iets minder indrukwekkende naam, onze minister president, Mark Rutte. Ze slurpen aanvankelijk ongemakkelijk een beetje aan de genoemde koffie. Ze leuteren over voetbal, over, naar ik hoop, Wesley Sneijder. De man met de indrukwekkende naam is kritisch. De goal tegen Kayseri was behalve vroeg ook belangrijk en mooi, maar de Nederlandse middenvelder is momenteel nog ver van het inlossen van zijn belofte. De man met de iets minder indrukwekkende naam zal het schamper weglachen.

Er valt al snel niet zo veel meer te lachen, als het tijd wordt om het over de eigenlijke reden van de koffie-afspraak te spreken. Beide mannen worden ernstig. ‘WHO THE FUCK is Lodewijk Asscher?’ Wij weten, behalve wie Asscher is, ook dat hij de zogeheten bad cop is, in een strategie waarin Rutte de rol van good cop inneemt. Als eerstgenoemde de archiefkasten door de verhoorkamer heeft gesodemieterd, dan kan laatstgenoemde rekenen op meer goodwill van de verhoorde. Tenzij de verhoorde met de indrukwekkende naam daar niet zo’n zin in heeft natuurlijk.

De koffie op het torentje wordt ondertussen langzaam zuur. En ik kan enkel denken aan het enige verstandige dat ooit uit de mond van Geert Wilders is gekomen. Het zat heel goed verstopt, tussen een lading populistisch gekrijt, maar op de vraag of het Rutte zou lukken Erdogan te overtuigen was zijn onbetwistbaar juiste antwoord: ‘Nee.’

Rutte weet mij keer op keer te overtuigen dat hij een goede minister-president is, zelfs wanneer ik denk wanneer hij dat niet is. Maar in de casus Yunus is er sprake van zulke fundamentele verschillen in ideeën, dat geen grijnsje met geknepen kraaloogjes daar een verandering in kan brengen. Het is natuurlijk niet zo dat Rutte vertelt dat lesbisch zijn in Nederland behoorlijk normaal is en dat Erdogan dan zegt: ‘Ohja, dat is eigenlijk ook wel zo. Dankjewel voor de koffie Mark.’

Dan heb ik in plaats van een dergelijke schijnvertoning toch veel liever dat je als twee egostrelende kleuters tegenover elkaar plaats neemt aan een tafel. Dat je elkaar dan treitert, minacht en beledigt, net zo lang tot de bom barst. Op dat moment staat één van de twee op, tiert wat hypocritische leuzen, om dan als absolute klapper een keer op de tafel te slaan en met grote passen de ruimte te verlaten.

Maar, en dat is wellicht het belangrijkste element, de volgende dag schuif je allebei weer aan en doe je gewoon weer je werk.

Reacties (7)

#1 ed

Het Nederlands Turkse DNA van kinderen .

 • Volgende discussie
#2 Anton

Na Mauro wordt er opnieuw een politieke strijd uitgevoerd over de rug van een onschuldig kind. Walgelijk. Gezien het feit dat Erdo deze fittie (voor binnenlands politiek gewin?) is begonnen vind ik hem de grootste klootzak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joseph Morika

@Anton #2 …Waar dan nog bij komt dat de campagne al was begonnen vóórdat Yurun was ontdekt/uitgevonden wat de zaak (van het Turkse islamitisch nationalisme) m.i nog onfrisser maakt dan die al was. Een van de bewijzen voor mijn stelling is (let op de datum) http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?newsId=307479

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joseph Morika

…waarbij (in reactie #3) “Yurun” natuurlijk “Yunuz” moet zijn (het equivalent van “Jonas”)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Prediker

@3 Je ‘bewijsstuk‘ bevat een directe verwijzing naar Yunus, nincompoop…

In response to a question over a child named Yunus, who was given to a lesbian couple in the Netherlands, Bozdağ said Turkey has launched a campaign to retrieve the child. “Officials [in the Netherlands] dismissed the demands of the [boy’s] Turkish family. We have mobilized all our efforts to provide legal assistance to the family to take back their child, and if that’s not possible, then to push for having the child placed with foster parents the Turkish family approves of,” he noted.

Kennelijk speelt deze kwestie in Turkije dus al sinds een maand. Wauw! Volstrekt onmogelijk, natuurlijk.

Voortaan gewoon even verder lezen dan je vooringenomen neus lang is, oliedomme bigot dat je d’r bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joseph Morika

Prediker #5 “vergeet” voor het gemak even dat de Turkse islamitisch nationalistische hetze (!) begonnen is door een TV-station (waar Erdogans schoonzoon een belangrijke rol in speelt) ná dit geschreven stukje maar vlak vóórdat Erdogan zijn al reeds lang geplande staatsbezoek aan Nederland zou brengen.

Hier is sprake van duidelijke opzet om de gemoederen op te zwepen om (met veronachtzaming van het redelijke belang van een volstrekt onschuldig kind) de eigen islamitisch nationalistische agenda te helpen verwezenlijken. Het is het gezicht van het islamisme dat het nationalisme als vehikel gebruikt. (Maar je kunt het ook andersom zien natuurlijk)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Prediker

@6 – Tja, en meneer Morika vergeet voor het gemak even dat hij zoëven beweerde

.. dat de campagne al was begonnen vóórdat Yurun was ontdekt/uitgevonden ..

en dat ik daar dus van liet zien dat dit baarlijke nonsens was. Gewoon door het artikeltje even te lezen, dat Morika als ‘bewijs’ van zijn stelling opvoerde.

Je geeft nu nota bene toe dat de Turks-nationalistische hetze is begonnen ná publicatie van het stuk waar jij mee aan kwam zetten, en waaruit ik in #5 citeerde.

Snel ergens anders over beginnen als je op de feiten wordt afgefakkeld, daar ben je goed in…

 • Vorige discussie