Der Mythus des 21. Jahrhunderts

OPINIE - Het is niet verwonderlijk dat de opkomst van intelligente, mondige en weerbare allochtonen in Nederland een reactie oplevert vanuit de onderbuik – het argumentloze brulblog GeenStijl. Dat die reactie komt in de vorm van een quasi-intellectuele longread, gebaseerd op reeds lang bij het grofvuil gezette, niet erg wetenschappelijke theorieën, is dat ook al niet. GeenStijl koketteert bij gebrek aan argumenten continu met wetenschappers die toevallig precies op hun lijn zitten, zoals de aantoonbare charlatan, tevens PVV-Europarlementariër, Hans Jansen. Of “Prof.” David Pinto.

Is het een provocatie? Het is mogelijk dat Marck Burema’s legertje quasi-anonieme brulaapjes hoopt op een uitbarsting van agressieve woede tegen GeenStijl en Powned (twee handen op één buik: zie waar de registratieknop van powned.tv je naartoe stuurt). Het zou perfect in hun kraam te pas komen; ze proberen dan ook al een hele tijd om – vooral door henzelf uitgelokte – non-incidenten op te blazen tot gewelddadige aanvallen op de “vrijheid van meningsuiting,” en ze zijn er niet vies van om de waarheid op zijn kop te zetten zodat de schuld niet bij hun eigen ranzige meelopertjes ligt, maar bij de ander.

Vergeet de timing ook niet. In Ferguson, Missouri, raast de volkswoede door de straten na het besluit om de politieagent die een ongewapende zwarte man doodschoot, niet te vervolgen. Ik neem aan dat zwarte Nederlanders er zich minstens zo kwaad over maken als ik. En vlak onder de oppervlakte woekert nog altijd het Zwarte-Pietverhaal door, ook al zo’n thema waarbij bakken rauwe, autochtone haat over de tegenstanders worden uitgestort. De verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen staan kortom op dit moment behoorlijk op scherp.

En dat is nog niet alles. De agressie komt nog altijd vooral uit de hoek van blank, conservatief, racistisch en islamofoob Nederland. De slachtoffers van al deze haat gedragen zich nu al jaren uitzonderlijk braaf. En dit past natuurlijk niet in de kraam van de eigen-volk-eerst-denkers, want hoe kun je nou blijven beweren dat hullie nergens goed voor zijn als juist jouw medestanders dankzij jouw niet aflatende agitprop als beesten tekeer gaan tegen alles wat en iedereen die hen niet aanstaat?

Voorkomen moet worden dat ze straks wat uit te leggen hebben als medeverantwoordelijke voor het huidige maatschappelijke klimaat, en een uitbarsting van allochtone woede zou daarom perfect zijn. De vermoorde onschuld spelen en zie-je-wel roepen als het mis gaat, is zo veel gemakkelijker en past veel beter in hun propagandacampagne tegen gevaarlijke, nutteloze, uitkeringstrekkende, gelukszoekende, domme, agressieve buitenlanders. Altijd maar naar rellen in het buitenland wijzen en roepen dat ons dat ook te wachten staat, verliest veel van zijn effect als blijkt dat die gevreesde dag maar niet wil komen.

Ik heb er alle vertrouwen in dat ook deze botte provocatie van GeenStijl niet het beoogde effect zal hebben. Maar ik vrees wel dat het op een dag gierend uit de klauwen loopt, ergens. En op die dag zullen de auteurs van de jarenlange hetze tegen alles wat “volksvreemd” is, op hoge toon het geweld veroordelen wat ze zelf hebben veroorzaakt.

Reacties (29)

#1 basszje

Tja brave strijders uit de ‘ich habe es nicht gewusst’-stal van de Telegraaf…

 • Volgende discussie
#2 Joop

Proef ik enige jaloersheid … ze weten toch wel veel mensen te bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bernard Weiss

“quasi-anonieme brulaapjes” schrijft “The Edge Of Europe”. Ongetwijfeld de naam waaronder de GBA je kent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Anton

Leg jij eerst maar eens uit hoe het kan dat de kelensnijders uit de achterlijkheid hier vrijelijk over straat kunnen marcheren onder het scanderen van ‘dood aan de Joden’ en dat dan de burgemeester schielijk toeschiet om te verklaren dat er ‘geen normen zijn overschreden’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Folkward

@3 Er is weer zo’n achterlijke die het internet niet weet te gebruiken en vervolgens allerlei verdachtmakingen gaat hangen aan de ogenschijnlijke anonimiteit van de auteur. HIER. En in het vervolg, #3, voor je omgang met het internet. Elke keer als je een venster opent: rechts bovenin zit een kruisje. DRUK DAAROP. ALSJEBLIEFT!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Prediker

@4: Omdat er een agent bij stond die Arabisch sprak die dit allemaal niet heeft gehoord?

Overigens was Van Aartsen op dat moment op vakantie, en heeft die uitdrukkelijk afstand genomen van wat de woordvoerder van de burgemeester (op dat moment was Rabin Baldewsing trouwens waarnemend burgemeester) daarover heeft verklaard.

Je lult dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lethe

Volgens mij is er een snaar geraakt. Mooi werk. Eindelijk, want er zijn nogal wat artikelen, met dezelfde argumentatie, hiervoor geweest. Maar blijkbaar ging, helaas, helaas, de nuance voorbij.
Nu eens de andere artikelen lezen mensen? Dat is wat opbouwender en vast leerzamer dan je vermaken met ‘shoot the messenger’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Anton

@6: Voor iemand die mede verantwoording heeft af te leggen over decennia policor waar we nu de wange vruchten vn plukken blaas je nogal hoog van de toren.

Probeer het nog eens, maar nu met iets meer schaamte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Prediker

@8 Als jij hard kunt maken dat ik al decennialang een spilfunctie heb vervuld in het medialandschap, zou je opmerking misschien nog ergens op slaan.

Tot die tijd: bullshit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Vast Goed

@9 Betrapt! Je ontkent, precies wat iemand met een spilfunctie zou doen! ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Anna

Je kop in het zand stoppen, dat helpt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Anton

@9: Da’s dan ook weer waar: je bent onbeduidend. Akkoord, laat maar zitten die spijtbetuiging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Krek.

Ik lees reacties van mensen die het kennelijk niet met Rob eens zijn. Maar helaas leggen ze niet uit waarom niet. Probeer het eens met argumenten, nummers 2, 3 en 4.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Weerman

@4
Er zijn in NL 800.000 moslims (slechts 4% van de bevolking, maw: 96% van NL is _geen_ moslim).

Maar goed, als van die groep moslims er maar 1% in georganiseerd verband meerdere kelen door zou snijden zou de pleuris uitbreken. 1% van 800.000 is namelijk 8.000, maal meerdere kelen is minstens 24.000 doden im zeer korte tijd.

Aangezien er al sinds 2001 gewaarschuwd wordt voor de Grote Aanslag, vraag ik mij af waar en wanneer die komt. We wachten er namelijk al 13 jaar op. Of zou die Grote Aanslag helemaal niet komen?

Ondertussen gaan er elk jaar ongeveer 134.000 mensen in Nederland dood. Gewoon aan ouderdom, ziekte, verkeersongelukken, rechtsmarcherende toetsenbordhelden of andere doodsoorzaken.

Conclusie: hou op met paniekzaaien want als die 5e colonne iets zou voorstellen was die er allang al geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Prediker

@13 Hier is een argument waarom dit zacht gezegd niet het sterkste stuk is van Edge of Europe (Rob van Kan):

Robs centrale stelling in dit stukje is dat GeenStijl dat stuk over IQ-verschillen tussen rassen die de wereldwijde welvaartsverschillen zouden verklaren wel eens zou kunnen hebben geplaatst om geweld tegen GeenStijl en Powned uit te lokken.

Dat berust echter op Robs fantasie. Mensen reageren in de regel niet met geweldsuitbarstingen op lange zwatelstukjes vol lastig leesbare grafiekjes. Dat weten ze bij GeenStijl ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 JANC

@8: Welke wrange vruchten van policor? Ik kan mij vergissen, maar ik meen dat het “probleem” waar jij op doelt doelbewust door rechts naar binnen is gehaald. En kennelijk zijn de laatste 13 jaar waarin “problemen benoemen” tot politiek werd aan jou voorbij gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Praatpaal

@16: Anton is een ziekelijke fantast en pathologische leugenaar. Naar kijken, meewarig lachen, even een aai over de bol geven en doorlopen. Meer zijn zijn reacties niet waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Henk van S tot S

@15:
Geen stijl en I.Q.:

Laten ze eens nadenken over het lage sociale (emotionele) I.Q. van hun reaguurders en redactie.

M.i. kunnen er complete psychopatenasiels mee gevuld worden ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 dus

Haha, het is hier niks anders dan bij GS. Daar problemen met allo’s en hier problemen met auto’s. Man man, hebben we nou echt niks beters te doen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 zmoooc

@18

M.i. kunnen er complete psychopatenasiels mee gevuld worden ;-)

Dat is hier niet anders toch? Zou anders ook een verdomd saaie boel worden. Het voornaamste verschil tussen GS en Sargasso is dat Sargasso zichzelf op alle vlakken beter waant dan GS terwijl GS zich op alle vlakken beter waant dan Sargasso. Waarin ze bijvoorbeeld juist volstrekt niet verschillen, is dat de selectie van de redactie op geen enkele manier iets zegt over de standpunten van de reaguurders terwijl bij beide blogs met name de redactie graag denkt van wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Sjap

Weer iemand die zijn mening fundeert op basis van veel te veel uren internet-input. Sluit je internet nu eens af voor een tijdje en kijk om je heen. De meeste burgers houden zich keurig aan de regeltjes. We kennen nog steeds geen ghetto’s in Nederland. De reaguurder die zojuist FC Aap heeft getikt rekent zijn boodschappen af bij het meisje met de hoofddoek en zegt vriendelijk ‘nee, dank je’ op de vraag of hij een bonnetje wil. De reaguurder die zojuist aan Anouk een doodsbedreigingsmail heeft verstuurd zegt ‘Goedemorgen’ tegen zijn donkere collega van de andere afdeling bij de koffieautomaat. Nee, geweld is buiten het marginale criminele milieu niet aan Nederlanders besteed.

Dit soort apocalytische beelden van Edge of Europe zijn de linkse tegenhangers van de Hans Jansen meningen van deze wereld dat de IS strijders in 2035 voor de poorten van Enschede staan.

Ik wilde dat ik mooier kon schrijven maar de boodschap komt over hoop ik.

Het komt echt allemaal goed zolang de overweldigende meerderheid van de mensen boodschappen kunnen doen, hun hypotheek/huur kunnen betalen en af en toe op vakantie kunnen.
PS Gisteren een makelaar gesproken die aangaf dat de mensen momenteel vooral in de rij staan bij ons in de stad voor de huizen in de prijsklasse rond de 4 ton.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Henk van S tot S

@20:
Je vergeet het grootste verschil:

Geen Stijl wordt gefinancierd door de zelfde eigenaar als van de Telegraaf, dat blaadje dat nu niet bepaald een smetteloos bestaan heeft geleid, waar het bepaalde voorkeuren voor politiek, bevolkingsgroepen en rassen betreft!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Arduenn

‘Just follow the money’ en dan weet je vanzelf waarom Geenstijl schrijft wat het schrijft. Als het overgrote deel van het lezerspubliek morgen vegetariër wordt, dan waait de GS-redactie zonder morren met deze wind mee en gaat rabiaat vleeseters te lijf (fictief voorbeeld).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 pedro

De geschiedenis herhaalt zich. Maar als we daar de GS adepten op wijzen, komen zij op hoge toon vertellen, dat de geschiedenis zich nog niet herhaald heeft, en dat daar dus pas op gewezen mag worden als het onheil al weer geschied is. Tot die tijd moeten we de nergens op gebaseerde meningen van dat rapalje als serieuze argumenten behandelen… (en misschien kunnen we daarna weer gewoon 50 jaar politiek correct leven zonder ons druk te hoeven maken over dat soort waanideeën)

@20:

dat de selectie van de redactie op geen enkele manier iets zegt over de standpunten van de reaguurders

Nee,maar dat valt uit de reacties van de reaguurders zelf af te leiden.

@23:

dan waait de GS-redactie zonder morren met deze wind mee en gaat rabiaat vleeseters te lijf

Op het gebied van vegetarisme misschien wel (hun grote voorbeeld was ook vegetariër). Over allochtonen bijvoorbeeld zullen zij echter altijd hun ideologische stokpaardjes blijven berijden. Dat soort mensen hebben namelijk altijd een externe vijand nodig om te kunnen roepen, dat de eigen ellende niet hun eigen schuld is. Dat alles wat er fout is altijd de schuld van een ander is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Grútte Pier

@4: “dat de kelensnijders uit de achterlijkheid hier vrijelijk over straat kunnen marcheren”

Jasper Steringa zit alweer een poosje vast…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Grûtte Pier

@24: “De geschiedenis herhaalt zich. Maar als we daar de GS adepten op wijzen…”

Continu minderheden bashen, pertinente leugens verkondigen over (een bepaalde groep) gelovigen, haatzaaien, daar is Julius Streicher nog eens heel groot mee geworden.
Wanneer Marck Burema het zelfde lot ondergaat als deze, gaan mijn handen opelkaar.
/Heil Hitler

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Julius_Streicher

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 JANC

@22: Nee, maar goedkoop scoren bij de angstige bevolking. Analoog aan de bangmakerij zoals in @17.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Henk van S tot S

@24:

Op het gebied van vegetarisme misschien wel (hun grote voorbeeld was ook vegetariër).

Volgens mij was hij niet zozeer vegetariër, maar bang dat hij als Opper-Nazischwein zijn soortgenoten zou nuttigen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bernard Weiss

@5: Hm. Je veronderstelt achterlijkheid waar ik openheid zou waarderen. Natuurlijk weet ik via via de identiteit van de auteur te achterhalen: dat is het probleem niet. Iedereen die een muis kan bedienen kan ook achter de identiteit van de Geen Stijl auteurs komen.

Maar de schrijver deze verwijt een gebrek aan openheid, en verschuilt zichzelf ook achter meerdere stappen met de muis.

Misschien moest je dààr je commentaar eens op richten.

 • Vorige discussie