De zomer van Hans van Duijn, deel 8

Met dank aan GeenStijl wordt 2011 de zomer van Hans van Duijn. Wie is Hans van Duijn? Die vraag fascineerde me. De man noemt zichzelf ‘Twitterextremist’ en is boos. Zoals het een ware patriot betaamt, heeft hij inmiddels de hoop uitgesproken dat Tofik Dibi met zijn ‘linkse vriendjes’ wordt afgeknald. Wat beweegt zo’n figuur om zoiets op te schrijven? En waar eindigt zijn haatretoriek en ontstaat een blinde woede, met gevaarlijke gevolgen van dien?

Tot en met 15 augustus zal ik hier elke dag een (fictief) relaas tikken over het leven van Hans van Duijn. Vandaag deel 8.

‘En nu ben ik dus in cluster 5 ingedeeld, dat is toch vreselijk onrechtvaardig?’ Het fletse licht van de zalmroze lamp boven de tafel schijnt over Hans’ opgewarmde Mexicaanse groenteschotel. zijn moeder kijkt Lingo in haar sierlederen relaxfauteuil. Ze houdt haar blik geconcentreerd op het scherm terwijl ze Hans troostende, maar relativerende woorden toewerpt: ‘Hard werken loont,’ en: ‘Je vader zou het precies zo doen.’ Als Hans de maaltijd heeft gebruikt, brengt hij het vuile bord naar de keuken. Als hij met de Dubro en de schuurspons het bord heeft gereinigd, steekt hij zijn hoofd om de hoek.
‘Ik ben vanavond wat later. Ik ga vanavond even langs Donald. Ik heb wat met hem te bespreken.’
Hans’ moeder reageert niet. De kandidaat bij Lingo zegt: ‘Woede. W. O. E. D. E.’ piep piep piep piep piep. Applaus. Felicitatie van Lucille Werner.

Hans gaat naar zijn kamer en wacht net zo lang tot Donald met zijn Audi terugkeert van zijn werk. Hij gaat op bed liggen en kijkt naar de schrootjes van het zolderdak. Hij heeft ze al die jaren al talloze malen geteld, maar toch blijft hij het doen. Vijftien op een rij, dan onderbroken door een balk, dan weer vijftien, dan een kunststof buis van de elektriciteitstoevoer van de lamp aan het plafond, dan nog vijf schroten.
Er hangt ook een poster van een sportvisser met een snor. De man zit met een lange hengel voor een tent in camouflagekleuren. Hij heeft een blik alsof hij moet kakken. Hans had de poster ooit gekregen omdat zijn vader sponsor was geweest van een regionaal sportvistoernooi in 1987. Op de voormalige plek van de speciaalzaak van zijn vader zit nu een Turkse groenteboer in het winkelcentrum.

In het Keizershof zit behalve de Turkse groenteboer ook een Chinees restaurant, een kapper, een snackbar, een bakker, een bloemist, een dierenwinkel, een zogenaamde ‘cadeauwinkel’ waar men voornamelijk kantoorartikelen verkoopt, een drogist, een postkantoor en een supermarkt. Keizershof heeft een promenade met sierplanten en stenen bankjes. De promenade is overdekt door een glazen dak waar je dikwijls de regen op hoort roffelen. En sinds een paar jaar wordt juist die promenade bevolkt door Marokkaans tuig. Straatterroristen. Door de socialisten met open armen ontvangen en geliefkoosd, en nu als een zwerende etterbuil aanwezig in de maatschappij. En nu zou Hans met zijn buurman Donald eindelijk eens iets kunnen ondernemen tegen dit geboefte. Misschien eerst een buurtcomité, daarna een lokale tweemansmilitie, en later een regionale beveiligingseenheid. Eerst wilde Hans dit plan in zijn eentje beramen, maar nu hij doorhad dat Donald én in de beveiliging zat én actief in de politiek was, én tegenover hem woonde, zou Hans dom zijn als hij er geen gebruik van maakte.

Na middernacht keert Donald pas terug met zijn Audi. ‘Coco Jambo’ van Mister President uit 1997 bonkt door de speakers. Hans doet zijn dakraam open en roept Donald een stuk of vier keer, maar de muziek overstemt Hans’ kleine stem. Snel grist Hans de sleutels van zijn bureau en verlaat zijn kamer. Moeder van Duijn ligt in bed en kijkt naar de herhaling van RTL Boulevard. Ze roept vanuit de slaapkamer: ‘Hans, doe je rustig als je terugkomt?’
‘Jahaa,’ roept Hans als hij haar deur passeert.
In de hal staat het foedraal van Perry Sport. Hans twijfelt of hij zijn troef nu al moet tonen aan zijn compagnon. Uiteindelijk neemt hij hem toch mee.

Hans belt drie keer aan, maar nog doet Donald niet open. Hans besluit achterom te lopen. Hans ziet een schaars geklede Donald in het midden van de woonkamer. Donald doet situps op de plavuizen. Hij neemt tussendoor slokjes Red Bull. Pas als Hans met zijn volle vuist tegen het raam stampt, merkt Donald iets. Hij kijkt verwilderd naar het raam, pakt zijn honkbalknuppel van onder de salontafel en duwt de achterdeur met een krachtige zwaai open.

Morgen deel 9 van de Zomer van Hans van Duijn.

 1. 4

  Kijk die Hein van Toorn eens ongefundeerd en nodeloos kwetsend uit de hoek komen! van Aalten zal nu wel in de touwen hangen. Met zo’n kwaliteitsreactie ga ik me bijna afvragen: wie is Hein van Toorn?

 2. 7

  Natuurlijk niet Anoniem, waarop baseer je deze vraag? Omdat ik een andere reaguurder die obsessief anti-Sargasso is vanochtend eenzelfde reactie gaf?

  Het gaat mij niet om de inhoud van reacties die mij niet aanstaat, mensen kletsen maar raak, het gaat mij om het ongefundeerde Sargasso bashen door mensen die Sargasso bashen omdat er stukken opstaan die ze niet aanstaan.

  Ontopic, twee weken terug heeft een zekere @HansvDuijn Kamerlid Tofik Dibi indirect met de dood bedreigd. Na alle commotie die dat teweeg bracht heeft deze persoon weer doodleuk Femke Halsema een hatefuck beloofd en Mariko Peters een ‘gore snol’ genoemd. Nederland zit vol met dergelijke digitale tijdbommetjes, niet in de laatste plaats opgehitst door de Grote Blonde Leider. Genoeg reden voor een literaire vrije associatie op zoek naar de drijfveren van dergelijke lieden. Want als het de maatschappij niet lukt de mentale brandstoftoevoer naar deze stijlloze haatbreinen af te knijpen komt er een dag dat de volgende twitterextremist met een automatisch wapen in een winkelcentrum staat.

 3. 8

  Omdat ik een andere reaguurder die obsessief anti-Sargasso is vanochtend eenzelfde reactie gaf?
  Ja.

  Dit is het internet, mensen plaatsen kutreacties, leg je er bij neer. Je kunt de reacties verwijderen, de mensen bannen, er inhoudelijk op in gaan… maar ze zullen nieuwe kutreacties blijven komen en je hebt er niks aan je er over op te winden of er iets persoonlijks van te maken.

 4. 10

  Nou, @8, het valt me de laatste weken wel op dat er wel heel erg ranzige uitvallen zijn naar Sargasso in het algemeen en verschillende van de redactieleden in het bijzonder. Ik kan me voorstellen dat als je daar een optelsom bagger van over je heen krijgt dat je de lol om in je eigen tijd voor die mooie website te werken je wel vergaat. Mensen die Sargasso kudt vinden kunnen ook gewoon naar de Elsevier site gaan, of verschillende andere sites. Daarvoor hoeven ze niet te gaan lopen afgeven op Sargasso, haar bezoekers en al helemaal niet op de redacteuren en stukjeschrijvers.

 5. 11

  Okay laat ik dan maar iets ontopic zeggen: Is de rechts-extremist wel echt zo zielig? Onderschatten we hem niet? Is het niet dom hem zo in het belachelijke te trekken?

 6. 12

  Ontopic, twee weken terug heeft een zekere @HansvDuijn Kamerlid Tofik Dibi indirect met de dood bedreigd. […] Nederland zit vol met dergelijke digitale tijdbommetjes […] Genoeg reden voor een literaire vrije associatie op zoek naar de drijfveren van dergelijke lieden.

  Nou, doe dat dan, @Carlos, maar laat het uitvoeren door een schrijver, één die niet van Duijn bij naam noemt, anders is het gewoon een zielige GeenStijl flame.

 7. 13

  @10 Als je op internet schrijft in de hoop op algemene bijval kun je beter meteen stoppen. Wat je ook doet, je zult worden geflamed. Je moet je motivatie halen uit pageviews, links naar je artikelen, en het feit dat mensen de moeite nemen om je te flamen.

 8. 14

  Los ervan dat ik het slecht geschreven stukjes vindt, denken jullie niet dat het zo uitgebreid aandacht besteden aan deze lutser alleen maar koren op de molen is? Dat soort psychoten leven van aandacht.

  En over de andere opmerkingen in de reacties: Ik ben niet pro-Wilders en niet anti-Sargasso, ik ben anti-hypocrisie, en de laatste maanden heeft Sargasso een nogal hypocriet tintje gekregen wat bepaalde onderwerpen betreft.

 9. 15

  @tismewat: d’r is een redactielid (prediker) die niet altijd even snugger opereert in de comments (ook al vindt-ie zelf van wel). Wel, duh. Dat haalt ’t echter niet bij het gezuig en getreiter van sommige reaguurders tegen de redactie. Ik kan me voorstellen dat je daar naar verloop van tijd aardig van gaat verzuren. Dat zou jammer zijn.

  Mocht sargasso d’r toe overgaan om een soortgelijk moderatiebeleid te gaan voeren als krapuul of frontaalnaakt, dan juich ik dat alleen maar toe. D’r is niks mis met een rechts geluid, maar reaguurders die denken dat scheldpartijen in de comments iets toevoegen ben ik liever kwijt dan rijk — en het zorgt d’r ook voor dat ik de comments van sommige topics mijd.

 10. 16

  @14

  “Los ervan dat ik het slecht geschreven stukjes vindt”

  * Dat moet jou toch aanspreken gezien de stijl en inhoud van jouw reacties?

  ** Jullie? Wie is jullie? Sargasso? De columnist? De reaguurders? De PvdA? Links?

 11. 17

  @tismewat doorgaans maken criticasters van rukschrijvers zelf flink wat tikfouten. Sommigen maken ook gewoon spelfouten. Vooral als ze reaguurders zijn (‘vindt…’)

  Ik zal de laatste zijn die het literaire niveau van deze stukjes bewierookt. Ik verhoud me hier met dit feuilleton niet tot Kronkel of Carmiggelt of een Bril.

  Denk eerder met deze actie aan een inpakstunt ala Christo of het flesje limonade van Schippers; twee weken lang een of andere twitterende fuckup the butt of his own sick joke laten zijn in Hollandse setting.

 12. 18

  @17: Ach ja, die d’s en t’s, altijd al problemen mee gehad (’t fuckschaap!). Gelukkig ben jij stukjesschrijver, en ik niet.

  Toch vindt (met dt) ik het niet indrukwekkend wat je hier neerzet, niet grappig en ook niet “kunstzinnig” (Christo’s inpakstunt heb ik overigens “live” gezien; wel indrukwekkend). Je schildert een zwaar overtekend beeld van een domme “rechtsmens”, vol met vooroordelen en platitudes.

  Als we dan toch met zijn allen zo tegen het polariseren van het debat zijn, helpt dit soort gereutel niet echt.

  Maar goed, dit is slechts een mening. Anderen vinden het kennelijk wel leuk hun vooroordelen bevestigd te zien.

 13. 19

  @18. Je bent zelf 1 groot vooroordeel. Je ziet overal spoken is gebleken bij jouw verschillende postings. Dingen die er niet zijn, je fantaseert je eigen wereld bij elkaar. Of wil gewoon niet verder denken en gaat iedereen die dat wel doet met roeptoeterige woorden je gelijk opdringen. En dan heb je het over polariseren. Dan moet je vooral woorden als gereutel gebruiken. Met je gekeutel. Jouw bijdrage stelt echt niets voor, niet meer dan een rode lap voor sommigen, en dat doe je graag als aandachtsgeile zwart-witte-roeptoeter.

 14. 22

  “Je schildert een zwaar overtekend beeld van een domme “rechtsmens”, vol met vooroordelen en platitudes.”

  Voel je je aangesproken?

  We hebben het hier over iemand die op twitter roept dat Tofik Dibi met z’n vriendjes tegen de muur moet, en zinspeelt op het verkrachten van de kinderen van Femke Halsema. Dus ja, dat roept wel beelden op van domme en gefrustreerde rechtsmensen inderdaad.

 15. 24

  Beste sikbock, waarom waren de eerste 4 afleveringen bagger, dat is jouw mening, we houden wel van onderbouwing, niet van geroepetoet… dus verklaring, met tenminste een solide argumentatie, jij schrijft waarschijnlijk zelf niets of wel….

 16. 25

  “Genoeg reden voor een literaire vrije associatie op zoek naar de drijfveren van dergelijke lieden.”

  Omdat een halve gare idiote tweets verstuurt, moet er een idioot feuilleton worden geschreven door een halfgaar schrijvertje?

 17. 27

  @7 Ah, het stuk gaat dus over reaguurders op Geenstijl? Stuk voor stuk digitale tijdbommetjes!

  Nee, grapjes over Henk en Ingrid op Sargasso zijn niet nodeloos kwetsend zeker…

  Sargasso blinkt vaak uit in kwaliteit. Maar het mag zeker gezegd worden dat de stukjes van Van Aalten daar niet bij horen. Het getwitter van de echte Hans doet meer denken aan de luitjes op Geenstijl. Een twintiger die opstandige praatjes doet om te choqueren.

  Van Aalten omschrijft eerder de voorgeschiedenis van Geert Wilders. De geboorte van een verbitterde man.

  Gevaarlijke extremisten reageren niet in blinde woede. Woede is wel het zaad voor een duister plan, maar wordt in koele bedachtzaamheid uitgewerkt.
  En daarom slaat het stuk van Van Aalten niet op de realiteit. Zijn vraag is tenslotte:

  “En waar eindigt zijn haatretoriek en ontstaat een blinde woede, met gevaarlijke gevolgen van dien?”