COLUMN - De Coöperatie Laatste Wil heeft een poeder gevonden dat vrij verhandeld wordt en waarmee je makkelijk je leven kunt beëindigen: meng twee gram ervan met wat water, drink dat op, en binnen een half uur ben je dood. Het proces is onomkeerbaar. Het poeder wordt gewoonlijk als conserveringsmiddel gebruikt en doet je bloeddruk zo snel zakken dat je in coma raakt; ik vermoed dat je bloed erdoor stolt.

Terecht kondigde de CLW aan dat de pil van Drion nu eindelijk binnen handbereik ligt: een handzaam, effectief en verhoudingsgewijs vriendelijk middel om je leven te beëindigen.

De naam en besteladressen van het middel wil de organisatie alleen bekendmaken aan mensen die al geruime tijd lid zijn: dit om overhaast gebruik te voorkomen. Informatie geven over deugdelijke middelen voor zelfdoding en waar die te koop zijn, is niet strafbaar: veel boeken en brochures bieden zulke informatie al.

Het knelpunt is de verdeling. Kennelijk wordt het poeder minimaal per kilo verkocht, terwijl je voor dit doel maar twee gram nodig hebt. Vandaar dat de CLW tobt met de distributie. Het lijkt logisch om het poeder gezamenlijk in te kopen en het dan in afgepaste porties door te verkopen. Maar wie dat organiseert, distribueert dodelijke middelen en riskeert zodoende vervolging wegens hulp bij zelfdoding, en daar is het Openbaar Ministerie nogal alert op.

Allicht dat de CLW die distributie niet op zich wil nemen: ze zouden binnen de kortste keren in het beklaagdenbankje belanden. Nu er een goede oplossing voor de laatstewilpil is gevonden, is de nieuwe hamvraag: hoe kun je het risico op vervolging beperken?

De organisatie denkt zelf aan groepjes mensen die het spul samen inkopen en onderling verdelen. Maar op die manier is er voor de wet evident iemand aansprakelijk, te weten degene die de aanschaf deed, en – indien daar anderen bij betrokken zijn – tevens de mensen die de feitelijke distributie regelden. Dat lijkt me geen verstandige aanpak.

Waar ik op uitkwam, was anoniem uitdelen. Een aantal mensen koopt elk een kilo van het poeder en verdeelt die hoeveelheid in de benodigde porties. De CLW stimuleert haar leden vervolgens om regionale ontmoetingen te houden. Een paar inkopers gaan naar zo’n bijeenkomst, en een van hen laat daar wat potjes met poeder achter, dat leden desgewenst kunnen meenemen – maar niemand weet precies wie het spul nu achterliet.

Die aanpak voorkomt dat er een rechtstreeks verband tussen ‘helper’ en dode kan worden vastgesteld, terwijl het OM juist dat nodig heeft om tot vervolging te kunnen overgaan. In het slechtste geval kan het OM proberen de CLW en haar leden in hun geheel als criminele organisatie aan te merken, maar aangezien die aanpak zelfs bij notoire motorbendes heeft gefaald, lijkt dat me een onwaarschijnlijk traject.

Sinds hun aankondiging heeft de CLW haar ledenaantal verdubbeld. Dat zie ik een willekeurige motorbende nog niet doen.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (18)

#1 Bismarck

Als een kilo niet immens duur is, dan zie ik het probleem eigenlijk niet. In onze huidige consumptiemaatschappij kopen we (ik zou haast zeggen: gedwongen) toch veel meer van álles in dan we nodig hebben?

 • Volgende discussie
#2 Anoniem

Gaat het om natrium azide?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 pjotr

Natriumazide heeft een LD50 voor ratten van 27 mg/kg.
Als dit ook voor mensen zou gelden, gaat circa de helft van de mensen, die 2 gram innemen, dood. Lijkt me niet het juiste middel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lutine

@1

Dat was ook mijn gedachte. Daarnaast zal iemand die dood wil zich niet erg druk maken om wat geld of poeder wat ongebruikt achter blijft. De vraag is alleen wélk conserveringsmiddel is het?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Folkward

@3
Inderdaad, je wilt wel zeker weten dat je dood gaat (even rekenen geeft 2000/27 = 74 kg, wat misschien wel gezond is, maar dan heb je maar 50% van de populatie dood). Je wilt dan een LD50 van 2-14 mg/kg. Overigens maakt #0 een fout als ze zegt dat bloed gaat stollen. Bij hogere viscositeit van het bloed (o.a. stollen) gaat de bloeddruk juist omhoog. Dood door bloedstolling lijkt me ook erg pijnlijk. Je moet kijken naar vrij verhandelbare conserveringsmiddelen die een vaatverwijdend effect hebben, met een lage LD50. Hoewel het mogelijk zou kunnen zijn dat het middel een verdunnend effect kan hebben op het bloed zelf (om via een lagere viscositeit een lagere bloeddruk te krijgen), kun je dit doorgaans niet doen zonder ook de volume van het bloed toe te laten nemen (lagere viscositeit door een hoger watergehalte in het bloed), wat juist een bloeddrukverhogend effect heeft.

De tactiek die Karin Spaink voorstelt lijkt me nou niet echt een vrijwaring van vervolging. Dood door schuld heb je zo te pakken, al is de strafmaat minder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lutine

@5

Wat is de boodschap voor de onwetende leek? Koop een kilo Natriumazide en maak die soldaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Een onwetende leek mag best zelf even wat research erin steken voor die zich onwetend een toxische stof toedient.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@6:
En voor de onderzeker met groene vingers en is er altijd nog (5e alinea) de wonderboon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

@8

Je kan ook de dieffenbachia uit de vensterbank pakken. En zo weet ik er nog wel een paar. Paddenstoelen bijvoorbeeld. Zo belanden we al snel op het terrein van Russische roulette.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Co Stuifbergen

@5: De taktiek die Karin Spaink voorstelt, houdt in dat de afzender niet bekend is. Dat lijkt mij een riskante taktiek, want er kan natuurlijk een agent in burger langskomen.

Juridisch zal het “hulp bij zelfdoding” blijven, denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sylvia

Bloedverlaging, waarna coma en dood, aldus de berichten in de pers, lijken me geen pretje.
Heb het wel meegemaakt, dat mijn bloeddruk plots sterk daalde, “prettig inslapen” is anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

@9:
Mijn #8 was eigenlijk bedoeld als aan @7:
En zoals zich laat raden het onderzoeker i.p.v onderzeker zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Folkward

@10
Ik had #0 anders gelezen, als in: CLW laat mensen dat poeder inkopen -onder verantwoordelijkheid van CLW-, om vervolgens die mensen dat poeder te laten achterlaten. Zodoende zou dood door schuld nog wel steeds aanwezig zijn. Ik begrijp nu dat jij het leest dat leden van CLW op eigen initiatief dat poeder kopen en CLW hoogstens haar leden aanmoedigt om wat poeder achter te laten. Dat lijkt mij bij nader inzien ook de meer voor de hand liggende redenering.

Bij hulp bij zelfdoding is opzet vereist. Het achterlaten van potentieel dodelijke middelen (maar die eigenlijk bedoeld zijn voor iets heel anders) valt op zijn hoogst onder de laagste gradatie van opzet. Zodra je dat poeder achterlaat, en het wordt meegenomen, is er nog steeds niks gebeurd, noch is het waarschijnlijk dat er iets ‘uit zichzelf’ gebeurt, het is geen blindganger uit WWII. Ik kan me ergens moeilijk voorstellen dat het juridisch erger moet zijn dan een potje met promotiepennen neerzetten bij zo’n bijeenkomst. Die kun je ook gebruiken om een dodelijke slagaderlijke bloeding te veroorzaken. En dat poeder? Dat is ‘om taarten mee klaar te maken en te conserveren’, of welk ander aannemelijke verklaring.

@6
Doen alsof je radicaliseert, je aansluiten bij ISIS en vervolgens suicide by cop. Ik weet overigens niet hoe LD50 en LD100 zich tot elkaar verhouden, in het algemeen en bij dit middel. Misschien is 10x voldoende, misschien 100x, misschien 1000x. Maar ik zou gokken dat je er met 1kg natriumazide je er wel bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Louis

Kom op jongens, geef me het recept. Anders moet ik voor de trein springen. Voor de troost: Ik schijn een racistische fascist te zijn. So, who cares?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Grimmm

Het is tegenwoordig via online handelsplaatsen in het darkweb vrij eenvoudig om allerlei opiaten te verkrijgen. Een overdosis heroïne is, zo ver ik het kan nagaan, een prettige manier om het leven uit te stappen:

https://drugs-forum.com/threads/what-does-a-morphine-heroin-overdose-feels-like.185581/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Inje

@15:

Gewoon via Gindr joh…..kun je alles bestellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Henk van S tot S

@15:
Maar dat is niet gecontroleerd en je weet dan nooit war je krijgt.
Ik neem aan dat ze bij CLW wel weten wat je krijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Grimmm

@17: Zonder reclame te willen maken of zo :)
Die marktplaatsen werken met een review en puntensysteem. Producten worden getest en besproken. Er worden punten gegeven voor kwaliteit van het product, snelheid van levering en klantvriendelijkheid. Dat gaat echt over honderden reviews per leverancier. Het is al snel duidelijk wie waar voor zijn geld levert.

 • Vorige discussie