1. 3

  @2: Dat zeker. Je gaat je ook afvragen of het niet misschien een kaartje is (al is het geloof ik pre-landbouw, dus kaartje met veldjes met verschillende gewassen is onwaarschijnlijk), of iets anders (semi)functioneels (spelletje?). Of ligt dat aan mij?

 2. 4

  ’t is (vroeg) ‘neolithisch’: beginnende landbouw, begin sedentair leven – vandaar ook dat men de moeite nam een muurtje op te werpen.

  Ik ben benieuwd wat de een-na-oudste muurschildering was – en waar die van de troon gestoten site dan lag.

 3. 6

  Stond dat daar niet ergens Banner ? Ik denk in Turkije, teller stond op 7000 jaar. Kan afgebroken worden natuurlijk.

  Stel je voor dat het zo eenvoudig was, zo prozaïsch: een landschap van velden. De rode zijn van Chuwawa, de groene van mij.

  Het lijkt mij in ieder geval een aparte uitdaging om wat verf van, 11.000 jaar oud in orde te houden, zo een beetje in open lucht…

 4. 9

  Er zit als je goed kijkt (vrijwel zonder uitzondering) deze vormgrammatica in: een vlak mag horizontaal en vertikaal uitdijen, maar niet schuin.Schuin wordt opgedeeld in hor./vert. En een curve bestaat niet. Wit is het basisvlak. Rood en zwart vormen samen uitzaaiingen, families. Geen geisoleerde vlakjes.

  Maar waarom ? *brandt van nieuwsgier*

 5. 10

  Die rare Mondriaan met zijn primaire kleuren en zijn vlakken + hor./vert. werkte gewoon echt heel anders. Die wilde niet een beeld met iets schuins maken zoals hier… Bij hem was het ook Freudiaans, dat zeker, hehe.