De nieuwe Palestijnse premier

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Abbas is exit. Niet gesteund door Arafat, en niet gesteund door Bush. Van een enkele man kun je niet verlangen dat hij alleen vrede kan maken.
Nu is er een nieuwe premier voor de Palestijnen: Ahmed Qurei, ook wel bekend als Abu Ala. Deze man ligt een stuk beter bij Arafat, en kan hopelijk op wat meer steun uit die hoek rekenen. Hij was betrokken bij de vredesakkoorden van de jaren 90, en gelooft in de mogelijkheid tot vrede.

Hij heeft echter aangegeven dat hij de baan pas aanneemt als hij de garantie van steun van zowel EU als VS heeft. Want wanneer je groepen als Hamas en de Islamitische Jihad kunt overhalen tot een staakt het vuren, dan is het minste toch wel dat hun leiders voor de tijd van het staakt-het-vuren geen angst hoeven te hebben om te worden geliquideerd door een overijverige Israelische regering. En de enige die Israel daartoe zal kunnen overhalen is Bush.

Abu Ala heeft dus geen zin om Abbas achterna te gaan. “I’m not ready for failure – I want to see whether peace is possible or not”. Dat wil ik ook wel weten.

0

Reacties (35)

#2 Carlos

Hamas_AhmedYassin

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Grobbo

Hehehe, treffend!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jan des Bouvrie

Die zag ik ook al staan inderdaad. UIteraard heb ik gezegd dat ik het een vrij flauwe vergelijking vind. Ik zie zelf namelijk meer overeenkomsten met Vader Abraham. Volgens mij staan in het smurfenlied geheime aanwijzingen voor terroristen. “kunnen jullie door een waterkraan” betekent bijv. dat het drinkwater vergiftigd moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

haha!!!
Ik zie het nog wel gebeuren dat bij grotere terroristische dreiging in NL het liedje “kunnen jullie door een waterkraan” wordt verboden op 3FM.
Net als dat ze dat altijd doen met Phil Collins “it’s in the air tonight” en Einsturzende Neubauten, als er weer eens gebombardeert wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Praetoriaan

Nou doe er maar wat lacherig over…ik heb vernomen dat bij onze jongens in Irak de film Arachnofobia op de zwarte lijst van te bekijken dvd’s is gezet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Dominee Schilder

Het is niet zaak de Hamas en Islamitische Jihad te overtuigen van een wapenstilstand. En dat dan hun leiders gerust kunnen zijn op een gevarenvrij bestaan. Het is dat taak van de palestijnse autoriteiten de beide organisaties uit te schakelen, in te rekenen en te bestraffen daar waar nodig.

Belachelijke redenering. Alsof je Osama lekker op zijn afghaanse dakterras laat zitten als ie zegt dat ie tijdelijk de wapens neerlegt.

Als u wist wat er in de statuten van beider organisaties stond zou u als Israelische machthebber begrijpen dat het niet meer dan normaal is dat je die te vuur en te zwaard bestrijdt.

Daar is niks overijverigs aan. Dat is simpelweg hun taak.

Hamas en Jihad hebben er immers geen moeite mee, gewone burgers, vrouwen en kinderen (daar zwellen de violen aan) om te brengen als ze in de bus zitten, of een restaurant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

Ik ben het met u eens dat het plegen van aanslagen op onschuldige burgers een wanstaltig fenomeen is dat bestreden dient te worden.

Echter: Wanneer wordt besloten de wapens neer te leggen vind ik het onverstandig om hun leiders te executeren. Want je wéét wat er dan gebeurt: Weer een bus met mensen opgeblazen. En hoe verschrikkelijk dat ook is, als je het kunt zien aankomen dan draag je ook verantwoordelijkheid, zeker als er op dat moment wordt overlegd om tot vrede te komen. Daar mag Israel best voor berispt worden vind ik.

Als Hamas en Isl. Jihad de ‘moeite nemen’ om het plegen van aanslagen te staken, dan mag de israelische overheid dat ook doen.

In mijn visie zijn beide partijen even schuldig. De een aan het doelbewust vermoorden van burgers, de ander aan het doelbewust vernederen, kleineren en discrimineren van die andere bevolkingsgroep.

Ik zou liever zien dat het palestijnse verzet zich tegen het israelische leger zou richten ipv de burgers, en dat de israeli’s eens wat rekening hielden met de gewone palestijnse man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jan des Bouvrie

Op zich heb ik het nooit zo op die liquidatie acties van het Israelische leger waarbij over onschuldige omstanders in de traditie van Timothee McVeigh laconiek de schouders worden opheven en gezegd “ach ja, collateral damage”.

Maar zo’n buitenkansje waarbij de volledige Hamas top in een flat zit, zou ik ook niet aan me voorbij laten gaan. Alleen jammer dat ze het dan weer verkloten. Onschuldige mensen raken is zeker een stuk makkelijker dan een kreupele high-talker met een servet over zijn hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 caprio

Zo mogen zich wat mij betreft ook tegen burgers richten zolang het Zionistische kolonisten betreft, die land bezetten.
Ook politici zijn legale doelen in mijn ogen. Er zou een soort extra paragraaf in het Handvest van Geneve moeten komen die dit soort doelen beschrijven. Zo beschouwt bijvoorbeeld de VS ook strategische doelen als communicatie, infrastructuur etc als legale doelen, waarin doorgaans burgers actief/aanwezig zijn, en zo heb je ook de beschrijving ‘collateral damage’ zoals het bombardement op ’targets of opportunity’ in de Irak oorlog waarbij alleen burgerslachtoffers zijn gevallen. Die hele focus op Hamas is dus je reinste hypo. Ik pleit voor een amendement op het handvest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dominee Schilder

grobbo let wel: er is drie weken terug een bus opgeblazen, door al aqsa….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Grobbo

Dat weet ik beste Dominee, dat was voor zover ik het me kan herinneren ook vlak na een (al dan niet geslaagde) liquidatie.

De grap van een wapenstilstand is dat je je wapens met rust laat. En of dat een apache, f16 of kruisraket te voet is maakt niet uit.

En wanneer een Al Aqsa dat doet dan moet je proberen te reageren op een manier waardoor je niet iedereen op de kast jaagt.

Ik snap de publieke druk wel waaraan Sharon bloot staat, maar hard terugslaan voorkomt geen aanslagen imho.

Wellicht moet je wel met jeukende vingers eens een keer niets terugdoen opdat je volk de kans krijgt op vrede.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 caprio

@dominee: dat was een vergelding voor een liquidatie poging door Israel na weken van wapenstilstand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 caprio

Ik vind elke oplossing die niet gericht is op een ‘Endlosing’ onzin. Die hele voorwaarde-gebonden en stapsgewijze implementatie strategie is een grote mislukking. Wanneer komt die internationale conferentie nu toch eindelijk??? We weten allemaal dat dat de enige methode nu nog is, maar willen blijkbaar nog een paar jaar uitzitten op deze manier??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Dominee Schilder

die vervolgens weer een reactie was op het doden van drie israelische militairen…

zie daar, de vicieuze cirkel

De enige oplossing, wat niet wil zeggen dat ik er persoonlijk achtersta, is het deporteren van alle Palestijnen.

Anders gaat de staat israel failliet, vertrekken alle Joden en wordt het een nog grotere puinhoop dan het al is…

(in het kader van olie op het vuuur)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Grobbo

Hop, Israel weg uit de bezette gebieden, Palestijnen kappen met aanslagen plegen, Jerusalem een gedemilitariseerde stad onder VN toezicht.

En als dat niet helpt dan plaatsen we Jerusalem onder beheer van Disney.

Moet je eens kijken hoe snel ze daar dan willen meewerken.

Maar alle gekheid op een stokje: Alleen stoppen met geweld kan het geweld stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 caprio

Misschien is er muur omheen nog een leuke gedachte, vooral als die dan 7 kilometer landinwaarts wordt geplaatst in het kader van het toch al populaire landjepik, als je dan ook nog strategische watertoevoer onthoudt, is het een bijna volmaakte uiting van KZ-syndroom op nationaal-politiek niveau.

Die deportatie heeft al lang geleden plaatsgevonden en in casu niet geholpen maar de boel verergerd. De vicieuze cirkel had overigens wel een begin (in het kader van schuld en boete).

Ik herken in de dominee een echte vertegenwoordiger van de Axis of Zionists, u zou het goed doen in de Amerikaanse politiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Carlos

Blauwhelmen erin? Een stuk of 100.000 ?
De Sinai terug aan Israel, de Palestijnen een deel van Jordanie. Zodat beide landjes ook wat meer body krijgen.

Soms vrees ik dat alleen een bloedige escalatie (echt oorlog) tot een leefbare status quo kan leiden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Dominee Schilder

En in u herken ik de argeloze Europeaan die denkt dat het mogelijk is parallelen te leggen tussen nazi-duitsland en israël nu, omdat het zo lekker bekt. U zou het goed doen in linksige argeloze kringen.

Nee, het Israelische leger zijn beslist geen terroristen, wat niet betekend dat er geen Israelische terroristen zijn, zelfs in het leger:

(http://www.haaretz.com/hasen/spages/337989.html)

De democratisering, lees het omverwerpen van de “evil empires” in Syrië, en Iran en de heropbouw van Libanon zouden de vrede al een stuk dichterbij brengen.

Maar de werkelijke oplossing is er maar één. En dat is welvaart. Rijke Palestijnen hebben wat te verliezen als ze gaan vechten. Op dit moment hebben de palestijnen echter niets te verliezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Dominee Schilder

ps het begin van de vicieuze cirkel begon inderdaad toen Israël op de eerste dag van haar bestaan (zo ongeveer precies 55 jaar geleden) door al haar zes buurlanden werd aangevallen.

Of was het toen de VN veiligheidsraad besloot om het land Israël te stichten en de arabische landen kwaad wegliepen en riepen: hier is een grens getrokken van bloed en vuur.

Someone please help me out?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Dominee Schilder

ps (offtopic) valt het iemand op dat als je de naam van de nieuwe palestijnse premier te snel uitspreekt het net als Adam Curry klinkt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 caprio

“het Israelische leger zijn beslist geen terroristen”

Ik meet dat soort dingen altijd graag aan de hand van cijfers: het aantal burgerslachtoffers. U maakt blijkbaar een onderscheid tussen legaal en illegaal geweld gebaseerd op organisatie-structuur en tactiek, terwijl het aantal burgerslachtoffers misschien een aardiger criterium zou zijn.

Ik trek geen parallel tussen Nazi-Duitsland en Israel, maar stel wel het KZ-syndroom vast in Israel’s nationale politiek. Er ligt wel een historische relatie tussen Nazisme en Israel.

Welvaart als oplossing werkt niet zolang Israel de nu al meer dan 35-jaar durende bezetting en de weigering VN-resoluties uit te voeren, niet stopt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Grobbo

Die oorlog is allang aan de gang Carlos, alleen verschilt hij hemelsbreed van wat wij zien als een ‘standaard oorlog’.

Israel is een zwaarbewapend land dat doorgaat voor democratie, maar in feite praktisch onbestuurbaar is geworden door de ellende en de onmacht van de opeenvolgende kabinetten om er iets aan te doen. Nog afgezien van de onrealistische hoeveelheid geloofszaken die komt kijken bij het bestuur van een verder modern land.

De Palestijnen willen een beter leven, met liefst een eigen staat. Dat wat moet doorgaan voor een autoriteit, is a: een farce, want Arafat is een corrupte oude bastard die niet bereid is zijn macht te delen met iemand die wellicht wél iets kan bereiken, en daarom medeschuldig is voor het lijden van zijn volk, en b: Die organisatie is zo slecht dat er geen sprake is van een gesprekspartner aangezien er teminste 3 palestijnse legers actief zijn.

Elke conventionele kijk op dit conflict is gedoemd te mislukken, en de bloedige oorlog is reeds aan de gang. Het enige waar de huidige koers heenleidt is óf desintegratie van de staat Israel (met chaos als gevlg), of een totale suprematie van Israel waarbij alle palestijnen worden gedeporteerd.

Maar het negeren van Hamas, Al Fatah of weet ik wie zal sowieso niet leiden tot een oplossing, aangezien ook zij factoren zijn in het conflict.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Grobbo

@Dominee Schilder: Ik ben het helemaal met u eens wanneer u het hebt over welvaart. Helaas worden de arabische inwoners van Israel stelselmatig kort gehouden (in veel gevallen niet eens stromend water) en heeft Israel een flink aantal projecten gesaboteerd (lucht- en zeehaven) en is er tot op de dag van vandaag nog geen oplossing gevonden voor de vele palestijnen die werken in israel maar die wel bij elke afsluiting van hun woongebied zonder werk en inkomsten zitten.

Dat kan slimmer!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 SalonSocialist

beste Mensen,

Nu Abbas exit is, draait ook hier in Nederland de discussie over wie er nu weer schuldig is aan het geheel.

Dominee Schilder pakt het direct groots aan en wil direct alle palestijnen deporteren. Makkelijker met de vinger wijzen is er niet lijkt mij.

Het is hedentendage meer een media-kwestie alswel een zaak van het internationale recht.
Hamas en allerlei zelfmoordclubs worden er direct bijgesleept en het woord terrorisme valt al snel (zo ook nu weer).

Wat me echter het meest stoort aan deze gehele kwestie is dat fundamentele rechten van palestijnen worden geschonden, zonder dat daarover maar 1 woord gezegd wordt in de media.

Er is een bezetting van palestijns land aan de gang welke al duurt vanaf 1967. De Palestijnen worden het leven zo zuur wordt gemaakt door met opzet de gehele infrastructuur van de palestijnen lam te leggen. Basisvoorzieningen als water en electra zijn voor vele palestijnen een grote luxe geworden. Vele palestijnen zijn afhankelijk van werk in Israel. Veelal worden grenzen willekeurig gesloten of mensen zonder rede opgepakt en vastgezet.
Maar Amerikanen en Israeliers deden de wereld geloven dat het er nu toch echt van zou komen, een wapenstilstand met verdere besprekingen voor later.

Terwijl enkele vooruitgeschoven posten werden leeggehaald (wie de beelden heeft gezien weet dat het gewoon stacarvans zijn) werden ze snachts aan de andere kant bijgebouwd. De bouw van immense muur welke diep palestijns autonoom gebied indringd duurde ook voort (wie de reportages heeft gezien weet hoe landje pik werkt). En bovendien gingen de liqudaties door.

Zelf Jan des Bouvrie zou het buitenkansje niet onbenut laten om de Hamas-top te laten liquideren, daarmee echter volledig voorbijgaand aan het Internationaal recht en de conventies van geneve. Het schrijnende aan deze zaak is echter dat velen (dus ook Des Bouvrie) niet inziet dat het murw beuken danwel liquideren niet zoveel effect heeft behalve er een lange bloedige kwestie van te maken.

Ik bedoel vandaag heeft Hamas weer een nieuwe top als deze gisteren geliquideerd is. Het is dat soort beleid welke extremisten in de kaart speelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 caprio

Denk dat de issues ondertussen wel duidelijk zijn, maar wat is de oplossing?
Nogmaals, de ‘Endlosing’ zou eindelijk eens op tafel gelegd moeten worden, fait accompli, here you go…
Een Internationale Conferentie wordt geblokkeerd door de VS, maar misschien moet het dan maar eens zonder de VS gebeuren….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Jan des Bouvrie

Ik voel me gevleid dat de Salonsocialist vind dat zelfs ik er nu naast zit. Dat geeft aan dat hij mijn standpunten over het algemeen wel ziet zitten.

Ik heb 1 hele goede oplossing voor het hele probleem. Hek om Israel heen, volledig afsluiten van de buitenwereld en over 25 jaar nog eens kijken. Volgens mij is dat net zo effectief als alle vredesbesprekingen die tot nu toe gevoerd zijn.

De Hamastop liquideren is trouwens best verdedigbaar onder de Geneefse conventie, als ze een acute levensbedreiging voor onschuldige burgers vormen. Net zo goed als de politie gijzelnemers mag doodschieten om zo het leven van de gijzelaars te redden (denk aan de treinkaping bij de Punt). Ik vind het verdedigbaar dat Hamas zo’n acute bedreiging vormt.

Trouwens: socialisten zijn toch ook niet vies van liquidaties. Kijk maar naar Honecker in de voormalige DDR.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 caprio

Ik heb ook niet zo’n problemen met het liquideren van de militaire leiders van de Hamas beweging, moet ik zeggen. Het is alleen zonde dat dat niet altijd even precies gebeurd. Bovendien snap ik niet waarom ze ze niet gewoon kunnen oppakken en berechten, hoor de VS altijd claimen dat Israel de enige democratie/rechtstaat daaro is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Grobbo

Ik geloof dat het meerendeel van de Israeli’s het wel een beetje gehad heeft met die zwarte kousen -ehm hoeden- kliek.

Toch hebben ze nog erg veel invloed. Misschien dat de Dominee hier wat verdieping kan aanbrengen, want ik ben geen echte Israelkenner.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Lilith

Het is niet van 55 jaar geleden dat alles is begonnen. Gaat u nog maar even een paar duizend jaar terug … zo ongeveer het eerste millennnium voor Christus en wel om een klein stukje gebied: de Tempelberg. De tempel was het heiligste bedevaartsoord van Israel (en maakte deel uit van het gebied van de stam Juda: afstammelingen van David). In de jaren die daarop volgden (tot nu toe) is er altijd verovering, herovering en strijd etc over geweest. U snapt dan ook dat het niet met een Sharon, Abbas, Arafat, Abu Ala of wie dan ook zo maar ineens is opgelost.
Ik zou er een algeheel ‘erfgoed’ van maken, geregeerd door een groep ‘wijze’ mannen waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd, met als doel het behouden van dat erfgoed en het welzijn van alle bewoners (ongeacht de afkomst c.q. het geloof).
En ja natuurlijk is dit een utopia, dat weet ik ook wel. Maar het zou toch ‘mooi’ zijn als de mens eens een keer een hemel op aard kan schapen ipv de ‘geijkte’ hel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 caprio

Ehm, effe bij de legale feiten blijven aub.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 boludo

Kunnen ze dan niet gewoon de Tempelberg opblazen? Beide partijen hebben explosieven zat en zo heb je weer een probleem minder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Lilith

Wat bedoelt u Caprio? Het eerste deel bevat absoluut een en al legale feiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 SalonSocialist

Beste Mensen,

Dat er hier toch mensen aanwezig zijn die de liquidatie op de hamastop danwel leden van hamas rechtvaardigen bevreemd mijn enigzins.

des bouvrie stelt dat het volkrechtelijk gezien mogelijk moet zijn om hen te liquideren. De interpretatie van des Bouvrie lijkt duidelijk ,maar is natuurlijk onderhevig aan allerlei bijzaken.
De israeliers typeren practische alle verzet van de palestijnen als acuut gevaar voor de staat israel en zijn burgers (om deze reden wordt ook die muur gebouwd op de westelijke jordaanoever). Het gehele israelische beleid is er opgericht om alles aan terrorisme en acuut gevaar te wijden.

Ik krijg steeds meer de indruk dat israel wel wil onderhandelen en vele symbolische tekens van goodwill wil afgeven (zie de ontruiming van voorposten, danwel vrijlaten van palestijnenen die vastzaten zonder aanklacht). De hoofdzaak is echter dat Israel zijn bezetting niet hoeft op te geven. Israel zal ook in de komende tijd met het huidige gestegel doorgaan.
(pappen en nathouden, een bestandje hier een premier daar, en weer een vruchteloos bezoek aan Washington).

Met rechts-conservatief als bush in het zadel en vanaf volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid nog 4 jaar zal de bezetting nog wel even aanhouden. Elk vorm van een europese reprimande aan israel komt door europese onderlinge geschillen maar half over (ditzelfde geldt voor de VN alhoewel israel al vele malen is veroordeeld door hen) en Amerika blijft en voorlopig ook wel steunen (op de dag dat de oorlog tegen irak begon werd er nog 6.4 miljard dollar overgemaakt aan hen).

Terwijl Sharon is afgereisd naar India om daar contacten aan te halen (met hem is overigens een riedel wapenhandelaren meegereisd), is Arafat keihard buitenspel gezet

wie geeft de palestijnen recht op wat hen toekomt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Jan des Bouvrie

@Salonsocialist:

Ook onder een gematigde president als Clinton, komt er van vrede in Israel niets terecht. Juist niet onder een Democraat zou ik denken, omdat de Democratische partij veel te afhankelijk is van de steun van de Joodse lobby in New York. Trouwens: Nederland heeft zelf ook door de jaren heen onder verschillende kabinetten altijd een zeer pro-Israelische houding gehad. Duitsland durft geen actie tegen Israel te ondernemen vanuit een Holocaust-schaamte gevoel en de Britten volgen blind Amerika.

Nee, vanuit het Westen hoef je niet op daadkracht te rekenen om het probleem daar op te lossen, tenzij de oplossing bestaat uit Israel op alle fronten gelijk geven.

Ik hoop er dus maar op dat zowel aan Palestijnse als aan Israelische kant de bevolking zich tegen de radicale elementen binnen haar eigen groep keert. Dat is volgens mij de enige kans die er is op vrede. Maar door de spiraal van geweld heb ik eerder het idee dat de bevolking zelf radicaliseert.

Nee, gewoon wat ik eerst zei: hek eromheen en over 25 jaar nog maar eens kijken.

 • Vorige discussie