De nieuwe hard drug – gierenhersens

Een kop waar alleen een moeder van kan houden (Foto: Flickr/usr.c)

In theorie zou je denken dat de gieren, van al de vele verschillende diersoorten in Afrika, het beste opgewassen zouden zijn tegen de komst van de moderne wereld. Gieren zijn opportunisten, die genadeloos alles opeten wat ze tegenkomen, onsympathieke beesten, de meer gespierde, beter bewapende en beter vliegende tegenhangers van onze kraaien. Instinctief is het makkelijk om te geloven dat mooie, majesteitelijke dieren sneller uitsterven dan deze vliegende doodgravers. De gier is in Afrika echter sterk bedreigd, en misschien wel juist door zijn reputatie als handige linkmiechel.

Gieren staan er namelijk bekend om dat ze heel snel lijken kunnen vinden. Ze vliegen hoog over de savanne, en zien, met hun goede ogen, van kilometers afstand al dode of stervende dieren. Ze zijn er vaak zo snel bij, dat het geloof post heeft gevat dat ze in de toekomst kunnen kijken.

Er is een categorie drugs die de mentale helderheid tijdelijk versterkt. Cocaine kan hiertoe gerekend worden. Gierenhersens zijn, volgens de hype, een nog net iets sterkere drug. Het roken van gierenhersens zou volgens de verkopers niet alleen de helderheid verhogen, maar de roker ook de helderziendheid van de gier geven. Duizenden Afrikanen hopen deze claim te gebruiken om met wedden op sportevenementen en dergelijke zich aan hun ellende te ontworstelen. Een levendige handel in gierenhersens dreigt de komende jaren de gier in Afrika tot aan de rand van de uitsterving te drijven.

 1. 3

  Het is toch Godsongelooflijk he.

  Dat in Afrika veel mensen honger lijden, dat weten we.

  Maar dit..

  Idd. is er het voorbeeld van de neushoorn, de tijger (diverse toepassingen, kracht en potentie), de gal van beren (die op een gruwelijke wijze levend van ze onttrokken wordt), waar Aziatische landen grof geld voor betalen.

  In Afrika verkrachten ze maagden en baby’s omdat ze geloven dat dat helpt tegen aids. Voor de rest eten ze alles in de jungle op wat maar beweegt, maar dat kan je ze vaak niet kwalijk nemen vanwege de honger die daar heerst.

  De lokalen zitten opgelosten tussen falende, corrupte regeringen enerzijds, en rebellen anderzijds.
  Omdat wij in het westen de daarvoor verantwoordelijke dictators liever fêteren en uitnodigen tijdens conventies (terwijl hun vrouwenharen er een maandopbrengst van blooddiamonds doorheen jaagt in de shopping spree’s van ’s wereld bekendste winkelstraten), i.p.v. zulke lieden echt aan te pakken.
  Onze legers hebben daarbij ook nog andere prioriteiten he, dus daar sta je dan.

  Dit gierenverhaal is maar een klein onderdeel van wat er allemaal voortvloeit uit landen waar in principe geen wet heerst.

  Zoveel ondenkbare onwetendheid, domheid..het is bijna niet voor te stellen.
  Die vind je hier (in meer ‘ontwikkelde’ landen) ook trouwens hoor, vemeld ik er even bij.
  Vaak niet minder destructief voor mens en omgeving, zij het op een andere level.

 2. 4

  @ 1 Jonas
  Ga in de vakantie eens naar de omgeving van de
  “Belvédère des Vautours bij Meyrueis (Fr)
  Zoek een bergweg een km of wat van het officiële centrum verwijderd en neem een katapult en vleesmes mee ;-)

 3. 6

  @Truth Hurts
  Jij kijkt naar Afrika zoals Fox News naar Amsterdam kijkt. Benepen en zonder kennis van zaken, de misstanden uitvergrotend en met geen enkel besef van het ‘gewone’ Afrika. Niets De Waarheid Doet Pijn. Zoveel onzin, dát is pas pijnlijk.

 4. 7

  Wel wis en waarachtig doet de waarheid pijn. Vooral bij mensen die het niet zinnig kunnen weerleggen, en dan persoonlijk worden:)

 5. 8

  @7
  wat jij opsomt, klopt in zekere mate voor bepaalde regio’s van landen in Afrika. Maar jij vergroot het uit naar het gehele continent. dat klopt niet met het gewone leven van gewone inwoners van veel Afrikaanse landen. dat punt probeerde ik te maken. en als jij een aanval plaats, in dit geval op maar liefst een compleet continent, dan mag ik jou daar persoonlijk op aanspreken.

 6. 9

  Ik vergroot helemaal niks.
  Wat wel waar is dat ik de gebeurtenissen niet specificiëer.
  Omdat ik ervan uitga dat we op een site zitten met volwassen mensen die zelf verbanden kunnen leggen zonder dat het voor ze uitgekauwd wordt.
  Ik geef toe dat generalisaties in het algemeen erg veel voorkomen, en daarom begrip kan opbrengen voor je situatie, kijkende naar de botte manier van mijn eigen reactie.
  Laat gezegd zijn dat ik het tegenovergestelde van een generaliserende kijk op zaken nastreef, maar mijn stijl blijft behoorlijk cynisch.

 7. 13

  Pedro/ Reactie 9? Die is van Thruth hurts zelf en waarom leg ik dit uit?

  Het gaat mij voornamelijk om de bron van de reactie wat een klassieke stuip is van drogredeneringen en persoonlijke verwijten. Er stond blijkbaar “zoveel onzin” in dat het pijn doet. Dat kom ik nergens meer tegen.

  Mogen we dan concluderen dat Truth hurts gewoon gelijk heeft wat hij meteen eigenlijk al had?

  (trouwens briljant zinnetje “dat generalisaties in het algemeen veel voorkomen” hahha)

 8. 14

  @8

  regio’s van Africa? Heel Afrika loopt ver achter op het Westen, in economisch en educatief opzicht. Laat nou net schrijnende armoede en een ontontwikkelde geest het recept zijn voor een heleboel ellende.

  Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld de geitenwollensokken in zuidelijk Afrika. Die houden het niet bij een vlesje Dr. Vogel, maar snijden de heilzame labia zo, hoppakee, van mevr, Vogel: Vogels heilzame labiapastamedicijn, goed tegen gewrichtspijn en vermoeidheidsklachten.

 9. 15

  Obscura en Truth hebben het al uitgepraat, dacht ik zo. Zij reageerden beiden nogal bot en hebben dat beiden al gecorrigeerd. Truth had niet gewoon gelijk, maar voor bepaalde delen of regio´s van Afrika klopt het beeld wel. Voor de andere delen had hij dus geen gelijk en dat was idd onzin.

 10. 16

  Truth had wel gewoon gelijk.

  Jij (Pedro), verzint hier ter plekke een generalisatie – “voor andere delen” – die ik niet heb gemaakt.

  Je selectieve en gebrekkige leesvermogen andermaal aangetoond, Pedro.

 11. 17

  @16. “Wel wis en waarachtig doet de waarheid pijn. Vooral bij mensen die het niet zinnig kunnen weerleggen, en dan persoonlijk worden:)”

 12. 18

  @17: Waarom herhaal je mijn eigen woorden tegenove mij zonder dat er wat uit blijkt?

  Over iets ‘niet zinnig kunnen weerleggen’ gesproken:)

 13. 19

  Jij (Pedro), verzint hier ter plekke een generalisatie – “voor andere delen” – die ik niet heb gemaakt

  Ik verzin helemaal niks. Obscura noemt in #8, dat wat jij op had gemerkt voor bepaalde regio´s van landen in Afrika geldt. Jij bevestigt dat door in reactie #9 toe te geven, dat je niks specificeert. Je geeft daar ook toe, dat je generaliseert.

  Het is wel heel jammer, dat je dat nu weer probeert tegen te spreken, want met die nuancering erbij zijn we (ik neem aan ook Obscura) het gewoon met je eens. Dat soort toestanden komt in Afrika voor, maar het is onbewijsbare nonsens als je stelt, dat dat overal op het hele continent geldt.

  Maar misschien heb ik je zin “Omdat ik ervan uitga dat we op een site zitten met volwassen mensen die zelf verbanden kunnen leggen zonder dat het voor ze uitgekauwd wordt” wel verkeerd geïnterpreteerd, en bedoelde ja daar alleen maar mee te zeggen, dat je mensen volwassen vindt, die allerlei onbewezen verbanden suggereren en leggen en daar geen enkele verantwoording voor af willen leggen. En dat vind ik nu juist kinderachtig en getuigen van gebrekkige logica, dus die betekenis gaf ik daar niet aan.

  Ik dacht eigenlijk, dat je bedoelde, dat mensen hier wel eens wat overdreven roepen, omdat je er van uit gaat, dat volwassen mensen in staat zijn goed onderscheid te maken tussen meningen en feiten. En dat mensen dus de mening, dat die toestanden in Afrika voor komen aan kunnen vullen met de feiten, dat die mening niet voor heel Afrika geldt.

 14. 20

  @ Truth Hurts
  Ik vind de samenvattingen van Pedro adequaat. Het is zo dat in bepaalde regio’s van landen en soms zelfs complete landen wetteloosheid heerst, alsmede corruptie welig tiert. Onderzoeken tonen ook aan dat grote groepen mannen bijvoorbeeld minderjarigen verkrachten (oplopend tot een kwart van de mannen in Zuid-Afrika). Het is dus niet zo dat er niets aan de hand is op het continent Afrika. Nu sterft zelfs de gier kennelijk uit, omdat sommigen denken dat daar een heilzame werking vanuit gaat. Maar het is van ze lang zal ze leven niet zo dat grote meerderheden babies verkrachten of gieren oppeuzelen of elkaar uitmoorden. Vandaar dat ik jouw reactie vergeleek met Fox News: daar wordt gedaan alsof je je leven niet zeker bent in de Goddeloze stad Amsterdam, omdat ‘we’ allemaal aan drugs zijn, hoereren, sodomie bedrijven en elkaar op straat neerknallen. Terwijl we toch hopelijk weten dat “de Amsterdammer” gemiddeld genomen niets van doen heeft met dat gedrag.
  Daarop reageerde jij met de erkenning dat je veel weg laat en generaliseert, hetgeen ik een bevestiging vind van mijn vaststelling en daarvoor is voor mij de kous af.

 15. 22

  Nee Pedro, Obscura en gelijkdenkenden: ik heb nergens gespecifiëerd dat mijn uitlatingen voor heel Afrika gelden:)

  Face it. Ik had en heb gewoon gelijk, en er valt geen ene moer van mijn woorden af te dingen.

  Live with it:)

 16. 24

  @22: O??? In reactie nr 3 wekte je toch stellig de indruk, dat je het over heel Arika had:

  n Afrika verkrachten ze maagden en baby’s omdat ze geloven dat dat helpt tegen aids. Voor de rest eten ze alles in de jungle op wat maar beweegt, maar dat kan je ze vaak niet kwalijk nemen vanwege de honger die daar heerst

  Ik kan daar tenminste nergens uit opmaken, dat je daarmee bedoelt, dat dit alleen maar voor bepaalde delen van Afrika geldt. En eerlijk gezegd, is heel Afrika ook precies wat je eerst bedoelde, want als je gecomplimenteerd wordt vanwege het feit, dat je dat toe hebt gegeven, ga je het weer ontkennen. En ook in deze reactie lul je weer gewoon om de hete brei heen. Je zegt immers weer alleen maar, dat je nergens gespecificeerd hebt, dat het voor heel Afrika gold. Misschien wordt het toch eens tijd om gewoon toe te geven, dat het maar voor beperkte delen van Afrika geldt, en dan niet weer door zo´n semi intellectueel goedkoop psychologisch trucje te gebruiken door net te doen alsof je iets niet zo bedoelde, maar ondertussen niet te zeggen, wat je dan wel werkelijk bedoelde.

  Face it: als je niet komt melden, dat het echt niet voor heel Afrika geldt, maar dat het maar voor een beperkt aantal regio´s geldt, zullen de meeste mensen, die deze thread lezen je niet geloven. In dat geval heb je gelijk en kan ik je terug verwijzen naar mijn reactie #19, waarin ik dat al lang op heb geschreven.

  Je brengt me hier en nu trouwens weer wel enigszins aan het twijfelen over je PVV status, want ik dacht, dat die mensen er nu juist altijd prat op gingen, dat ze de dingen bij hun naam durven te noemen, terwijl jij hier alle mogelijk moeite doet om maar geen rechtstreeks antwoord te hoeven geven.