Daders en slachtoffers

COLUMN - Wat had ik graag gedaan wat Anthony deed. Constant gepest, opgejaagd en opgewacht worden en er niets tegen kunnen beginnen, is een verschrikkelijke, slopende, diep ingrijpende hel. Met een mes in mijn handen hadden jullie misschien wat respect voor me gehad, want hé, een mes is straat, een mes spreekt een taal die ook jullie begrijpen, en al waren jullie met zijn allen, niemand van jullie lafbekjes had het risico willen lopen.

Ik had een meester die voor de klas kwam vertellen dat ze me niet meer mochten pesten. Ik ging door de grond, ik zag de bui al hangen en terecht. Had ik maar een mes gehad. Of beter nog. Nine millimeter Browning. Let’s see what it could do. Maar ik had natuurlijk niks. Ik kon wegrennen maar jullie zaten op voetbal, voor jullie was het een koud kunstje om iemand de rennende poten onder zijn lijf vandaan te schoppen. Op straat, niet op een grasveld. Weet je hoe dat voelt?

Weet je hoe dat nu nog altijd voelt? Ik werd gepest op de kleuterschool. Ik werd gepest op de lagere school. Ik moest maar op judo gaan maar ik was bang dat ik daar ook gepest zou worden dus ik wilde niet. Ik ging naar een heel andere middelbare school dan jullie allemaal en daar werd ik ook gepest. We verhuisden naar een andere stad en daar werd ik ook gepest. Ik veranderde van school en daar werd ik ook gepest. Ik ben blijven zitten maar het hielp niet want ik werd nog steeds gepest. Ik had met gemak het atheneum kunnen doen maar het werd ternauwernood HAVO, en ik werd nog altijd gepest.

Ik ging studeren aan de andere kant van het land en ook daar, “volwassenen” onder elkaar, en niemand die me kende uit mijn schooltijd, werd ik gepest. Ik was nu zo ver dat ik zeker wist dat het allemaal aan mij lag, dat ik niet normaal was, en dat het altijd zo zou blijven. Ik was zo ver dat ik dacht dat mensen die vriendelijk tegen me waren, dat uit medelijden deden. Dat ze me op hun verjaardagen uitnodigden zodat die idioot ook eens een uitje had. Ik denk dat nog wel eens.

En ik moest het leger in en ik werd gepest. Een sergeant-majoor vond me tijdens een nachtdienst in de hal op de eerste verdieping van ons kantoorgebouw, starend naar de tegelvloer vijf meter onder mij. Ik stond daar en ik dacht dat ik er een eind aan kon maken als ik maar met mijn hoofd eerst zou neerkomen. Hij heeft met me gepraat, misschien heeft hij me wel gered, en ik mocht naar de legerpsycholoog in Zwolle. En dat ik daarheen ging – daarmee werd ik gepest.

Inmiddels heb ik een paar dingen geleerd. Wie mij een beetje kent, weet dat ik voor niemand bang ben. Ik zoek de confrontatie zelfs regelmatig op. Maar ook dat heeft alles te maken met het voorafgaande. Ik herken de pestkoppen van weleer. Al waren het niet mijn pestkoppen, ik kan de klootzakken op afstand ruiken. En ze moeten kapot, allemaal. Ik wil ze in dat kantoorgebouw zien staan, ik wil dat ze weten wat ze andere mensen aan hebben gedaan. En ik wil ze zien springen. Head first de steenrode tegeltjes tegemoet.

Het is maar goed dat ik geen mes heb.

Reacties (65)

#1 Nonkel

Redactie: reactie verwijderd. Grof schelden.

 • Volgende discussie
#2 kevin

@1 Obvious troll is obvious…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

-1 @1.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kevin

@3 Doe er dan wat aan, Pipo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 aynranddebiel

Het is ook wel een heel raar artikel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Nonkel

@4:

Idd. Ik behoor een ban te krijgen. Wat is er toch met Sargasso aan de hand? In menig topic wordt er extreem gekankerd. Is dit de nieuwe modus operandi?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Folkward

Okee dan…

Hé, even een wedje onder de regulars. Wedden dat Nonkel dezelfde persoon is als Injereed, MisterP en Knorretje? Je weet wel, die lafaard die steeds onder een ander pseudoniem zit te trollen en pesten zit te verheerlijken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Krekel

Alle overige tragiek van de situatie even terzijde, weten we überhaupt wel of het slachtoffer (van de steekpartij) een van de pesters was?

(redelijk onschuldige druppels kunnen de emmer ook doen overlopen namelijk … )

@7: Oké, ik wed wel met je. Als ik win moet je zeggen dat ik de koning van het universum ben. Als jij wint ben ik bereid te zeggen dat je een prima gozer bent.

(ik geloof dat je heel goed gelijk kan hebben, dus ik ga je uiteraard geen evens aanbieden … )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bolke

Dit is voer voor mensen die verstand hebben van groepsdynamiek, maar ik had zo’n pester gewoon op zijn bakkus gerost, onder het motto “ik ga naar het ziekenhuis maar er gaan er minimaal 3 mee die erger aan toe zijn dan mij.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jeroen Laemers

@7:

Je hebt helemaal gelijk.

Om het allemaal nog wat mooier te maken: Nonkel/Mr. P/Knorretje/Inje is een figuur met a) een historie van pesten; b) iemand die vindt dat gepest worden de schuld van de gepeste is; en c) vervolgens klaagt dat mensen die worden gepest het gore lef hebben hun problemen bij een ander neer te leggen.

Want pesters zoals hij kunnen er natuurlijk helemaal nooit iets aan doen.

Zo’n soort figuur dus. En gezien zijn gescheld in #1 nog een naargeestige seksist ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 CK

Is het mogelijk de niet-terzake doende reacties weg te halen? Het eigenlijke artikel was interessant genoeg en verdient normaal commentaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Folkward

Yes!!!

Oh, en in afwachting op je erkenning, #8, alvast dit.

Ook Wesley zou, volgens advocaat Weisfelt, tot de pesters behoren, maar ‘hij was niet degene die het meeste pestte’.

Maar ook:

Zico: “Wesley plaagde af en toe, had weleens woordjes, pesten deed hij niet.”

Wat in de ogen van de een plagen is, kan in de ogen van een ander pesten zijn. Zoveel kun je ook lezen in #0

Ik was zo ver dat ik dacht dat mensen die vriendelijk tegen me waren, dat uit medelijden deden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joost

Even on topic dan. Er zat in zoverre een kern van waarheid in @1 dat veel gepest voortkomt uit het gedrag van de gepeste kinderen. Karaktereigenschappen die niet goed vallen, interesses die elders liggen, onhandigheid bij communicatie bijvoorbeeld.

Helaas zijn dat dingen die je niet zomaar even aanpast, maar een groot deel van het probleem zou – in theorie – opgelost kunnen worden met begeleiding. Zeker als blijkt dat een kind keer op keer in nieuwe omgevingen ook gepakt wordt lijkt me dat de beste strategie.

Andersom zou je ook de pesters moeten begeleiden, hoewel dat wel wat lastiger te verkopen is, aangezien er veel mensen zijn die pesten niet iets vinden waarmee je geholpen moet worden. Je ondervindt er zelf immers geen last van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Nonkel

@8
Nou Krekel, je mag ‘door het stof’.

@10
Waarom denk je dat ik een uitspraak uitlok? Juist, om onder andere mensen bewust te maken. Ook voor jouw verkrachte weergave btw. -1 Voor gebrekkige intepretatie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 frankw

Joost @13, “begeleiding”is te simpel als het om pesten gaat. Er zit inderdaad een dynamiek in waarin zowel daders als slachtoffers een rol hebben en blijkt begeleiding van slachtoffers alleen niet afdoende.
Momenteel vinden op veel scholen antipest-programma’s plaats, zoals “kanjertraining”. Elke vorm is net iets anders, maar vaak komen er elementen in terug waarin onaangenaam gedrag wordt opgemerkt, waarin alle kinderen in rollenspellen leren voelen om aan “the receiving end” te zitten en waarin ze elkaar ook leren aanspreken.
Ik weet niet hoe veel de programma’s opleveren (heb nooit studies gezien naar hun effect), maar vermoed, samen met het weerbaarder maken van slachtoffers en een scherper beleid op school er veel pestproblematiek kan worden tegengegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Krekel

@12:

Wat in de ogen van de een plagen is, kan in de ogen van een ander pesten zijn.

Ja, klopt helemaal. Vooral wanneer iemand met of vanuit een groepje een eenling plaagt is dat voor de eenling in de regel eerder kleinerend en bedreigend dan jolig.

Prima gozer ben je trouwens, had ik je dat al eens verteld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Folkward

@14 Ik vind het zelf een waarheidsgetrouwe weergave, hoor. Maar als jij je eigen fabeltje wilt blijven geloven (‘ik maak mensen bewust’), prima. Gelukkig zit jouw lafheid om steeds onder een andere naam te reageren, mij niet zo heel veel in de weg. Een beetje maar: ik moet even weer accommoderen welke reacties van welke persoon ik moet negeren. Maar bedankt, deze keer heb je het mij makkelijk gemaakt.

@13 “Je ondervindt er zelf immers geen last van.”
En dat is de bron van de revanchistische gedachte in #0 (en in meer van die gevallen waarbij patsboem alle woede (soms fataal) wordt gericht). ‘Dan laat ik ze het wel voelen… En wel zo erg dat ze het nooit meer zullen vergeten!’ Projecten, zoals #15 noemt, waarin -eigenlijk- je je moet leren inleven (echt waar, je zou toch denken dat mensen dat, als voorwaarde om in een sociale omgeving te leven, zelf in zouden zien) lijken me dan ook nuttig.

EDIT: @16 Nee, nog nooit gehoord. Maar jij bent ook wel een prima gozer hoor ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 zazkia

ok stel dit verhaal hierboven. en dan daarna, je wordt verkracht door een ver familielid op een moment dat je het niet verwacht, je vindt iemand die van je houdt, denk je, maar die vermoordt je bijna, en dan vermoordt hij/zij je bijna weer, en daarna weer en daarna weer, en dan krijg je er ook nog kinderen van. En het ene kind is de hele tijd ziek. En de andere gaat je slaan zoals je partner je slaat, al van jongsaf aan. En je kan niet vluchten omdat je geen geld hebt om van te leven. Maar je kan niet doodgaan vanwege je zieke kind. En de schulden lopen alleen maar meer op. Elke dag weer een deurwaarder en weer een blauwe plek erbij. Je moet naar de voedselbank terwijl je je huis niet uitdurft maar dat ook de enige plek is waar je niet meer wil zijn.

En dan ja. Pesten is erg. Maar er zijn ook dingen erger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 zazkia

niet dat ik dat nou heb… maar just saying…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Nonkel

@17:
Het is inderdaad laf, zoals jij je opstelt. Dat klopt.
De reden dat ik mn naam verander heet Pedro. Die zal me nu wel weer gaan stalken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 De echte Rob

Who the fuck is Anthony?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Folkward

@21 Zie o.a. linkje in #12.

Korte samenvatting:
Anthony (16) stak Wesley (15) in de nek met een mes. Wesley bloedde niet lang daarna dood door een slagaderlijke bloeding. Dit gebeurde vorige week vrijdag op het Corbulo College in Voorburg. Anthony werd zijn leven lang gepest. Vermoedelijk ook door het slachtoffer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Lethe

Iedereen en allen, lees 0 en alle reacties nog een keer. Blijkt eens te meer dat dit een heel lastig en belangrijk topic/onderwerp blijft.

Een dat de ‘pesters’ (ex of nog steeds) zichzelf ook aan mogen trekken. Ipv telkens naar (gedeeltelijk, maar voor de duidelijkheid, dat is dus niet GEHEEL, terecht) de gepeste te wijzen. Of gewoon nog even ‘leuk’ op de oude voet, trappen na te geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 De echte Rob

@22 Ah, dank. (Stiekem had ik het al gegoogeld direct nadat ik mijn reactie plaatste.)

@Inje Ik ken je nog van Geencommentaar, net zoals Pedro. Je bent geen kwaaie, maar over pesten zeg je wel hele domme dingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Aap Noot Pies

Redactie: reactie verwijderd – persoonlijke aanval.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Vast Goed

Het hele verhaal doet me denken aan die jongen op mijn middelbare school die ook altijd slecht in de groep lag. Op een gegeven moment kwamen we bij elkaar in de klas, waarop ik me voornam normaal tegen hem te doen. Niet uit medelijden, maar omdat ik de lol van pesten niet zag/zie. Al snel merkte ik dat het een enorme eikel was die niet normaal terug kon doen. Dus bleef hij een verschoppeling, die in de pauzes van ellende maar naar huis ging. Gelukkig heeft die jongen nooit een mes meegenomen. Ik hoop dat hij ooit hulp is gaan vragen om zijn omgang met mensen te verbeteren. Want iedereen kan slachtoffer van een pester worden, maar als je altíjd slachtoffer van pesters wordt moet je je toch echt laten helpen bij je sociale vaardigheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Sjap

Belachelijk om de schuld bij de gepestden te leggen. Velen die ik ken zijn hun tijd simpelweg vooruit en/of extreem intelligent. Dat dan een “stel apen” met een IQ van 100-130 daar niet mee om kunnen gaan en pestgedrag vertonen om hun eigen domheid te maskeren is kwalijk.
En Nonkel moet zich kapot schamen, ik snap hoe je lekker voldaan in je bedje kan kruipen vanavond. Ik denk eigenlijk dat dat niet het geval is en dat drank en/of wiet zijn geweten sussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Diener

@13, en anderen die vinden dat vooral de mensen die gepest worden hun gedrag maar moeten aanpassen: het is natuurlijk heel pragmatisch, want inderdaad de moeilijkste weg om het gedrag van de pesters te veranderen. Maar offer je dan niet veel te veel op? iedereen heeft recht het ‘anders’ te zijn, of je daar nu iets aan kunt doen of niet. Wie heeft daar nadeel van? Niemand verdient het ‘gestraft’ te worden door pesters, zij die hun gevoel van macht willen vergroten ten koste van iemand anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 gronk

@28: Klopt. Ik heb dat altijd een rare redenering gevonden, dat gepesten maar moeten dealen met de pesters. Alsof de VWA tegen mensen zou zeggen ‘kom, als de supermarkt op de hoek bedorven vlees verkoopt, dan moet je maar een sterkere maag krijgen. D’r is tenslotte nog nooit iemand doodgegaan aan een bedorven hamburger.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Horseman

Onder een heleboel andere vreselijke dingen is pesten echt slecht en kan iemand heel ongelukkig maken.(alhoewel soms de gepeste een ongelooflijke eikel kan zijn,en dat het een helende werking kan hebben eens goed op je nummer gezet te worden)
Maar Pesten kan nooit een aanleiding zijn de ander te vermoorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 gronk

@horseman: je haalt structureel pesten en terugpesten door elkaar. Bij structureel pesten zijn het juist de pesters die ‘ongelofelijke eikels’ zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Vipsania Agrippina maior

Dat van “verander je gedrag” als gepeste is de makkelijke weg kiezen. Dat moet je als gepest kind maar even zelf uitzoeken? Of in het “beste geval” word jij geproblematiseerd en moet je zeker met een psycholoog gaan praten.

Bovendien is er vaak geen uitweg als je eenmaal een doelwit bent.
Dat de gepeste -soms? vaak?- niet de makkelijkste personen zijn is ongetwijfeld waar. Maar wat als je om je uiterlijk wordt gepest? Als 10-jarige roodharige je haar maar blond verven omdat het de anderen niet aanstaat?

Waar ik mijzelf altijd afvraag is of pesten niet ingebakken zit in de menselijke groepsdynamiek (of gebeurd het bijv. ook bij apen?) Ik geef het toe, altijd een gevaarlijke vraag omdat je dan die “het is natuurlijk” goedpraters krijgt. Die kant wil ik dus zeker niet op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 JANC

@30: Het mag niet, bedoel je zeker? Dat het kan blijkt maar uit het verhaal.
@26: Wellicht komt dat “eikelgedrag” ook weer deels voort uit het feit dat hij gepest wordt? Een slachtoffer van pestgedrag kan zijn persoonlijkheid volledig veranderen door het pesten. Als je, zoals ik uit het verhaal begrijp, dag in, dag uit gepest wordt, dan zie je met tegenzin op naar een nieuwe dag. Want je weet dat het een dag wordt waar je weer geconfronteerd wordt met pesters.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Vast Goed

De aanleiding om gepest te worden ligt niet zo zeer bij het ‘anders’ zijn, maar in de groepsdynamiek. Zet een pester in een andere groep waar de omgangsregels gericht zijn op het elkaar helpen ipv statusgericht, en je krijgt een heel ander mens. Maar een normaal mens kan in een andere groep dus ook pester worden. Pesters zijn vaak zelf vaak ook niet gelukkig met de groepsdynamiek, want hebben (onbewust) angst om door de mand te vallen wanneer ze zichzelf zouden zijn. Hier is al zoveel over geschreven, google maar eens op Meidenvenijn.

En vanuit mijn idee dat het aan groepsdynamiek ligt, stel ik dat je als gepeste ook een eigen verantwoordelijkheid hebt. Wordt er in jouw groep slecht met elkaar omgegaan? Maak het bespreekbaar, zelf of met hulp van ouders/docent/collega’s. Zit je in een groep vol eikels waar omgangsvormen niet bespreekbaar zijn: ga daar weg. Kun je er niet weg, wapen je met sociale vaardigheden.
Iemand doodsteken is nooit de manier om de omgangsvormen in een groep te verbeteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Joost

@28: Waar claim ik dat? Ik constateer dat er weinig draagvlak is om pesters te helpen, omdat veel mensen dat niet zien als een probleem. Hoe gewenst ook, dat maakt het in het huidige klimaat lastig om die richting te kiezen.

Wat ik vooral claim is dat er een wisselwerking is. Pesters zoeken een aanleiding om te pesten, gepesten geven vaak (al dan niet onbewust) aanleiding. Een tweesporenbeleid lijkt me dan ook gewenst.

Qua aanpassen van gedrag, daar bedoel ik niet mee dat je je anders moet voordoen dan je bent, dat lijkt me onwenselijk.

In mijn geval bleek een groot deel van het gepest hem juist te zitten in het jezelf niet voordoen zoals je bent, en te bang zijn voor de opinie van anderen over jou. Dat maakte mijn interactie met mijn omgeving in de klas te kunstmatig, en plaatste me buiten de groep. Met wat begeleiding was ik daar misschien eerder achter gekomen.

Overigens weet ik niet in hoeverre het echt aanpakken van pesters werkt. Zoals @0 zegt: Als ze aangepakt worden is het ook jouw schuld dat ze ergens heen moeten, en de school heeft maar beperkt zicht.

Het blijft moeilijke materie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 JANC

“maak het bespreekbaar”, klinkt goed. Maar zo zitten kinderen niet in elkaar. Ook pubers niet. Je “wapenen met sociale vaardigheden” is verdomd lastig als je het pispaaltje bent. Weglopen is vaak niet mogelijk en kan tot permanent vluchtgedrag leiden, wat het slachtoffer (van pesten) ook niet helpt. Iemand doodsteken is niet de juiste weg, maar ik kan me de emotie goed voorstellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 JANC

@35:

gepesten geven vaak (al dan niet onbewust) aanleiding

Ik zie het wel, ben er maar ten dele mee eens. Ik dacht dat we in Nederland ieder in zijn waarde zouden laten. Het dragen van andere kleding, het hebben van een andere geloofsovertuiging, het al dan niet met accent spreken, het zou niet uit mogen maken. Om dan te zeggen dat de gepesten zich maar moeten aanpassen is dus een beetje raar, zeker op een site als Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 pedro

@20: Ik had hier eigenlijk niet willen reageren, maar anderen hebben je al herkend… bij deze dan maar omdat je er zelf om vraagt.

On topic. Topic is pesten. Nonkel verdedigt pesters (is er waarschijnlijk zelf een), of probeert naar eigen zeggen gepesten bewust te maken, maar blijkt er zelf in het geheel niet tegen te kunnen. Daarom moet ie steeds van naam veranderen. Dat is volledig in tegenspraak met zijn uitspraken hier.

En wel jammer dat je toch weer terug bent gekomen, na al je beloftes om weg te blijven. Maar goed: ook dat had ik al voorspeld. Vooral jammer dan voor de rechtse reageerders hier, die wel normaal proberen te argumenteren, want die hebben alleen maar te lijden van jouw aanwezigheid hier.

En grappig hoor. Na #1 en door verschillende mensen op je vingers getikt te zijn, blijkt het toch gelijk weer allemaal mijn schuld te zijn. Als ik jou was zou ik maar gelijk weer naar een andere naam gaan zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Joost

het zou niet uit mogen maken.

Je hebt zoiets als wenselijkheid en realiteit. Helaas komen die niet heel vaak overeen.

Het voordeel van de gepeste mensen helpen is dat ze de “behandeling” meenemen als ze verhuizen, naar een andere school gaan of later gaan werken. Als je altijd de pesters aanpakt kan je elke keer opnieuw beginnen.

Nogmaals, wenselijkheid versus realiteit.

Er is geen prototype pester of gepeste, en geen prototype pestdaad. Het zijn glijdende schalen, waarbij dezelfde dingen door verschillende mensen ook nog anders worden geïnterpreteerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 pedro

@18: aangrijpend verhaal en voor veel mensen in meer of mindere mate herkenbaar. Maar niet ‘erger dan pesten’. Het is gewoon pesten in optima forma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Vast Goed

@36: ik formuleer het inderdaad te veel alsof een kind het helemaal zelf zou moeten doen. Als ouder en docent heb je daar uiteraard een grote rol in.
Om een voorbeeld te geven: op meerdere basisscholen worden kinderen, leraren en ouders getraind in het herkennen van groepsdynamiek die leidt tot pesten (met mooie termen als Queen-bee’s en Wanna-bee’s). Dat soort aanpakken richt zich op de omgangsvormen met elkaar. Maar dus wel degelijk inclusief het mondig maken van leerlingen die zichzelf opeens onderaan de pikorde aantreffen. En dat is lang niet altijd omdat ze ‘anders’ zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 pedro

@24: Inje en injereed waren 2 verschillende personen.

Met Inje kon ik altijd goed opschieten. Inje is op een bepaald moment weg gebleven, omdat ie door anderen te vaak zonder al te veel argumenten aan werd gevallen. Ik wijt dat voor een belangrijk deel aan de rare figuren, die steeds maar confrontaties zoeken, zonder al te veel argumenten, waardoor onze rechtse reageerders, die wel met echte argumenten komen, in datzelfde hoekje van zure rechtse op de man spelende intriganten geplaatst worden.

AltJohan kan ik bijvoorbeeld ook goed waarderen. Ik ben het heel vaak niet met hem eens, maar het blijven altijd normale discussies met hem. Sommige reacties op hem vind ik iets te ongenuanceerd, maar ja, hij zit gedeeltelijk in dat hoekje, waar ook de Antons en de Knorretjes zitten, en krijgt daardoor te maken met reacties die soms in zijn geval niet geheel terecht zijn. Waardoor Inje ook is verdwenen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Horseman

Heel lang geleden zat ik op een internaat.Een klasgenoot was de beste van de klas,kwam uit een heel klein gereformeerd dorp in het midden van het land.Hij was klein en had haast kleine misvorme schoudertjes.En door zijn halsstarrige,eigenwijze houding volstrekt onuitstaanbaar.Hij is nooit veranderd.Na de opleiding zijn wij gaan varen bij de koopvaardij,op schepen met louter Chinese bemanning.Binnen een jaar hoorde ik dat ze hem dood teruggevonden hadden,onder in een dieptank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 JANC

@43: Begrijp ik het goed dat je pleit voor het doden van mensen die gepest worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 JANC

@39: Blijft wat je bepleit alsnog het aanpakken van het symptoom, niet de ziekte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 De echte Rob

@Pedro

Inje en injereed waren 2 verschillende personen.

Injereed ken ik niet, maar kijk eens naar het plaatje bij deze reactie: https://sargasso.nl/afschrijvingen-de-uitleeneconomie/#comment-797749

Precies, dat is hetzelfde plaatje als bij Nonkel, MisterP & Knorretje.

/Sherlock

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 zazkia

Mijmert:
Vervang pesten door sexual harassment.
Vervang gedrag door te kort rokje.
Wat blijft er dan over voor:
#34

Zit je in een groep vol eikels waar omgangsvormen niet bespreekbaar zijn: ga daar weg. Kun je er niet weg, wapen je met sociale vaardigheden.

Stel je kan er niet weg, bijvoorbeeld omdat je de baan nodig hebt. Omdat je net uit een kutsituatie komt, bijvoorbeeld zoals die in #18.

Hoeveel sociale vaardigheden kun je dan nog hebben?
Moet je in een tuinbroek en een colltrui blijven rondlopen om naar je werk te komen? En moet je dan ook nog jezelf blijven wijsmaken dat je een leuke baan hebt?
Ik zal niet zeggen ga met een mes rondlopen maar ik vind dat je dan inderdaad oud-testamentair er
-alles aan moet doen om het bespreekbaar te maken en daarnaast
-het vege lijf redden.
En daarna oud testamentair beschimmelde kaas onder de stoel van de “pestkop” leggen. Het is een apenwereld omdat de pestkop er een apenwereld van maakt. Als tot boven in de keten daar niets aan gedaan wordt, dan is het blijkbaar een apenwereld. Laat die aap dat dan ook voelen. Van die andere wang toekeren heb ik nog geen mens of situatie beter zien worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 JANC

@47: Dat is inderdaad wat ik ook bedoel. Normaliter is Sargasso er als de kippen bij om slachtoffers te verdedigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Horseman

@44: Neen natuurlijk niet,zie mijn @30.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Vast Goed

@47: Grapjas. Als je ‘niet’ in mijn reactie vervangt door ‘wel’ krijg je opeens ook een ander verhaal.

@48: Deze link beschrijft hoe pesten bij meiden werkt: http://www.opvoedadvies.nl/meidenvenijn.htm .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Micowoco

Ga er maar aan staan als leerkracht, in een tijd waarin alles wat je op het speelplein mis ziet gaan, als politiek talent wordt beschouwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 pedro

@46: het plaatje is hetzelfde. De rest niet. De manier van schrijven niet, de onderwerpen die hij aanstipt, de IB kennis van de echte Inje waar deze gast niet aan kan tippen, en de manier waarop ie over mij praat niet. Inje heeft op GC wel eens gevraagd waar ik was gebleven, omdat anderen hem zo aan vielen, en ik toch wel met argumenten kwam. Ik kan je verzekeren, dat deze gast Inje beslist niet is. Als hij Inje was geweest, had ik dat al lang gemerkt. PS: ik ken Inje’s echte naam zelfs… En btw, je kan in je link toch ook wel zien, dat die Inje daar heel anders naar mij reageert. Of dat de echte is, kan ik niet zo maar zeggen, maar het het is duidelijk een heel andere stijl…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 De echte Rob

Hmmm, heb toch het idee dat het dezelfde vent is. Dat plaatje lijkt me geen toeval, dikke kans dat het aan zijn e-mailadres gekoppeld zit en daarom automatisch bij de verschillende namen tevoorschijn komt. Misschien kan de echte Inje naar voren treden om dit te beslechten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Thallman

Weten we dus eindelijk waar die haat aan Nederlanders vandaan komt, de projectie van een onverwerkt jeugd trauma. Peter Breedveld had een tijd geleden een nog zieliger stuk geschreven in soortgelijke trant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 JANC

@54:

haat aan Nederlanders

wat bedoel je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 pedro

@53: dat zou lastig kunnen worden… Als het dezelfde is, is zijn opmerking, dat ie steeds vanwege mij van naam verandert, niks waard, want dan had ie gewoon als Inje verder kunnen gaan. Maar noem mij gerust een ongelovige Thomas hoor. De echte Inje heeft al genoeg aanknopingspunten om zich kenbaar te maken. Gebeurt dat niet, dan hou ik het erop dat dit een ander is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 pedro

@55: Pesters worden gehaat. Pesters zijn in ons land Nederlanders. Dus Nederlanders worden gehaat. De logica van rechts…

Een appel is fruit. Een peer is fruit. Dus een appel is een peer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 pedro

@46: btw… alleen bij #20 zit een plaatje bij nonkel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 JANC

okee, maar wat heeft dat met

de projectie van een onverwerkt jeugd trauma

te maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 pedro

@59: “Weten we dus eindelijk waar die haat aan Nederlanders vandaan komt”. Dat is namelijk “de projectie van een onverwerkt jeugd trauma”. Aangezien hij van niemand anders hier iets weet, moet dat wel zijn eigen onverwerkte jeugdtrauma zijn, dat hij hier projecteert. Of hij was dronken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 Nonkel

In het land der Blinden is eenoog koning ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 De echte Rob

@61 Kom op. Zeg het! Zegge zegge zegge! Zeg maar tegen Pedro dat ik gelijk heb.

Ouwe (nog jonge) pestkop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 pedro

@62: hij wil het niet zeggen, terwijl ik het hem toch heel erg gemakkelijk gemaakt heb om het aan te geven. 3 dagen de tijd gehad… Niks…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 zazkia

Nou vast goed, ik vind dat dat het verhaal helemaal niet zo anders maakt.

In een omgeving waar iemand wordt gepest gebeurt vaak veel meer dan alleen het gedrag van de individuele pester. Pesten krijgt een ruimte op een onderontwikkeld schoolplein. Daarin is er niet 1 pester maar zijn er veel meer pesters die allerlei afzonderlijk gedrag vertonen dat op zichzelf misschien nog niet erg is. Maar er zijn er ook 1 of 2 tussen die veel te ver gaan.

Het gedrag van een individuele pester heeft een wisselwerking op het gedrag van de rest van de groep.

Stel dat je iemand hebt gepest dan is jouw gepest ook iets dat jou tegenhoudt bij het aanspreken van een ander op nog slechter gedrag. Slecht gedrag geeft de ruimte aan nog slechter gedrag. Slechter gedrag laat slecht gedrag toe. Dat betekent dat degene die onderaan de pikorde staat, overvallen wordt door een lading slecht, slechter en slechtst gedrag.

Stel, jij pest iemand op de werkvloer en tegelijk wordt diegene door een ander sexueel geintimideerd terwijl je erbij zit. Je bent zelf ook niet in de haak dus je gaat niet naar een vertrouwenspersoon. Terwijl invloed buitenaf het enige is dat het sfeertje kan doorbreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 zazkia

Kortom: Stel er is pesten op de werk/schoolvloer wat te doen: Alles eraan doen om het bespreekbaar te maken, het vege lijf redden en terugkomen voor een vriendelijke vorm van wraak.

 • Vorige discussie