Daderprofielen: wat is justitie van plan?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een interessant berichtje op de site van de Volkskrant vanochtend. Justitie wil misdaad aanpakken met daderprofielen. Hirsch Ballin onderzoekt of justitie deze profielen ‘geavanceerder’ kan inzetten binnen de bestaande wetgeving.

Het blijft allemaal wat vaag, maar de Volkskrant schrijft: “Hirsch Ballin wil daarbij digitale technieken toepassen, bijvoorbeeld de mogelijkheden om bestanden te doorzoeken, zo maakte hij zaterdag bekend. De profielen kunnen dan worden vergeleken met personen die een strafblad hebben.”

Suggereert de minister nou dat hij profielen wil gaan maken van de hele bevolking? Het zal toch niet? Het voorstel gaat in ieder geval al gepaard met het heftigste geschut dat de overheid heeft om er iets door te drukken. De profielen zullen vooral gebruikt worden om kindermisbruik aan te pakken.

En kindermisbruik aanpakken, als je het daarmee oneens bent zal je wel iets te verbergen hebben, toch?

Maar dat woordje ‘vooral’, dat zit me een beetje dwars.

Reacties (9)

#1 vandyke

Ik las het ook vanmorgen en fronste mijn wenkbrouwen.

Pedo’s aanpakken, wie kan daar wat op tegen hebben?? Maar blijft het daarbij? En hoelang blijven die gegevens bewaard? En wat gebeurt er nog meer mee?
En als je als burger in de hoek wordt gedreven door justitie in 2023 met een digitale uitdraai van een reis die je in 2008 naar Thailand hebt gemaakt en een uitdraai van de opmerking die je op 11 juli 2009 hebt gemaakt op site van geencommentaar.nl? Of ik soms voor pedofielen ben? En wat deed jij in 2007 in Pakistan, want dat zagen we ook toen wij jouw verdere reizen bekeken? En kijk jij eens naar deze foto genomen op 1 juli 2009 op een Amsterdams terras. Dat ben jij daar he, die daar aan een tafeltje zit met Marokkanen. En die ene Marokkaan waar jij naast zat die is in 2013 betrapt op het hebben van een ‘shariagedachte’. Waarom zal jij bij die Marokkaan aan tafel? En waarom keek jij regelmatig naar El Jazeera?
Weet je wat, je hoeft niets meer uit te leggen vandyke, wij hebben genoeg om je voor onbepaalde tijd in administratieve hechtenis te nemen.

Terwijl ik zwaar in de boeien geslagen word weggeleid, zie ik nog net in een ander kamertje een magere man van middelbare leeftijd zitten met verwildere haren en een bleek gezicht, dat typisch is voor iemand die nooit buiten komt en altijd achter zijn computer zit.
‘Zo’, zegt de politieagent bars tegen de man, ‘dus jij bent Joost. Ken je vandyke?’

 • Volgende discussie
#2 Steeph

creepy stuff. Maar ligt wel in de lijn die al een tijd geleden is ingezet. Moet nog even de volle impact van dit kleine berichtje verwerken.
Dank voor het even melden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JW

Wat zal Hirsch Ballin weer een ontzettend hard orgasme krijgen van het zoveelste en steeds verdergaande ver1984tisering van Nederland.

Die man had moeten blijven wat hij was: afgeserveerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 blabla

Ben ik even blij dat ik niet meer zolang hoef.
Tering, tering, wat een klotemaatschappij staat jullie te wachten door het monsterachtige verbond tussen juristen en informatici.
Ik zou nu maar eens echt de brand steken in alles wat in dit land meent te moeten regeren en alle informatiewetgeving die de afgelopen 8 jaar tot stand is gekomen, want zo zoetjesaan verbusht hier in Holland alles.
Wat nu in de informatikakoker zit van deze regering (de bende van balkenende) is nog erger dan goelag archipel en das dritte reich tezamen.
Mensen, aanvallen !!
En laat er niet een ontsnappen van deze regering en de ambtenaren die steun geven aan deze regering.
Denk daarbij vooral aan informatici en juristen, die eerst!!
Om te beginnen kun je de hele regering laten dagvaarden door het Internationaal hof van Justitie op grond van het aktief meewerken aan de destabilisatie van Irak waardoor meer dan een milioen Irakezen de dood vonden. Op het veroorzaken van een holocaust staat een levenslange celstraf.
Zitten ze een keer in het hok dan kun je ze door waterboarding alles laten zeggen wat dan weer handig is om alle wetgeving van de afgelopen 8 jaar aan te pakken en ongeldig laten verklaren.
Wooaawh dat zou nou echt fantastisch zijn, misschien maak ik het nog mee!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

@4: Je generaliseert. Informatici en juristen in het algemeen zijn hier niet verantwoordelijk voor.

Het is alsof je de automobielindustrie de schuld geeft van oorlog omdat ze tanks hebben geproduceerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 D. G. Neree

Daderprofiel:
Het betekent dat als uw gedrag overeenkomsten vertoont (bijvoorbeeld laat naar bed gaan en laat opstaan, ik noem maar wat) met dat van een crimineel, u bij voorbaat al verdacht bent.

Dat is het doel van daderprofielen: het analyseren van gedragspatronen met het doel daarmee verdachten in het vizier te krijgen. Als u dan aan zo’n profiel voldoet, dan kunnen ze u dmv de gezamenlijke database makkelijker een loer draaien voor als ze de echte dader niet kunnen vinden.

Dit opent de deur voor grootschalig misbruik.
Vanaf nu is IEDEREEN verdachte. U die dit leest in het bijzonder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gronk

Informatici en juristen in het algemeen zijn hier niet verantwoordelijk voor.

Onder fysici bestaat er tenminste nog iets van schuldgevoel voor hiroshima en nagasaki. Gelukkig zijn IT’ers en juristen autistisch genoeg om daar geen last van te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

@7: Een beetje hetzelfde argument als dat Marokkanen de straat op zouden moeten toen Mohammed B. Van Gogh vermoordde.

Totale onzin. Bij elke fysicus die nu rondloopt met een schuldgevoel over Hiroshima zit een steekje los.

Als de een of andere gek zich geroepen voelt om mee te werken aan een vrijheidsbeperkend IT-systeem moet ik me dan als IT-er, in een compleet ander marktsegment, schuldig voelen? Ik dacht het niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 koos

Doet me denken aan een interview met een beveiligingsbeambte op Schiplhol. Hij moest collega’s instrueren die reizigers moesten bekijken op vreemd gedrag. Onschuldig eventueel meehelpen als ze echt iets per ongeluk hadden laten vallen, goed naar de gezichten kijken, en dat gevoel van mensenkennis gebruiken voor het opsporen van iemand met verkeerde plannen.

 • Vorige discussie