Cruciaalste EU-top tot nu toe…

Vanavond komen de Europese leiders van de zeventien eurolanden in Brussel bijeen om te komen tot een allesomvattende oplossing voor de schuldencrisis in Europa. Onderdelen van die oplossing kunnen zijn: een forse uitbreiding van het Europese noodfonds, het gedeeltelijk kwijtschelden van de Griekse staatsschuld en een bijdrage daarin van Europese banken die op hun beurt weer gevaar lopen bij een Grieks faillisement. Maar waarschijnlijk zal deze oplossing nog niet alle details bevatten en dus ook niet in staat zijn de onrust op de financiële markten weg te nemen. China heeft aangeboden bij te dragen aan het noodfonds in ruil voor inspraak in het IMF. De machtsverhoudingen in de wereld kantelen als een gestrand containerschip voor de kust van Nieuw-Zeeland, de vraag is: welke containers vallen er het eerst? Zeker is dat ook u in een van die containers zit. De Volkskrant voorspelt onheil als de euro uiteenspat: een bankrun in de PIIGS landen, faillissementen in heel Europa, crashende beurzen en verdampende pensioenen. De NOS verzorgt extra journaals, maar u leest het het eerste op twitter (lijstje eurokrise experts), reaguren doet u in de open draad zolang er nog stroom is.

 1. 1

  Waarom zou de euro uit elkaar spatten? Als er geen structurele oplossing voor Italië wordt gevonden moet het land (of: de regering van het land) minder uitgeven. Dat is een flinke rem op de economische groei, maar dat lijkt mij niet te leiden tot het einde van de munt.

  De euro is trouwens weer gestaag aan het stijgen tegen dollar de laatste paar weken:
  http://finance.yahoo.com/echarts?s=EURUSD=X+Interactive#chart2:symbol=eurusd=x;range=1m;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

 2. 7

  Ze proberen alleen maar een angstsfeer te creëren, om tenslotte de ECB een paar duizend miljard Euro in te laten intypen voor de EFSF. Waarna de VS ook verder kwantitatief geldverruimen. Controlled Devaluation.

  De banken die er toe doen, hebben het zover laten komen zodat de ECB helemaal gaat voldoen aan de geldbehoefte van de banken. Dat noemen ze ‘politiek onafhankelijk’. De hardgeld politiek van de Bundesbank moest gesloopt worden, en dat is aan het gebeuren.

  De demokratie hebben ze alleen nodig om financieel-analfabete politici demokratisch, en dus legaal, de kop van de burger in de strop te steken.

 3. 8

  Eerst denk je: slome politici! Oogklepperende nationalisten! Maar als je dan veel gaat lezen…
  Op een gegeven moment wordt je gek van al die economen-blogs en twitterlijstjes.
  It’s time for SuperMario to use his Big Bazooka.
  No! That’s just Ponzi! Hel ende Verdoemenis!
  Heren, Heren! Er is een middenweg. Denk pantsertank! Tijdrekken en uitdijen is goed, want dat verdeeld de impact van de klap!

  Ze zijn verslavend, al die analyses (die soms trouwens veeleer door geldingsdrang ingegeven dogmatische beleidsadviezen zijn).
  En dan lees je het achterliggende fundamentele debat weer eens, en plotseling verschuift de sympathie van al die leunstoelen weer naar de politici.

  De vraag is waarvoor politici banger zijn: voor het oordeel van hun kiezers, of voor het oordeel van de geschiedenis.
  Ik denk het laatste, zeker gezien de speech van Merkel in de Bundestag, vanochtend, en het minutenlange applaus van al die gekozenen dat daarop volgde.

 4. 9

  Politici zijn het bangst dat Al Qaida uit het niets in hun land opduikt, als ze niet doen wat banken van ze verlangen. Vandaag voeren ze het showtje op dat er onderhandeld zou worden over hoeveel verlies banken op hun Griekse beleggingen zouden willen lijden—geld dat ze gewoon tigvoudig en voor ongeveer nop via ECB en EFSF weer zullen binnenhalen.

  De bevolking moet geïntimideerd worden, zodat men weer dankbaar gaat stemmen op de politici die de boel telkens weer ‘redden’. Maar voor de verandering zal het over een week ofzo weer eens een volle week gaan over Wilders, de islam en/of een mengeling daarvan. De politiek cyclus, waarin we leven, kan eigenlijk zo de Enkhuizer Almanak in.

 5. 10

  Wat mij ondertussen vreselijk begint te irriteren is dat ongeveer iedereen de schuld krijgt behalve de schuldigen.
  Waarom worden gewetenloze speculanten niet even gewetenloos kaltgestellt eiegnlijk?
  Waarom krìjgt men in godsnaam de kans om obligaties en heel de vaste meuk van een land aan te vallen?

 6. 11

  Merkel en Sarkozy zouden onaangekondigd willen binnenvallen bij bankiers die aan de overkant van de straat onderhandelen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse staatsschuld, ze dusdanig de stuipen op het lijf te jagen dat ze akkoord zouden gaan met de voorwaarden…

  Either you’re signature or you’re brains will be on the contract..

 7. 15

  ‘Speculant’ is een volstrekt betekenisloos begrip. Maar goed: degenen die zo genoemd worden, doen juist uitstekend werk, omdat ze landen in het gareel houden—landen dus niet eindeloos schulden kunnen maken. Want landen speculeren er namelijk op dat het wel kan. Maar wie het ‘treft’, heeft er dus helemaal zelf een ongelofelijke pleuriszooi van gemaakt.

  Je kan ze vergelijken met de ook zo veelgesmade computer-hackers: die zijn ook behulpzaam, doordat ze de zwakke plekken blootleggen, en slechte systemen het ravijn induwen, waar ze thuishoren.

 8. 16

  De ene cruciale top na de andere. Allemaal volgevreten “leiders” die zich nog even voller vreten. De miljarden vliegen ons om de oren tot op niveaus waar niemand zich er nog een voorstelling van kan maken en bovendien is het toch geen “echt” geld dus waar gaat het over? Intussen weet iedereen wel dat Jan Modaal hoe dan ook, linksom of rechtsom de rekening gaat betalen. Intussen is er het bijna 11 uur, en de film begint zo.

  *gaap*

  Ach, ‘k kan altijd m’n kostje nog bij elkaar jatten als het moet. Een lage moraal is het meest waardevolle bezit momenteel, lijkt het wel.