Dossier Crisis geopend

CrisisIn het ovenverse milieu-jaarverslag 2007 [.pdf] van de firma GeenStijl wordt gesteld dat het (witte) broodblog uit Amsterdam-Noord meer postjes over het milieu heeft gepubliceerd dan het “linksradicale Sargasso”. Dat zullen ‘Mensen met Verstand van Tellen’ maar eens moeten natellen en laat dan gelijk een commissie van wijze mannen (m/v) bepalen of stijlloze postjes als “Duyvendak is een ayatollah” ook onder het thema milieu vallen? In ieder geval hebben Mensen met Verstand van Tellen het op Sargasso vanaf vandaag een stuk makkelijker na het openen van het dossier “Crisis”. Hier staan alle postjes aangaande het milieu van het afgelopen jaar handig gesorteerd op thema: energie, grondstoffen, klimaatverandering, ecosystemen, biodiversiteit en voedselvoorziening.

Waarom de naam “Crisis”? Volgende week op dinsdag 23 september is het World Overshoot Day: de dag van het jaar dat de mensheid de hoeveelheid grondstoffen heeft geconsumeerd die de aarde in één jaar kan produceren (lees ook). Vanaf volgende week dinsdag teren we in op wat er nog is. Twee jaar geleden viel World Overshoot Day nog op 9 oktober, maar omdat de wereldbevolking groeit en welvarender wordt consumeren we meer en valt deze dag steeds eerder. Koperdieven, modderkoekjes, superstormen, hoge olieprijzen zijn inmiddels dagelijkse begrippen geworden. Naarmate World Overshoot Day verder naar voren kruipt in het jaar wordt de kwalificatie Crisis steeds legitiemer.

 1. 1

  In ieder geval een stuk ernstigere en reeelere crisis dan het gedoe rondom de hypotheek crisis, wat meer en meer op een macro-economisch-theoretisch gebeuren begint te lijken dan op echte handel; begin bank, wordt groot door gekloot, verdien boel via winstuitkeringen etc, crash, regering lost ellende op en jij zit vrolijk in je villas..

 2. 4

  Ah, mooi dossier.

  Maar:

  1) dat krankzinnige milieurapport van dat krankzinnige weblog als opening van het log nemen is beledigend voor jezelf. dat rapport zuigt zo hard dat de kans dat daardoor een zwart gat ontstaat groter is dan het ontstaan van een zwart gat door de LHC. En zuigen is zooo 90ies.

  2) de financiële crisis is misschien toch wel aardig om erbij te plaatsen want – hoewel Maarten misschien wel een punt heeft – is het toch wel waarschijnlijk dat er een relatie is datgene waarmee alles afgerekend wordt (geld, olie, goud of whatever) en de dingen uit de echte wereld (eten, grondstoffen, energie, etc…)
  Maak er anders een apart dossier van als je toch bezig bent.

 3. 5

  HansR, het was niet de opzet om financiële, institutionele en identiteitscrises in dit dossier op te nemen. Dat is toch duidelijk een andere niche. Maar ik zal het nog eens overwegen. De co-auteur (Middelkoop) van onze Rembrandt schreef naast de permanente oliecrisis namelijk ook “de dag dat de dollar valt”.

  en ja wat betreft GS, als blogger ben je altijd neurotisch opzoek naar bruggetjes, inleidinkjes en hyperactuele insteekjes… het is een ziekte en doe het steeds weer… *sorry*

 4. 8

  @7 Dat kan als iets anders kleiner wordt zoals de beschikbaarheid van natuurlijke bronnen. Ik heb een paar jaar geleden tijdens colleges gehoord dat we 110% van de ecosystemen ” gebruikten”. Ik verwacht dat de natuur met zulke uitbuiting vanzelf wel een keertje gaat “protesteren”

 5. 12

  Twee jaar geleden viel World Overshoot Day nog op 9 oktober, maar omdat de wereldbevolking groeit en welvarender wordt consumeren we meer en valt deze dag steeds eerder. Koperdieven, modderkoekjes, superstormen, hoge olieprijzen zijn inmiddels dagelijkse begrippen geworden.

  Blablabla… (koper)diefstal is niet nieuw, het fenomeen modderkoekje is al decennia bekend (het heeft waarschijnlijk altijd bestaan), recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet de frequentie van natuurrampen toeneemt (overstromingen, ‘superstormen’, etc.) maar het aantal mensen dat leeft in gebieden die hiervoor vatbaar zijn. Weer een lekker domlinks ‘the end is near’ onzinverhaal hoor.