‘De burgemeester’ Cohen had toch liever Gerd Leers in Rotterdam gezien

foto burgemeester CohenAhmed Aboutaleb is weliswaar een “uitstekende man” voor het Rotterdams burgemeesterschap, maar de Amsterdamse burgemeester had toch liever CDA’er Gerd Leers op die post verwelkomd. En wel hierom: de vier grote steden die als ‘G4’ hun gezamenlijke belangen in Den Haag bevechten, kunnen nu wel fluiten naar de politieke support en lobby van het CDA in parlement en regering.

Met drie PvdA-burgemeesters en één VVD’er in de vier grote steden is er geen CDA’er meer in de G4-ploeg. Volgens Job Cohen zal dat de gezamenlijke belangenbehartiging bemoeilijken: “Het wordt nu allemaal een stuk ingewikkelder”.
Het zal hem in PvdA-kringen niet in dank worden afgenomen dat hij zich vandaag in het tv-programma Buitenhof niet alleen uitliet over de toekomst van de Noord-Zuidlijn, maar dat hij zich tevens liet verleiden tot een unverfroren commentaar op de gevolgen van de Rotterdamse burgemeestersvoordracht.
Maar een slip of the tongue was het zeker niet. Hier sprak duidelijk en bewust de man die zijn positie als burgemeester van een grote stad liet prevaleren boven die van een berekenend partijpoliticus. Wouter Bos moet zijn tenen gekromd hebben en Aboutaleb zal ongetwijfeld de nodige verwensingen richting Cohen hebben gesist.

 1. 3

  “liet prevaleren boven die van een berekenend partijpoliticus”

  Oh? Als je de affiliatie van de burgemeesterskandidaten laat preferen boven hun kwaliteiten, dan ben je volgens mij per definitie met partijpolitiek bezig.

  Voorlopig is er nog niets bekend over de argumenten waarmee Aboutaleb is verkozen boven Leers.

 2. 4

  Mij lijkt het de inlossing van een oude belofte van integratie: een intelligent man van allochtone afkomst aan de macht in een van de grote steden. Laat die partijpolitiek verder maar de hik krijgen!

 3. 5

  over het Noord-Zuid lijn item:
  Wat een jankverhaal over ‘pleit voor een nieuw beslismoment voor een zeer complexe afweging’ zat daar tegenover Cohen zeg.

 4. 6

  Het is daarmee tegelijk een sneer naar het CDA, wat hij er dus van beschuldigd meer te letten op de partij van een burgemeester dan op zijn argumenten.

  Of is Cohen hier de waard die wantrouwend naar zijn gasten loert?

 5. 7

  Noord-Zuid Dr Banner..iedereen die wel eens een damwand heeft geslagen in Amsterdam weet dat bronbemaling in de stad gebouwd op palen risicos’ heeft.

  Immers, onder amsterdam is de stroom van het grondwater sterk en veelal bepaald door waar ooit eens de stadsmuren de ondergrond plat hebben gedrukt. Projectontwikkelaars, waar ik eens wat tijd voor werkte, wisten dat vanwege drukverschillen er een dikke laag “korrels” achter de wand geplaatst moest worden. Bij optredende breuken/jes werd het water opgenomen en dichtte het lek gelijk.

  Hebben ze niet gedaan..bobo’s op de verkeerde plek, of gewoon ingecalculeerd in de onderstroom van beslissingen.

 6. 10

  Ik vind het opvallender dat we de discussie nú pas hebben. Opstelten was een VVD’er. Bij de wisseling in Den Haag was deze discussie toepasselijker geweest. Deetman was immers een CDA’er.

  Utrecht had voor Wolfsen ook een PvdA’er.

  Bovendien heeft een CDA’er niks te zoeken in de grote steden. Daar ligt het electoraat van het CDA niet. Daar komt nog bij dat, als je een discussie wilt voeren over aantallen, het CDA veruit de meeste burgemeesters levert.

 7. 11

  In een daadwerkelijk democratisch systeem voor burgemeestersverkiezingen zou het CDA, als in #10 goed wordt opgemerkt, met geen mogelijkheid ooit een CDAer een kans maken in Rotterdam. Hun electoraat woont niet zozeer in de steden. In dat opzicht is een PvdAer als burgemeester van Rotterdam en in mindere mate Amsterdam en VVDer in Den Haag niet zo’n vreemde samenstelling. Utrecht ligt PvdAer misschien net iets minder voor de hand.

 8. 13

  Cohen gaat natuurlijk niet in het openbaar roepen dat hij het fantastisch vindt dat veel grote steden een PvdA burgemeester hebben. Hij zou wel gek zijn.

 9. 14

  Cohen Janssens même combat “réalo”, kan dat waarderen wat betreft “liever burgemeester dan partijpion” … maar ongelukkige uitspraak nu net in deze

 10. 16

  @TRS #13

  Waarom zou hij daar blij mee zijn? Hij meent het. Omdat beslissingen nu veel minder draagvlak meekrijgen.
  Cohen is iemand die voor zoveel mogelijk draagvlak pleit mbt tal van zaken.

 11. 17

  Ah, meteen een mooie gelegenheid om eens ouderwets links te kunnen terugneuken: een domme lul uit eindhoven dacht dat-het wel een tof idee was om op wikipedia aboutaleb een beetje te gaan bedreigen. Met teksten als

  ‘Mocht deze Marokkaan ooit burgervader van een van Rotterdam worden, dan knallen wij hem voor de kop. Nederland, voor de Nederlanders, Marokko, voor de KutMarokkanen. R.I.P. Pim Fortuyn, vader des vaderlands, R.I.P. Theo van Gogh.’

  Smile, 88.159.72.126. Je staat op sargasso.

 12. 19

  PvdA en oudlinks, reken niet te veel op het boskundig effect. dat zal zodra de banken opgekrabbeld zijn wel weer wegebben en men zal zich weer gaan afvragen waar deze partij eigenlijk het lef vandaan haalt zonder ons te vragen overal haar mannekes en vrouwkes neer te planten. Al sinds een hele generatie menen de sociaal”democraten” het altijd het beste te weten. deze betweterigheid is menigeen terecht meer dan beu. deze benoemingen zijn hiervan weer eens een staaltje.