Closing Time | Within Temptation

Helaas*, ook aan deze serie over ‘muziek op gratis schijfjes’ komt een eind. In stijl, met een bandje van “Dynamo Open Air 1997“. Het eindigt op een erg mooie manier: met Neerlands metaltrots Within Temptation. U kent het muziekgezelschap wellicht sinds hun doorbraak in de mainstream, met de Top-40 hits Ice Queen en Mother Earth (en nee, deze keer niet ironisch). Maar voor hun doorbraak-cd Mother Earth maakte de band al een prachtig album, Enter. Het is wat mij betreft een mijlpaal in het genre ‘atmosferische death metal waarin een death grunt wordt afgewisseld met heldere vrouwenzang’, dat waarschijnlijk alleen nooit een officieel genre is geworden omdat de naam iets te lang is (en ADMWEDGWAMHV ook niet echt een lekkere afkorting is).

Within Temptation heeft na hun debuut de death grunt daarna grotendeels laten vallen, behalve bij de live-vertolkingen van de nummers van Enter, en grappig genoeg op een nummer van hun laatste cd Hydra (2014):

Zelf vind ik het jammer dat de grunt wat op de achtergrond is geraakt, want ik ben groot liefhebber van meerstemmige zang in de metal, te meer wanneer de verschillende zangers elkaar contrasteren qua stijl.

Maar Within Temptation is altijd heel fijne muziek blijven maken, inclusief prachtige duetten. Ook zonder grunt.

 

*Nou ja, dat hoop ik dan, dat u dat ook ‘helaas’ vind.

 

  1. 1

    Helaas!

    Zelf altijd allergisch geweest voor de synthesizer maar toch met plezier je serie gevolgd.

    V.w.b. de Hollandse lijn, heb je de band Vuur al meegekregen?

    Nogmaals, helaas.