Closing Time | Les Filles Du Bord De Mer

Foto: Ted (cc)
Serie:

Arno Hintjens zag ik in het voorjaar van 1981 in de hoek van een schoolplein optreden als frontman van T.C. Matic. Ergens in de buurt van Brugge. Ik had geen idee. Het was door mijn Vlaamse vakantievriendinnetje van toen, M****, dat we daar belandden, tussen die andere 125 bezoekers.

Later zag  ik Arno terug op het podium van Werchter, toen stond ik tussen 45.000 festivalgangers waarvan het grootste deel dat ene woord, die ene klank meezong bij dit nummer van Arno. Ik ook. Maar ik had wederom geen idee. De song heet Les filles du bord de mer en is oorspronkelijk van Adamo.

Met Arno ging het afgelopen jaar niet zo goed, hij had kanker, maar hij is geopereerd, en hij heeft zijn levenswijze aangepast en heeft er weer zin in. Om een Vlaamse krant te citeren: “De Oostendenaar hoopt snel weer op het podium te staan. “Anders word ik zot”, vertelt hij. “Muziek maken, dat heelt, dat geneest je. Adrenaline geeft een boost aan het lichaam, ik mis dat echt.

Voor de echte Arno en Adamo fans, is hier nog een gezamenlijke live uitvoering van Les Filles du bord de mer te beluisteren en te bekijken.

Reacties (9)

#1 sikbock

Ik heb een tijdje op het platteland gewoond. wat ik daar allemaal voor verhalen hoorde: https://www.youtube.com/watch?v=eJNfnrmwRXs

 • Volgende discussie
#2 beugwant

Volgens de annalen speelde T.C. Matic in 1981 niet op Werchter. Wel in Torhout en op Pinkpop dat jaar. Van Pinkpop ’83 zijn opnames. Ergens op dat veld zie je een jonge beugwant helemaal uit zijn dak gaan. Het van de radio opgenomen cassettebandje heb ik grijs gedraaid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hans Custers

@2

Hee, daar was ik ook. Arno begon er nog chagrijnig aan, herinner ik me. Want om 1 uur ’s middags optreden was helemaal niks. Een normaal mens hoorde dan nog in zijn bed te liggen. Wat ik nog steeds een verdedigbaar standpunt vind voor een muzikant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Niet alleen voor muzikanten. Ook ver daarbuiten. Het moet maar eens gedaan zijn met die terreur van die ochtendmensen. ’s Avonds jammeren dat de late gesprekken (en dat zijn de beste!) hen wakker houden, maar wel in alle vroegte allerlei soorten lawaai maken en het warme water opmaken. Zich niet realiserend dat ze allang door de wilde beesten zouden zijn opgevroten als de avondmensen het vuur niet gaande hadden gehouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 okto

@4: Eens. Ik roep al jaren dat er een wet moet komen tegen de ochtend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lethe

Dan moet ik toch een pleidooi houden voor de mensen die tussen vijf en zes opstaan, het vuur weer aanrakelen. Zodat anderen, tegen de tijd dat ze eindelijk weer eens in beweging komen het ook warm hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 vander F

Aaah, Arno, TC Matic, jeugdsentiment.
Arno zelf nog een jaar of 3 geleden zien optreden in Maastricht,
heerlijk, toen ook opvallend veel Franstalige Belgen in het publiek.

Nu ligt Maastricht ook vlak bij Luik maar toch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Frank789

Goedemorgen allemaal.
Ieder type mens is nodig om het vuurtje gaande te houden, maar de voorkeur voor ochtendmensen zit er in deze maatschappij wel in geramd.

Ik moet nog altijd met een glimlach terugdenken aan Jelle Zijlstra, ooit president van De Nederlandse Bank, die zei dat hij in zijn leven nog nooit een belangrijke beslissing vóór tien uur genomen had.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lethe

:-)
Ik heb daar alle begrip voor.
Weet ook dat ik vanaf grofweg nu helemaal geen beslissingen kan maken. Al snel bedtijd.
Houden jullie het vuur aan?

Oh, en de maatschappij heeft ook erg weinig van doen met mensen die tegen vijf uur al uitgepoept zijn. Want ook al twaalf uur op.
Beide uitersten is gewoon weinig ruimte voor.

 • Vorige discussie