Kai is een zangvorm die beoefend wordt op de hoogvlakte van de Altai. Het gezelschap hierboven heeft helaas alleen een site in het Russisch, maar de muziek spreekt voor zich. Let ook op de fluit, die de nabijheid van China verraadt, in melodielijnen die door de Turken tot aan de Balkan gebracht zijn.
Reacties (4)
Dit doet me denken aan een gezelschap dat ik in september op het PAS+festival in Maastricht heb mogen zien en horen; het Bulgaars-Frans-Mongoolse Violons Barbares, waarbij de gadulka-speler half in het Engels, half in het Duits de liedjes introduceerde en daarbij nogal eens bij de omschrijving ‘Liebeslied’ bleef steken, waarna er meer dan eens een vrij woest muziekstuk volgde. Als dat de liefdesliedjes zijn, hoe moeten de strijdliederen dan wel niet klinken?
Staat me bij dat er al eerder “keelzang” (okto?) langskwam.
Ik heb toen een en ander bij mijn muziek-bookmarks gezet:
o.a. deze link. (ook even rechts kijken)
Persoonlijk hoor ik deze muziek graag.
:-)
Het is toch nog wel leesbaar als je de Russische site even via google translate leest:
https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=ru&tl=nl&u=http%3A%2F%2Fwww.altaikai.ru%2F
Jarenlang stond er een groep Mongoolse muzikanten in de Rijksmuseumtunnel in Amsterdam. Ze zijn helaas niet teruggekeerd.
Ik ben geen nostalgicus die altijd zal klagen dat vroeger alles beter was, maar ik ben niet de enige die hier toch een beetje verdriet om heeft. Die Mongolen hoorden daar gewoon.
De groep heette Altai Hangai. https://www.youtube.com/watch?v=weiaSbW4E2w