Chinese burgerjournalisten in actie!

Burgerjournalist en weblogger Zola (vertaling) reist vanuit Hunan naar Chongqing om te controleren of het lelijkste edoch beroemdste huis van China er nog staat. De professionele media lijkt gevraagd/aangeraden te zijn om er niet al te meer woorden aan vuil te maken, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven.

Ik probeer er nu al enige tijd achter te komen wat nu eigenlijk het probleem is. Het bod van de vastgoedmaatschappij van 3,5 miljoen RMB lijkt zeer redelijk voor z’n klein huis/restaurant in het (ex) centrum. De 5,5 miljoen (ongeveer 550.000 euro) die geëist wordt is belachelijk veel geld.

Bij dit soort “stadsvernieuwingsprojecten” is het in China gebruikelijk dat de eigenaren van de oude huizen een vergelijkbare huis/appartement krijgen in het nieuwe complex. Omdat ze er toch wat op vooruitgaan moeten ze dan wel een wat bij betalen. Normaal gesproken geen slechte deal voor de oud-eigenaar. Helaas wordt dit project een super-de-luxe winkelcentrum met dito appartementen. De vastgoedontwikkelaar zag er dan ook geen heil in om al deze mensen z’n duur appartement “cadeau” te geven en probeerde ze uit te kopen. Je wilt natuurlijk niet dat je hippe/luxe complex wordt overspoeld (Tsunami alert) door rochelende en stinkende ouden van dagen en prutsende kleine zelfstandigen?

De eigenaars van dit huis/restaurant waren het daar echter niet mee eens. Ze zagen wel wat in een restaurant in het winkelcentrum en zo’n luxe appartement om in te wonen. Bij de onderhandelingen kregen ze echter een rekenvoorbeeld voor hun neus waarbij ze 2 miljoen RMB extra zouden moeten betalen. No deal. Het standpunt van de woningeigenaren is vrij eenvoudig, waarom zouden wij 2 miljoen extra betalen voor wat we nu al hebben? Het standpunt van de projectontwikkelaar is ook niet onlogisch, waarom voor zo’n oud krot zo’n hoge vergoeding?

De nieuwe vastgoedwet die op dit moment wordt ingevoerd geeft huiseigenaren en “landbezitters” (alle land is eigendom van de staat, je mag het enkel leasen) veel meer rechten. Wordt vervolgd dus!
重庆杨家坪最牛“钉子户”拆迁现场3 更多相关视频

Voor de liefhebber.

Reacties zijn uitgeschakeld