1. 2

  De voklswil komt niet tot uitdrukking in een democratie maar via de leider. Een democratie is voor en door hoger opgeleiden, doe maar een simpele optelsom van parlementsleden, en is bedacht door de bourgeoisie, het is niet gek dus dat er op Sargasso geschrokken wordt.

 2. 4

  @caprio

  Democratie is toch echt bedacht door het ‘gewone volk’, de bourgeoisie was echt wel tevreden met een representatieve vertegenwoordiging gebaseerd op eigendom.

 3. 9

  @Arjan
  “Democratie is toch echt bedacht door het ‘gewone volk’…”

  Dat lijkt me toch niet. Noch b.v. Rousseau, noch Montesquieu waren of behoorden tot Het Volk. Ook bij de grieken moest Het Volk er met de haren bijgesleept worden. Door wie het bedacht is en wat democratie dan wel is mag over gediscussieerd worden ;)

 4. 10

  Democratische rechtsfilosofie…. denk aan de merkwaardig gedisciplineerde wijze waarop 18e eeuwse plunderaars in Amsterdam te werk gingen tijdens oproeren. Niets van het de bezittingen van het slachtoffer mocht worden gestolen, alles moest in de gracht worden gegooid. Niet dat het de leiders hielp, die werden tot hun grote verontwaardiging nadien wel opgehangen.

 5. 12

  Het parlement nam een speciale wet aan waarmee het zichzelf buitenspel heeft gezet.

  Is dat alles wat er over te vermelden valt? Wat staat er dan wel in die wet, wat was de bedoeling van die wet, voor welke beleidsterreinen is die wet geldig, tot hoelang duurt deze regeling, hoeveel waren voor/tegen, etc. En als het parlement zelf die wet aannam dan zette het toch zichzelf buitenspel, waarom wordt er dan gekopt dat Chavez de dader is?

  Kortom: raar bericht, journalisten onwaardig.

 6. 15

  @biepbiep

  Montesqieu e.d. waren de klassieke liberalen. Zoals gezegd, die waren geen voorstander van een universeel stemrecht, maar van een representatieve vertegenwoordiging op basis van bezit. Democratie op basis van universeel stemrecht kwam met de opkomst van het socialisme in Europa en was totaal niet wat de klassieke liberalen in gedachten hadden.

  Het onderliggende mechanisme blijft natuurlijk wel dat van democratie, maar het ging even om het punt van caprio dat democratie door de bourgeoisie bedacht zou zijn. Mijn punt was dat de definitie van democratie die we vandaag ter dag hanteren zeker niet in overeenstemming met de ideeën van de vroegere bourgeoisie was maar eerder voortkomt uit het utopisch socialisme.