Caroline van der Plas bedreigd, maar door wie?

COLUMN - Caroline van der Plas wordt bedreigd en ze weet niet uit welke hoek dat komt én ze weet het wel.

“NUL boeren hebben mij persoonlijk bedreigd”, schrijft ze op Twitter (WNL en BNR 29 juli).
“Ik weet niet van wie het precies komt, een socialmedia-account lijkt gelieerd aan antifa en extreemlinks”. (De Stentor, 28 juli)
“De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen”, aldus Van der Plas. “Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten”. (het AD en de NOS, 28 juli)

Ook Henk Vermeer, fractiesecretaris van BBB, weet het niet en ook weer wel:
Uit welke hoek deze bedreigingen komen, is volgens de BBB’er niet bekend. “Maar er zijn mensen die BBB verantwoordelijk houden voor acties van individuen met een trekker. Maar de mensen die dingen op snelwegen gooien hebben helemaal niets met BBB te maken”. (RTL Nieuws, 28 juli)

Dat ‘nul boeren’ haar bedreigen twitterde Van der Plas als reactie op het gerucht dat er boeren zouden zijn die het haar kwalijk nemen dat ze publiekelijk afstand nam van de recente ‘snelwegacties’. Uit haar tweet:

Her en der lees ik dat bedreigingen mss wel afkomstig zijn van boeren die boos zijn omdat ik afstand neem van acties die mens en omgeving in gevaar kunnen brengen”.

In het rijtje vingerwijzingen naar mogelijke schuldigen ontbreken opvallend genoeg dierenactivisten. Van der Plas had al voor ze in de Tweede Kamer kwam dierenactivisten op de korrel. Als chefredacteur bij Pig Business en Pluimveeweb (Agrio Uitgeverij) schreef ze meerdere stukjes over de actievoerders.

Op 21 augustus 2017 verscheen op Pluimveeweb een artikel van haar hand waarin ze schreef dat ze elf jaar eerder “als journalist twee dagen undercover was geweest in een kamp voor dierenactivisten”.

Even verderop in het artikel stelt ze ferm: “Ik heb het al eens eerder aan de orde gesteld. De rebellerende dierenactivisten van toen, hebben zich nu geworteld in de politiek, de overheid, de media, de wetenschap, het onderwijs en de rechtspraak. Op dit moment is er op intellectueel niveau een felle lobby gaande tegen de Nederlandse veehouders”.

Ze is de dierenactivisten niet vergeten. In februari vorig jaar deed Van der Plas aangifte tegen Animal Rights omdat ze zich bedreigd voelde nadat er een website met haar naam online ging. Die site linkte echter door naar de website van Animal Rights, die ontkende daar iets mee te  maken te hebben.

Ze had “persoonlijk nog geen rechtstreekse bedreiging ontvangen” maar meende dat op sociale media een ‘hetze’ van dierenactivisten richting haar persoon werd opgevoerd. Ze verklaarde: “Wat mij wel angst inboezemt, is de gedachte aan dat ‘ene ongeleide projectiel’. Bij de moord op Pim Fortuyn zagen we waar het demoniseren van een persoon toe kan leiden.”

Ook nu weer verwijst Van der Plas naar Pim Fortuyn. Er zou namelijk in één bedreiging geschreven zijn dat haar ‘hetzelfde lot als Pim Fortuyn staat te wachten’.

Het is moeilijk bescheiden te blijven als je virtueel zo groot wordt als zij. Of vergelijkt ze zichzelf met Fortuyn om indirect toch ook de dierenactivisten toe te voegen aan haar rijtje vermoedens van waar de bedreigingen jegens haar vandaan komen? De moordenaar van Fortuyn werd immers aan dierenactivisme gelinkt?

Het is erg genoeg dat Van der Plas zich zodanig bedreigd voelt door allerlei bagger op sociale media jegens haar persoon, dat ze zich even in ‘publieke quarantaine’ stelt. Maar zonder enig reëel bewijs te wijzen naar vermoedelijke daders maakt de wereld echt niet beter.

Reacties (11)

#1 Raymond Horstman

Misschien een gevalletje aandachttrekkerij? Ze is nu eenmaal een pr-mens.

 • Volgende discussie
#1.1 Joost - Reactie op #1

Ik vind dat lastig. Ik geloof prima dat ze bedreigd wordt, maar ook dat ze er geen enkel belang bij heeft om te melden als die dreiging vanuit de kant van de boeren komt.

Daarnaast maakt ze zelf ook kwistig gebruik van het trollenlegertje dat ze zelf heeft, wat regelmatig in bedreigingen van anderen resulteert.

Dat maakt op zich niks uit voor het principe dat iedereen die bedreigd wordt steun verdient, maar geeft wel veel ruis.

#1.2 Priscilla Platt - Reactie op #1.1

Caroline is een fantastische sterke vrouw een rasechte volksdame met pit.Oprechte dame die zegt waar het op staat.
Wat heb ik veel respect voor haar.
Ik volg haar graag.
De onderzoeken die zij pleegt te doen naar dierenactivisten is heel goed.
Zo kwam zij er achter wat het werkelijke doel is van deze wat ik noem omstreden dierenactivisten.
Heeft niets meer met dieren te maken maar infiltreren inderdaad in allerlei politieke en medische wetenschapwereld etc…Gaat weer om macht…ofwel machtsspelletjes.
Caroline heeft ze door.

#1.3 Frank789 - Reactie op #1.2

En iemand die Lientjes verkiezingsprogramma goed leest heeft haar dictatoriale inborst door:

– Alle 150 gekozen Kamerleden en het voltallige Kabinet volgen na elke verkiezingen, verplicht een week een inboeringscursus op het platteland, op minimaal 100 kilometer van hun eigen woonplaats.
– Foute of suggestieve informatie over welke sector of groep mensen dan ook, verdwijnt uit de schoolboeken. Schoolboeken waarin nog wordt gesproken over werkwijzen die niet meer in Nederland van toepassing zijn, zoals legbatterijen en kistkalveren, worden uit het onderwijs gehaald, dan wel aangepast. Voordat schoolboeken en lespakketten aan leerlingen worden aangeboden toetst een deskundige commissie uit diverse sectoren het lesmateriaal op feitelijke onjuistheden en propaganda.
– Onderwijzers op alle scholen wordt verboden hun eigen ideologieën te verspreiden onder leerlingen. Er komt een meldpunt waar leerlingen en ouders dit kunnen melden. Een deskundige commissie beoordeelt deze klachten.
– Achterhaald lesmateriaal over voedselproductie, waarin bijvoorbeeld nog gesproken wordt over legbatterijen en kistkalveren mogen in de tussentijd op scholen niet meer worden gebruikt.
– Voedselonderwijs op de basisschool wordt verplicht. Boerderij-educatie is hierin een wezen-lijk onderdeel.
– In de opleiding van alle docenten wordt een stage bij een onderdeel van de agrarische sector verplicht.
– Op de opleidingen voor Journalistiek wordt landbouw, visserij en platteland een verplicht vak.
.
– Het Constitutioneel Hof [lees: Supreme Court!]… beslist … over een correct verloop van verkiezingen en referenda [!!!]
.
– De subsidiestroom naar ‘goede doelen organisaties’ en actiegroepen die politiek bedrijven, en zo het democratisch proces beïnvloeden, wordt gestopt. Goede doelen-organisaties die met hun activisme het leven in gevaar brengen van boeren, burgers en vissers, wordt de ANBI-status afgenomen, zodat zij geen belastingvoordeel meer hebben.

#2 AltJohan

Goed dat ze even een time-out neemt. Helaas doet ze dat nog niet op twitter en is ze nog actief.

Ik denk niet dat ze het op deze manier lang vol houdt. De druk is enorm.

Een voorbeeld: https://youtu.be/kzJwYP_90bI

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hans Custers

Ze weet niet door wie ze wordt bedreigd, maar ze weet wel absoluut zeker dat er geen enkele boer tussenzit. Merkwaardig. Al zou het best kunnen dat ze stellig gelooft dat het zo is. Onwelgevallige feiten ontkennen is niet ongebruikelijk in die kringen.

Het lijkt mij ook heel waarschijnlijk dat ze werkelijk wordt bedreigd. Alle politici die in de publiciteit komen worden tegenwoordig bedreigd. Maar de meesten kiezen ervoor om daar niet mee naar buiten te komen. En volgens mij is dit de eerste keer dat een bedreigde politicus zelf zo uitgebreid speculaties verspreidt over wie daar wel of niet achter zouden zitten. Dat ze daarmee achterdocht wekt is wel begrijpelijk. Eerlijk gezegd ben ik ook wel wat achterdochtig. Maar aan de andere kant is er geen enkel bewijs dat er echt een uitgedachte pr-strategie achter zit. Dat weegt toch zwaarder. En, zoals Joost ook zei, iedereen die wordt bedreigd verdient steun.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bolke

Meh, een beetje politicus wordt bedreigt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Frank789

Iemand die gepokt en gemazeld is door de PR doet doorgaans niet veel meer zonder reden en tactiek.
Als je net doet alsof de oersterke agrarische lobby van de afgelopen decennia niet heeft bestaan en niet meer bestaat, plus klaagt over “op intellectueel niveau een felle lobby gaande tegen de Nederlandse veehouders” dan spring je op zijn minst slordig om met de waarheid.
Als je dan ook nog claimt dat “de overheid het land van de boeren kaapt om 1 miljoen immigranten in te proppen” dan ben je voor mij een leugenaar 1e klas.

Voor wat het waard is:
Lientje ziet dat het uit de klauwen gaat lopen met al die brandstichtingen en asbeststortingen en wil die terugslag in de luwte gaan uitzitten, je wilt die virtuele 15 zetels natuurlijk niet meteen te grabbel gooien met steun aan extremisten.
Dus wat is er beter dan bedreigingen als excuus gebruiken nadat je hebt opgeroepen om geen brand meer te stichten e.d?
Wel nog even de boeren vrijpleiten door te liegen dat geen enkele bedreiging van de boeren kwam.
Ook de liks-bashende sneer uitdelen dat er een bedreiger was met schijnbare banden met Antifa enzo.
Blijven twitteren natuurlijk want dat is een stuk veiliger dan oppositie krijgen bij OP1, terwijl die bedreigingen toch vaak via Twitter komen?

De puzzelstukken passen wat mij betreft allemaal iets te toevallig in een geheel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Toxteth

Is dit de populistische slachtofferrol-truc, zoals Wilders die ook al jarenlang doet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 AltJohan

Caroline is weer actief: https://twitter.com/lientje1967/status/1555169019447197696

Deze week zijn veiligheidsmaatregelen in mijn omgeving en voor mij persoonlijk geoptimaliseerd. Ook is aangifte opgepakt door OM. Ik pak het publieke werk weer op, m.u.v. aanwezigheid bij grote (publieks)evenementen. Lees hier 👇of in draadje verder 1/13

Update bedreigingen: De veiligheidsmaatregelen in mijn omgeving zijn deze week afgerond en ook zijn maatregelen getroffen rondom persoonlijke beveiliging. Over aard vd maatregelen kan en mag ik niks zeggen, maar ze zijn zodanig dat ik werkzaamheden buiten de deur weer oppak 2/13

……….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Raymond Horstman - Reactie op #7

De pr-klus van de firma BBB is geklaard. De boeren hebben bereikt wat ze wilden hebben en altijd voor vanzelfsprekend hebben gehouden; In de democratische rechtstaat Nederland hebben regering en parlement niets te vertellen over zaken die de boeren aangaan. Wie daar anders over durft te denken is bezig met demoniseren. En we weten allemaal waar dit toe kan leiden. De acties worden beëindigd en op een geheime plaats worden geheime gesprekken gevoerd met de door de boeren aangewezen onderhandelaars. Wat de boeren willen is dat PAS 1 door de rechter afgeschoten vervangen wordt door PAS 2. En nu maar hopen dat Brussel niet moeilijk gaat doen.