Blaastest voor voetgangers?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Deze blaastest is niet echt draagbaar (Foto: Flickr/OregonDOT)

Guusje ter Horst in de bocht, samen met Hirsch Ballin. Ze willen namelijk gemeenten de mogelijkheid geven in uitgaansgebieden waar erg veel overlast is voetgangers een blaastest af te nemen. Volgens de minister worden veel van de problemen in die gebieden namelijk veroorzaakt door alcohol.

No shit, Sherlock! En aangezien het volgens de minister moeilijk is om te zien of iemand dronken is omdat alcohol bij iedereen anders werkt, moet er maar een blaastest aan te pas komen. In haar onmetelijke wijsheid heeft ze nog wel besloten dat het promillage hoger mag liggen dan bij het autorijden. Hoe hoog precies dat moet nader bepaald worden.

Totale symboolwetgeving die onschuldigen raakt en nog onnodig is ook. Want op dit moment is het al mogelijk om geweldplegers op te pakken, of ze nu dronken zijn of niet. Ook mensen die er overduidelijk dronken uitzien kunnen zonder problemen opgepakt worden.

De enigen die last gaan hebben van deze wet zijn onschuldige mensen die iets teveel hebben gedronken maar nog (relatief) gewoon kunnen lopen en zonder overlast te veroorzaken of geweld te plegen naar een andere kroeg of naar huis gaan. Die lopen straks in een politiefuik op het Leidseplein en wat dan? Een boete? Moeten ze vervolgens gedragen worden door een nuchtere bov, een bewust onbeschonken voetganger? Moeten ze mee naar het bureau? Dat kan nog gezellig worden. Totale willekeur ligt op de loer.

Daarbij, waar een zestienjarige na zes biertjes misschien al een dronken geweldpleger wordt, staat een 25-jarige vaak nog redelijk vast op de benen. Zoals Ter Horst zelf ook al constateert, komt dat omdat alcohol bij iedereen anders werkt. Sommige mensen worden nooit agressief, hoeveel ze ook zuipen, anderen zijn ook zonder een druppel alcohol op al tot geweld geneigd. En dat zou geen reden moeten zijn om dan maar een promillage aan openbare dronkenschap te hangen. Dat zou juist een reden moeten zijn om het níet te doen.

Ik weet echt niet welk idee ik belachelijker vind, Wilders’ kopvoddentax of dit gedrocht van een voorstel.

Reacties (11)

#1 Hans

Wat een Hypocriet! Als ik het mij goed herinner is deze dame eens opgepakt met veel te veel drank in haar lijf achter het stuur (zou heeel goed kunnen dat ze nog ergens tegenaan gereden was ook maar dat weet ik niet meer zeker) wat door haar positie op dat moment lekker in de doofpot is werdwenen. Het wordt tijd om op het Binnenhof een ‘hypocritie-blaastest’ in te voeren! Overigens, een corruptie-blaastest zou ook erg op zijn plaats zijn. Wat een stelletje gebroed daar!

 • Volgende discussie
#2 Petra

Mijn ervaring is dat korte lontjes vaak al gaan branden bij het zien van een blauwe pet. Die moet je vooral te pas en en te onpas laten blazen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dekker

Tja, of mensen nou dronken zijn of niet, als ze overlast veroorzaken, dan kan de politie daar toch gewoon iets aan doen?
Als de overtreding “openbare dronkenschap” ervoor kan zorgen dat er strenger gestraft kan worden, tja, dan neem je de raddraaiers gewoon een blaastest af op het bureau.
Het riekt inderdaad naar symboolwetgeving.

(Overigens, dat Ter Horst zelf ooit eens een vergissing begaan heeft, hoeft haar natuurlijk ook niet eeuwig nagedragen te worden. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat ze er van geleerd heeft en er nu voor wil zorgen dat mensen diezelfde fout niet ook maken.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dekker

Overigens, permanente controles rond het Binnenhof en Nieuwspoort zouden wel nuttig kunnen zijn :)
Wellicht kan de opmars van de PVV zo alsnog gestuit worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sey-Ton

“There’s no way to rule innocent men. The only power any government has is the power to crack down on criminals. Well, when there aren’t enough criminals, one makes them. One declares so many things to be a crime that it becomes impossible for men to live without breaking laws. Who wants a nation of law-abiding citizens? What’s there in that for anyone? But just pass the kind of laws that can neither be observed nor enforced nor objectively interpreted ? and you create a nation of law-breakers ? and then you cash in on guilt.”

— Ayn Rand, Atlas Shrugged

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 dramklukkel

Dit is weer net zo’n slappe melkkoe als de identificatieplicht die zogenaamd het aantal terroristen zou verminderen.

Wie zegt dat iedereen met drank op geweldadig is?

En die vrouw op die foto, die doet toch geen blaastest, is het wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 BartB

Maar openbare dronkenschap is toch al strafbaar?

Als ik lallend meisjes vuilnisbakken omschop en mensen uitscheld, kan de politie mij sowieso al oppakken en beboeten.

En als ik gewoon op weg ben van de kroeg naar huis zonder overlast te veroorzaken, dan zou er toch helemaal geen reden moeten zijn om mij aan een blaastest te onderwerpen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Inje

Dezemaatregel zou beteken dat elke donderdag in Groningen de helft van alle studenten beboet of opgepakt zou moeten worden, terwijl op een zeldzaam incidentje wij helemaal geen overlast bezorgen en dergelijke…. Dit is gewoon flauwekul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Was die verplichte blaastest voor voetgangers maar al van start gegaan in Nieuwspoort…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Nigel

Dit is toch niet meer normaal, al je vrijheden worden tegenwoordig van je afgenomen omdat er een paar zijn die het verzieken voor de rest. Als dit is waar Nederland naartoe neigt, dan vind ik persoonlijk Nederland maar een rot land worden. Als er problemen zijn dan pak je diegene aan die ze veroorzaakt. Dit is gewoonweg te gek voor woorden, je beschuldigt mensen hiermee van misdaden die zij nog niet begaan hebben. Daarnaast is dit ook nog eens leuk qua bekeuringen etc. nu kunnen ze het schatkistje van de overheid nog meer vullen. Ikzelf houd ook wel van een drankje op zijn tijd, en of ik er nou één of wat meer drink is mijn zaak, mocht ik hierdoor een wet overtreden, ook dan is dit mijn fout, maar dit gebeurt haast nooit, ik kan ook gewoon gezellig wat hebben gedronken en naar huis lopen zonder mensen lastig te vallen en te vernielen. Ditzelfde geld voor het feit dat ze de minimale leeftijd willen verhogen aan wie drank kan worden verkocht van 16 naar 18 jaar, goedzo Guusje, zet de jongeren maar weer op de straat, straks kunnen ze ook al geen café noch discotheek meer in, want er word alchohol geschonken. Ik vind dat bij al deze problemen voor mij persoonlijk toch echt de vrijheden boven de extra overdreven problemen gaan, als je problemen aanpakt doe het dan aslstublieft goed en pak niet zij aan die geen vlieg kwaad doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

Als in de wet komt te staan, dat een blaastest alleen mag, als je eerst aan bent gehouden, vanwege overlast of geweld, zie ik geen problemen met deze wet. Nu is er kennelijk geen mogelijkheid om bij voetgangers te controleren, of er drank in het spel is, als ze overlast veroorzaken. Als dat zo is, kan er ook geen hulp geboden worden aan die gasten, die weten, dat ze agressief worden als ze gedronken hebben, maar toch iedere keer opnieuw weer gaan drinken, weer agressief worden, weer opgepakt, weer geen hulp, dus weer drinken, weer opgepakt, enz, enz….

Het wordt een foute wet, als zo maar lukraak gecontroleerd kan worden, of mensen, die geen overlast veroorzaken, toch niet te veel gedronken hebben. dan zou het citaat van Ayn Rand uit #5 van toepassing zijn.

@1: het feit, dat jij weet, dat Ter Horst ooit zelf aan is gehouden met een heel klein beetje te veel drank op, bewijst, dat het incident niet in de doofpot terecht is gekomen. Dat jij niet goed weet, waar het over gaat, blijkt uit het feit, dat het over veel te veel drank hebt en erbij verzint, dat ze ook nog eens ergens tegenaan was gereden. Zij kreeg echter een ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 uur, nadat ze bij een routine alcoholcontrole aan was gehouden. Misschien is het beter, als je een volgende keer eerst zelf eens even opzoekt, wat er nu eigenlijk precies is gebeurd, voordat je zo maar wat gaat roepen.

@6:

die vrouw op die foto, die doet toch geen blaastest

Lijkt meer op een blaaspijp…

@10:

je beschuldigt mensen hiermee van misdaden die zij nog niet begaan hebben

Sinds de Hofstadgroep is dat strafbaar, ja.

 • Vorige discussie