Ausweis Bitte

paspoort voorkantOp straat moet je een identiteitsbewijs kunnen tonen. Ook op het werk is het tonen van ID verplicht. En de werkgever moet een kopie van je paspoort voor het dossier.
Bij het willen consumeren van alcohol moet je middels een identiteitsbewijs kunnen aantonen dat je wel oud genoeg bent. Om sigaretten te kopen heb je een identiteitsbewijs nodig.
Voor het openen van een bankrekening is ook al een identiteitsbewijs nodig. Sterker nog, ook als je al 40 jaar een rekening hebt, moet je dezer dagen alsnog je identiteitsbewijs laten zien. Die ze dan vaak ook nog eens opslaan.

Sinds het wegvallen van de paspoortcontroles aan de binnengrenzen van Europa is het binnenlandse gebruik van een identiteitsbewijs explosief gestegen.
Mogen we hieruit opmaken dat Europa meer vertrouwen heeft in haar burgers dan de Nederlandse staat?

 1. 1

  Onlangs nog rokers RAUS en nu alweer Ausweis..vreemd. Btw Europa bestaat nog niet.
  Wel eens ergens gekampeerd..”mag ik uw paspoort, in de landstaal”, die dan in een la verdwijnt ?

 2. 3

  Even snel door ‘schengen’ gefietst en het lijkt me dat alle betrokken landen een identificatieplicht kennen. Sommigen hebben dat veel langer en stricter dan in nederland het geval is. Ik voel hetzelfde als de poster maar zie alleen geen onderscheid met andere landen, zodat de laatste zin niet juist lijkt.

 3. 4

  Wij lopen vanaf 12 jaar met een identiteitskaart op zak.
  Is hier doodnormaal en niemand kijkt er van op dat je die voor een aantal zaken moet laten zien.

  Naar ik meen te weten was dat tot voor kort in NL niet het geval.
  Maar volgens mij zien jullie spoken als je er zoveel schrik van krijgt.

 4. 5

  Het is wel grappig… zonder legitimatie kun je in sommige gevallen je geld niet meer van de bank halen… en dan blijkt dat sommige mensen niet meer terugkomen als ze dat vertelt wordt… rarara wat zou er met dat geld zijn…

  Maar goed, het irriteert mij ook de klote dat je je overal moet legitimeren….

 5. 6

  Het is ook niet zo zeer het moeten tonen dat me schrik geeft, maar meer het digitaal centraal opslaan van gegevens dat hier mee gepaard gaat.
  Vanaf 26 augustus krijgen we ook nog eens een chip in ons paspoort, waarop vanaf 2009 (EU-wens) ook onze vingerafdrukken komen te staan.

  Via mijn mobiel ben overal te traceren, net als op stukken snelweg met trajectcontrole en, na de volledige invoering van de OV-chip (ook 2009), ook in het openbaar vervoer.

  Kan een mens dan niet eens meer ongestoord bellend en internettend op bommenmaakvakantie gaan met zijn maitresse, zonder dat zijn hackende videotheekeigenaar dat achteraf weet en hem ongevraagd aanbiedingen doet voor ranzige dvd’tjes?

 6. 8

  Ik zie kansen voor vervalsers. Het zal hier steeds meer de kant op gaan van zoals het in de VS gaat. Iedereen vanaf z’n 10e een vals identiteitsbewijs. Anonieme pre-paid telefoons, etcetera.

 7. 9

  het is walgelijk dat je verplicht wordt een ausweis belasting te betalen en in de gevangenis gegooid kan worden als je geen door de staat uitgeleend papiertje meezeult. het gemak waarmee burgerrechten met voeten wordt getreden omdat een stel overspannen idioten uit de mccarthytijd boven komen drijven omdat de domme bange massa overal spoken ziet.

  tijd voor bewapening van de bevolking om jezelf te beschermen tegen een staat die het geen probleem vindt de eigen bevolking te terroriseren.

  (zou die hele paniek van vandaag gekomen zijn door een schreeuwende moslim die als terroristische aanslag is bestempeld voor mi5?)

 8. 10

  @Remmert: “via mijn mobiel ben overal te traceren”

  Dat lijkt me logisch, anders kan niemand je bereiken. De wedervraag: waarom moet je bereikbaar zijn?

  Ondertussen probeert men in Londen en omgeving te herbevestigen wat eigenlijk iedereen al weet: reizen naar, of verblijven in, angelsaksische landen is beter ter vermijden.

  Jules Deelder heeft een kort verhaal geschreven over een man die op een verlaten eiland de ANWB autokampioen jaargangen 1933-1939 doorleest, en zich gaandeweg afvraagt wat er toch voor een vreemds aan de hand is, daar in Duitschland….

 9. 11

  arieT in de VS hebben ze geen identiteitdkaar.
  Vandaar dat vervalsing zo makkelijk is.
  Je vervalst een rijbewijs en tis ok.
  M’n rijbewijs kan ik zelf ook vervalsen mijn identiteitskaart niet.

  En verder komen de vele vervalsingen ook voort uit het feit dat je 21 moet zijn voor een hele hoop dingen in de VS.
  Terwijl wij er op 16 en 18 mee mogen starten

 10. 12

  Ik snap de hele link naar europa niet. Overigens zijn er zat wetten op europees niveau in de maak om dat Ausweis idee te prolongeren, dus maak je geen zorgen

 11. 13

  En wat dat traceren via mobiel betreft.
  Dat is redelijk sterk beveiligt en die beveiliging mag niet zomaar worden opgeheven.

  Mss herinneren jullie je nog het geval waarbij een vrouw stierf omdat ze haar oproep met de GSM had gemaakt en dat ze flauwviel voor ze kon zeggen waar ze was.
  Het duurde nadien 2 uur om uit te zoeken vanwaar de oproep was vertrokken.

  Nu hebben ze dit aangepast en als je 112 draait wordt alle beveiliging rond lokatietracering uitgeschakeld.
  Onmiddellijk na het be-eindigen van de oproep opnieuw ingeschakeld.

 12. 16

  In het kader van het verminderen van de regels moeten wij ons overal voor legitimeren. Dit kan natuurlijk in sommige landen normaal zijn, maar dat is natuurlijk geen reden om het hier normaal te gaan vinden.
  De Nederlandse overheid, zeker bij centrum-rechtse kabinetten, ontpopt zich als een onbetrouwbare partner. Eerst het SoFi nummer, vooral niet ergens anders voor gebruiken dan voor de belastingwetgeving, is heden ten dage het burgerservicenummer waar men alle info over iemand kan oppiepen. Vreemd genoeg kon men bij het CWI zelfs justitie info over mij laten zien.
  Natuurlijk vertrouwt de politiek haar burgers niet, zo de waard is…

 13. 17

  Wat ik vooral schokkend vind is dat Nederland het normaal vindt dat Donner zijn uitdrukkelijke verzekering dat er nooit of te nimmer *zomaar* gecontroleerd zal worden meteen na het aannemen van de wet is vergeten. Zoals een tijd geleden een vrouw in Leiden – bekend actievoerster – zich moest legitimeren *omdat Verdonk even in de stad was*.

  Er zijn zo wel meer onlogische zaken. Gegevens blijken plots prima te koppelen als je mensen daarmee rechten kunt ontnemen, terwijl dat nooit lukt wanneer je als burger iets van de overheid wil. Met als gevolg dat je keer op keer in een bureaucratisch doolhof belandt wanneer je tijdelijke baantjes hebt, maar legale vluchtelingen niets kunnen omdat de IND hun vooruit betaalde verblijfsvergunning niet op tijd verstuurd krijgt.

  De meest belachelijke maatregel van al is nog wel dat terrorismeverdachten geen bankrekening mogen openen. Een verkapte uitzetting, want je krijgt zo geen salaris, geen uitkering, kunt je niet verzekeren. Administratieve uitzetting, zeg maar.

  Overigens is er één heel groot nadeel aan die fijne levenslange servicenummers die we toebedeeld krijgen: de overheid kan misschien lang niet alle gegevens boven water krijgen, maar louche detectivebureaus gebruiken die nummers allang om potentiële werknemers na te trekken. En als er eenmaal iets in een dossier staat, krijg je het er nooit meer uit, of het nu terecht is of niet…

 14. 18

  @Steeph:

  Mogen we hieruit opmaken dat Europa meer vertrouwen heeft in haar burgers dan de Nederlandse staat?

  Deze conclusie vind ik (ook gezien post 6) wel heel vreemd! Ik zou precies de omgekeerde conclusie trekken met deze gegevens! Nederland controleerde alleen aan de nederlandse grens. Nadat nederland onderdeel van de superstaat Europa werd, moeten nederlanders zich altijd en overal in Europa kunnen identificeren (conform de regels van andere Europese landen).

  Overigens is het me een paar jaar geleden nog gelukt om een fietsvakantie door Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland te houden, zonder ID-bewijs (was mijn paspoort vergeten met inpakken). Alleen in Luxemburg moest ik een paspoortnummer uit mijn duim zuigen om op de camping te komen. Op alle andere campings was het paspoort van 1 persoon in het gezelschap (soms zien, soms ook als onderpand, wat volgens mij niet mag) voldoende verzekering.

 15. 19

  – Het eenmalig controleren en noteren van enkele wettelijk voorgeschreven gegevens is voldoende. –

  Weet iemand wat die wettelijk voorgeschreven gegevens zijn?

 16. 20

  @Bismarck: Risico van kwinkslagen. Het idee dat je zonder je paspoort te laten zien van hier naar Madrid kan rijden, maar niet in de dichtsbijzijnde stad op straat kan lopen, gaf aanleiding tot die regel.
  Niet teveel waarde aan hechten hoor.

 17. 22

  @Steeph: Ik vraag het toch nog een keer, waarom “Ausweis” en niet identificatie. Wat zijn je motieven in deze, Duitsers zuigen? Net zoals een andere poster hier onlangs bij verbod “Raus” moest schrrijven, ik snap het gewoon niet.

 18. 23

  Waarom niet gewoon een chip inbrengen? Hoorde alhier dat een club e.e.a. al gebruikt. Met betaalfunktie!,..geen gedoe meer met muntjes of gepast geld en zo…..

 19. 24

  Goeie vraag van die Larie, dat was ook het eerste wat ik me afvroeg. Punten maken, als dat de bedoeling is, met verwijzingen naar onzekere – maar wel gezellig zo met zijn allen in de achterkamer – tijden is niet van deze tijd.

 20. 25

  Mijn bank vroeg me een half jaar geleden naar mijn Ausweiss. De brief heb ik geretourneerd met daarop de handgeschreven tekst:’Zijn jullie volledig geschift geworden?!’ Nooit meer wat van gehoord.

 21. 28

  Ik heb zelf ook een justitie verleden en heb meegemaakt dat ik tot volle tevredenheid van de chef aldaar bij een fabriek werkte.Na een paar dagen moest ik ineens bij de directeur komen.Deze zei dat hij alles van mij wist en dat als er wat gestolen zou worden of iets dergelijks hij direct bij mij zou komen.Wat jasper schreef over het CWI vind ik al helemaal belachlijk maar zo gaat het wel ja en heb je geen recht op een tweede kans? maakt een bepaalt verleden van iemand een slecht mens? Er zijn net zoveel mensen die goed bezig zijn MET een verleden als mensen die NIET goed bezig zijn zonder een verleden en die dus niet bekend zijn bij justitie.Die hele legetimatieplicht schept een schijnveiligheid en al die big brother is watching you maatregellen worden alleen maar erger ja.

 22. 29

  @Larie: De kreet “Ausweis bitte” staat voor mij symbool voor een totalitair systeem. Een systeem gebasseerd op leugens, angst en een voor mij onbegrijpelijke hang naar macht en controle.
  Een systeem waarin waarheid een vloeibaar begrip is geworden, net als democratie.
  En iedere maatregel, iedere stap, iedere suggestie die gedaan wordt, die in mijn ogen een stap in de richting van een staat vol onvrijheid en angst is, is een stap die bevochten moet worden.
  Liever nog zie ik een open samenleving, kwetsbaar voor die enkelingen die echt kwaad willen, dan een gesloten samenleving waarin hele groepen uitgesloten worden en waar mensen elkaar wantrouwend aankijken op straat.

  De aanleiding voor dit postje was de maatregel van de overheid om banken verplicht te stellen al hun klanten (jawel AL hun klanten) zich te laten identificeren. Omdat ze op die manier denken potentiele geldstromen in te dammen die naar criminele of terroristische organisaties gaan.
  En er is een ding dat ik zeker weet. Dat helpt geen ene fuck. Oh, misschien een beetje, heel klein beetje.
  Maar zij die kwaad willen vinden wel een andere weg.
  En in de tussentijd zijn wij weer een klein stukje van onze vrijheid kwijt. Maar vooral ook een stukje van ons vertrouwen. De staat, de banken, geloven ons niet, tenzij we een papiertje laten zien. We worden gereduceerd tot een administratieve eenheid, geen mensen die je recht in de ogen kan kijken en kan geloven.
  Een samenleving zonder vertrouwen, niet als het aan mij ligt.

  En ja, het kan zijn dat ik dingen soms verkeerd zie, soms te zwart zie. En ja, het klinkt naief als je meer waarde hecht aan je vertrouwen in mensen dan aan regeltjes, controle, dubbel controle en sancties. Dat is een risico dat ik bewust neem. Een risico dat ik durf te nemen omdat ik er wel vanuit ga dat de mensen die mijn stukjes lezen zelf kunnen nadenken en zelf conclusies kunnen trekken.
  Ik geef mijn visie, het is hun verantwoordelijkheid om te bepalen wat ze geloven en wat ze ermee doen. Daar wil ik op vertrouwen. Daar moet ik op vertrouwen, anders heeft dit geen zin.

 23. 31

  ja idd Mooi stuk steeph en ik weet dat er genoeg mensen zijn die er ook zo over denken.
  Als je kijkt hoe ver die maatregellen van de overheid gaan…
  Wist je dat het papier voor de nieuwere printers word voorzien van een bijna onzichtbare lichtgele code ergens onderaan het papier.Deze code corespondeert met het serie nummer of iets dergelijs van de printer.Heb dit gezien in een programma over de steeds verdergaande controle maatregelen van de Nederlandse overheid.
  Het begint voor mijn gevoel steeds meer op de DDR te lijken hier in Nederland.

 24. 33

  @Larie: Vergeet ik nog een stukje. Dat deze week ook al een duitse kreet gebruikt is, is een onfortuinlijk toeval.
  Mijn keuze staat op zich.

  En als we het dan toch over Duitsland hebben. Ik heb de laatste paar jaar geleerd dat zij daar veel wijser en beschaafder zijn dan wij hier. Zij hebben wel lessen getrokken uit het verleden.
  De kreet verwijst dus naar het verleden, niet het heden.
  Eerlijk, als ik nu zou besluiten dat migratie de beste keuze was, zou ik naar Duitsland gaan.

 25. 34

  @Steeph, Mooi gesproken en mijn gedachtes zijn vrijwel parallel maar ik blijf een stevig bezwaar houden tegen het Duits als afschrikwekkend voorbeeld. Je loopt achter de Duitse realiteit aan en beledigd de Duitser ook nog eens. Er is geen land, ken de cultuur een beetje inmiddels, die zich in algemene zin zo bewust is van het effect van een identificatieplicht, meer dan in nederland. Er worden ook vele grapjes gemaakt omdat dit al zo lang speelt. Een grappig voorbeeld:

  http://www.onlinewahn.de/generator/

  Daarom geachte, niet meer Duits gebruiken als er iets afschrikwekkend gevoeld wordt, bij roken niet en bij opgelegde plichten. Ik kan U verzekeren dat de gemiddelde Duitse jongmens verdomde goed weet wat en hoe in de wereld.

  Kijkt U wel eens naar tv-nieuws in Duitsland? Dat staat, net zoals in Belgie overigens, op een oneindig hoger vlak dan in gipsland nederland.

  Zo, dat moest er even uit.

 26. 37

  @Mescaline: Indeed, het bijzondere van dat land (US) is dat er veel mensen zijn die daar aan ontsnappen en als het ware verdwijnen. Dat kan ook wel weer daar. In de uitgestrekte bossen kom je vreemde dingen tegen., de Amish bijvoorbeeld. Doen nergens aan mee, ik mag dat wel.

 27. 38

  Over de Amish werd in 1977 met respect gesproken door de niet al te progressieve christelijke familie in Michigan waar ik toen op bezoek was. De oude waarden, weet je wel.

 28. 39

  Maar Larie, wat in de jaren 60 nog net kon is nu bijna onmogelijk geworden hoor. Zelfs de motorgangs wordt nu goed op gelet. Outlaw zijn is erg onpraktisch.

 29. 45

  Is goeie @Steeph 29. Je bent echt op zoek naar een open verstandhouding burger – staat. Maar ik ben bang dat Duitsland alleen minder erg blijkt te zijn dan Nederland. Call it zwartkijken, OK. Maar ook ik heb Duitsland als escapevoorbeeld hoor. ;)

 30. 47

  het erge is wel dat we ineens met een rijkswachtachtige politie zitten, stasi achtige geheime diensten en dan is het te laat en hebben we weer een revolutie nodig om achteraf te kunnen herdenken en te teuten dat het zover heeft kunnen komen.

  bij oorlogen (tegen van alles en nog wat) komt altijd het drek in de maatschappij boven drijven. en als we ons gek en bang laten maken krijgen we gewoon wat we verdienen.

  fijn als je als eenzame roepende in de woestijn geslachtofferd wordt door de domme zwijgende massa. de apensoort mens is uitermate voorspelbaar.

 31. 49

  @Larie/Bicat: We hadden toch al lang vastgesteld dat Donner een Godwinmagneet was? Die “anti-terrorisme” wetten die hij er door drukt, zijn gewoon stuk voor stuk politiestaatwetten. Daar horen verwijzingen naar de vorige keer dat nederland een politiestaat was bij, om de mensen eraan te herinneren dat dat iets was waar ze van af wilden ipv naar toe. Het is prima dat Sargasso deze prikkeling gebruikt, daar moeten ze vooral niet mee stoppen (voor het ze door de staat verboden wordt).

 32. 50

  Aha, to go with the magnetic flow is het pad van de minste weerstand. Ik hou van tegenkracht en draai mijn magneet zodat de polen elkaar afstoten, veel beter dan het omgedraaide..de aantrekking zoals U dat hierboven stelt ;)