Anders nog iets? | Evolutionaire miscommunicatie

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Eigenlijk is het gewoon de schuld van de evolutie. Al die veranderingen in de afgelopen miljoenen jaren hebben ons geen goed gedaan. Zo zijn we bijvoorbeeld rechtop gaan lopen. Een houding die, lichamelijk en menstechnisch gezien, onnatuurlijk blijkt te zijn. We moesten zo nodig primitieve werktuigen ontwikkelen om in leven te blijven. Een uitvinding die zeer urgent bleek te zijn destijds, maar in de loop der duizenden eeuwen is geëvolueerd tot het vervaardigen van moord- en massavernietigingswapens. En er moest een vorm van communicatie ontstaan, om elkaar beter te begrijpen wanneer er kreten werden uitgeslagen die ook nog gepaard gingen met gebaren en een scala aan emotionele gezichtsuitdrukkingen!

Dat zou een probleem gaan opleveren, blijkt nu achteraf. Het leven bestond miljoenen jaren geleden namelijk niet uit vaardigheden ontwikkelen, die ervoor zorgden dat men zo empathisch mogelijk en sociaal verantwoord met elkaar zou gaan communiceren. Daar waren onze hersengebieden destijds nog te marginaal voor ontwikkeld. Het bestaan was letterlijk een gevaarlijk spel op leven en dood, waardoor de standaard rolpatronen tussen mannen en vrouwen het minst zijn geëvolueerd ten opzichte van de grote sprongen die we op andere gebieden hebben gemaakt. Iets wat nu nog steeds ten koste gaat van ons menselijk communiceren en de onderlinge verstandhoudingen tussen mannen en vrouwen.

Zo was het in het allereerste menselijke begin gebruikelijk dat de mannen dagelijks op jacht gingen en hun territorium verdedigden. En waarschijnlijk is het voor de man op dat punt misgegaan met het herkennen en beleven van de emotionele gezichtsuitdrukkingen van de vrouw en het bijbehorende wederzijdse begrip. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mannen veel moeite hebben met het herkennen en begrijpen van de vele gezichtsuitdrukkingen van een vrouw. En dat is dus weer te herleiden naar de vroegere jachtvelden. Naarmate de mannen meer gingen jagen en vechten voor hun levensbestaan, werd het steeds belangrijker om de gezichtsuitdrukkingen van hun mannelijke opponenten te herkennen. Deze blikken zijn door de miljoenen jaren heen zó goed opgeslagen bij de man, met als gevolg dat de gezichtsexpressie van de vrouw niet of nauwelijks wordt herkend en begrepen. Met alle gevolgen van dien.

Sinds de bevestigingen van dit onderzoek, kunnen we deze uitkomsten als man natuurlijk prima inzetten, wanneer vrouwlief jammert dat je nooit op het goede moment en op de goede manier de juiste dosis aandacht aan haar geeft, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld de BBQ gaat aansteken. Het is gewoon een kwestie van geduld. De wederzijdse communicatie zal op den duur gaan zorgen voor meer begrip.

Al is het voor de vrouw niet te hopen dat dat nóg eens miljoenen jaren gaat duren.

Volg Pascal Cuijpers op Twitter.

Reacties (7)

#1 roland

@0: ”.. rechtop gaan lopen. Een houding die, lichamelijk en menstechnisch gezien, onnatuurlijk blijkt te zijn.”
leg uit!

 • Volgende discussie
#2 zuiver

Als het echt waar was dan hadden die vrouwen echt de consequentie getrokken en hadden ze die kerels links laten liggen met alle gevolgen van dien: geen oorlogen, geen problemen, geen nageslacht, geen globale verwarming, geen bbq.

Mens wat een mooie wereld.

Maar het is dus niet waar want die vrouwen gaan om met mannen, stoppen ze in hun broekzak, persen ze uit en zorgen voor nageslacht. Ze moesten eens weten wat ze op hun geweten hebben. Ze communiceren prima met die eikels.

/gaat bbq aansteken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Amateur Commenter

Evolutionaire biologie, de fantasy sectie onder wetenschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Olav

@3: Met evolutionaire biologie is helemaal niets mis. Maar onder het mom van “evolutionaire psychologie” wordt inderdaad maar al te vaak de grootst mogelijke, onbewijsbare/onfalsifieerbare onzin bij elkaar gefantaseerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pearjo

gelul,simpele prietpraat van iemand die evolutie voor dummies heeft doorgebladerd

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Stronkel

Mijn wetenschappelijke hart bloedde toen ik dit stuk las. Pijnlijk is het vriendelijkste wat er over te zeggen is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Gladiool

Maar miljoenen jaren hoeven de dames echt niet te wachten hoor. Over een paar jaar kunnen ze zichzelf met succes klonen. Of het een grote stap voorwaarts zal zijn voor de (vrouwenlijke-) mensheid zal dan wel blijken. Maar tot die tijd Pascal Cuijpers te moeten lezen over evolutie en communicatie is een te grote straf voor zowel man als vrouw.

 • Vorige discussie