Amerikaanse ex-agent doet boekje open over politiecultuur

Voormalig agent uit Baltimore Michael Wood legt uit hoe het komt dat de Amerikaanse politie vooral achter zwarte jongemannen aanzit, en hen als de vijand beschouwt. Ze zien de burgers volgens Wood niet als volwaardige en gelijkwaardige mensen.

Om te beginnen worden politiekorpsen gedomineerd door blanken, die niet zijn opgegroeid noch wonen in de wijken waar ze patrouilleren. Voor hen zijn de mensen op straat volstrekte vreemden. Zwarte agenten zijn overigens nog wat harder richting zwarte delinquenten en hangjongeren, omdat ze vinden dat die de zwarte gemeenschap een slechte naam bezorgen.

Chefs verwachten een aantal boetes en arrestaties, en die ga je als agent niet halen in een nette blanke wijk. Dus zelfs als je zo’n wijk loopt, ga je op jacht in een arme, zwarte wijk.

Binnen het korps zelf vindt trouwens ook discriminatie plaats. Promoties worden bepaald door de blanke mannen in de hogere rangen, en die trekken mensen voor die op hen lijken: andere blanke mannen dus.

Het hele justitiële systeem drukt zwarten volgens Wood alleen maar de armoedespiraal in. Men pakt bij de vleet jongemannen op wegens kleine drugsvergrijpen of uitstaande boetes, waardoor het enkel nog moeilijker voor hen is iets van hun leven te maken of voor hun kinderen te zorgen. Ook die kinderen groeien vervolgens op voor galg en rad.

Volgens Wood is de hele politiecultuur rot: men wordt opgeleid binnen een cultuur waarin men denkt dat het bovenstaande volstrekt normaal is, liegen om een arrestant achter de tralies te krijgen aan de orde van de dag is, en men elkaar door dik en dun dekt.

Bovenstaand clipje is een ingekorte versie van een langer interview door Cenk Uygur van de Young Turks. Het duurt drie kwartier, maar het is de zit meer dan waard.

Hieronder een infograph waarin de consequenties van institutioneel racisme bij de Amerikaanse politie pijnlijk zichtbaar gemaakt worden:

pvrbm

 1. 1

  Chefs verwachten een aantal boetes en arrestaties

  Dít. Een boevenvangquotum, ook al heefrt het net zoveel met gerechtigheid te maken als God die honderdduizenden babietjes verzuipt i.h.k.v. de zondvloed, omdat ze vanaf hun geboorte belast zijn met de erfzonde)…

  Plus,

  Inderdaad, dat mensen met een andere huidskleur raar zijn…

  Plus,

  De premie die elke Amerikaanse agent krijgt, http://www.huffingtonpost.com/2011/11/21/drug-war-incentives-police-violent-crime_n_1105701.html , voor het doen van een drugsvangst (bezit van, handel in, slechte adem, een lelijk gezicht en andere probable cause)…

  … Zijn de crux van het hele falende systeem. Maar ik vermoed met name de groene dollartekens voor de ogen.

 2. 2

  Leuk toch, privatisering van het gevangeniswezen?

  Bij onvoldoende bajesklanten, moet de Amerikaanse overheid een boete betalen. En dan zijn bijvoorbeeld blowers toch relatief gemakkelijk aan en op te pakken. Fuck hun toekomst!

  De natte droom van de VVD hier in Nederland.

 3. 3

  Voeg daarbij het plea bargaining systeem, waarbij arme sloebers (van welke kleur ook) die geen topadvocaat kunnen hebben, bekennen, ook als ze onschuldig zijn, omdat ze dan er met 5 ipv 10 jaar brommen vanaf komen.
  Want inderdaad, succes is een keuze.

 4. 4

  Ik vind deze post wel heel eenkennig. Waar is de hopeloze nuance? Zo representeren Afro Americans ook voor meer dan 50% aan de vuurwapen gerelateerde moorden in Amerika, zelfs met al die blanke gekkies van de laatste jaren.

  Naar mijn inziens, wie ook de aanstichter mag zijn, heeft ook de afro-amerikaanse community in Amerika een cultuur probleem. De crux is dat beide partijen elkaar steeds heftiger gaan vergelden of veroordelen. Het verdrietige is dat uiteindelijk het altijd de zwarte community is die hier het hardst voor moet bloeden.